Destinații externe


Coasta Amalfitană. Ghid de călătorie

Coasta Amalfitană a fost vedeta călătoriei noastre de vara trecută prin Ungaria, Slovenia, Italia și Serbia. O aveam de mult timp pe lista noastră de călătorii, dar parcă niciodată nu se aliniau planetele astfel încât să și ajungem acolo. Și parcă a fost un semn că trebuia să ajungem anul trecut acolo :).

Începem astfel seria de articole despre Coasta Amalfitană și sperăm să reușim să vă transmitem și vouă măcar o parte din frumusețea locurilor pe care le-am explorat timp de 5 zile.

Articolul de astăzi este mai mult un articol general, care să vă ofere informații de bază despre cum puteți ajunge pe Coasta Amalfitană și unde să vă cazați, urmând ca în articolele următoare să vă povestim ce puteți face în fiecare orășel de pe Coastă. Să pornim la drum, deci 🙂

Coasta Amalfitană

Despre Coasta Amalfitană

Coasta Amalfitană sau Costiera Amalfitana este situată în sud-vestul Italiei, în regiunea Campania, foarte aproape de Napoli. Este o porțiune de 50 de kilometri de coastă foarte abruptă, ceea ce îi face peisajele cu atât mai spectaculoase. Adevărul este că nu vezi chiar peste tot căsuțe colorate, săpate în munte, care parcă străjuiesc Marea Tireniană. Iar din 1997 este inclusă și în Patrimoniul UNESCO.

Este una dintre cele mai faimoase destinații turistice din Italia, fapt ce se reflectă prin zecile de mii de turiști care ajung acolo anual. Faima sa este dată și de publicitatea care i s-a făcut prin prezența marilor staruri de la Hollywood sau a persoanelor publice foarte influente care alegeau să își petreacă vacanțele aici. Jacqueline Kennedy Onassis, Grace Kelly, Humphrey Bogart, Elizabeth Taylor, George Clooney sau Brad Pitt sunt doar câteva dintre numele celebrităților care și-au petrecut cel puțin o vacanță pe Coasta Amalfitană. Iar acest lucru nu a făcut altceva decât să îi sporească faima acestei destinații și să îi confere un aer exclusivist.

Coasta Amalfitană

Orașele care fac parte din Costiera Amalfitana sunt, dinspre Napoli spre Salerno: Positano, Praiano, Furore, Conca dei Marini, Amalfi, Atrani, Scala, Ravello, Minori, Tramonti, Maiori, Cetara și Vietri sul Mare. Iar despre orășelele pe care le-am vizitat noi și ce puteți face în fiecare dintre ele povestim pe larg în articolele viitoare.

Când să vizitați Coasta Amalfitană

Teoretic, poți vizita Coasta Amalfitană în orice lună a anului. Clima mediteraneană de care beneficiază această regiune face posibil acest lucru, însă există câteva aspecte de care ar trebui să țineți cont.

Sezonul turistic începe în luna mai și se termină în octombrie, iar punctul culminant al sezonului este în lunile iulie și august. Noi am fost aici la sfârșitul lui august, fiind puțin condiționați de perioada în care puteam să ne luăm concediu anul trecut. Ni s-a părut aglomerat și, probabil, când ne vom întoarce aici, vom alege fie aprilie sau mai, fie octombrie. În aceste luni temperaturile sunt mai suportabile, iar fluxul de turiști nu este atât de mare.

Coasta Amalfitană

Dacă alegeți să vizitați Costiera Amalfitana în afara sezonului turistic, va trebui să luați în calcul că unele autobuze care tranzitează Coasta fie nu circulă, fie circulă cu o frecvență redusă față de sezonul turistic. Cel mai bine este să verificați din timp orarul autobuzelor, iar la acest link puteți face asta.

Cum ajungeți pe Coasta Amalfitană

Evident, cel mai simplu mod de a ajunge pe coastă este să zbori până în Napoli. Din fericire, aveți la dispoziție și zboruri low cost, iar biletele sunt foarte accesibile. Din Napoli puteți ajunge cel mai ușor în Amalfi cu autobuzul 5020 (operat de SITA), pe care îl luați de la gara centrală din Napoli. Acest autobuz circulă de două ori pe zi, deci asigurați-vă că verificați orele de plecare. Călătoria durează aproximativ 2 ore până în Amalfi.

Trenul ar mai fi o soluție, dar deja se complică puțin lucrurile. Din Napoli puteți lua trenul fie spre Salerno, fie spre Sorrento. Din Salerno, mai luați un tren spre Vietri sul Mare și de acolo un alt autobuz spre Amalfi. Din Sorrento puteți lua autobuz spre Amalfi. Oricare dintre cele două variante presupune peste 3 ore de călătorie.

Coasta Amalfitană

Și, nu în ultimul rând, mai aveți și opțiunea mai puțin populară de a merge cu mașina voastră. V-am povestit în articolele despre Budapesta și Bologna ce traseu am ales pentru această escapadă. Dacă alegeți și voi această opțiune va trebui să luați în calcul două aspecte.

În primul rând, va trebui să alocați mai mult timp acestei excursii (noi am  dedicat 11 zile acestui roadtrip). În al doilea rând, această variantă poate deveni mai costisitoare din cauza vignetelor și taxelor de autostradă pe care va trebui să le plătiți în fiecare țară prin care treceți. Pe noi taxele de drum în toate țările ne-au dus aproximativ 150 de euro (dus-întors).

Un alt sfat foarte util pe care vi-l putem da în cazul în care alegeți să mergeți cu mașina este să vă setați GPS-ul să nu vă ghideze pe cel mai rapid drum, în momentul în care ajungeți pe coastă. Noi am uitat să îi schimbăm setarea și ne-am trezit pe un drum lat cât mașina și în pantă, de am crezut că nu avem cum să scăpăm teferi de acolo sau fără mașina zgâriată. Din fericire nu s-a întâmplat nimic, însă cred că au fost cele mai intense 10 minute din toată vacanța :). Însă, uitându-ne în urmă, nu credem că am fi ales să ajungem aici cu avionul. Nu degeaba National Geographic a inclus drumul pe Coasta Amalfitană drept unul dintre cele mai spectaculoase drumuri pe care să mergi.

