5 cartiere din Lisabona pe care să nu le ratezi

Despre Lisabona v-am mai povestit câte ceva și în trecut, însă astăzi vă propunem un top al celor 5 cartiere din Lisabona care ne-au plăcut cel mai mult.

Cartiere din Lisabona
Vedere panoramică a Lisabonei

În ansamblu, întreg orașul are un farmec aparte și, spunem cu mâna pe inimă, că Lisabona este una dintre capitalele europene care trebuie explorate cel puțin o dată în viață. Străzile sale, în pantă și acoperite de piatră cubică, străjuite de clădiri îmbrăcate în azulejos, te poartă pe ritmuri de fado dintr-un cartier în altul, vrăjindu-ți simțurile și oferindu-ți un cadou unic: cele mai frumoase vederi panoramice. Lăsați-vă, așadar, transportați într-o călătorie virtuală (deocamdată) prin cele mai frumoase cartiere ale Lisabonei.

Cartiere din Lisabona – locul 5 – Baixa și Rossio

Baixa este unul dintre cele mai importante cartiere ale Lisabonei, întrucât a fost reconstruit după cutremurul din 1755 de către Marchizul de Pombal. Acesta a optat pentru un stil clasic, geometric, iar fațadele caselor sunt în continuare acoperite de azulejos (mici plăci ceramice decorative, specifice Portugaliei), oferindu-i o frumusețe aparte.

Ce puteți vedea în Baixa și Rossio:

 – Avenida da Liberdade – este strada emblematică a Lisabonei, cu o lungime de aproximativ 1 km, care începe din Piața Marques de Pombal și face legătura între cartierele Baixa și Rossio.

– Piața Restauratorilor – denumită astfel în onoarea celor care în 1640 s-au revoltat împotriva dominației spaniole, iar obeliscul din centrul pieței este un monument dedicat acestor eroi.

Cartiere din Lisabona
Cartiere din Lisabona – Baixa – Piaţa Restauratorilor

– Piața Rossio – cea mai populată piață din oraș, datând din secolul al XIII-lea, este și cel mai cunoscut loc de întâlnire pentru localnici.

Cartiere din Lisabona
Cartiere din Lisabona – Rossio – Piața Rossio
Cartiere din Lisabona
Piața Rossio văzută din Liftul Santa Justa

– Piețele Figueira și Commercio – La câțiva pași de Piața Rossio se află Piața Figueira, de unde începe faimoasa stradă pietonală, Rua Augusta, care duce până la Praca do Commercio, pe malul râului Tejo. Intrarea în Praca do Commercio se face printr-un Arc de Triumf în stil baroc, iar această piață este una dintre cele mai spectaculoase din oraș.

Cartiere din Lisabona
Praca do Comercio
Cartiere din Lisabona
Râul Tejo

– Liftul Santa Justa – face legătura între cartierele Baixa și Bairro Alto. Altitudinea la care urcă este de 45 de metri, orarul de funcționare este între orele 7 și 22 (între lunile octombrie și mai) și 7 și 23 în lunile de vară, iar un bilet costă 5 euro.

Cartiere din Lisabona
Liftul Santa Justa
Cartiere din Lisabona
Vedere panoramică a Lisabonei din Liftul Santa Justa

Cartiere din Lisabona – locul 4 – Chiado

Chiado este cartierul elegant al Lisabonei, unde veți găsi majoritatea teatrelor, librăriilor și magazinelor de lux. Pentru o experiență unică vă recomandăm să cumpărați o sticlă de vinho verde de la un magazin și mergeți la Miradouro Bica să îl savurați la apus.

Cartiere din Lisabona – locul 3 – Bairro Alto

Bairro Alto este cel mai înalt cartier al Lisabonei. Aici aveți posibilitatea să vedeți cum arăta orașul înainte de incendiul din 1755, întrucât acest cartier nu a fost afectat aproape deloc de tragedie. Aici este locul unde veți întâlni cele mai multe puncte panoramice (miradouro), dar și cele mai multe restaurante și cafenele.

Ce puteți vedea în Bairro Alto:

– Miradouro de Sao Pedro de Alcantara – o grădină cu vederi panoramice asupra castelului Sao Jorge și a Lisabonei centrale.

– Sao Bento Palace – Palatul Parlamentului. Inițial clădirea a servit drept mănăstire, iar la intrare se pot vedea 4 statui care semnifică Prudența, Justiția, Puterea și Temperanța.

– Bazilica Estrela – a fost construită în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, evidențiindu-se printr-un dom imens în stil baroc.

Cartiere din Lisabona
Bazilica Estrela
Cartiere din Lisabona
Cupola Bazilicii Estrela
Cartiere din Lisabona
Pe acoperișul Bazilicii Estrela

– Grădina Estrella – vis-a-vis de Bazilica Estrela veți găsi un parc imens, cu o multitudine de plante mediteraneene, unde localnicii vin să se relaxeze și să petreacă timp liber în natură.

Cartiere din Lisabona
Grădina Estrela

Cartiere din Lisabona – locul 2 – Alfama

Alfama este, poate, cel mai faimos cartier al capitalei portugheze și este un vestigiu al moștenirii maure. Aici veți găsi cele mai întortocheate străduțe, pavate cu piatră cubică, care urcă în vârful colinei. Aici, în vârful colinei, Castelul Sao Jorge străjuiește Lisabona. Iar dacă vă doriți o experiență completă, luați faimosul tramvai 28 pentru un tur al cartierului.

