Top 10 atracții gratuite în Edinburgh

Dacă vă gândiți să mergeți într-un city break în Edinburgh, vă garantăm că faceți alegerea potrivită. O mică problemă ar putea fi, însă, costurile aferente unei astfel de călătorii. Și spunem asta pentru că, să fim sinceri, Edinburgh nu este nici pe departe unul dintre cele mai ieftine orașe ale Europei. Din fericire, orașul este atât de frumos și are atâtea de oferit, încât nu va trebui să cheltuiți o avere pe intrările la obiectivele turistice. Iar ca să vă fie și mai ușor, am alcătuit pentru voi o listă de atracții gratuite în Edinburgh.

Top 10 atracții gratuite în Edinburgh

Ne-a fost destul de greu să facem această clasificare, pentru că sunt foarte multe locuri care ne-au plăcut și ne-a luat ceva timp să ne gândim cum să le clasificăm. Ce ar fi bine să știți este că topul acesta este strict subiectiv (ca orice top de genul acesta, de altfel) și nu include toate atracțiile gratuite în Edinburgh. Există muzee unde nu trebuie să plătiți intrare (de exemplu, City Art Centre, National Galleries of Scotland, National Museum of Scotland, Museum of Childhood), însă noi nu le-am inclus în topul nostru întrucât nu le-am vizitat. Iată, însă, ce am vizitat și care este ordinea preferințelor noastre:

Locul 10 – Craigmillar Castle & Park

Craigmillar Castle nu este printre cele mai populare obiective turistice din Edinburgh. Asta poate și pentru că se află destul de departe de centrul orașului. Noi l-am descoperit din întâmplare pe Google Maps, întrucât se afla aproape de pensiunea unde ne-am cazat.

Cu toate acestea, Castelul și domeniul care îl înconjoară nu sunt lipsite de importanță. Craigmillar Castle a fost reședința uneia dintre cele mai iubite figuri ale istoriei scoțiene – Mary Queen of Scots. Intrarea în parc se poate face de pe Old Dalkeith Road sau din Peffermill Road, iar după ce urcați o mică pantă, veți da peste castel, care străjuiește toată zona respectivă.

Atracții gratuite în Edinburgh
Atracții gratuite în Edinburgh – Craigmillar Castle

Pentru a vizita castelul în interior, va trebui să plătiți o taxă de intrare, însă vizitarea parcului este gratuită. La ambele intrări în parc veți găsi panouri care descriu viața sălbatică din Parcul Craigmillar. Dacă aveți noroc, puteți vedea și căprioare care aleargă nestingherite prin parc.

Locul 9 – Princes Street & Scott Monument

Princes Street este principala stradă de shopping din Edinburgh. Are o lungime de aproximativ 1.6 km și se întinde de la Leith Street până la Lothian Road. Aici veți găsi majoritatea brandurilor, însă nu sunt și magazine high-end.

Atracții gratuite în Edinburgh
Atracții gratuite în Edinburgh – Princes Street văzută de pe Calton Hill

Tot aici veți găsi și unul dintre cele mai cunoscute monumente ale orașului – Scott Monument. Acesta este un monument, construit în stil gotic, comemorându-l pe Sir Walter Scott. Este considerat cel mai mare monument din lume, dedicat unui scriitor. Monumentul se afla în reabilitare în perioada când am fost noi în Edinburgh, însă la câteva săptămâni după ce ne-am întors, am citit că reabilitarea a fost terminată și monumentul a fost deschis publicului. Este foarte probabil să fie nevoie să plătiți o taxă de intrare dacă doriți să îi vizitați interiorul.

Atracții gratuite în Edinburgh
Atracții gratuite în Edinburgh – Scott Monument

Locul 8 – Grassmarket

Grassmarket este o piață în zona centrală a Edinburgh-ului și are un rol istoric în dezvoltarea orașului. În trecut, aici aveau loc execuțiile publice. Iar în zilele când nu aveau loc execuții publice, Grassmarket era un important punct comercial al orașului și tot aici se găseau și cele mai multe taverne și hanuri.

Astăzi, Grassmarket este un loc hip în Edinburgh și singura activitate comercială care se desfășoară aici este servirea de mâncare la diversele restaurante din zonă. Și nici execuțiile publice nu păreau să fie programate în zilele când am fost noi în Edinburgh :P.

Locul 7 – Greyfriars Kirk & Greyfriars Bobby

Greyfriars Kirk este o mică biserică, aparținând de congregația Church of Scotland. Numele său este dat de faptul că este plasată pe fostul loc al ordinului franciscan, Grey Friars.