Coasta Amalfitană

Unde vă cazați pe Coasta Amalfitană

Nu cred că este niciun secret faptul că o vacanță pe Coasta Amalfitană poate fi scumpă, în special dacă alegeți să vă cazați într-una dintre orașele-vedetă (cum ar fi Positano sau Amalfi). Însă, așa cum v-am obișnuit deja, noi vă prezentăm și o variantă alternativă, astfel încât destinația să devină accesibilă.

Prin urmare, noi am ales să nu ne cazăm fix pe coastă, unde pentru 5 nopți de cazare am fi plătit minim 4000 de lei. Am ales un sătuc, pe numele său Agerola, fix deasupra orașului Amalfi. Ne-am cazat la o pensiune absolut minunată, pe care o recomandăm din toată inima – Mamaral. Camerele sunt mari, cu balcon spațios, însă gazdele sunt cele care fac diferența. De la micul dejun cu produse cultivate în grădina proprie, mozzarella și ricotta făcute în casă și niște prăjituri delicioase, până la amabilitatea și disponibilitatea gazdelor. Pentru 5 nopți am plătit aproximativ 1500 de lei pentru 2 persoane, cu mic dejun inclus. Nu cred că puteam face o alegere mai bună pentru cele 5 nopți petrecute pe coastă. Cât despre posibilitatea de a ajunge pe Coasta Amalfitană, aveți un autobuz din centrul Agerolei până în Amalfi, operat de SITA.

Coasta Amalfitană

Iar ne-am întins cu scrisul, însă sperăm că vă oferă câteva informații utile pentru a începe planificarea unei vacanțe aici. Coasta Amalfitană este una dintre destinațiile noastre preferate. E drept, suntem puțin subiectivi, întrucât ne leagă ceva mai mult de această destinație. Iar în articolele viitoare vom încerca să vă redăm o mică parte din farmecul Coastei Amalfitane și, de ce nu, să vă convingem că este o destinație pe care merită să o luați în calcul.

 

Coasta Amalfitană

Citeste mai mult... 0 comentarii


Bologna. Ghid de călătorie

Bologna a fost pentru noi cea de-a doua oprire din călătoria de vara trecută spre Coasta Amalfitană și, trebuie să recunoaștem, o surpriză extrem de plăcută. Am ales Bologna pentru o oprire de o noapte, în primul rând datorită poziționării sale. La cum am gândit traseul, ne-am oprit prima noapte în Budapesta. Am continuat apoi prin Ungaria spre Slovenia, am traversat Slovenia și am intrat în Italia. Automat, trebuia să ne oprim undeva cât mai aproape de granița cu Slovenia. Așa că am decis să facem popas în Bologna să și vedem câte ceva. Iar în cele ce urmează vă prezentăm un mic ghid de călătorie pe care îl puteți folosi dacă plănuiți să petreceți câteva zile în capitala regiunii Emilia Romagna.

Bologna

Bologna este cunoscută pentru viața sa universitară, aici fiind înființată prima universitate din Europa. Orașul este cunoscut însă și pentru arhitectura sa deosebită și pentru unul dintre cele mai bine conservate centre istorice. Iar această conservare se datorează politicilor aplicate începând cu 1970, tocmai pentru a minimaliza impactul produs de războaie și de expansiunea urbană. Poate n-ar fi rău să mai învețe și alții de la ei 🙂

Ceea ce ne-a frapat destul de mult a fost diferența dintre centrul istoric și celelalte zone ale orașului. Pare că ești în două locuri total diferite. Intrând de pe autostradă am trecut printr-o zonă de periferie a Bolognei, care nu ne-a impresionat cu nimic. Însă pe măsură ce ne îndreptam spre centrul istoric se simțea o discrepanță din ce în ce mai mare. Iar odată ajunși, parcă am fi fost transportați în timp în Evul Mediu. Străduțe înguste, pietruite, clădiri vechi, arcade și, desigur, Le Due Torri, cele două turnuri care străjuiesc centrul istoric. Asta veți găsi în centrul orașului. Mai are rost să vă spunem că ne-a intrat direct la inimă orașul ăsta?

Bologna

Cum ajungeți în Bologna?

E clar că cea mai simplă opțiune de a ajunge în Bologna este cu avionul. Cei 3 mari operatori low-cost din România (Blue Air, Ryanair, WizzAir) au zboruri spre Bologna și biletele sunt foarte bune ca preț chiar și când nu este perioadă de reduceri.

Dacă sunteţi mai sadici puteţi ajunge în Bologna şi cu maşina. Dar din start nu mai vorbim despre un city break. Vă va lua cam două zile să ajungeți în Bologna, asta doar dacă faceți popas o singură noapte în Budapesta. Noi nu am recomanda varianta cu mașina decât dacă vă înhămați la un drum mai lung…prin toată Italia să zicem 🙂 În plus de asta, dacă doriți totuși să mergeți cu mașina, va trebui să țineți cont de costurile vinietelor în Ungaria și Slovenia și de taxele de autostradă în Italia. Deci, ca să nu mai divagăm, dacă vă orientați spre Bologna ca destinație de city break, sfatul nostru ar fi să alegeți avionul ca mijloc de transport.

Bologna

Unde vă cazați în Bologna?

Dacă nu aveți mult timp la dispoziție în Bologna, noi vă sugerăm să vă găsiți cazare în centrul orașului, astfel încât să puteți ajunge pe jos la majoritatea obiectivelor turistice. Noi am stat la Hotel Accademia, la 5 minute de mers pe jos de Due Torri. Criteriile noastre pentru alegerea acestui hotel au fost: proximitatea față de centrul orașului, parcarea și prețul. Deși poate părea surprinzător, acest hotel avea printre cele mai mici prețuri din centrul Bolognei – aproximativ 80 de euro/noapte, pentru 2 persoane, cu mic dejun, taxa de oraș și locul de parcare incluse.

O altă opțiune de cazare, puțin mai scumpă, și pe care o vom testa la sfârșitul lunii iunie ar fi și Aemilia Hotel Bologna. Vom actualiza articolul cu păreri punctuale și despre acest hotel după ce îl testăm.

