Bruges. Cum să vizitezi orașul într-o singură zi

Acum ceva timp vă povesteam despre călătoria noastră prin Belgia, în toamna anului trecut, și vă povesteam cum puteți vedea Bruxelles-ul într-o zi. În același articol vă spuneam și că în cele trei zile pe care le-am petrecut prin Belgia am reușit să vedem nu doar Bruxelles-ul, ci și minunatul Bruges și Luxembourg City. Iar astăzi, când aproape am împlinit doi ani de când am lansat Vacanță Personalizată, venim cu un cadou pentru voi și vă prezentăm o destinație perfectă pentru un city break: Bruges.

Despre Bruges

Bruges este capitala și cel mai mare oraș al Flandrei de Vest, iar centrul orașului face parte din Patrimoniul Universal UNESCO. Poate ați auzit deja despre Bruges și despre faptul că este supranumit Veneția Nordului, din prisma faptului că este un oraș construit pe apă. În Veneția nu am ajuns încă, însă Bruges-ul ne-a lăsat impresia că este un orășel prea frumos pentru a fi etichetat sau comparat cu alte orașe. Să ne ferim de astfel de clișee și să continuăm cu câteva informații despre Bruges.

Bruges
În drum spre Piața Centrală
Bruges
Clădire în Bruges

Originile orașului datează de pe vremea Imperiului Roman, dar de-abia prin Evul Mediu a început să devină faimos datorită oportunităților de comerț pe care le aducea deschiderea sa către mare. Pe măsură ce alte orașe din zonă, cum ar fi Antwerp, au început să se dezvolte, Bruges a început să își piardă din popularitate și a suferit chiar o scădere drastică a populației prin anii 1500. La începutul secolului al XVI-lea industria dantelei a cunoscut o perioadă prolifică, iar Bruges a reînceput să se afirme, popularitatea sa culminând prin secolul al XIX-lea, când a început să prezinte interes drept destinație turistică pentru artistocrații britanici și francezi.

Orașul a fost recosmetizat în 1965, clădirile fiind recondiționate, iar acest lucru a adus cu sine o creștere masivă a turismului. În 2002, Bruges a fost Capitala Culturală Europeană. Lăsând istoria la o parte, continuăm cu câteva informații utile despre Bruges și ce puteți face acolo într-o zi.

Cum ajungeți la Bruges?

Așa cum vă spuneam în primul articol al seriei despre Belgia, trenurile sunt o modalitate foarte bună de a ajunge din Bruxelles în aproape orice oraș al Europei de Vest. Iar cea mai ușoară modalitate de a ajunge de la Bruxelles la Bruges este tot cu trenul. Biletele le puteti achiziționa online, de pe site-ul căilor ferate belgiene (Belgian Rail), iar dacă veți călători în weekend veți beneficia de un tarif redus. Noi am dat aproximativ 30 de euro pentru două bilete la clasa a doua, iar durata călătoriei a fost de aproximativ 1 oră și 30 de minute.

Ce puteți face în Bruges?

Bruges este un oraș extrem de turistic, să fim clari de la început. Acest lucru însă, nu îi știrbește din frumusețe, iar cel mai bun lucru pe care îl puteți face în Bruges este să vă plimbați pe străzi.

La gara din Bruges veți găsi un punct de informare turistică, iar de acolo vă puteți lua o hartă a orașului (gratuit). În timp ce vă îndreptați către centrul istoric opriți-vă și admirați căsuțele desprinse parcă dintr-o poveste de Hans Christian Andersen.

Bruges
În drum spre Piața Centrală

În drum spre Piața Centrală a orașului veți trece și pe lângă Our Lady’s Church (cu unul dintre cele mai înalte turnuri din lume)  și Basilica of the Holy Blood, cea din urmă datând din secolul al XII-lea. Evident, punctul de atracție maximă este Piața Centrală, unde se află și Primăria orașului, și unde puteți admira arhitectura inconfundabilă a clădirilor, dar și Belfort – un turn medieval, unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale orașului.

Bruges
Clădiri în Piața Centrală din Bruges
Bruges
Piața Centrală
Bruges
Piața Centrală
Bruges
Belfort

Din Piața Centrală veți ajunge foarte ușor la canalul principal. Aici puteți să faceți un tur al orașului pe canale (dar așteptați-vă să stați la niște cozi serioase pentru asta) sau puteți lua masa la unul dintre restaurantele cu ponton.

Bruges

Bruges
Belfort văzut din zona canalului principal
Bruges
Canalul principal din Bruges

Și pentru că veni vorba despre mâncare, aveți foarte multe opțiuni în Bruges: de la clasicii cartofi prăjiți la tonetă până la restaurante care oferă meniuri turistice, incluzând și preparate tradiționale flamande. Noi vă recomandăm să mâncați la Gruuthuse Hof, un restaurant puțin mai departe de centru, dar cu o atmosferă excelentă: jazz pe fundal, mâncare foarte bună, atmosferă intimă, rețeta perfectă pentru un prânz sau o cină.

Bruges
Gruuthuse Hof

În Bruges veți găsi și muzee, printre care Muzeul Dantelei, întrucât orașul este cunoscut la nivel mondial pentru dantelăria pe care o produce. De altfel, veți vedea magazine întregi care comercializează dantelă și produse din dantelă. Și, evident, nu putem să nu menționăm și ciocolateriile, cu vitrine care mai de care mai îmbietoare.

Bruges
Magazin de dantelă
Bruges
Ciocolaterie în Bruges
Bruges
Ciocolaterie

În concluzie, nouă ne-a plăcut foarte mult Bruges-ul, deși este turistic și foarte promovat. Nu l-am găsit ca fiind genul de oraș în care să poți să stai o săptămână fără să te plictisești (cum ar fi Barcelona, de exemplu), dar este un oraș simpatic, care merită văzut. Iar din câte am înțeles, Gent, mai aproape de Bruxelles, este varianta mai frumoasă și mai puțin turistică a Bruges-ului. Deci data viitoare când mai ajungem în Belgia, clar vom face o vizită și în Gent.

Bruges
Motto-ul după care se ghidează belgienii 🙂

Send a Comment

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.