Bologna. Ghid de călătorie

Bologna a fost pentru noi cea de-a doua oprire din călătoria de vara trecută spre Coasta Amalfitană și, trebuie să recunoaștem, o surpriză extrem de plăcută. Am ales Bologna pentru o oprire de o noapte, în primul rând datorită poziționării sale. La cum am gândit traseul, ne-am oprit prima noapte în Budapesta. Am continuat apoi prin Ungaria spre Slovenia, am traversat Slovenia și am intrat în Italia. Automat, trebuia să ne oprim undeva cât mai aproape de granița cu Slovenia. Așa că am decis să facem popas în Bologna să și vedem câte ceva. Iar în cele ce urmează vă prezentăm un mic ghid de călătorie pe care îl puteți folosi dacă plănuiți să petreceți câteva zile în capitala regiunii Emilia Romagna.

Bologna

Bologna este cunoscută pentru viața sa universitară, aici fiind înființată prima universitate din Europa. Orașul este cunoscut însă și pentru arhitectura sa deosebită și pentru unul dintre cele mai bine conservate centre istorice. Iar această conservare se datorează politicilor aplicate începând cu 1970, tocmai pentru a minimaliza impactul produs de războaie și de expansiunea urbană. Poate n-ar fi rău să mai învețe și alții de la ei 🙂

Ceea ce ne-a frapat destul de mult a fost diferența dintre centrul istoric și celelalte zone ale orașului. Pare că ești în două locuri total diferite. Intrând de pe autostradă am trecut printr-o zonă de periferie a Bolognei, care nu ne-a impresionat cu nimic. Însă pe măsură ce ne îndreptam spre centrul istoric se simțea o discrepanță din ce în ce mai mare. Iar odată ajunși, parcă am fi fost transportați în timp în Evul Mediu. Străduțe înguste, pietruite, clădiri vechi, arcade și, desigur, Le Due Torri, cele două turnuri care străjuiesc centrul istoric. Asta veți găsi în centrul orașului. Mai are rost să vă spunem că ne-a intrat direct la inimă orașul ăsta?

Bologna

Cum ajungeți în Bologna?

E clar că cea mai simplă opțiune de a ajunge în Bologna este cu avionul. Cei 3 mari operatori low-cost din România (Blue Air, Ryanair, WizzAir) au zboruri spre Bologna și biletele sunt foarte bune ca preț chiar și când nu este perioadă de reduceri.

Dacă sunteţi mai sadici puteţi ajunge în Bologna şi cu maşina. Dar din start nu mai vorbim despre un city break. Vă va lua cam două zile să ajungeți în Bologna, asta doar dacă faceți popas o singură noapte în Budapesta. Noi nu am recomanda varianta cu mașina decât dacă vă înhămați la un drum mai lung…prin toată Italia să zicem 🙂 În plus de asta, dacă doriți totuși să mergeți cu mașina, va trebui să țineți cont de costurile vinietelor în Ungaria și Slovenia și de taxele de autostradă în Italia. Deci, ca să nu mai divagăm, dacă vă orientați spre Bologna ca destinație de city break, sfatul nostru ar fi să alegeți avionul ca mijloc de transport.

Bologna

Unde vă cazați în Bologna?

Dacă nu aveți mult timp la dispoziție în Bologna, noi vă sugerăm să vă găsiți cazare în centrul orașului, astfel încât să puteți ajunge pe jos la majoritatea obiectivelor turistice. Noi am stat la Hotel Accademia, la 5 minute de mers pe jos de Due Torri. Criteriile noastre pentru alegerea acestui hotel au fost: proximitatea față de centrul orașului, parcarea și prețul. Deși poate părea surprinzător, acest hotel avea printre cele mai mici prețuri din centrul Bolognei – aproximativ 80 de euro/noapte, pentru 2 persoane, cu mic dejun, taxa de oraș și locul de parcare incluse.