Ce puteți face jumătate de zi în Bologna?

Dacă sunteți interesați de muzee și galerii de artă, atunci jumătate de zi în Bologna cu siguranță nu vă este de ajuns. Dacă sunteți, însă, în trecere și vreți doar să rătăciți pe străzi, să savurați un pahar de vin la o terasă și să vă înfruptați dintr-o porție de spaghetti Bolognese, atunci vă puteți încadra în jumătate de zi. Din experiență vă spunem însă că noi ne-am fi dorit să petrecem măcar o zi în plus în Bologna.

Ca să vă faceți o idee despre cum ne-am petrecut noi cele câteva ore în Bologna, o să începem prin a vă spune că am ajuns destul de târziu în oraș, undeva în jurul orei 19. Un ambuteiaj de câțiva kilometri buni la intrarea pe autostradă în Italia ne-a întârziat cu aproximativ 2 ore. Așa că, după ce ne-am cazat, am luat-o la pas spre Due Torri, pe străduțele străjuite de clădiri vechi și arcade.

Bologna

 

Bologna

Cele două turnuri sunt simbolul orașului și datează din Evul Mediu. Turnurile sunt ușor înclinate unul spre celălalt, iar pentru o vedere panoramică a orașului puteți urca în ele. Când am ajuns noi programul de vizitare se terminase, așa că lăsăm activitatea asta pentru sfârșitul lunii iunie, când ne întoarcem în Bologna.

Am luat-o apoi pe Via Rizzoli, una dintre arterele principale ale orașului, spre Piazza Maggiore, piața centrală a orașului, unde veți găsi cele mai importante clădiri ale orașului. Merită să aruncați o privire la Palazzo D’Accursio, Palazzo Comunale, Palazzo Re Enzo sau Palazzo dei Banchi. Acestea sunt printre cele mai vechi clădiri ale orașului, însă felul în care au fost conservate este de-a dreptul uimitor.

Bologna

Bologna

Din Piazza Maggiore veți găsi cu ușurință o multitudine de străduțe pietonale, care mai de care mai înguste, ticsite de terase și restaurante. Locul ideal pentru a savura o sticlă de vin roșu, dacă ne întrebați pe noi :).

A doua zi de dimineață, înainte de a porni din nou la drum, am decis să mai dăm o tură prin centrul orașului ca să îl vedem și pe timp de zi. Și tot învârtindu-ne noi cu harta în mână, nu mică ne-a fost mirarea când o doamnă simpatică s-a oprit lângă noi și ne-a îndemnat să mergem la Sette Chiese. Se referea la bazilica Santo Stefano, un ansamblu de edificii religioase care cuprinde: Biserica Sfântului Ștefan și cripta; Biserica Sepulcrului Sfânt; Biserica Sfinților Vitale și Agricola; Curtea lui Pilat; Biserica Trinității și Capela Bandajului. Am văzut Sette Chiese doar de-afară pentru că ne aștepta un drum lung până în sudul Italiei, însă ne-am promis că vom reveni în Bologna cel puțin pentru un weekend.

Bologna

Bologna este genul de oraș liniștit, care și-a făcut loc, încet încet, către inima noastră. De-abia așteptăm să ne întoarcem aici la sfârșitul lunii iunie, să ne pierdem pe străduțele înguste și pietruite și să savurăm o sticlă de vin în timp ce ne relaxăm la o terasă. Vom actualiza articolul despre Bologna după ce mai explorăm puțin orașul vara aceasta 🙂

Bologna

Citeste mai mult... 0 comentarii


Cum am vizitat Budapesta în jumătate de zi

Să vezi Budapesta în jumătate de zi nu e lucru ușor. Și nici indicat dacă nu ați mai ajuns până acum în capitala Ungariei. Dar pentru noi era a treia oară, iar Budapesta a fost un popas binevenit în drumul nostru de vara trecută spre Italia. Și, cum am ajuns în jurul prânzului acolo, doar nu era să stăm în cameră și să așteptăm să se facă dimineață 🙂 Așa că am luat-o din nou la pas prin Budapesta, să vedem ce s-a mai schimbat de când ajunseserăm aici ultima oară.

Budapesta în jumătate de zi

Noi am ajuns în Budapesta pe 20 august, fără să avem nici cea mai mică idee că atunci se sărbătorește ziua națională a Ungariei. Ne-am cazat într-un apartament în zona Parlamentului și am pornit la pas spre cele mai cunoscute obiective turistice ale orașului: Bastionul Pescarilor, Podul cu Lanțuri și clădirea Parlamentului.

Despre Bastionul Pescarilor v-am mai povestit și în trecut, într-un articol dedicat, așa că nu vom mai repeta povestea sa. Însă ce putem să repetăm este că priveliștea panoramică a Budapestei din Bastionul Pescarilor a rămas la fel de spectaculoasă.

Budapesta în jumătate de zi
Budapesta în jumătate de zi – spre Bastionul Pescarilor
Budapesta în jumătate de zi
Budapesta în jumătate de zi – Biserica Matthias
Budapesta în jumătate de zi
Budapesta în jumătate de zi – vedere din Bastionul Pescarilor
Budapesta în jumătate de zi
Budapesta în jumătate de zi – Bastionul Pescarilor

Planul nostru era ca, după ce vizităm Bastionul Pescarilor, traversăm faimosul Pod cu Lanțuri și ajungem în Pesta.

Budapesta în jumătate de zi
Budapesta în jumătate de zi – Podul cu Lanțuri

Dar știți vorba aia că socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg?! Cam așa și cu planul nostru de a ajunge în Pesta pe Podul cu Lanțuri. Podul era închis pentru că se pregătea spectacolul pirotehnic pentru ziua națională. Zi națională de care noi nu aveam habar. Nicio problemă, mergem la următorul pod. Ce să vezi și să nu crezi: și următorul pod era închis 🙂 Și uite așa am făcut noi un ocol de vreo 2 sau 3 kilometri (nici noi nu mai știm) ca să ajungem în Pesta.

