Bansko. Tot ce trebuie să știți despre o vacanță la ski

La sfârșitul lunii decembrie am plecat în căutarea iernii spre deja faimoasa stațiune montană din Bulgaria, Bansko, pentru a ne petrece acolo Revelionul, dar și pentru a testa pârtiile de acolo, întrucât auzisem că sunt mult mai bune decât cele din România. Așa că imediat ce ne-am hotărât să mergem în Bansko, am început documentarea, iar în articolul de astăzi am pus cap la cap toate informațiile de care aveți nevoie pentru o vacanță la ski în Bulgaria.

Despre Bansko

Bansko a început să fie cunoscut în România drept stațiune montană ideală pentru practicarea sporturilor de iarnă în urmă cu câțiva ani, când mass-media și câteva bloguri de călătorii au lăudat calitatea pârtiilor și prețul mic al serviciilor, comparația fiind efectuată în special cu mult prea aglomerata Valea Prahovei.

Bansko este un orășel situat la poalele Munților Pirin, iar investițiile externe și-au spus cuvântul în felul cum arată astăzi stațiunea. Toate hotelurile respectă același stil arhitectural și se potrivesc perfect în peisaj, cu bârne din lemn și fațade din piatră.

Iar din punct de vedere istoric, orașul nu este chiar lipsit de importanță pentru bulgari: aici au luat naștere două personalități importante ale istoriei bulgarilor, Sfântul Paisius din Hilendar (un călugăr patriot care a scris o carte istorică foarte importantă – Istoriya Slavyanobolgarskaya) și poetul Nikola Yonkov Vaptsarov, a cărui casă memorială poate fi vizitată în Bansko.

Bansko
Bansko – vedere de pe pârtie

Cum ajungeți în Bansko

Din România cel mai ușor se ajunge cu mașina, Bansko aflându-se la aproximativ 600 de km de București. Traseul cel mai scurt ca timp este București – Ruse – Pleven – Sofia – Blagoevgrad – Bansko. Orașul se află la 150 de km de Sofia, iar dacă alegeți traseul de mai sus veți merge o porțiune bună din drum și pe autostradă. De asemenea, este bine de știut că prețul combustibilului în Bulgaria este puțin mai mic ca în România, așa că puteți alimenta fără probleme și pe drumul spre Bansko.

Dacă optați să ajungeți în Bansko cu avionul va trebui să zburați până la Sofia și de acolo să luați unul dintre autobuzele sau microbuzele care au această rută. La un simplu search pe Google veți găsi mai multe firme de transport care operează această cursă și puteți alege cea mai avantajoasă ofertă pentru voi.

Bansko
Vedere de pe una din pârtiile din Bansko

Unde vă cazați

Bansko este foarte ofertant în ceea ce privește locurile de cazare și chiar dacă la prima impresie pare mic, hotelurile se găsesc în număr impresionant. Sfatul nostru este să vă alegeți un hotel cât mai aproape de centrul orașului și de pârtie, întrucât aici este zona cea mai frumoasă a orașului și aveți nenumărate opțiuni de restaurante și pub-uri în care puteți ieși după o zi pe pârtie.

Întrucât noi ne-am hotărât târziu că vom petrece Revelionul la Bansko, nu am găsit nicio cazare mulțumitoare și care să nu coste o avere pentru 3 nopți, așa că am ales să stăm la Redenka Palace Hotel, în apropiere de Razlog și la vreo 10 km de Bansko. De la hotel există posibilitatea de a ajunge în Bansko cu un microbuz al hotelului care pleacă din oră în oră, începând cu ora 08 dimineața, până la ora 10.00. La întoarcere puteți lua același microbuz din zona telegondolei din Bansko, iar orele de plecare sunt 15.00, 16.00 și 17.30. Costul unei călătorii este de aproximativ 3 euro de persoană.

De asemenea, dacă vă surâde ideea să vă cazați la Redenka Palace Hotel și sunteți un grup mai mare puteți lua în calcul să închiriați și o cabană, în cadrul aceluiași complex. Rezervarea va trebui să o faceți însă pe Redenka Chalets. Este bine de știut că indiferent de tipul de cazare pe care îl alegeți aveți inclus în preț micul dejun și acces la saună, piscină și jacuzzi.

Pârtiile din Bansko și tipuri de ski pass

Bansko este foarte ofertant din punctul de vedere al pârtiilor de ski pe care le pune la dispoziție. În Bansko veți găsi 18 pârtii disponibile, pentru toate nivelurile (de la albastru la negru), cu altitudini între 900 de metri și 2600 de metri.

Pârtia de la baza orașului se numește Bansko și are o lungime de aproximativ 10 km. Este accesibilă cu telegondola și este de începători, fiind marcată cu albastru. Cu telegondola puteți merge până la jumătatea ei, coborând la punctul intermediar Chalin Valog sau puteti merge cu telegondola până la capăt, la Bunderishka Polyana, de unde puteți coborî cei 10 km.