Ce puteți vedea în Alfama:

– Muzeul Fado – unde veți găsi explicații despre evoluția și pasiunea din spatele muzicii tradiționale portugheze. Muzeul se găsește pe strada Largo do Chafariz de Dentro 1, iar biletul de intrare costă 5 euro.

– Muzeul de azulejos – se află pe strada Rua da Madre de Deus, la numărul 4, iar intrarea este liberă în fiecare duminică până la ora 14.

 – Castelul Sao Jorge – este un castel de origine maură care parcă stă de pază asupra orașului. Fortăreața datează din Evul Mediu și este plasată, strategic, pe cel mai înalt deal al Lisabonei. Castelul a fost construit pentru a găzdui trupele militare și, în cazul unui asediu, elita orașului care locuia în citadelă. Spre deosebire de multe alte castele europene, Castelul Sao Jorge nu a avut niciodată rol de reședință a familiei regale. În prezent mai există 11 turnuri din construcția inițială, cele mai spectaculoase fiind: Torre de Menagem, Turnul lui Ulysse, Torre do Paco și Torre da Cisterna. Prețul unui bilet de intrare este de 8,50 euro.

Cartiere din Lisabona
Castelul Sao Jorge văzut din Liftul Santa Justa
Cartiere din Lisabona
Vedere panoramică de la Castelul Sao Jorge
Cartiere din Lisabona - Castelul Sao Jorge
Castelul Sao Jorge
Cartiere din Lisabona
Vedere panoramică a Lisabonei de pe Castelul Sao Jorge

– Catedrala Se – cea mai veche catedrală a Lisabonei, a fost construită de primul rege al Portugaliei pe locul unei foste moschei în anul 1150, pentru primul episcop al orașului, cruciatul englez Gilbert of Hastings. Este o catedrală construită în stil gotic, iar tramvaiul 28 vă va lăsa fix în fața ei.

Cartiere din Lisabona
Catedrala Se

Cartiere din Lisabona – locul 1 – Belem

Și iată că am ajuns și la locul întâi al topului cartierelor Lisabonei: cartierul Belem. Acesta se află la 10 minute de centrul orașului, pe malul râului Tejo și cuprinde câteva dintre cele mai frumoase și mai vizitate atracții turistice ale orașului.

Ce puteți vedea în Belem:

– Palatul Belem – reședința oficială a Președintelui Portugaliei, din 1910 până în prezent.

– Mănăstirea Jeronimos – cel mai important simbol al supremației Portugaliei în Epoca Marilor Descoperiri Geografice. Regele Manuel I a construit-o în 1502 pe locul unde Vasco da Gama și echipajul său și-au petrecut ultima noapte înainte de a pleca în călătoria spre India. Mănăstirea Jeronimos găzduiește mormintele lui Vasco da Gama, Luis de Camoes, Fernando Pessoa și ale regilor Manuel și Sebastiao. Este un monument inclus în patrimoniul UNESCO, iar stilul său arhitectural este cunoscut drept manuelin.

Cartiere din Lisabona
Mănăstirea Jeronimos
Cartiere din Lisabona
Mănăstirea Jeronimos
Cartiere din Lisabona
Mănăstirea Jeronimos
Cartiere din Lisabona
Curtea interioară a Mănăstirii Jeronimos

– Monumentul Descoperirilor – se află vis-a-vis de Mănăstirea Jeronimos și a fost construit în 1960 pentru a comemora a 500-a aniversare de la moartea lui Henry Navigatorul. Monumentul reprezintă o navă cu 3 pânze gata să plece din port și conține sculpturi ale unor figuri emblematice din istoria Lisabonei: regele Manuel I, poetul Fernando Pessoa, Vasco da Gama, Fernando Magellan și singura figură feminină: Felipa de Lancaster, mama lui Henry Navigatorul.

Cartiere din Lisabona
Monumentul Descoperirilor

– Turnul Belem – construit în 1515 pentru a păzi intrarea în port, a fost punctul de plecare pentru multe călătorii și expediții. Este inclus la rândul său în patrimoniul UNESCO și este un alt monument al Portugaliei din epoca Marilor Descoperiri Geografice.

Cartiere din Lisabona
Torre de Belem

– Antiga Confeitaria de Belem – aici veți găsi faimosul desert portughez Pasteis de Belem, o tartă cu cremă de vanilie și ou, absolut delicioasă. Deși tot orașul este împânzit de faimoasele tarte, se pare că la Antiga Confeitaria de Belem le veți găsi pe cele autentice, făcute în continuare după rețeta inițială a călugărilor de la Mănăstirea Jeronimos. Nu vă faceți griji că nu veți identifica faimoasa cofetărie: coada se întinde câțiva metri buni de la intrarea în local 🙂

Lisabona ne-a purtat încet, pe străzile ei pietruite, ne-a dus la vestitele sale puncte panoramice de unde i-am putut admira frumusețea și ne-a prezentat câte un cartier în parte, la început timid, dezvăluindu-ne din aproape în aproape frumusețea sa incontestabilă.

 

 

Send a Comment

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.