Între timp se și înserase, așa că în Pesta am ajuns la fix pentru a urmări focul de artificii, alături de, probabil, toți locuitorii Budapestei. Dar, pe cuvânt că a meritat! Ca să nu mai spunem că nu e chiar rău în prima zi de vacanță să te aștepte un oraș cu ditamai spectacolul pirotehnic 🙂 Cred că știau ei că pentru noi urma o vacanță specială. Să îți tot începi vacanța așa!

Iar în drum spre apartamentul unde eram cazați am trecut și pe lângă faimoasa clădire a Parlamentului ungar (despre care v-am mai povestit și aici). Și deși am văzut-o a treia oară, ni s-a părut la fel de impresionantă și spectaculoasă. Iar data viitoare când mai ajungem în Budapesta o să îi vizităm și interiorul.

Budapesta în jumătate de zi
Budapesta în jumătate de zi – Clădirea Parlamentului noaptea

Surprinzător sau nu, de fiecare dată când am ajuns în Budapesta a fost mai mult sau mai puțin în trecere. Niciodată nu am reușit să „disecăm” orașul așa cum facem de obicei în city break-uri. Și, în plus, de fiecare dată am văzut cele mai populare obiective turistice, însă niciodată nu am avut timp să vedem orașul și în afara zonelor turistice. Dar ăsta nu e motiv de supărare! Ci prilej de organizat un nou city break să vedem cum stă treaba și cu Muzeul Terorii, cu Sinagoga, cu Muzeul de Artă Aplicată sau cu statuia lui Anonymus și replica fidelă a Castelului Corvinilor din Hunedoara.

Dar până la următoarea noastră vizită în Budapesta ne mutăm ușor ușor cu gândul în Italia. Următorul articol ne va aduce mai aproape de frumoasa regiune Emilia Romagna, căci povestim despre Bologna.

 

Budapesta în jumătate de zi

Citeste mai mult... 0 comentarii


8 zile în Maafushi

Dacă ați citit primul articol al seriei noastre despre Maldive, poate ați observat că am prezentat această destinație într-o lumină puțin diferită de cea în care este prezentată de agențiile de turism. Părerea generală despre Maldive este că este o destinație de lux, greu accesibilă din punct de vedere financiar, ideală pentru luna de miere. Nu o să negăm că afirmațiile acestea nu sunt adevărate. Însă Insulele Maldive nu se reduc doar la aceste etichete. Noi am ales să prezentăm această destinație într-o altă lumină, mai puțin clișeică, am vrea noi să credem. Iar acest lucru nu ar fi fost posibil dacă nu am fi ajuns pe insula Maafushi.

Despre Maafushi

Maafushi este una dintre insulele locuite care fac parte din Atolul Kaafu. Aflată la aproximativ 27 km de capitala republicii, Male, are 1,25 km lungime și 260 m lățime. Iar populația sa este de aproximativ 1200 de locuitori. Principala sursă de venit a localnicilor este turismul, iar sursa secundară este pescuitul.

Vorbim, deci, despre o insulă micuță, care, la prima vedere, nu ar fi prima opțiune pentru o vacanță în Maldive. Dar, dacă vreți să vă familiarizați cu obiceiurile și cultura maldiviene, noi vă sugerăm să luați insula Maafushi în calcul. În cele ce urmează vă vom povesti cum ne-am petrecut noi 8 zile pe insulă, iar concluziile le trageți voi.

Maafushi

Cum ajungeți în Maafushi

Singura opțiune (din Male, dar și din insulele din preajmă) este cu barca. Aici aveți două opțiuni: feribotul public din Male și speedboat.

Feribotul pleacă din Male în fiecare zi (cu excepția zilei de vineri) la ora 15:oo. Prețul unui bilet este de aproximativ 2 sau 3 dolari americani pe sens. Până în Maafushi veți face aproximativ o oră și jumătate.

Cea de-a doua opțiune vă spuneam că este speedboat-ul. Sunt destul de multe companii care au curse din Male în Maafushi și retur și presupunem că serviciile sunt similare. Noi îi recomandăm însă pe cei de la iCom Tours, care au 3 curse pe zi din Male către Maafushi. Drumul durează 30 de minute, iar prețul unui bilet dus-întors este de 25 de dolari. Ca să fim sinceri, am văzut cum arată feribotul public și ne-am bucurat că am ales cea de-a doua opțiune.

Maafushi

Dacă nu ați mai mers până acum cu o barcă de mare viteză și nu sunteți chiar adrenaline junkies, vă avertizăm că e o experiență în sine, chiar și când marea este lină. Să nu mai vorbim dacă prindeți marea agitată, așa cum am prins noi la plecarea de pe insulă. Să zicem doar că zburatul pe valuri nu a fost chiar una dintre experiențele pe care ne așteptam să le avem în Maldive 🙂

Ce reguli trebuie să respectați în Maafushi

Religia oficială în Maldive este cea islamică. Iar condiția de care trebuie să țineți cont dacă alegeți să vă cazați în Maafushi sau pe orice insulă locuită este că trebuie să respectați regulile religiei musulmane. Prin urmare, nu veți putea consuma carne de porc și alcool. Localnicii sunt însă inventivi și au găsit o soluție pentru turiștii care vor să consume alcool. Este vorba despre yacht-ul ancorat la câțiva metri de țărm, despre care v-am vorbit în primul articol. Nu veți putea merge pe insulă doar în costum de baie și se cere o ținută decentă. Doamnele pot purta fără probleme pantaloni scurți sau fuste scurte, maiouri sau rochițe în bretele, în limita decenței, evident. Plajă în costum de baie se poate face doar pe plaja special amenajată, denumită bikini beach. Pe celelalte plaje ale insulei veți putea sta doar îmbracați.

Nu vă simțiți îngrădiți, însă. Sunt niște reguli de bun simț, iar când veți cunoaște localnicii vă veți da seama că este foarte ușor să le respectați. Cu riscul de a ne repeta, nu am mai întâlnit până acum oameni atât de prietenoși, de umili și respectuoși ca localnicii din Maafushi. Și credem că respectarea regulilor de pe insulă este un semn de respect pentru acești oameni absolut minunați.

