Bagaj de vacanţă. Ghid de împachetat eficient

De fiecare dată când vine vorba de plecat în vacanţă, euforia îmi este umbrită de această activitate monstruoasă denumită generic făcut bagaj. Poate domnilor nu li se pare nimic ieşit din comun, până la urmă nu îţi trebuie mare lucru, 2 perechi de pantaloni, ceva cosmetice de bază, câteva tricouri şi gata. Ei bine, pentru femei lucrurile se complică, mult aș putea spune, când vine vorba de bagajul de vacanţă.

Trebuie să recunosc că, zburând, în principal, cu linii aeriene low-cost, am învăţat să mă educ atunci când vine vorba de bagajul de vacanţă. Asta pentru că nu mi se pare că este rentabil să îţi achiziţionezi bagaj de cală pentru câteva zile, aşa că unica soluţie este bagajul de mână în care trebuie să încapă tot :D. Prin urmare, planificarea este sfântă, iar tot ceea ce intră în bagaj trebuie să aibă un scop şi să fie folosit. Iar cu un pic de organizare se rezolvă şi asta. Dar, recunosc, cel mai greu moment pentru mine este să îmi aleg hainele pe care le pun în bagaj, fiindcă, de obicei, mă decid pe moment ce vreau să port în ziua respectivă şi nu îmi planific de la începutul săptămânii ce voi purta (măcar aici să nu planific, zic). Când vine însă vorba de bagaj, lucrurile se schimbă, din motivele enumerate mai sus. Aşa că mai jos găsiţi strategia mea pentru bagajul de vacanţă.

Bagaj
Bagaj (sursă foto)

Ghid pentru împachetarea eficientă a unui bagaj

 1. Împărţirea bagajului pe categorii – ştiu că poate sună ciudat, dar este foarte eficient să ştii de la început ce trebuie să pui în bagaj astfel încât să te asiguri că nu uiţi nimic acasă.
 2. Alegerea lucrurilor pentru fiecare categorie, după cum urmează:
  • Haine – în funcţie de sezon, mă orientez către haine care să nu ocupe mult spaţiu şi care să fie practice, în acelaşi timp. Pentru că nu îmi place să mă întorc la hotel de mai multe ori pe zi, îmi aleg câte o ţinută pentru fiecare zi a vacanţei (pe care o port de dimineaţa până seara) şi mai pun un tricou, o rochie, un pulovăr în plus, în funcţie de caz şi de anotimp. Merg pe principiul că nu are sens să car haine pe care nu le port şi eventual să mai am emoţii şi la check-in că poate bagajul nu se încadrează în greutatea permisă. Următorul pas: lenjeria intimă şi costumul de baie (atunci când e cazul). Nu uit să am şi un prosop în bagaj pentru a evita surprize neplăcute.
  • Cosmetice – aici e durerea mare pentru că, după cum probabil ştiţi, în bagajul de mână nu ai voie cu lichide mari şi neambalate corespunzător. Limita maximă de lichide este de 2l, in recipiente de maximum 100 ml fiecare, iar recipientele ambalate în punguţe etanş (de obicei acestea se găsesc în hipermarketuri sau în IKEA şi pot fi refolosite). Şi ca să mă asigur că nu uit nimic le pun în ordinea folosirii: gel de duş, şampon, balsam, deodorant, loţiune de corp, pastă şi periuţă de dinţi, cremă de faţă, produse de make-up, parfum, loţiune de plajă (dacă e nevoie), gel antibacterian, demachiant, dischete demachiante, loţiune tonică sau loţiune micelară, apă termală. Mai adaug şi un pieptăn, şi un balsam de buze şi am terminat şi cu partea asta din bagaj.
  • Accesorii – nu sunt genul de femeie care poartă multe bijuterii, însă am o adevărată pasiune pentru cercei şi nu prea îmi place să port aceeaşi pereche de cercei în fiecare zi. Aşa că mi-i aleg pe cei care se potrivesc cu hainele selectate în prima parte a procesului. Eventual mai adaug şi un set de brăţări şi un colier, două, ceva accesorii de păr şi am mai bifat o categorie de pe listă.
  • Aparatură – ar fi un adevărat eşec să constaţi că ai plecat în vacanţă şi ai uitat aparatul de fotografiat acasă, sau încărcătorul sau placa de păr…înţelegeţi voi ideea. Aşa că următoarea categorie de pe listă este dedicată lucrurilor tehnice, care, în cazul meu se rezumă la: placă de păr, aparat foto şi încărcător, Kindle (pe care prefer să îl încarc înainte de plecare şi ştiu că mă ţine bateria o lună), încărcătorul de telefon şi eventual un adaptor de priză.
  • Medicamente – nu vă închipuiţi că o să car o plasă de pastile în bagaj, însă prefer să fiu precaută şi să am câteva analgezice, ceva de răceală, câţiva plasturi şi ceva pentru stomac. Nu de alta, dar majoritatea farmaciştilor pe care i-am întâlnit nu vorbeau engleză şi a fost o adevărată provocare să îi explic unei farmaciste din Budapesta că am nevoie de picături nazale. De atunci am decis că e mai bine să plec pregătită la drum.
  • Acte – poate ar fi trebuit că această categorie să fie prima pe listă, dar eu prefer să îmi pun actele în bagaj la sfârşit. În primul rând pentru că actele le ţin în permanenţă în geanta de umăr, ca să pot avea acces la ele uşor. Nu uita să îţi iei cu tine buletinul şi/sau paşaportul, rezervarea biletelor de avion (sau biletele în sine), rezervarea la hotel sau la apartamentul unde te cazezi, asigurarea de călătorie, ghidul turistic (eu nu sunt adepta ghidurilor turistice cumpărate aşa că prefer întotdeauna să îmi întocmesc propriul ghid turistic) şi, nu în ultimul rând, banii :D.
 3. Gata! Acum te poţi relaxa, ai terminat bagajul şi poţi începe să te bucuri că pleci în vacanţă. Pentru mine e o uşurare să termin bagajul şi să încep să mă bucur de plecarea în sine şi toate locurile minunate care abia mă aşteaptă să le descopăr 🙂

4 thoughts on “Bagaj de vacanţă. Ghid de împachetat eficient”

 1. Este foarte util, dar ar fi fost mai bine dacă dădeai și mai multe produse de make-up. Asa ca paranteza, dar în rest, foarte bine. Îți mulțumesc. Aștept și alte postări.

  1. De obicei ma machiez foarte putin in vacanta :). Ce nu imi lipseste niciodata din bagaj in materie de make-up ar fi: anticearcanul, un creion dermatograf sau un tus de ochi, rimel, un blush si un ruj. Restul sunt optionale. Ma bucur ca ai gasit articolul folositor 🙂

Send a Comment

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.