A treia zi în Viena

În a treia zi în Viena, la începutul lunii decembrie, ne propuseserăm să vizităm palatul Schoenbrunn și, dacă timpul ne permitea, să vedem și clădirea Muzeului Secesiunii și faimoasa Mariahilferstrasse. Practic, voiam să acoperim cam tot ce nu am mai putut vizita în prima și a doua zi petrecute în Viena. Dar Viena s-a gândit să ne dea ea o lecție despre planificare 🙂

A treia zi în Viena

Palatul Schoenbrunn este unul dintre cele mai importante obiective turistice ale Vienei, fiind reședința de vară a dinastiei Habsburgilor. Palatul era, inițial, folosit ca reședință pentru partidele de vânătoare, însă odată cu domnia Mariei Theresa, Schoenbrunn-ul a înflorit și a devenit centrul lumii politice și culturale din vremea aceea. Maria Theresa a fost cea care a început proiectul de reconstruire și renovare a Schoenbrunn-ului. După moartea acesteia, palatul nu a mai fost locuit de urmașii împărătesei, însă Napoleon Bonaparte l-a folosit ca reședință în 1805 și 1809. Din 1848, Palatul Schoenbrunn a cunoscut o nouă perioadă de glorie, întrucât împăratul Franz Joseph l-a ales ca reședința sa preferată și l-a scos din conul de umbră în care intrase după moartea Mariei Theresa.

A treia zi în Viena
A treia zi în Viena – Palatul Schoenbrunn

Cunoscând o parte din istoria faimosului palat, eram foarte entuziasmați să îl vizităm și am decis să mergem cât mai de dimineață, în speranța că reușim să vedem tot ce ne-am propus până plecăm spre aeroport. La Schoenbrunn puteți ajunge cu metroul, palatul fiind situat mai departe de centrul orașului, unde se află majoritatea obiectivelor turistice din Viena.

Dar, se pare că nu doar noi decisesem să vizităm palatul de dimineață. La ieșirea din metrou am nimerit într-o mulțime de oameni, toți îndreptându-se spre palat. Nici nu era nevoie să căutăm indicatoare spre palat, căci toată lumea se îndrepta într-o singură direcție. Deși ne așteptam să fie aglomerație, în niciun caz nu ne așteptam la ce a urmat.

Ne-am îndreptat spre casa de bilete, unde forfota era și mai mare, dar organizarea era impecabilă. Biletele se pot achiziționa atât de la automate, cât și de la casa de bilete, ceea ce fluidizează foarte mult procesul de cumpărare a biletelor. Grand Tour costă 17.5 euro de persoană. Turul durează 60 de minute și include camerele de stat și apartamentele private ale cuplului imperial, dar și faimoasele interioare din secolul al XVIII-lea, din timpul Mariei Theresa. Există și opțiunea unui tur care durează 40 de minute, Imperial Tour, și care include vizitarea camerelor de stat și a apartamentelor imperiale. Prețul turului imperial este de 14.20 euro/persoană. Dacă doriți să petreceți mai mult timp la Schonbrunn, puteți cumpăra Classic Pass, pentru 24 de euro de persoană și veți putea vizita Palatul, grădina privată, orangeria, labirintul și Gloriette.

Fericiți că nu era coadă la automatele de bilete, am selectat Grand Tour, însă nu mică ne-a fost mirarea când ni s-a comunicat ora de intrare: ora 15.00 (în condițiile în care noi încercam să cumpărăm biletele la ora 11, iar la ora 15.00 trebuia să plecăm spre aeroport). Noi vă recomandăm să nu faceți ca noi și dacă vreți să vizitați Schoenbrunn-ul, nu îl lăsați pe ultima zi sau, și mai bine, cumpărați-vă biletele online. Informații despre tipurile de bilete disponibile găsiți și aici.

A treia zi în Viena
A treia zi în Viena – Palatul Schoenbrunn

Ne-am consolat cu un vin fiert și o porție de kaiserschmarrn (un fel de clătite cu stafide și sos de vanilie, un desert specific Austriei) la târgul de Crăciun din fața Palatului și am pornit apoi spre Karlsplatz.

A treia zi în Viena
A treia zi în Viena – Karlskirche

Karlsplatz nu era chiar pe lista noastră de priorități, însă, dacă tot aveam ceva timp la dispoziție, am decis să trecem și pe acolo și să vedem faimoasa Karlskirche. Karlskirche este considerată cea mai frumoasă biserică barocă din Viena și este locul unde faimosul compozitor Antonio Vivaldi a fost îngropat.

A treia zi în Viena
A treia zi în Viena – Karlskirche

Din Karlsplatz am pornit spre Muzeul Secesiunii, clădire ridicată ca un manifest pentru mișcarea secesionistă din Viena, care se opunea arhitecturii clasice, imperiale. Dacă apreciați lucrările lui Gustav Klimt, atunci Muzeul Secesiunii trebuie să fie pe lista voastră de obiective turistice, întrucât aici veți putea admira Friza lui Beethoven.

A treia zi în Viena
A treia zi în Viena – Muzeul Secesiunii

După ce am văzut clădirea Muzeului Secesiunii, ne-am îndreptat spre Mariahilferstrasse, ultimul obiectiv turistic în ultima noastră zi în Viena. Aceasta este cea mai lungă și cunoscută stradă de shopping din Viena, așa că, dacă aveți planuri de shopping o puteți include în itinerariul vostru. Iar cu Mariahilferstrasse s-a încheiat și city break-ul nostru în Viena.

Viena este genul de oraș care poate satisface orice călător: de la pasionații de artă și istorie, la pasionații de arhitectură, la pasionații de muzică clasică, la călătorii care caută restaurante rafinate sau la cei care călătoresc cu un buget prestabilit. Este genul de oraș în care găsești tot timpul ceva de făcut și în care nu te poți plictisi prea curând. Iar noi ne dorim să revenim aici, să reușim să vedem tot ce nu am putut vedea în cele trei zile petrecute aici.

Send a Comment

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.