Unde vă cazați în Maafushi

Întrucât principala sursă de venit a locuitorilor insulei este turismul, veți găsi pe insulă aproximativ 6o de guest houses și hoteluri. Ținând cont că vorbim de o insulă de 1 km lungime și 200 m lățime, unități de cazare găsiți una lângă cealaltă. Totul depinde de bugetul pe care îl aveți. Mai mult, pe insulă se construiește foarte mult, și nu ne-am mira dacă ne-am întoarce în 2 ani și nu am mai recunoaște nimic din ce am găsit acum.

Noi vă recomandăm 2 hoteluri: Triton Beach Hotel & Spa și Velana Beach Hotel. Dacă alegeți Velana, asigurați-vă că rezervați o cameră cu balcon, întrucât unele camere nu au deloc balcon și nici geam care să se deschidă 🙂

Unde mâncați în Maafushi

Majoritatea hotelurilor de pe insulă au și restaurante. Sunt hoteluri care, în fiecare seară, au bufet de tip all you can eat, pentru 12$ (suma aceasta nu include băuturile), la care se adaugă taxele locale de aproximativ 22%. Am încercat bufetul de la Arena Beach Hotel și nu am fost impresionați, ba din contră, nu ni s-a părut că a meritat 15$.

Vă recomandăm însă 3 restaurante. Restaurantul hotelului Triton Beach are o gamă largă de preparate și este foarte accesibil ca prețuri. O opțiune puțin mai sofisticată ar fi restaurantul Symphony Lagoon, situat la parterul hotelului Crystal Sands. Iar dacă vreți un restaurant mai sofisticat, spre high-end, atunci puteți încerca restaurantul Kaalama, situat la parterul hotelului Velana Beach.

Ce puteți face într-o vacanță în Maafushi

Dacă vă gândiți la o vacanță în care să experimentați tot felul de petreceri în fiecare seară, vă spunem, cu regret, că Maafushi nu este locul pentru o astfel de vacanță. Pe insulă nu există cluburi de noapte. Cel mult am văzut câteva localuri care aveau muzică live în anumite seri.

Dacă vă doriți o vacanță de relaxare și în care să aveți niște experiențe pe care le găsiți mai greu prin Europa, atunci nu strică să luați în considerare insula Maafushi. Și ca să fim mai exacți, vă povestim în cele ce urmează ce activități puteți întreprinde în 9 zile de vacanță.

 • Plajă – e destul de evident că unul dintre scopurile principale ale unei vacanțe în Maldive este plaja. Imaginile care circulă pe net cu nisipul acela alb și marea turcoaz nu sunt prelucrate, ci reflectă realitatea. În primele două zile când am ajuns în Maafushi încă nu ne venea să credem că suntem acolo și că ne putem bucura în voie de apa aceea și de plaja absolut minunată. Plaja este destul de mică, însă, deși avea tendința să devină aglomerată, nu am avut niciodată senzația aceea apăsătoare pe care o avem în Mamaia, de exemplu. Plaja nu este amenajată cu șezlonguri și umbrele. Însă, puteți închiria șezlonguri contra sumei de 6 dolari pe șezlong, pe zi. Umbra este naturală, asigurată de palmierii care străjuiesc plaja.

Maldive

Maafushi

 • Night Fishing – Maafushi este foarte ofertantă din punctul de vedere al excursiilor pe care le puteți face. Noi am ales să mergem într-o seară într-o excursie de pescuit noaptea. Am rezervat excursia la hotelul Triton Beach & Spa și a costat 25 de dolari de persoană. Această sumă a inclus și prepararea cinei pe baza succesului la pescuit :). În jurul orei 17.30 am plecat cu o barcă de pescuit pe mare, însoțiți de 2 pescari. Am mers în jur de 30 de minute în larg, prinzând și apusul soarelui. Apropo, în Maldive soarele răsare la ora 6 dimineața și apune în jurul orei 6.30 seara. Nu vă așteptați să primiți undițe, ci mai degrabă un mosor, iar acela va fi instrumentul de pescuit. De momeală și de instrucțiuni se ocupă pescarii și, dacă ești mai puțin norocos, stau lângă tine până prinzi cel puțin un pește :). Excursia în sine a durat aproximativ 3 ore, iar la final am mers la restaurantul hotelului Triton unde ni s-a pregătit peștele pe care l-am prins. Ca să fim sinceri, am mâncat mai mult pește decât am reușit noi să prindem, dar presupunem că face parte din ospitalitatea maldiviană de care v-am tot povestit.

Maafushi

Maafushi

 • Excursie de jumătate de zi – este una dintre cele mai populare activități pe insulă. Practic, excursia include snorkeling la 2 recifuri, croazieră cu delfinii și o vizită la sandbank. Noi i-am ales pe cei de la iCom Tours și am plătit 15 dolari de persoană, în această sumă fiind incluse echipamentul de snorkeling, o gustare și băuturi răcoritoare. Snorkeling se face la Biyadhoo Reef, unde îl puteți vedea pe Nemo și puteți să vă pozați cu el :). La Turtle Reef veți putea înota cu țestoasele și veți face poze cu ele, însă nu aveți voie să le atingeți. Am mers apoi într-o lagună, unde am fost întâmpinați de mulți delfini, care abia așteptau să se dea în spectacol. Aparent, le place să li se pună muzică și când aud muzica încep să facă tumbe în aer. Ultima oprire este la sandbank, un banc de nisip, în mijlocul oceanului, ceva ce nu vedem prea des prin Europa 🙂

Maafushi

Maafushi

Maafushi

Maafushi

Maafushi

Maafushi

Maafushi

 • Excursie de o zi la un resort – dacă vreți să experimentați măcar pentru o zi viața într-un resort o puteți face în cadrul excursiilor organizate pe insulă. Cei de la iCom Tours aveau diferite prețuri în funcție de resortul ales, însă cea mai ieftină excursie pornea de la 80 de dolari de persoană. Suma aceasta includea transportul până la resort, șezlonguri, prosoape de plajă, prânz de tip bufet și băuturi (inclusiv băuturi alcoolice). Noi nu am mers într-o astfel de excursie, nu ne-a atras ideea de a sta o zi într-un resort, așa că nu vă putem împărtăși o experiență personală în acest sens.
 • Snorkeling – Dacă sunteți interesați doar de snorkeling, sunt excursii organizate doar pentru această activitate. Puteți alege între excursii la un singur recif, la două sau trei puncte de snorkeling. Pe lângă cele două recifuri menționate mai sus, puteți alege și Banana Reef (unde puteți vedea manta rays) și Shark Reef (ați ghicit, aici veți vedea rechini, însă veți fi în siguranță).
 • Apusurile de soare – Apusurile văzute pe insulă se numără printre cele mai spectaculoase apusuri pe care le-am văzut vreodată. Nu cred că a fost un apus care să semene cu altul, iar culorile cerului sunt uimitoare. Dar mai bine lăsăm pozele să vă convingă.

