Top 5 atracții turistice gratuite în Glasgow

În prima parte a seriei de articole despre Glasgow vă ofeream câteva informații folositoare (sperăm noi) despre oraș, cum să ajungeți acolo și unde să NU vă cazați. Iar așa cum menționam și în încheierea primului articol, poate că Glasgow ne-ar fi impresionat mai mult dacă îl vedeam înaintea Edinburgh-ului. Acest lucru nu a însemnat însă că nu am încercat să profităm la maximum de zilele petrecute în Glasgow. Iar, ca o încununare a acestei experiențe, astăzi vă prezentăm cele mai importante 5 atracții turistice gratuite în Glasgow.

Top 5 atracții turistice gratuite în Glasgow

Dacă ați citit și celelalte articole ale noastre despre Edinburgh și Glasgow, nu va fi o surpriză faptul că cele două orașe sunt printre cele mai scumpe din Europa. Am putea spune că există o mică diferență între cele două, Glasgow fiind o idee mai ieftin decât Edinburgh. Însă în niciun caz nu îl putem compara cu Belgrad sau Budapesta.

Atracții turistice gratuite în Glasgow
Atracții turistice gratuite în Glasgow – Catedrala din Glasgow

Spre deosebire de Edinburgh însă, intrarea în majoritatea muzeelor din Glasgow este gratuită. Iar dacă vizitarea muzeelor nu e chiar pasiunea voastră, există întotdeauna opțiunea de a rătăci pe străzi și a descoperi orașul la pas. Iar noi, în articolul de astăzi, am încercat să îmbinăm cele două opțiuni și să împăcăm ambele tabere. Să începem, deci, topul celor 5 atracții turistice gratuite în Glasgow.

Locul 5 – Malurile râului Clyde

Când am început să facem research despre Glasgow, ne-au fascinat clădirile cu iz modernist de pe malurile râului Clyde, dându-ne impresia unui oraș extrem de modern. Socoteala de acasă nu s-a potrivit însă cu cea din târg, vorba ceea.

În prima noastră zi în Glasgow am vrut să mergem pe malurile râului Clyde să vedem arhitectura modernistă. Zis și făcut, cu harta în mână am pornit la drum. Însă, tot mergând prin diverse cartiere ale orașului, începusem să credem că râul a devenit un soi de Fata Morgana. Într-un final am reușit să ajungem pe malul râului, însă nu era nici pe departe ce ne așteptam. Am ajuns în fața unui complex rezidențial de lux, unde oamenii se bucurau de un pahar de vin pe terasele apartamentelor lor, admirând apusul soarelui. Frumos, nu zicem nu, dar unde sunt clădirile moderniste pe care voiam să le vedem?! Răspunsul: mult, mult, mult mai departe decât credeam noi.

Atracții turistice gratuite în Glasgow
Atracții turistice gratuite în Glasgow – Malul râului Clyde

Așa că, fiindu-ne milă de tălpile noastre, am abandonat ideea de a mai merge până acolo. În cea de-a doua seară în Glasgow am mers însă, mai mult pe malul râului și am descoperit o zonă mai hip a orașului. Iar arhitectura modernistă a clădirilor pe care le căutam în prima seară am văzut-o din tren spre Loch Lomond. Oricum ar fi, însă, merită să vă plimbați pe malurile râului Clyde, măcar pentru a prinde apusul.

Atracții turistice gratuite în Glasgow
Malul râului Clyde

Locul 4 – Hunterian Museum

Să vă spunem drept, noi nu prea suntem genul care să umble din muzeu în muzeu atunci când vizităm un oraș. Ne place să colindăm străzile, iar muzeele le luăm în calcul doar dacă sunt mai atipice. În Glasgow, însă, ne-am abătut puțin de la obiceiul nostru și am vizitat Hunterian Museum și Kelvingrove Art Gallery and Museum. Iar pe locul 4 în topul nostru de astăzi am plasat Hunterian Museum.

Atracții turistice gratuite în Glasgow
Atracții turistice gratuite în Glasgow – Hunterian Museum

Muzeul este găzduit în campusul Universității din Glasgow. Însă există și alte muzee care intră sub egida Hunterian Museum și care sunt poziționate în diverse alte puncte cheie ale campusului. Aceste muzee ar fi: Galeria de Artă Hunterian, Muzeul de Zoologie, Muzeul de Anatomie și Muzeul de Microchirurgie.

