Destinații externe


A doua zi în Viena

Dacă în prima zi vremea nu a fost cea mai prietenoasă cu noi și nu am reușit să vedem chiar tot ce ne propusesem, a doua zi în Viena ne-a întâmpinat cu soare (cu dinți, ce-i drept) și un mare chef de explorat orașul. Așa că am plecat cu rucsacul în spate și cu o febra musculară de zile mari (după cei aproape 19 kilometri merși în ziua anterioară) să vedem Viena și pe soare și să ne bucurăm de frumusețea legendarului oraș. Că doar nu ne-o opri pe noi o febră musculară 🙂

A doua zi în Viena

Planul nostru inițial era să ne menajăm puțin picioarele și să folosim mai mult transportul în comun. Până la finalul zilei, veți vedea că nu am reușit să ne ținem de ce ne-am propus :). Am pornit, așadar, în pas vioi spre stația de metrou cea mai apropiată de hotelul nostru, Schlachthausgasse, care are conexiune directă cu centrul orașului (pe magistrala U3). Am mers până la Stephansplatz, unde se află și faimoasa catedrală Sf. Stephan, iar primul obiectiv pe lista noastră era chiar catedrala.

A doua zi în Viena
A doua zi în Viena – Interiorul Catedralei Sf. Stephan
A doua zi în Viena
A doua zi în Viena – Catedrala Sf. Stephan

Catedrala Sf. Stephan a fost construită pe ruinele a două foste biserici și este cea mai importantă clădire religioasă din Viena. Biserica gotică are 107 metri lungime, 40 metri lățime și măsoară 136 de metri înălțime în cel mai înalt punct – turnul de sud al Catedralei. Prima structură a bisericii a fost finalizată în 1160, însă au urmat proiecte de reconstrucție și expansiune, care au durat până prin anii 1500. Chiar și acum se efectuau lucrări de renovare a fațadei catedralei. Intrarea este gratuită, însă dacă vreți să urcați în turnul de sud și să admirați Viena de la înălțime, veți plăti 5.50 euro de persoană.

După o vizită rapidă a Catedralei, am pornit spre Mozarthaus, casa memorială în care faimosul compozitor a trăit o bună parte din viață. Mozarthaus se poate vizita zilnic, între orele 10 și 19, și se găsește pe Domgasse, foarte aproape de Catedrala Sf. Stephan. Biletul de intrare costă 11 euro de persoană și include un audio guide. Nu aveți voie să faceți poze în interiorul casei memoriale, așa că vă sfătuim să vă concentrați pe povestea vieții lui Mozart și pe descrierea condițiilor de locuit din Viena Imperială. Noi am petrecut mai bine de o oră aici și, cu siguranță, recomandăm experiența aceasta dacă vizitați Viena. Din magazinul casei memoriale puteți cumpăra și faimoasele bomboane Mozart la un preț mai bun ca în alte magazine din centrul orașului.

A doua zi în Viena
A doua zi în Viena – Mozarthus

De la Mozarthaus ne-am îndreptat din nou spre Stephansplatz și am pornit pe Kartner Strasse, una dintre faimoasele străzi pietonale ale Vienei. Aici veți găsi o mulțime de branduri renumite, strada fiind renumită pentru posibilitățile de shopping. Noi ne-am rezumat la un Orangenpunsch, o băutură (alcoolică) delicioasă, numai bună să te încălzești pentru încă o tură de câțiva kilometri prin oraș. Nu trebuie să mergeți undeva anume să găsiți punsch, sunt diverse tonete răspândite în tot orașul de unde puteți să vă cumpărați un pahar de punsch cu diverse arome, pentru 3.5 euro.

Recomandarea noastră este să mergeți până la capăt pe Kartner Strasse, până ajungeți la faimoasa clădire cu fundă roșie. La parterul clădirii se află un magazin de lux, Popp & Kretschmer, iar fix lângă, se află una dintre cele mai faimoase cofetării din Viena – Gerstner K.u.K Hofzuckerbacker.