Maafushi

Maafushi

Ce ar mai fi de menționat în legătură cu excursiile pe care le puteți face este că pe insulă sunt mai mulți operatori de servicii, iar prețurile diferă destul de mult de la un hotel la altul sau de la un centru de excursii la altul. Sfatul nostru este să luați oferte din mai multe locuri și să le comparați pentru a le alege pe cele care vă sunt cele mai convenabile.

Buget pentru 9 zile în Maafushi

Și pentru că suntem destul de siguri că v-ar fi util să știți ce buget ar trebui să alocați pentru 9 zile pe insula Maafushi, o să împărtășim cu voi suma pe care am cheltuit-o noi:

 • Cazare 8 nopți, 2 persoane, cu mic dejun inclus și taxele de 22% – 850 de dolari
 • Transport de la aeroport la hotel și retur, cu speedboat-ul – 50 de dolari pentru 2 persoane
 • Excursii – 80 de dolari, 2 persoane
 • Suveniruri și alte nimicuri – 60 de dolari, 2 persoane
 • Mâncare – aproximativ 500 de dolari, 2 persoane, 9 zile.

În total, amândoi am cheltuit 1500 de dolari cu tot ce am enumerat mai sus. Ce ar mai fi de menționat este că dacă mergeți în afara sezonului, tarifele la cazare sunt mai mici. Însă, ca idee, puteți lua suma aceasta ca referință în cazul în care vă întrebați ce buget să alocați pentru o vacanță în Maafushi.

Iar la final, recunoaștem că dintre toate cele 81 de articole de pe site, cel mai greu ne-a fost să scriem încheierea la articolul acesta. Pentru că nu putem sumariza într-un paragraf tot ce a însemnat Maafushi pentru noi. Așa că lăsăm articolul cu o încheiere deschisă și sperăm doar să ne luați în calcul recomandarea și să mergeți în Maafushi să vă convingeți și voi că este un loc cu o energie specială.

Maafushi

Citeste mai mult... 4 comentarii


Maldive. Ghid de călătorie

Rândurile de mai jos le-am scris în Maldive, în antepenultima zi a călătoriei noastre aici. Simțeam nevoia să punem pe foaie tot ce am experimentat până acum și să împărtășim cu voi în ce minune de țară am ajuns.  Așa că am deschis un Word (din cauza unei conexiuni mai slabe la internet nu am reușit să postăm live pe blog) și am început să punem cap la cap cum a început și a continuat aventura noastră în Maldive. Iar în seria de articole pe care o deschidem astăzi vom încerca să documentăm tot ce trebuie să știți pentru a vă organiza o vacanță în Maldive.

Pe scurt despre Maldive

Nu cred că avem destule cuvinte să exprimăm cât de mult ne-au plăcut cele 8 zile pe care le-am petrecut pe una dintre cele 1192 de insule care compun micuța țară, situată în Oceanul Indian, la sud-vest de India și Sri Lanka.

Maldive

Republica Maldive este o țară insulară și un arhipelag în Oceanul Indian și este formată din 26 de atoli, iar capitala statului este Male. Maldive este o țară majoritar musulmană. De-a lungul timpului, a fost colonie portugheză, olandeză și britanică, iar în 1965 a obținut independența față de Imperiul Britanic, devenind republică în 1968.

Maldive este cea mai mică țară de pe continentul asiatic (atât ca întindere, cât și ca număr de locuitori) și este și țara cu cea mai joasă altitudine de pe glob.  Este foarte faimoasă și pentru că apele din zona Arhipelagului Maldive cuprind 1100 de specii de pești, 5 specii de țestoase marine, 21 de specii de delfini și balene, 187 de specii de corali și 400 de specii de moluște.

Ce ar mai fi important de știut este că voltajul este de 220-240 de volți, iar prizele sunt pe modelul britanic (cu 3 pini). Recomandarea noastră este să aveți cu voi un adaptor de priză universal sau măcar unul care se potrivește pentru prizele din Marea Britanie.

Clima și sezonul turistic în Maldive

Clima este tropicală, caracterizându-se prin temperaturi ridicate pe tot parcursul anului și un grad crescut de umiditate. În insulele sudice, sezonul musonic (ploios) este prezent în lunile iulie și august. În insulele din nord și est  sezonul musonic durează din martie până în noiembrie. Sezonul turistic este cuprins între lunile decembrie-aprilie și, automat, atunci este și cel mai mare flux de turiști. Evident, în aceste luni veți găsi și prețuri mai mari la cazare.

Moneda oficială și modalități de plată

Moneda oficială în Maldive este ruffiya, însă majoritatea hotelurilor și restaurantelor acceptă plata în USD. Dacă doriți să schimbați dolari în ruffiya, o puteți face în aeroport. Chiar lângă punctul de informare turistică există un birou de schimb valutar aparținând Bank of Maldives. Noi nu am schimbat dolarii pe care îi aveam și nu am avut nicio problemă în a plăti doar în dolari pe insula pe care am stat (Maafushi). Însă ni s-a întâmplat să primim rest la dolari în ruffiya.

O altă recomandare venită pur din experiență este să aveți cash la voi și să nu vă bazați pe ATM-uri. În Maafushi cel puțin, nu am văzut niciun ATM și nicio bancă.

Maldive

Taxe suplimentare

Este foarte important de precizat că, la prețul afișat pentru cazare și masa la restaurant, se adaugă taxe suplimentare de 22%. Aceste taxe includ și taxa de servire, de 10%, însă noi am lăsat de fiecare dată și bacșiș pentru că servirea a fost impecabilă, indiferent de locul unde am luat masa. Într-unul din articolele viitoare vom include și un buget de călătorie pentru Maldive. Este bine însă să aveți în vedere acest aspect important al taxelor atunci când începeți să vă faceți bugetul.