Noi nu am vizitat biserica în sine, dar am vizitat cimitirul (știm, știm, sună ciudat…dar adevărul este că scoțienii au niște super-cimitire). Eram în căutarea unei anumite pietre de mormânt, cea a lui Tom Riddle, iar fanii Harry Potter vor ști exact despre cine vorbim. Din păcate, nu am reușit să găsim piatra funerară despre care vă spuneam și ni s-a părut puțin cam macabru să ne holbăm la toaaate pietrele funerare din cimitir.

Atracții gratuite în Edinburgh
Atracții gratuite în Edinburgh – Greyfriars Kirk

La ieșirea din Greyfriark Kirk, chiar la intersecția a două străzi, se află statuia lui Greyfriars Bobby. Bobby era un skye terrier, care a devenit faimos în secolul al XIX-lea datorită loialității sale: se spune că a păzit mormântul stăpânului său timp de 14 ani, până în momentul în care a murit și el. Iar locuitorii orașului Edinburgh au fost atât de impresionați de poveste încât i-au ridicat această statuie.

Atracții gratuite în Edinburgh
Atracții gratuite în Edinburgh – Greyfriars Bobby

Locul 6 – Edinburgh Free Ghost Tour

Dacă o să fiți atenți la afișele din oraș o să observați că sunt foarte multe tururi horror, care promit experiențe înspăimântătoare, bazându-se pe reputația de care se bucura orașul în Evul Mediu. Tururile acestea nu sunt gratuite și, din câte am înțeles, nu sunt neapărat pentru cei slabi de inimă :). Vrem însă să vă recomandăm Edinburgh Free Ghost Tour, care are loc în anumite zile, de la ora 19.00, iar punctul de plecare este Royal Mile, în apropiere de Catedrala St. Giles.

Turul pietonal este unul informativ și se concentrează pe credințele, obiceiurile și poveștile locuitorilor din Evul Mediu, oferind astfel informații care nu se găsesc neapărat la primul search pe Google. Turul nu este neapărat gratuit, puteți să îi lăsați ghidului o sumă modică, dacă v-a plăcut, însă nu vă obligă nimeni să dați o anumită sumă pentru acest tur. Pregătiți-vă să mergeți cam 2 ore pe jos, cu diverse popasuri în locuri care au fost importante în perioada Evului Mediu.

Locul 5 – Arthur’s Seat & Salisbury Crags

Arthur’s Seat sau dealul care străjuiește orașul Edinburgh este cel mai înalt punct al orașului și oferă o vedere panoramică asupra întregului oraș. Pregătiți-vă pentru o urcare de aproximativ 45 – 60 de minute, pe poteci amenajate, în cea mai mare parte. Va trebui să găsiți o cale de mijloc pentru a le face loc și celor care coboară, însă în momentul în care ajungeți în cel mai înalt punct veți vedea că a meritat efortul. Iar afirmația asta vine din partea cuiva care s-a plâns aproape tooot drumul până sus…nu dăm nume, bineînțeles :P.

Atracții gratuite în Edinburgh
Atracții gratuite în Edinburgh – Arthur’s Seat
Atracții gratuite în Edinburgh
Atracții gratuite în Edinburgh – Vedere de pe Arthur’s Seat
Atracții gratuite în Edinburgh
Atracții gratuite în Edinburgh – Vedere de pe Arthur’s Seat

Atracții gratuite în Edinburgh

Locul 4 – Royal Mile

Royal Mile este una dintre cele mai cunoscute străzi din Edinburgh și pornește de la Holyrood Palace, terminându-se la Castelul Edinburgh. Așa cum sugerează și numele, lungimea sa este de o milă (adică 1.6 km) și este cea mai aglomerată stradă turistică din Orașul Vechi, având ca rivală Princes Street în Orașul Nou. În anumite locuri strada este doar pietonală, în timp ce, pe anumite porțiuni, mai circulă și mașini. La dreapta și la stânga se formează ganguri și străzi înguste, datorită cărora orașul își păstrează aerul medieval intact.

Atracții gratuite în Edinburgh
Atracții gratuite în Edinburgh – Royal Mile
Atracții gratuite în Edinburgh
Atracții gratuite în Edinburgh – Catedrala St. Giles și statuia lui Adam Smith de pe Royal Mile
Atracții gratuite în Edinburgh
Atracții gratuite în Edinburgh – Royal Mile

Astăzi, Royal Mile este împânzită de magazine de suveniruri, magazine de kilt-uri, pub-uri și diverse alte buticuri, unde găsiți dulciuri, scotch sau alte băuturi.

Locul 3 – Calton Hill

Și uite așa, încet, încet, ne-am apropiat de ultimele trei poziții din lista de atracții gratuite din Edinburgh. Iar aici găsim faimosul Calton Hill, cel de-al doilea deluleț al orașului, care oferă priveliști foarte frumoase spre Princes Street și Castelul Edinburgh, dar și spre zona Portului.