A doua zi în Viena
A doua zi în Viena – Gerstner k.u.k. Hofzuckerbacker
A doua zi în Viena
A doua zi în Viena – Gerstner k.u.k. Hofzuckerbacker
A doua zi în Viena
A doua zi în Viena – Gerstner k.u.k. Hofzuckerbacker

Noi vă recomandăm să nu o ratați, este o experiență în sine, însă fiți pregătiți să fie și mare aglomerație. În timp ce noi încercam să ne hotărâm ce tip de tort să ne alegem, am fost îndrumați spre etajul 2, întrucât nu erau locuri disponibile în salonul de la intrare. Am luat liftul și am ajuns într-un loc rupt parcă din poveștile cu prinți și prințese. Pe lângă decorul impresionant, am fost întâmpinați de muzică de pian și o atmosferă pe care noi nu am mai întâlnit-o până acum. Parcă am călătorit în timp, în perioada Imperiului Habsburgic. Tocmai de aceea vă recomandăm să nu ratați Gerstner, iar dacă vă e greu să vă decideți asupra sortimentului de tort pe care să îl încercați, noi vă sugerăm să îi dați o șansă tortului cu cremă de castane. Merge perfect și cu un chai latte, pentru un răsfăț total al papilelor gustative.

Cu forțe proaspete și o stare de bine generată de frumusețea orașului, ne-am continuat periplul în a doua zi în Viena, spre Opera din Viena. Dacă sunteți pasionați de muzee, foarte aproape de Kartner Strasse se află Muzeul Albertina, unde puteți admira operele unor artiști faimoși, precum Da Vinci, Raphael, Michelangelo, Rembrandt, etc. De la Albertina veți ajunge foarte ușor la Opera de Stat din Viena, una dintre cele mai faimoase clădiri din Viena.

A doua zi în Viena
A doua zi în Viena – Opera de Stat
A doua zi în Viena
A doua zi în Viena – Opera de Stat

Planul nostru era ca, după Opera de Stat, să ne îndreptăm spre Hofburg, fostul palat imperial. Am ajuns însă, fără să intenționăm, foarte aproape de Museumsquartier, mai exact în Maria Theresien Platz, unde se află și Muzeul de Istorie Naturală, dar și Kunsthistoriches (Muzeul de Arte Fine). Nu aveți cum să ratați cele două clădiri, întrucât sunt în oglindă. Cât despre Museumsquartier, aici veți găsi o multitudine de muzee, de la Muzeul de Artă Modernă la Centrul de Arhitectură al Vienei sau diverse alte mici muzee unde veți găsi expoziții de artă. În Maria Theresien Platz am mai dat peste un târg de Crăciun. Asta în caz că vă întrebați pe unde mai puteți găsi și alte târguri de Crăciun, în afară de cele foarte populare și mediatizate.

A doua zi în Viena
A doua zi în Viena – Maria Theresien Platz
A doua zi în Viena
A doua zi în Viena – Maria Theresien Platz
A doua zi în Viena
A doua zi în Viena – Maria Theresien Platz

După acest mic ocol, am pornit spre Hofburg, fostul palat imperial, construit în secolul al XIII-lea. Palatul a fost reședința conducătorilor aparținând dinastiei Habsburgilor, iar în prezent este reședința Președintelui Austriei. O parte din Palat poate fi vizitată, mai precis Apartamentele Imperiale, colecția de argint și Muzeul Sisi. Prețul unui bilet este de 13.9o euro de persoană. Dacă vreți să vizitați și Palatul Schonbrunn (reședința de vară a dinastiei Habsburgilor), vă puteți lua un bilet comun, care costă 29.90 euro de persoană și include intrarea la Palatul Hofburg, Palatul Schonbrunn și la Colecția Imperială de Mobilă.

Viena

A doua zi în Viena
A doua zi în Viena – Palatul Imperial Hofburg

Iar după ce am lăsat și Hofburg-ul în spate, ne-am îndreptat spre ceea ce urma să devină ultimul obiectiv turistic vizitat în cea de-a doua zi în Viena: casa memorială a lui Sigmund Freud. Situată puțin mai departe de centrul orașului, într-o zonă rezidențială, pe Berggasse, la numărul 19, casa memorială a lui Sigmund Freud vă poartă atât în atmosfera cabinetului faimosului psihanalist, cât și în viața familiei Freud. Prețul biletului de intrare este de 12 euro de persoană.