Cum ajungeți în Maldive

Sunt numeroase companii aeriene care operează zboruri către Maldive din București. Iar dacă stați cu ochii pe promoțiile pe care le au, (de obicei, la începutul anului), puteți cumpăra bilete la prețuri decente.

Practic, experiența noastră în Maldive a început de la o promoție la bilete de avion. Am zburat cu Fly Dubai, divizia low cost a Emirates Airlines, întrucât prin martie 2016 au avut o promoție cu 50% reducere la biletele de avion pentru toate destinațiile pe care operează. Un bilet dus-întors ne-a costat aproximativ 360 de euro, în condițiile în care, în mod normal, ar costa în jur de 650-700 de euro.

Există, însă, și niște mici inconveniente dacă alegeți să zburați cu Fly Dubai. Așa cum spuneam și mai sus, compania este low cost. Chiar dacă nu se compară cu low cost-urile gen Blue Air, Wizzair, Ryanair, după 4-5 ore petrecute în avion începi să regreți că nu ai ales o companie de linie. Locul pentru picioare este destul de mic, iar spre sfârșitul zborului, începi să fii conștient de fiecare vertebră care îți alcătuiește coloana vertebrală :).

Un alt lucru de care ar trebui să țineți cont dacă alegeți să zburați cu cei de la Fly Dubai sunt escalele. Când am cumpărat biletele de avion pentru Maldive, zborul apărea cu o singură escală, în Dubai, de vreo 4 ore și jumătate. La câteva luni, am primit mail că ni s-a modificat itinerariul de întoarcere și vom avea o escală de o oră și în Colombo (Sri Lanka). La alte câteva luni am mai primit un mail în care eram informați că și itinerariul de plecare s-a modificat și vom mai avea o escală tot de 1h și tot în Colombo. Practic, ceea ce fac cei de la Fly Dubai este să combine zborurile către Colombo, Male și Dubai pentru eficientizarea costurilor. În Colombo se realimentează avionul cu combustibil și se îmbarcă pasagerii care zboară către Dubai. Deci, ruta pe care o are zborul este Dubai – Colombo – Male – Dubai…ca un fel de maxi taxi :).

La dus, zborul din București până în Dubai a durat aproximativ 4 ore și jumătate, iar escala în Dubai a fost de 3 ore și jumătate. Din Dubai am zburat cam 4 ore și jumătate până în Colombo, am avut încă o escală de o oră și apoi încă o oră și jumătate până în Male. La întoarcere, escala în Dubai a fost mai mare, aproximativ 5 ore, ceea ce a contribuit la starea generală de disconfort.

După această experiență, cred ca ne-am gândi de două ori dacă am mai alege Fly Dubai pe distanțe așa lungi.

Maldive
Apus de soare pe insula Maafushi

Viză turistică pentru Maldive

Cetățenii români nu au nevoie de viză turistică obținută în prealabil pentru a intra în Maldive. Este necesar să aveți pașaportul valabil minim 6 luni de la data de începere a călătoriei. Odată aterizați în Male va trebui să completați un formular de imigrare (Immigration Form), pe care îl găsiți pe o tejghea, chiar la intrarea în aeroport. Odată ce ați completat formularul, îl prezentați împreună cu pașaportul unui ofițer de imigrare. Pe baza acestui formular veți obține viza turistică, valabilă pentru 30 de zile. Ofițerul de imigrare vă va înapoia jumătate din acel formular, cu scopul de a prezenta acest document când plecați din Maldive. Asigurați-vă să nu îl pierdeți!

Vaccinuri și atenționări înainte de a ajunge în Maldive

Maldive a fost afectată de virusul Zika în momentul în care a început epidemia și este posibil ca pe anumite insule să mai fie prezent. Documentați-vă în prealabil dacă au fost raportate cazuri de Zika, malarie sau febră galbenă pe insula pe care vă veți petrece vacanța.

Conform Ministerului Afacerilor Externe, nu este obligatoriu să faceți niciun vaccin înainte de a călători în Maldive, însă este bine să verificați frecvent actualizarea informațiilor pe www.mae.ro, în cazul în care apar atenționări speciale înainte să călătoriți în Maldive.

Este recomandat însă, să aveți încheiată o poliță de asigurare de călătorie. Iar noi vă recomandăm să includeți în poliță și asigurare pentru sporturi și activități cu un grad mai mic sau mai mare de risc (de exemplu: snorkelling, scuba diving, ski jet, etc.). Nu degeaba are englezul o vorbă: better safe, than sorry!

Unde vă cazați în Maldive

Posibilitățile de cazare în Maldive sunt nenumărate și totul depinde de bugetul pe care vreți să îl alocați acestei excursii.

Pe de o parte, vă puteți caza în faimoasele resorturi, cu căsuțe pe apă și plaje aproape private. Resorturile ocupă câte o insulă, astfel că, din ce știm noi, nu veți găsi nicăieri în Maldive două resorturi pe aceeași insulă. Dacă alegeți să stați într-un resort, aveți de ales de la cele de 3* (de exemplu Biyadhoo Island Resort) la cele de 4 sau 5*. Evident, prețul crește exponențial cu numărul de stele. Din ce ne-am interesat noi, pentru un sejur de 8 nopți la un resort de 4*, 2 persoane ar plăti aproximativ 8000 de lei pentru cazare și mic dejun, la care se mai adaugă și taxele de 22% de care vă povesteam mai sus.

Nu vă speriați însă…există soluții și pentru cei care nu sunt dispuși să plătească această sumă. Și, da, ne numărăm și noi printre ei. Așa că venim cu o recomandare pentru voi: alegeți să vă cazați pe insule locuite de localnici. Veți fi surprinși să constatați că prețurile sunt mai mici cu 50, poate chiar 60% față de un resort.

Noi am ales să ne cazăm pe insula Maafushi pentru 3 motive: distanța față de Male, mărimea insulei și varietatea opțiunilor de cazare. Nu o să insistăm foarte mult cu detalii despre Maafushi, întrucât îi vom dedica un post separat, însă detaliem puțin cele 3 motive menționate mai sus.

