Bruxelles. Cum să vizitezi orașul într-o singură zi

La începutul lunii octombrie am pornit-o cătinel, cătinel spre aeroport pentru a descoperi o nouă țară, mai precis Belgia. Ne-am depășit obiectivul și am văzut un pic și din Luxembourg, iar despre tot ce am văzut și tot ce puteți face în Bruxelles, Bruges și Luxembourg City vă povestim în noua serie de articole despre aceste destinații.

Dar să o luăm cu începutul și să vă povestim puțin despre Bruxelles și ce puteți face într-o zi în capitala Belgiei, pe lângă îndopat cu waffles și cartofi prăjiți :P.

Cum ajungeți la Bruxelles?

Simplu, cu avionul – ai la dispoziție o multitudine de companii aeriene care au zbor direct către Bruxelles, din București (și nu numai), incluzând aici atât operatori low-cost, cât și companii de linie. Noi am zburat cu Blue Air din două motive: pentru că, la momentul la care am cumpărat biletele de avion oferta Blue Air era cea mai avantajoasă și pentru că ateriza pe aerorportul principal din Bruxelles și nu pe Charleroi, unde aterizează majoritatea operatorilor low-cost, situat la o distanță de 60 de km de Bruxelles.

De la aeroport spre centrul orașului cel mai indicat este să iei trenul, care te lasă la una dintre cele 3 gări din Bruxelles (Gare Centrale este gara centrală și este cea mai apropiată de centrul orașului, dar cea mai populară este Bruxelles-Midi). Biletele se pot achiziționa online, de pe site-ul oficial Belgian Rail, și costă 15 euro dus-întors. Dacă vă nimeriți într-un weekend în Belgia și vă luați biletele de tren online, beneficiați de reduceri consistente la toate călătoriile cu trenul, inclusiv către alte țări. Așa că aveți asta în vedere când vă alegeți perioada de călătorie.

Odată ajunși la oricare dintre cele 3 gări și aflați în căutarea unui metrou, nici nu trebuie să scoateți nasul la aer. Aveți conexiuni directe în cadrul gărilor cu diverse magistrale de metrou. Puteți să vă printați o hartă a metroului de pe site-ul oficial. O călătorie costă 2 euro, o călătorie dus-întors 4 euro, 5 călătorii 8 euro, iar 10 călătorii 12.5 euro. Vă puteți lua și abonament de o zi contra sumei de 7 euro sau chiar un abonament pe 2 sau 3 zile în funcție de cât de mult călătoriți cu transportul în comun.

Pentru că noi plănuiam să vedem Bruxelles-ul într-o zi și să mergem la Bruges și Luxembourg în celelalte zile, ne-a fost suficientă o cartelă de 10 călătorii amândurora.

Obiective turistice în Bruxelles

Noi am ajuns seara în Bruxelles și nu am văzut cine știe ce chiar atunci, dar a doua zi de dimineața am luat orașul la picior, având următorul traseu:

Saint Gilles (unde eram cazați) – Cinquentenaire – Palatul Regal din Bruxelles – Mont des Arts – Grand Place – Manneken Pis – Atomium – Parc de Laeken – Pavilionul Chinezesc – Port de Hal – Saint Gilles.

Saint Gilles este o zonă rezidențială și una dintre cele 19 municipalități care alcătuiesc regiunea Bruxelles. Poate cea mai impresionantă clădire de aici este clădirea Primăriei, o capodoperă arhitecturală.

Bruxelles
Primăria din Saint Gilles

Din Saint Gilles am pornit pe jos spre Cinquentenaire sau Jubelpark. Ca să ajungeți la el veți trece și prin Cartierul European, unde puteți vedea clădirile Comisiei Europene și ale Parlamentului European. Parcul a apărut în peisajul orașului prin 1880, cu ocazia comemorării a 50 de ani de independență a Belgiei. Elementul definitoriu este arcul triumfal, situat în centrul parcului, care datează de prin 1905.

Bruxelles
Cinquentenaire, Bruxelles
Bruxelles
Cinquentenaire, Bruxelles

Întorcându-ne tot prin Cartierul European, ne-am îndreptat spre centrul orașului, iar în drum am trecut și pe lângă Palatul Regal din Bruxelles. Acesta este palatul oficial al regilor și reginelor Belgiei, însă nu este folosit drept rezidență regală. Familia regală locuiește la Palatul Regal din Laeken, la periferia orașului, iar la Palatul Regal din Bruxelles au loc audiențele și vizitele oficiale. Tot aici își au birourile Mareșalul Curții Regale, precum și alți oficiali ai Curții.

Bruxelles
Palatul Regal din Bruxelles

Chiar în fața Palatului Regal din Bruxelles se află Parcul Bruxelles, pe care îl poți traversa pentru a ajunge mai aproape de centru si Grand Place. Pe drum nu uita să te bucuri de arhitectura clădirilor, în timp ce te îndrepți spre una dintre cele mai faimoase zone din Bruxelles – Mont des Arts. De aici vă puteți bucura de una dintre cele mai frumoase panorame ale orașului, cuprinzând atât faimosul turn al Primăriei din Bruxelles, cât și Bazilica Koekelberg sau Atomium-ul în zilele însorite.