O altă opțiune de cazare, puțin mai scumpă, și pe care o vom testa la sfârșitul lunii iunie ar fi și Aemilia Hotel Bologna. Vom actualiza articolul cu păreri punctuale și despre acest hotel după ce îl testăm.

Ce puteți face jumătate de zi în Bologna?

Dacă sunteți interesați de muzee și galerii de artă, atunci jumătate de zi în Bologna cu siguranță nu vă este de ajuns. Dacă sunteți, însă, în trecere și vreți doar să rătăciți pe străzi, să savurați un pahar de vin la o terasă și să vă înfruptați dintr-o porție de spaghetti Bolognese, atunci vă puteți încadra în jumătate de zi. Din experiență vă spunem însă că noi ne-am fi dorit să petrecem măcar o zi în plus în Bologna.

Ca să vă faceți o idee despre cum ne-am petrecut noi cele câteva ore în Bologna, o să începem prin a vă spune că am ajuns destul de târziu în oraș, undeva în jurul orei 19. Un ambuteiaj de câțiva kilometri buni la intrarea pe autostradă în Italia ne-a întârziat cu aproximativ 2 ore. Așa că, după ce ne-am cazat, am luat-o la pas spre Due Torri, pe străduțele străjuite de clădiri vechi și arcade.

Bologna

 

Bologna

Cele două turnuri sunt simbolul orașului și datează din Evul Mediu. Turnurile sunt ușor înclinate unul spre celălalt, iar pentru o vedere panoramică a orașului puteți urca în ele. Când am ajuns noi programul de vizitare se terminase, așa că lăsăm activitatea asta pentru sfârșitul lunii iunie, când ne întoarcem în Bologna.

Am luat-o apoi pe Via Rizzoli, una dintre arterele principale ale orașului, spre Piazza Maggiore, piața centrală a orașului, unde veți găsi cele mai importante clădiri ale orașului. Merită să aruncați o privire la Palazzo D’Accursio, Palazzo Comunale, Palazzo Re Enzo sau Palazzo dei Banchi. Acestea sunt printre cele mai vechi clădiri ale orașului, însă felul în care au fost conservate este de-a dreptul uimitor.

Bologna

Bologna

Din Piazza Maggiore veți găsi cu ușurință o multitudine de străduțe pietonale, care mai de care mai înguste, ticsite de terase și restaurante. Locul ideal pentru a savura o sticlă de vin roșu, dacă ne întrebați pe noi :).

A doua zi de dimineață, înainte de a porni din nou la drum, am decis să mai dăm o tură prin centrul orașului ca să îl vedem și pe timp de zi. Și tot învârtindu-ne noi cu harta în mână, nu mică ne-a fost mirarea când o doamnă simpatică s-a oprit lângă noi și ne-a îndemnat să mergem la Sette Chiese. Se referea la bazilica Santo Stefano, un ansamblu de edificii religioase care cuprinde: Biserica Sfântului Ștefan și cripta; Biserica Sepulcrului Sfânt; Biserica Sfinților Vitale și Agricola; Curtea lui Pilat; Biserica Trinității și Capela Bandajului. Am văzut Sette Chiese doar de-afară pentru că ne aștepta un drum lung până în sudul Italiei, însă ne-am promis că vom reveni în Bologna cel puțin pentru un weekend.

Bologna

Bologna este genul de oraș liniștit, care și-a făcut loc, încet încet, către inima noastră. De-abia așteptăm să ne întoarcem aici la sfârșitul lunii iunie, să ne pierdem pe străduțele înguste și pietruite și să savurăm o sticlă de vin în timp ce ne relaxăm la o terasă. Vom actualiza articolul despre Bologna după ce mai explorăm puțin orașul vara aceasta 🙂

2 thoughts on “Bologna. Ghid de călătorie”

    1. Am reusit sa vedem si interiorul Sette Chiese si, in rest, ne-am tot plimbat pe stradutele din centrul istoric, fara vreun scop anume.

Send a Comment

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.