Atracții turistice gratuite în Glasgow
Hunterian Museum
Atracții turistice gratuite în Glasgow
Hunterian Museum

Revenind însă la muzeul pe care l-am vizitat noi, acesta a fost deschis ca un omagiu adus lui William Hunter. Hunter a fost un important doctor și anatomist din secolul al XVIII-lea. Muzeul are la bază o mare parte din piesele colecției originale ale lui Hunter. Iar dacă sunteți pasionați de arheologie, paleontologie, geologie, zoologie, entomologie, etnografie și numismatică, atunci vă recomandăm să includeți muzeul pe lista voastră de obiective turistice.

Locul 3 – George Square

George Square este principala piață a orașului și a fost numită așa după Regele George al III-lea. Piața datează din anul 1781, ca parte a planului de reorganizare a infrastructurii. În prezent, găzduiește Primăria, dar și statui și monumente dedicate personalităților marcante ale Scoției: Robert Burns, James Watt, Sir Robert Peel și Sir Walter Scott.

Atracții turistice gratuite în Glasgow
Atracții turistice gratuite în Glasgow – George Square
Atracții turistice gratuite în Glasgow
George Square

Ce ne-a frapat pe noi este cât de vie devine piața la ora prânzului. Oamenii își iau prânzul pe iarbă, se întâlnesc cu prietenii, socializează, se relaxează, citesc, se bronzează. Este minunat să îi privești și să te încarci cu energia lor. Nu degeaba motto-ul orașului este People make Glasgow.

Locul 2 – Necropolis

Da, este exact ceea ce vă gândiți că este. În formă mai puțin plastică vorbim despre un cimitir, situat pe un deluleț care străjuiește orașul. Și chiar dacă vă pare morbidă experiența, noi vă sfătuim să mergeți la Necropolis pentru că sunt șanse destul de mici să mai fi văzut un cimitir asemănător.

Atracții turistice gratuite în Glasgow
Atracții turistice gratuite în Glasgow – Necropolis
Atracții turistice gratuite în Glasgow
Necropolis
Atracții turistice gratuite în Glasgow
Necropolis
Atracții turistice gratuite în Glasgow
Vederea Catedralei de pe Necropolis
Atracții turistice gratuite în Glasgow
Necropolis

Necropolis este adiacent Catedralei din Glasgow și se diferențiază prin faptul că unele dintre monumentele comemorative sunt operele unor importanți arhitecți și sculptori (Alexander “Greek” Thompson, Charles Rennie Macintosh și JT Rochead).

Locul 1 – Kelvingrove Art Gallery & Museum

Pe primul loc în topul nostru se află Muzeul Kelvingrove, unul dintre cele mai vizitate muzee din Regatul Unit al Marii Britanii. Kelvingrove Art Gallery & Museum s-a deschis în anul 1901 și are 22 de galerii tematice, cuprinzând 8000 de obiecte.

Este unul dintre cele mai complexe muzee pe care le-am vizitat și ne-a impresionat cu jocurile interactive din fiecare secțiune. Și pentru că am vorbit de secțiuni, iată ce puteți vedea în acest muzeu:  Impresionismul francez, Arta Scoțiană (incluzând și curentul Glasgow Boys), Charles Rennie Mackintosh, istoria naturală, arme și armuri, Egiptul Antic, istorie și arheologie scoțiană și culturile lumii.

Atracții turistice gratuite în Glasgow
Atracții turistice gratuite în Glasgow – Kelvingrove Museum & Art Gallery
Atracții turistice gratuite în Glasgow
Kelvingrove Museum
Atracții turistice gratuite în Glasgow
Kelvingrove Museum

Noi vă sfătuim să ajungeți dimineata la Kelvingrove pentru că o vizită poate să dureze și 2 ore. Iar după ce ați luat la pas toate secțiunile muzeului vă puteți odihni pe pajiștea din fața acestuia înainte să porniți din nou la drum.

Atracții turistice gratuite în Glasgow

Concluzionând, Glasgow este, cu siguranță, un oraș în care nu aveți cum să vă plictisiți. Fie că vă place să vizitați muzee, să vă plimbați pe străzi, să vedeți localnicii în elementul lor sau să faceți pub crawling, în Glasgow puteți avea parte de toate aceste experiențe.

Este un oraș tineresc și relaxat, cu toate implicațiile acestei descrieri. Și, chiar dacă pentru noi nu se află chiar pe lista orașelor noastre preferate, nu avem niciun motiv să regretăm decizia de a-l vizita.

 

Send a Comment

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.