Și iată cum v-am purtat cu noi, preț de vreo 15 kilometri, în periplul pe care l-am făcut în a doua zi în Viena. O zi obositoare, nu o să vă mințim, dar care a meritat fiecare minut petrecut în frig…noroc cu vinul fiert și punsch-ul 🙂 Viena ne-a fermecat prin eleganța ei și prin multitudinea de posibilități pe care ți-o oferă. Ne-ar fi trebuit, probabil, câteva zile de 48 de ore ca să putem acoperi tot ce ne-am fi dorit să vedem. Dar nu s-a terminat povestea noastră aici, mai avem încă jumătate de zi în Viena, despre care vă povestim în articolul următor.

A doua zi în Viena

Citeste mai mult... 0 comentarii


Prima zi în Viena

Continuăm seria articolelor despre Viena cu un nou plan pentru organizarea unui city break. De data aceasta, ne referim la cele mai importante obiective turistice și vă povestim cum ne-am petrecut prima zi în Viena.

Precizăm de la bun început că ne referim strict la experiența personală și la ce ne-am propus noi să vedem în cele 2 zile și jumătate pe care le-am avut la dispoziție.

Viena este un oraș complex, care poate satisface o multitudine de gusturi: de la pasionații de muzee, la exploratorii care preferă să se rătăcească pe străzile orașului și să descopere comorile ascunse.

Noi ne situăm undeva la mijloc în această clasificare de călători. De obicei, mergem la muzee speciale (de exemplu case memoriale sau muzee care nu se regăsesc în alte orașe). Plecăm la drum cu o planificare făcută din timp, care conține principalele obiective turistice pe care vrem să le vedem în orașul respectiv. Însă nu suntem foarte stricți cu această listă și, pentru că ne place să explorăm orașele pe jos și mergem până facem febră musculară, reușim să vedem și zone mai puțin cunoscute sau turistice dintr-un oraș.

Am făcut această mică paranteză legată de stilul nostru de a explora un oraș pentru a vă seta de la început așteptările legate de acest articol și de cele ce vor urma. Poate veți regăsi informații importante despre ce ați putea vizita în Viena, poate veți simți nevoia să mai căutați și alte surse pentru a vă organiza excursia în Viena.Noi vă prezentăm strict experiența noastră.

În cele ce urmează vă vom purta pe traseul pe care l-am urmat noi în cele două zile și jumătate și vă vom prezenta cele mai importante obiective turistice din Viena pe care am reușit noi să le vedem. Să începem, așadar, cu prima zi în Viena.

Cum ne-am petrecut prima zi în Viena

În prima zi în Viena am fost întâmpinați de o ninsoare, care s-a transformat treptat în lapoviță și apoi în ploaie. Să vă spunem că nu e chiar genul de vreme după care ne dăm în vânt când vine vorba de luat un oraș la pas?!

Am ajuns în Viena la 08.35 și ne-am îndreptat spre hotelul unde urma să ne cazăm, în speranța că putem face check in-ul mai devreme. N-am avut noroc și nu am putut face check in-ul până la ora 15.00, așa că singura noastră opțiune a fost să ne lăsăm o parte din bagaje la recepție și să mergem la cel mai apropiat obiectiv turistic de hotel. Asta ca să nu pierdem complet timpul până la check in.

Prin urmare, cel mai apropiat obiectiv turistic era Palatul Belvedere. Palatul a fost construit pentru Eugen de Savoia, un fost comandant al Sfântului Imperiu Roman, de către unul dintre cei mai importanți arhitecți baroci din acea perioadă- J.L. von Hildebrandt.

Prima zi în Viena
Palatul Belvedere

Domeniul cuprinde două palate, construite în perioada 1714-1722, unite de o grădină impresionantă. În prezent, cele două palate găzduiesc Muzeul Austriac de Artă Barocă și Galeria Austriacă de Artă. Dacă sunteți pasionați de artă și vreți să vizitați Palatul Belvedere, biletul de intrare costă 20 de euro de persoană și poate fi achiziționat și online, de pe site-ul oficial al muzeului. Noi nu am vizitat niciunul dintre muzee, ne-am plimbat însă prin Piața de Crăciun din fața palatului și ne-am încălzit cu un vin fiert delicios.

Prima zi în Viena
Un delicios vin fiert la Piața de Crăciun de la Palatul Belvedere

Întrucât se apropia ora prânzului și voiam să ne întoarcem și la hotel să ne cazăm, am pornit spre Wien Mitte, de unde intenționam să luăm metroul, întrucât frigul și ploaia deveniseră insuportabile.

