Bastionul Pescarilor. Cel mai important punct panoramic al Budapestei

Bastionul Pescarilor este unul dintre principalele obiective turistice ale Budapestei și se află în zona Buda a capitalei Ungariei, pe malul drept al Dunării. Este locul unde turiştii se înghesuie să vină, întrucât oferă privelişti spectaculoase asupra Pestei şi a întregului oraş, dar şi asupra faimoaselor poduri de peste Dunăre.

Bastionul Pescarilor, Budapesta
Bastionul Pescarilor, Budapesta (sursă foto)

Despre Bastionul Pescarilor

Bastionul Pescarilor a fost construit între anii 1895-1902, fiind distrus aproape în totalitate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi apoi refăcut între anii 1947-1948. Bastionul este alcătuit din 7 turnuri, acestea reprezentând cele 7 triburi maghiare care s-au aşezat în Câmpia Panonică. Nu există o sursă clară care să precizeze exact de unde vine numele Bastionului Pescarilor: există variante care atestă că la momentul construcţiei, în apropiere se afla o piaţă de peşte, dar se vehiculează, de asemenea, şi că bastionul era de fapt un punct militar de observație, iar breasla pescarilor era cea însărcinată cu apărarea oraşului. Orice variantă am tinde să credem, nu există însă nicio dovadă efectivă că bastionul avea rol de apărare, dar nici că exista o piaţă de peşte în apropiere. Aşa că provenienţa numelui său rămâne încă învăluită în mister.

Bastionul Pescarilor, Budapesta
(sursă foto)

Cum ajungeți la Bastionul Pescarilor?

Răspunsul este unul simplu: trebuie să traversați unul din podurile peste Dunăre (dacă vii din Pesta) şi apoi să urcați pe drumul şerpuitor care vă duce fix la bastion. Drumul nu este lung, însă poate fi destul de solicitant, întrucât este în pantă.  Între noiembrie şi februarie, Bastionul Pescarilor poate fi vizitat gratuit.

Bastionul Pescarilor, Budapesta
(sursă foto)

În apropiere de Bastionul Pescarilor se află şi Biserica Matthias, iar între bastion si biserică se poate vedea şi statuia ecvestră a Sfântului Ştefan, primul rege al Ungariei. Tot aici, la parterul Hotelului Hilton se află şi Muzeul Marţipanului, opera majoră ilustrată aici fiind Parlamentul Budapestei, confecţionat exclusiv din marţipan. Înainte de a intra în muzeu, vă puteți îndulci cu o prăjitură, ați ghicit, bogată în marţipan, însă nouă nu ni s-au părut deloc spectaculoase, ba din contră 🙂

Bastionul Pescarilor, Budapesta
(sursă foto)

Send a Comment

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.