De la Bunderishka Polyana puteți urca mai departe, cu teleschi-ul sau telescaunul, spre pârtiile de la altitudini mai mari, care sunt pentru toate nivelurile. Astfel, pârtiile albastre sunt următoarele: Kolarski (3600 m lungime), Strahzite (2250 m lungime), Shiligarnik 1 (2870 m lungime), Shiligarnik 2 (3100 m lungime), Plato 1 (1730 m lungime) și Plato 2 (1730 m lungime).

Bansko
Bansko

Pârtiile marcate cu roșu sunt: Chalin Valog (1690 m lungime), Crna Mogila (momentan este închisă), Old Run (1310 m lungime), Ulen (970 m lungime), Straghite (2250 m lungime), Balkaniada (3120 m lungime), Todorka (1820 m lungime), Tomba (2470 m lungime) și Banderica (4860 m lungime).

Pârtiile negre, pentru avansați, sunt mai puține la număr: Tomba (2470 m lungime) și Chalin Valog 1 (1615 m lungime).

Bansko
Bansko

Așa cum menționam și anterior, accesul la pârtii se face cu telegondola până la Bunderishka Polyana, iar de acolo cu teleschi-ul sau telescaunul. O tură dus-întors cu telegondola costă 28 leva, iar un ski-pass pentru jumătate de zi costă 48 de leva. Acest ski-pass poate fi achiziționat însă doar după ora 12.30. Ski-pass-urile pot fi achiziționate și pe una sau mai multe zi, dar și pe sezon, iar pentru familiile cu copii se pot cumpăra ski-pass-uri pentru întreaga familie. Toate detaliile despre pârtii, accesul la acestea și prețurile pentru ski-pass-uri sunt disponibile și pe site-ul Banskoski.com. Se poate ajunge și cu mașina la Bunderiska Polyana și chiar mai sus, însă veți fi nevoiți să vă achiziționați un ski pass pe o zi sau pe jumătate de zi pentru a ajunge la celelate pârtii. Nu există posibilitatea să vă cumpărați câteva urcări cu teleski-ul sau telescaunul, toate aceste servicii fiind incluse în ski pass.

Bansko
Pârtie în Bansko

Pentru închirierea echipamentului de ski recomandarea noastră este să nu închiriați de la centrele situate chiar lângă pârtii sau telegondolă pentru că prețurile sunt mult mai mari decât la centrele aflate la 100-200 de metri mai departe de baza pârtiei. Spre exemplu, la centrul de la care am închiriat noi echipamentul am plătit 25 leva pe zi pentru snowboard și boots și 20 de leva pentru schiuri, bețe și clăpari. Mai mult, dacă sunteți începători și doar vreți să testați snowboard-ul sau ski-urile puteți returna echipamentul după câteva ore și nu veți fi taxați. De asemenea, puteți închiria echipamentul pe mai multe zile, prețul fiind mai avantajos astfel. Prin comparație, la un centru de lângă pârtie, snowboard-ul putea fi închiriat cu 35 de leva, iar la Bunderishka Polyana cu 50 de leva.

Parcarea în Bansko

Un aspect foarte important de care trebuie să țineți cont dacă vă deplasați cu mașina în Bansko este parcarea. Sfatul nostru este să parcați doar în locurile marcate, întrucât am văzut nenumărate mașini ridicate pentru că erau parcate necorespunzător. Un alt sfat ar fi să nu parcați în parcarea de la baza pârtiei decât dacă intenționați să lăsați mașina acolo toată ziua. Costul pe zi este de 12 leva, însă veți plăti aceeași sumă și dacă staționați doar jumătate de oră. La 500 de metri mai joi veți găsi o parcare cu 3 leva pe oră și 10 leva pe zi, așa că fiți atenți să nu plătiți o parcare mai mult decât face 🙂

Unde mâncați

Ca și locurile de cazare și restaurantele și pub-urile sunt numeroase în Bansko. Noi am descoperit un loc foarte drăguț, în centru, unde am mâncat în fiecare zi. Se numește Penguins și veți găsi mâncare pentru toate gusturile. Prețul unei mese pentru 4 persoane cu 2 feluri de mâncare, vin și apă poate ajunge pe la 100 de leva, aproximativ 220 de lei.

Concluzii

În încheiere, nouă ne-a plăcut în Bansko și am reveni aici, însă nu în perioada Sărbătorilor de iarnă. Începând cu luna ianuarie prețurile mai scad la cazare, iar aglomerația se reduce considerabil. Nu vă așteptați să găsiți stațiunea goală, însă cu siguranță va fi mai liberă ca la sfârșitul anului. Ce ar fi de reținut, în opinia noastră este că în Bansko, ca și în România, trebuie să ai grijă să nu fii păcălit, fie că vorbim de prețul unei parcări sau de închirierea echipamentului de ski. Însă, per total, pentru noi a fost o experiență frumoasă și va rămâne o opțiune serioasă atunci când avem chef de zăpadă.

3 thoughts on “Bansko. Tot ce trebuie să știți despre o vacanță la ski”

Send a Comment

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.