Am dat întâmplător peste un restaurant tipic vienez, Gmoa Keller, unde am încercat faimosul schnitzel, care a fost muuult peste puterile noastre. Dacă vreți să experimentați un restaurant tipic, vi-l recomandăm pe acesta, ne-au plăcut și servirea și mâncarea și atmosfera. Îl găsiți pe Am Heumarkt 25.

Prima zi în Viena
Faimosul schnitzel vienez

Pe seară am pornit spre faimoasa piață din Crăciun din fața Primăriei. Am mers pe jos, evident, și ne-am bucurat de minunatele decorațiuni de Crăciun din centrul orașului.

Prima zi în Viena

Prima zi în Viena

Practic, de la hotel, de pe Landstrasse – Hauptstrasse, am pornit-o spre Wien Mitte si apoi spre Stephansplatz, unde se află și frumoasa catedrală Sf. Ștefan.

Prima zi în Viena
Catedrala Sf. Ștefan

Din Stephanplatz, unde era organizat un alt târg de Crăciun, am pornit spre Graben, o stradă pietonală din centrul Vienei, trecând și pe lângă Biserica Catolică Sf. Petru, unul dintre cele mai importante obiective turistice din Viena.

Prima zi în Viena
Graben

Am continuat să rătăcim pe străzi în drumul nostru spre Rathaus și am mai dat peste o altă piață de Crăciun, la intersecția dintre Strauchgasse și Freyung. Târgurile sunt similare, însă îi conferă orașului un farmec aparte și o atmosferă de sărbătoare. Am descoperit și una dintre cele mai frumoase cafenele pe care le-am văzut vreodată – Cafe Central, o cafenea cu istorie în Viena, fiind unul dintre locurile preferate ale literaților din Viena. Cafeneaua este absolut impresionantă și, deși ne-am propus să ajungem a doua zi acolo, nu am mai reușit, dar o păstrăm pe listă pentru următoarea vizită în Viena.

Din dârdâială în dârdâială și din kilometru în kilometru, am ajuns într-un final și la faimoasă Piață de Crăciun din fața Primăriei. Aceasta este cea mai mare și cea mai faimoasă și este și cea care ne-a plăcut cel mai mult. Dar despre piețele de Crăciun vă povestim într-un articol separat.

Prima zi în Viena
Piața de Crăciun din fața Primăriei
Prima zi în Viena
Piața de Crăciun din fața Primăriei

Am încheiat astfel prima zi în Viena cu atmosferă de Crăciun, cu nelipsitul vin fiert și cu o bucurie în suflet care ne-a făcut să uităm și de frig și de ploaia din prima parte a zilei. Și la sfârșitul unei zile de genul ăsta ne dăm seama cât de norocoși suntem că avem parte de experiențe așa frumoase și suntem bucuroși că le putem împărtăși și cu voi. Stați pe aproape, căci urmează să vă povestim cum ne-am petrecut și celelalte zile în frumoasa Viena.

Prima zi în Viena

Citeste mai mult... 0 comentarii


Viena. Ghid de călătorie pentru un city break

Întrerupem seria articolelor despre Coasta Amalfitană ca să vă introducem în atmosfera sărbătorilor de iarnă și să vă povestim despre cea mai recentă vacanță. În mini-vacanța de Sfântul Andrei de anul acesta am ales frumoasa Viena ca destinație, mai ales că este și sezonul piețelor de Crăciun. Iar Viena este faimoasă pentru atmosfera de sărbătoare pe care reușește să o creeze prin piețele de Crăciun. Dar până ajungem să vorbim despre ele, am pus cap la cap un ghid de călătorie care să vă ajute, indiferent de sezonul în care vreți să vizitați Viena.

Viena

 

Despre Viena

Viena este capitala Austriei și cel mai mare oraș din Austria, cu o populație de aproximativ 1.8 milioane de locuitori. De-a lungul timpului i s-au atribuit diverse nume (clișeice, în opinia noastră), cum ar fi orașul muzicii (o sumedenie de compozitori faimoși au petrecut mult timp în Viena) sau orașul viselor (prin prisma faimosului psihanalist Sigmund Freud). Centrul orașului a fost inclus în anul 2001 în Patrimoniul UNESCO și, timp de 8 ani consecutiv (2009 – 2016), Viena a fost desemnată orașul cu cea mai bună calitate a vieții din întreaga lume.