Parcul Bruxelles
Parcul Bruxelles

Și iată cum din Mont des Arts coborâți spre Grand Place, faimoasa piață centrală a orașului. Odată ajunși aici pregătiți-vă aparatul de fotografiat, căci arhitectura clădirilor este uimitoare. Cu siguranță ați văzut imagini cu Primăria din Bruxelles (Hotel de Ville)…când o vezi chiar în fața ochilor, îți dai seama că pozele nu transmit nici măcar jumătate din grandoarea acestei clădiri. Construcția clădirii datează din 1402, iar turnul înalt de 96 de m are evidente influențe arhitecturale gotice. În vârful turnului se află statuia Sfântului Mihail, protectorul orașului, care ucide un dragon. În 1695 clădirea a fost afectată de un incendiu puternic, din cauza unui bombardament, iar după refacerea clădirii a rezultat forma actuală.

Hotel de Ville Bruxelles
Hotel de Ville Bruxelles

Tot în Grand Place veți da de o altă clădire importantă, Muzeul Orașului Bruxelles, vis-a-vis de clădirea Primăriei. Clădirea Muzeului este inclusă în Patrimoniul Universal UNESCO și poartă numele de Casa Regelui (Maison du Roi) sau Sala Pâinii (Bread hall).

Maison du Roi Bruxelles
Maison du Roi Bruxelles

Nici celelalte clădiri din Grand Place nu sunt de ignorat, așa că vă sfătuim să profitați de cât mai mult timp admirându-le și, neapărat, să le vedeți și seara.

Grand Place seara
Grand Place seara
Grand Place seara
Grand Place seara
Grand Place seara
Grand Place seara

Pe una din străduțele care dau în Grand Place ajungeți ușor la Manneken Pis, faimosul băiețel care urinează. Sunt diverse legende care plutesc în istoria acestei statui și a faimei pe care a căpătat-o în Bruxelles, cert este că este unul dintre cele mai vizitate și pozate obiective turistice. La diverse evenimente, statuia este îmbrăcată cu unul dintre cele 750 de costume de care dispune. Noi l-am surprins fără haine pe el 🙂

Manneken Pis
Manneken Pis, Bruxelles

După ce am văzut zona centrală a orașului am luat metroul către  Laeken și Atomium. Atomium este o clădire care, v-ați dat seama, imită forma unui atom și care a apărut în peisajul bruxellez ca urmare a unei expoziții de știință, prin anul 1958.

Atomium, Bruxelles
Atomium, Bruxelles

De la Atomium, dacă mergeți puțin spre stânga, o să ajungeți în Parcul Laeken. Parcul este imens și cuprinde domeniul regal, pădurea Osseghem, dar și grădinile Pavilionului Chinezesc și ale Turnului Japonez. Și pentru că tot le-am pomenit, merită să mergeți să vedeți Pavilionul Chinezesc și Turnul Japonez – o parte din Asia într-un oraș european.

Pavilionul Chinezesc
Pavilionul Chinezesc
Pavilionul Chinezesc
Pavilionul Chinezesc
Turnul Japonez
Turnul Japonez

Ne-am întors la Atomium, cu ceva dureri de picioare după ce am mers o zi întreagă prin oraș, și de acolo am luat metroul spre Saint Gilles. Ne-am oprit însă pe drum, la Porte de Hal, o poartă medievală, fortificată, a orașului. În secolul al XIV-lea, când a fost construită, făcea parte din zidurile fortificațiilor care apărau Bruxelles-ul, iar în prezent este singură mărturie a acestor fortificații. De-a lungul timpului ele au fost demolate, iar Porte de Hal a scăpat neatinsă întrucât a funcționat ca și închisoare, vamă sau biserică luterană pentru o perioadă.

Și uite așa am ajuns la sfârșitul zilei în Bruxelles. Dacă vă țin picioarele și vă place mai mult să mergeți pe străzile orașului decât să vizitați muzee, puteți vedea majoritatea obiectivelor turistice într-o zi.

Ce mâncați, ce beți în Bruxelles și mai ales unde?

Belgienii nu s-au complicat cu mâncăruri tradiționale nemaiîntâlnite, așa că au declarat cartofii prăjiți, frittes, mâncare tradițională. Să nu vă mire deci că veți primi cartofi prăjiți la fiecare masă, mai puțin la micul dejun. Ba mai mult, îi puteți cumpăra și de pe stradă de la tonetele specifice.

Dacă vreți ceva mai exotic, puteți să mâncați scoici, un alt tip de mâncare specific belgian. Sunt bune, însă pe noi nu ne-au făcut să le comandăm și a doua oară.

Iar la desert nu uitați de faimoasele waffles, pe care le puteți comanda la restaurant sau le puteți lua direct de pe stradă, cu diverse topping-uri. Iar de ciocolată cred că nu are sens să vă mai povestim. Trebuie doar să mergeți pe oricare dintre străduțele laterale din Grand Place și să vă uitați la vitrinele ciocolateriilor. O să înțelegeți de ce vorbele sunt de prisos 🙂

La capitolul băutură tradițională, berea este la loc de cinste și puteți alege dintr-o multitudine de opțiuni: bere albă, bere neagră, bere roșie sau bere blondă. Depinde doar de preferințele voastre.

Iar dacă vă cazați în Saint Gilles vă recomandăm din suflet restaurantul Penafidelis, foarte aproape de Primăria Saint Gilles. Este un local mic, unde merg localnicii, iar mâncarea și servirea sunt incredibile. Nouă ne-a plăcut atât de mult încât am luat cina în fiecare seară acolo.

Și cu asta am încheiat prima parte a aventurii belgiene. În articolul următor vă povestim despre Bruges și de ce orășelul ăsta merită să scape de clișeicul Veneția Nordului care i se atribuie, iar mai apoi vorbim și despre Luxembourg.

One thought on “Bruxelles. Cum să vizitezi orașul într-o singură zi”

Send a Comment

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.