Maldive
Bikini Beach pe insula Maafushi

Maafushi este una dintre cele mai mari insule locuite care alcătuiesc arhipelagul Maldive, iar principala sursă de venit a localnicilor este turismul. Prin urmare, am găsit aici cazare pentru toate buzunarele: guest houses rustice, potrivite în special pentru backpacker-i, dar și hoteluri de 3 sau 4*, care se ridică la standardele europene de cazare. Noi am petrecut o noapte la Triton Beach Hotel & Spa, iar în restul zilelor am fost cazați la Velana Beach Hotel. Vă recomandăm oricare dintre cele două hoteluri, însă, dacă alegeți Velana, asigurați-vă că rezervați o cameră cu balcon. Camerele standard nu au nici balcon și nici geam.

Ce este foarte important de știut atunci când alegeți să vă cazați pe o insulă locuită și nu în resort este că va trebui să respectați cultura și obiceiurile localnicilor. Prin urmare, nu veți putea consuma carne de porc, nu veți putea consuma alcool pe insulă și nu puteți face plajă în costum de baie decât în zonele special amenajate. Aceste plaje amenajate pentru turiști se numesc bikini beaches și sunt îngrădite de un gard (de obicei din frunze de palmier) care separă plaja de insulă. De asemenea, pe insulă nu veți putea merge doar în costum de baie, ci va trebui să fiți îmbrăcați. În resorturi nu se aplică aceste reguli.

Nu vă speriați: localnicii sunt extrem de amabili și prietenoși. Nu cred că am mai întâlnit până acum oameni atât de fericiți, umili, amabili și cărora li se citește bunătatea în ochi. Sunt mereu cu zâmbetul pe buze și, atât timp cât le respectați cultura și obiceiurile, vor face tot ce le stă în putință să vă facă să vă simțiți minunat. Au găsit chiar și o soluție pentru turiștii care vor sa consume alcool în vacanță: la câțiva metri de țărm este ancorat un iaht unde se pot servi băuturi alcoolice, iar transportul cu barca până acolo este gratuit. Pentru noi a fost extrem de interesant să observăm cum își duc localnicii viața zi de zi, cum sunt casele în care locuiesc și ce obiceiuri au. Aceste lucruri nu le veți vedea niciodată într-un resort.

Iar noi recunoaștem, cu mâna pe inimă, că, dacă ar fi să alegem între a ne caza într-un resort și a sta pe insulă cu localnicii, am alege fără urmă de îndoială cea de-a doua variantă.

Transportul de la aeroport la hotel

Aeroportul principal din Maldive, Velana Airport, este situat lângă capitala statului, Male, pe o insulă creată artificial pentru a deservi aeroportului – Hulhule.

Dacă alegeți o insulă cât de cât apropiată de Male, veți ajunge la ea pe apă. În caz contrar, va trebui să luați un alt avion către insula/resort-ul unde urmează să vă cazați. Pentru că insula pe care am stat noi se află la o distanță rezonabilă de Male, o să acoperim în cele ce urmează varianta transportului pe apă.

Din Hulhumale veți putea lua taxiuri de apă către Male, de unde pleacă majoritatea feriboturilor și speed boat-urilor către insulele aflate la o distanță mai mică sau mai mare de capitală. Pentru a ajunge în Maafushi aveți la dispoziție două variante: feribotul public și barca rapidă.

Feribotul public circulă în fiecare zi către Maafushi, cu excepția zilei de vineri, când nu există nicio cursă către insule (vinerea este începutul de weekend al maldivienilor și ziua de rugăciune, iar majoritatea serviciilor publice nu funcționează în această zi). Feribotul pleacă la ora 15:00 din Male, prețul unui bilet este de aproximativ 2-3 dolari/pe sens, iar până în Maafushi călătoria durează între 1 oră și jumătate și 2 ore.

Există și o variantă mai rapidă, însă puțin mai costisitoare: speed boat-ul. Noi am ales această variantă de transport către Maafushi pentru că am aterizat la 7 dimineața, iar după o noapte petrecută în aeroport și în avion, nu ne doream încă 10 ore de așteptare pentru a ajunge la hotel. Așa că, spre Maafushi, am folosit serviciile celor de la iCom Tours, pe care îi recomandăm din toată inima. Drumul către Maafushi durează 30 de minute, iar prețul unui bilet dus-întors este de 25 de dolari de persoană. Există 3 curse pe zi: una dimineața (în jurul orei 09:00), una la prânz (în jurul orei 13:00) și una după-amiaza (în jurul orei 17:00). Iar dacă alegeți să mergeți cu ei, nici nu este nevoie să mergeți până în Male. La ieșirea din aeroport îndreptați-vă către zona de așteptare din spatele punctului de informare turistică. Acolo vor veni reprezentanții companiei iCom cu aproximativ jumătate de oră înainte de plecare și vor întreba oamenii dacă merg spre Maafushi. Vă veți îmbarca la ieșirea din aeroport, urmează o scurtă oprire în Male pentru a colecta restul pasagerilor și apoi drum lin și în viteză până în Maafushi 🙂

În speranța că nu ați adormit până la finalul articolului, încheiem astfel ghidul de călătorie despre Maldive. Vom continua în articolele următoare cu o descriere mai amănunțită a insulei Maafushi și a activităților pe care le puteți face într-o vacanță în Maldive.

Maldive

Sperăm că am reușit să vă stârnim puțin interesul de a vizita această țară și nu exagerăm cu nimic când spunem că noi ne-am întors cu niște lucruri învățate de la oamenii cu care am interacționat timp de o săptămână. Mai exact, ni s-a reconfirmat că nu ne trebuie mult să fim fericiți, că blândețea și inima deschisă sunt o cale sigură spre fericire și liniște și că este extrem de important să apreciem ce avem. Și, mai presus de orice, călătoriile sunt cel mai simplu și pur mod de a învăța, a-ți reconfirma valorile morale și a-ți îmbogăți sufletul și concepția despre viață.

Maldive

Citeste mai mult... 9 comentarii

Send a Comment

Your email address will not be published.