Prima mențiune a orașului a fost făcută în anul 500 î.Hr, când celții s-au stabilit pe malul Dunării. Prin anul 976 d.Hr, Leopold I de Babenberg a devenit conte de Eastern March, un district pe malul Dunării, de aproximativ 60 de mile, care mai apoi a devenit ducatul Austriei. Viena a devenit reședința dinastiei Babenberg din anul 1145.

Viena

Însă perioada de glorie a orașului a început odată cu dinastia Habsburgilor, devenind reședința dinastiei din anul 1440. Viena s-a dezvoltat ca un oraș rafinat, un centru cultural și gastronomic, pe parcursul a aproximativ 400 de ani, confruntându-se, în același timp, cu atacuri din partea Imperiului Otoman sau cu epidemia de ciumă din 1679.

Din 1804, Viena a devenit capitala Imperiului Austriac, păstrându-și importanța politică și strategică și odată cu nașterea Imperiului Austro-Ungar. La sfârșitul Primului Război Mondial, Viena a rămas capitala Republicii Germane-Austriece, iar din 1919 capitala Republicii Austria. Orașul se bucura de o faimă aproape inegalabilă și era frecventat de cele mai importante personalități ale culturii și politicii europene. Adolf Hitler, Sigmund Freud, Joseph Stalin frecventau aceleași cafenele sau locuiau foarte aproape unii de ceilalți.

Viena

În 1938, Adolf Hitler și-a făcut o intrare triumfală în Viena și a început să își pună în aplicare planul macabru de a păstra doar populația ariană. Astfel, o mulțime de evrei care locuiau în Viena au fost deportați în lagărele de concentrare și omorâți. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Viena și-a pierdut statutul de capitală a Austriei, întrucât Austria a fost asimilată în Germania Nazistă. La sfârșitul războiului, orașul a intrat sub ocupație sovietică și a rămas așa până în anul 1955. De-abia după eliberarea de sub dominația sovietică, orașul a început o reconstruire și o luptă pentru redobândirea identității naționale.

Ne-am lungit puțin cu prezentarea celor mai importante evenimente din istoria orașului, însă credem că e important să setăm contextul în care acest oraș s-a dezvoltat și a prosperat, devenind unul dintre cele mai frumoase și importante orașe din Europa. Dacă ați citit mai multe dintre articolele noastre, probabil ați observat că ne place să inserăm și câteva elemente istorice, tocmai pentru a susține ideea de creare a contextului în care un oraș sau o regiune s-a dezvoltat de-a lungul timpului.

Cum ajungeți în Viena?

Din București, puteți alege să zburați fie cu Tarom, fie cu Austrian Airlines, iar frecvența zborurilor pe săptămână este foarte mare. Mai mult, ambele companii au frecvent promoții la biletele spre Viena, așa că trebuie doar să prindeți momentul potrivit. Zborul durează 1 oră și jumătate, mai puțin decât un drum spre Valea Prahovei :).

Noi am zburat cu Tarom, iar orarul de zbor a fost foarte bun: am plecat joi dimineața la 8 din București, am aterizat în Viena la 08.35 (ora locală), deci, practic, am avut aproape toată ziua la dispoziție. La plecare am avut zborul de întoarcere sâmbată la ora 17.50, ajungând în București pe la 20.30. Din vestul țării puteți merge și cu mașina în Viena, din Timișoara faceți aproximativ 5 ore și jumătate.

Viena

Cum ajungeți de la aeroport în oraș?

Înainte să plecăm în Viena, ne-am interesat care ar fi cea mai bună opțiune pentru a ajunge la hotelul unde eram cazați. Pe internet apăreau vreo 5 opțiuni de a ajunge de la aeroportul Flughafen în oraș. Însă noi am ales să ne interesăm și la Biroul de Informare Turistică din aeroport, ceea ce ne-a ajutat să găsim varianta cea mai convenabilă.

Pe site-ul Wien.info veți găsi toate opțiunile de care vă povesteam anterior, însă depinde foarte mult de zona unde vă cazați. Noi am ales să luăm un tren local de la aeroport spre gara Wien Mitte. Biletul a costat aproximativ 6 euro de persoană, întrucât există o taxă suplimentară pentru a călători în centrul orașului. Drumul a durat aproximativ 20 de minute, iar trenurile circulă la interval de aproximativ 30 de minute. La întoarcere, biletul a fost mai ieftin, plătind 2.3 euro de persoană.