Calton Hill se află în capătul de est al Princes Street și este inclus în Patrimoniul UNESCO. La o simplă căutare pe Google Images, cele mai spectaculoase imagini ale Edinburgh-ului vor fi cele surprinse de pe Calton Hill. Și poate ar fi bine să setăm din start așteptările: Calton Hill nu este doar un deal de unde se văd principalele puncte de atracție turistică. Astfel, the National Monument of Scotland a fost ridicat în memoria soldaților și marinarilor scoțieni care au murit în războaiele cu Napoleon.

Atracții gratuite în Edinburgh
Atracții gratuite în Edinburgh – The National Monument of Scotland and The Nelson Monument

The Nelson Monument a fost ridicat în memoria vice-amiralului Horatio Nelson. Scopul a fost acela de a comemora victoria amiralului asupra trupelor franceze și spaniole în bătălia de la Trafalgar din 1805.

The Dugald Stewart Monument este, poate, cel mai cunoscut monument de pe Calton Hill. Monumentul a fost ridicat în cinstea filozofului Dugald Stewart, care a și fost profesor de filosofie morală la Universitatea din Edinburgh, din 1786 până la moartea sa (1828).

Atracții gratuite în Edinburgh
Atracții gratuite în Edinburgh – Calton Hill

Monumentul lui Robert Burns, faimosul poet care este considerat poetul național al Scoției, este, de asemenea situat pe Calton Hill.

Obeliscul Martirilor Politici comemorează cinci reformatori politici de la sfârșitul secolului al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea (Thomas Muir, Thomas Fyshe Palmer, William Skirving, Maurice Margarot și Joseph Gerrald).

Nu în ultimul rând, pe Calton Hill veți găsi și Observatorul Astronomic al orașului Edinburgh.

Locul 2 – Portobello

Portobello este o suburbie a Edinburgh-ului și este zona de plajă a orașului. Puteți ajunge aici cu autobuzele Lothian, prețul biletului este același, iar stația este la vreo 300 de metri de plajă. Nouă ni s-a părut izbitoare asemănarea cu unele dintre plajele pe care le-am văzut în California, în special datorită promenadei, dar și întinderii considerabile a plajei.

Atracții gratuite în Edinburgh
Atracții gratuite în Edinburgh – Portobello

Când am fost noi, la jumătatea lunii mai, am fost întâmpinați de o vreme numai bună pentru plajă…pentru scoțieni. Să fi fost vreo 18 grade Celsius la soare, temperatură pe care am resimțit-o ca fiind mai mică, briza fiind destul de puternică. Pentru scoțieni însă, părea vremea perfectă pentru picnic și plajă și nu mică ne-a fost mirarea când am văzut două fetițe jucându-se în mare 🙂

Atracții gratuite în Edinburgh

Atracții gratuite în Edinburgh

Locul 1 – Princes Street Gardens

Și uite așa, cu gândul la plajă, am ajuns și la câștigătorul acestui top: Princes Street Gardens. Este poate cel mai frumos parc pe care l-am văzut până acum: gazonul tuns la milimetru, o mulțime de flori de primăvară și, poate cel mai frumos aspect, tineri care se relaxau pe iarbă după cursuri sau după serviciu.

Atracții gratuite în Edinburgh
Atracții gratuite în Edinburgh – Princes Street Gardens
Atracții gratuite în Edinburgh
Atracții gratuite în Edinburgh – Princes Street Gardens

Atracții gratuite în Edinburgh

Atracții gratuite în Edinburgh
Atracții gratuite în Edinburgh – Princes Street Gardens

Dacă vă dor picioarele de cât ați mers prin oraș vă recomandăm o pauză pe iarbă. Face minuni, garantăm! Iar ca bonus aveți și vedere la Castelul Edinburgh, care pare că străjuiește orașul.

Edinburgh este un oraș complex, cosmopolit, cu multă istorie în spate. Este un oraș care pare conservator și rigid, dar, de fapt, este extrem de prietenos și în continuă schimbare. Este un oraș scump, așa cum vă povesteam și în primul articol al seriei, dar, după cum vedeți, are o groază de opțiuni de petrecere a timpului care nu implică bani. Suntem convinși că mai sunt încă pe atâtea obiective gratuite, pe care sperăm să le descoperim cu următoarea ocazie când vom ajunge în Edinburgh. Pentru că un lucru știm sigur: este un oraș în care ne dorim să ne întoarcem.

One thought on “Top 10 atracții gratuite în Edinburgh”

Send a Comment

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.