Viena

Mai există și opțiunea unui tren direct, City Airport Train, însă prețul unui bilet este mult mai mare. Un bilet dus costă 14 euro de persoană, iar un bilet dus-întors vă va costa 21 de euro de persoană.

Unde vă cazați în Viena?

Inutil să vă spunem că opțiunile de cazare în capitala Austriei sunt nelimitate. Puteți alege pensiuni, apartamente în regim hotelier, hosteluri sau hoteluri. Practic, depinde de bugetul pe care îl aveți alocat pentru această călătorie.

Noi am fost cazați la hotelul Best Western Plus Amedia, care ne-a plăcut foarte mult și pe care îl și recomandăm. Este situat la aproximativ 30 de minute de mers pe jos de centru, are conexiune directă de metrou (pe magistrala U3) cu gara Wien Mitte și cu centrul orașului. Este localizat în Landstrasse, o zonă foarte liniștită, mai departe de agitația și aglomerația din centru.

Viena

Transportul public în Viena

Probabil nu este o surpriză faptul că Viena are o rețea de transport în comun exemplară. Rețeaua de metrou acoperă tot orașul, iar cele mai importante obiective turistice au și guri de metrou la foarte mică distanță de ele. Prețul unei călătorii cu metroul este 2.20 euro, aveți însă și posibilitatea achiziționării unor cartele cu călătorii nelimitate pe 24, 48 sau 72 de ore. Prețul unei cartele pe 24 de ore este 7.60 euro, iar pe 48 de ore 13.30 euro.

Pentru că noi am mers foarte mult pe jos, nu am considerat că este necesar să ne luăm cartele cu număr nelimitat de călătorii, însă ni s-au părut o opțiune foarte bună de a explora orașul. Inutil să vă spunem că trenurile sunt punctuale și circulă la intervale foarte mici, în special în timpul săptămânii.

În încheierea acestui articol, sperăm că v-am oferit câteva informații utile despre organizarea unui city break în Viena. În articolele viitoare vă povestim despre faimoasele piețe de Crăciun și despre ce puteți face în 2 zile și jumătate în Viena.

Viena

Citeste mai mult... 1 comentariu


Coasta Amalfitană. Positano

V-am promis în articolul trecut că recuperăm perioada în care nu am fost activi pe blog, așa că ne-am pus pe treabă :). În articolul de astăzi vă povestim despre una dintre „vedetele”Coastei Amalfitane: Positano. Acest orășel este, probabil, cele mai faimos de pe Coasta Amalfitană și, automat, și cel mai aglomerat.

Despre Positano

Positano este cel mai scump oraș de pe Coastă și cel mai bogat, beneficiind și de o poziție centrală pe Coastă. Aici veți găsi cele mai scumpe hoteluri, lucru care nu e de mirare, ținând cont ca starurile de la Hollywood obișnuiesc să își petreacă vacanțele în Positano. Noi nu l-am văzut nici pe Tom Cruise, Mick Jagger sau Denzel Washington, dar, probabil, nu am petrecut noi suficient timp in Positano.

Positano

În timpul Imperiului Roman, romanii au construit multe vile somptuoase în Positano, iar ruinele acestora încă se mai pot vedea lângă Biserica dell’ Assunta. Se crede că orașul a fost fondat în secolul al IX-lea, în jurul unei mănăstiri benedictine. După raidul din 1268, organizat de locuitorii din Pisa, orașul și-a întărit apărarea prin drumuri abrupte și înguste, ziduri fortificate și turnuri de veghe. Așa se explică de ce orașul este practic construit în munte, ceea ce îl face și atât de spectaculos.

Elementul central al orășelului este Biserica Santa Maria Assunta, iar domul acesteia, acoperit în majolica, poate fi văzut din orice punct al orașului. Legenda spune că o barcă turcească a poposit pe țărmul viitorului oraș Positano. La bordul vasului se afla o pictură a Fecioarei Maria, iar căpitanul a auzit pictura spunând „posa, posa” (care s-ar traduce prin „lasă-mă jos”). Marinarul a aruncat pictura în mare, iar vasul a putut să își continue drumul. Localnicii au construit o biserică în locul în care marea a adus pictura la țărm și au considerat că Fecioara Maria a ales Positano ca locul său de odihnă.

Positano

Positano

Positano

De-a lungul timpului, Positano a fost afectat atât de fenomene naturale (de exemplu, tsunami-ul din 1343), dar și de atacuri continue ale Imperiului Otoman în secolul al XV-lea. De-abia din secolul al XVIII-lea, Positano s-a impus ca un port prosper și un punct comercial important.

Unificarea Italiei a dus la un declin al orașului, acesta ajungând doar un sat de pescari, asta și pentru că majoritatea locuitorilor săi au emigrat în Statele Unite. Construcția SS163, drumul care face legătura între Coasta Amalfitană și restul Italiei, a reînviat orașul și l-a pus pe harta turistică a Italiei. Primii turiști făceau parte din grupuri de elită, fiind intelectuali, artiști sau celebrități. Ei au fost cei care au transformat Positano în destinația preferată de vacanță atât a italienilor, cât și a sutelor de mii de turiști care îl vizitează anual.

Cum ajungeți în Positano?

Așa cum vă povesteam în primul articol al seriei, noi am ales să mergem cu mașina și ne-am făcut un traseu de 1o zile, dintre care 5 le-am petrecut pe Coasta Amalfitană.

Cea mai simplă opțiune, dacă aveți în plan să vizitați doar Coasta Amalfitană, este să zburați în Napoli și de acolo să luați un tren până în Sorrento. Din Sorrento puteți lua autobuzul 23, care vă va duce în Positano. Detalii despre orarul autobuzelor și prețul biletelor găsiți la acest link.

Positano

Dacă alegeți să faceți traseul de care vă povesteam în articolul trecut, Sentiero degli Dei, cu plecare din Agerola, veți ajunge în Positano. Noi am ales această variantă și ne-am făcut apariția în cel mai fancy și fashionable oraș de pe Coastă, plini de praf și murdari 🙂 🙂

Ce puteți face în Positano?

Orașul nu se remarcă printr-o multitudine de obiective turistice, ci prin farmecul pe care îl au străduțele înguste, săpate în munte. Positano are și 4 plaje, însă nu vă așteptați să găsiți plaje cu nisip fin. Practic, aproape toate plajele de pe Coasta Amalfitană au plaje înguste și pietroase. Cele 4 plaje din Positano sunt: Spiaggia del Fornillo, Spiaggia Grande, Laurito și Arienzo.

Positano

Drumul dintre Spiaggia del Fornillo și Spiaggia Grande se numește Sentiero degli Innamorati (Drumul Îndrăgostiților) și este una dintre opțiunile recomandate în Positano. Noi nu l-am testat, însă sentimentul nostru este că este supra-aglomerat și probabil nu este chiar atât de spectaculos. Există și posibilitatea să ne înșelăm, însă.

Pe Spiaggia Grande veți putea vedea VIP-uri, deși avem o vagă impresie că marile staruri internaționale preferă să stea la piscina privată a caselor lor de vacanță sau la piscina hotelului, decât să fie asaltați de oameni care le cer autografe și vor să facă poze. De pe Spiaggia Grande se poate vedea Li Galli, arhipelagul compus din micile insule unde legenda spune că sirenele l-au sedus pe Ulise.

Positano

Positano

Positano

Positano

Pentru a ajunge la plaja Laurito, va trebui să coborâți niște trepte care încep din piața mică, vis-a-vis de Hotel San Pietro.

La plaja Arienzo se ajunge cel mai ușor venind dinspre Sentiero degli Dei, în dreptul localității Nocelle. Va trebui să coborâți 300 de trepte (și să le și urcați la întoarcere), însă, dacă vreți să aveți parte de cea mai însorită plajă din zona Positano, probabil va merita efortul.

Marina Grande este plaja principală a orașului și este și cea mai cosmopolită de pe Coasta Amalfitană.

John Steinbeck a spus despre Positano: Positano bites deep. It is a dream place that isn’t quite real when you are there, but becomes beckoningly real after you have gone. Ne-a plăcut mult părerea lui Steinbeck despre Positano și, să fim sinceri, ne-am fi dorit să plecăm cu aceeași impresie.

Positano

Positano

Din păcate, noi am descoperit un Positano extrem de aglomerat, foarte turistic și foarte scump. Lucru care nu e de mirare, ținând cont de popularitatea pe care o are întreaga regiune. Ne-ar fi plăcut să ne bucurăm mai mult de farmecul orașului, dar, probabil ar trebui să mergem în afara sezonului de turistic pentru a descoperi Positano în adevărata sa esență. Dar a fost un risc pe care ni l-am asumat atunci când am ales să mergem la sfârșitul lunii august. Ne dorim să ne întoarcem aici, însă am încerca să revenim în martie, aprilie, mai sau octombrie, când fluxul de turiști este mult mai mic ca în lunile de vară.

Positano

Citeste mai mult... 0 comentarii


Coasta Amalfitană. Sentiero degli Dei

După o pauză lungăăă de tot, în care ne-am concentrat pe evenimente personale, dar și pe proiectele de la job-urile de zi cu zi, am revenit cu al doilea articol din seria despre Coasta Amalfitană. Mai precis, astăzi vă povestim despre Sentiero degli Dei. Și încercăm să nu dureze chiar un an până terminăm seria, mai ales ca mai avem să vă povestim despre multe, multe alte locuri prin care am mai fost de când nu am mai scris pe blog 🙂

Despre Sentiero degli Dei

Sentiero degli Dei este unul dintre cele mai cunoscute trasee de trekking de pe Coasta Amalfitană și leagă Agerola de Nocelle, un sătuc aflat chiar deasupra faimosului Positano. Traseul se întinde pe o distanță de 7.8 km și durează aproximativ 3 ore. Este destul de obositor, nu vă ascundem lucrul acesta, dar peisajele sunt absolut spectaculoase.

Sentiero degli Dei

Există două opțiuni pentru începerea traseului: din Positano sau din Agerola. Noi vă recomandăm să porniți din Agerola, mai ales dacă sunteți cazați aici. Dacă veți începe traseul din Positano, pregătiți-vă să începeți cu 1500 de trepte de urcat până în Nocelle. Cele 1500 de trepte nu sunt o plăcere nici la coborât, dar măcar știți că odată ajunși în Nocelle sunteți aproape la sfârșitul traseului.

Sentiero degli Dei

Sentiero degli Dei

Sentiero degli Dei

Sentiero degli Dei nu a fost întotdeauna un traseu turistic. Păstorii de pe munte foloseau această rută pentru a transporta în Positano lapte și produse proaspete. Coborând spre Positano, păstorii fredonau diverse melodii ca să îi vestească pe locuitori de sosirea lor. Cine era interesat să cumpere cobora un coș de la balconul casei, printr-un sistem improvizat. Păstorul umplea coșul cu produsele pe care le avea de vânzare în ziua respectivă și striga costul total. Clienții îi dădeau banii prin același sistem prin care era transportată și marfa.

Recomandări pentru un traseu pe Sentiero degli Dei

Din experiența noastră, vă recomandăm să aveți încălțări potrivite pentru drumeții, întrucât drumul are porțiuni mari de pietriș. De asemenea, vă sfătuim să plecați cât mai de dimineață, pentru că veți simți soarele foarte puternic. Evident, crema de protecție solară și multă apă nu ar trebui să vă lipsească din rucsac. Nu strică să aveți și ceva alune sau batoane de cereale la voi, în caz că aveți nevoie de un boost de energie. Iar aparatul foto nu trebuie să vă lipsească din bagaj pentru că peisajele pe care le veți vedea pe Sentiero degli Dei merită contemplate și fotografiate din toate unghiurile posibile :). Pentru noi Sentiero degli Dei s-a soldat cu o febră musculară extrem de dureroasă, care a durat 3 zile, dar care a meritat din plin.

Sentiero degli Dei

Sentiero degli Dei

Sentiero degli Dei

Sentiero degli Dei

Sentiero degli Dei

Sentiero degli Dei

Sentiero degli Dei

Sentiero degli Dei

Sentiero degli Dei

Sentiero degli Dei

Sentiero degli Dei

Sentiero degli Dei

Sentiero degli Dei

Sperăm că pozele din acest articol să vă convingă că Sentiero degli Dei merită inclus pe lista voastră de activități pe Coasta Amalfitană. Și dacă ne gândim și practic, un traseu de aproape 8 km vă permite o porție de paste sau o pizza fără niciun fel de regret 🙂

Sentiero degli Dei

Citeste mai mult... 0 comentarii

Send a Comment

Your email address will not be published.