Budapesta. Ghid de călătorie

Budapesta a fost prima oprire din road trip-ul pe care l-am făcut la sfârșitul lui august 2016 prin Italia. Am plecat la drum cu mașina noastră, pe traseul București-Budapesta-Bologna-Coasta Amalfi-Florența-Ljubljana-Belgrad-București. Iar în articolele ce urmează vă vom povesti despre experiențele noastre în cel mai frumos road trip pe care l-am făcut până acum.

Budapesta
Vedere panoramică din Bastionul Pescarilor

Budapesta nu ne era chiar străină și, dacă ați explorat puțin blogul nostru, ați observat că aveam câteva articole publicate despre cele mai importante obiective turistice din oraș. Nu am apucat însă să vă povestim despre ce ar fi bine de știut înainte să vă planificați un city break în acest oraș sau ce puteți vedea în Budapesta dacă aveți doar o jumătate de zi la dispoziție (cum a fost și cazul nostru în august). Iar articolul de azi își propune să vă ofere câteva informații despre planificarea unui city break în capitala Ungariei.

Despre Budapesta

Cel mai mare oraș al Ungariei, cu o populație de aproximativ 1.8 milioane de locuitori, Budapesta este considerată una dintre cele mai frumoase capitale europene. Malurile Dunării, zona Castelului Buda și Bulevardul Andrassy sunt incluse în Patrimoniul UNESCO din anul 1987, contribuind astfel la sporirea popularității orașului, din punct de vedere turistic.

Fluviul Dunărea desparte orașul în două zone principale: Buda (situată la înălțime, oferă privilești spectaculoase asupra întregului oraș și găzduiește Dealul Castelului și Dealul Gellert) și Pesta (unde se află Bulevardul Andrassy și Piața Eroilor). Accesul dintr-o zonă în cealaltă este facilitat de numeroasele poduri peste Dunăre, cel mai faimos dintre ele fiind, desigur, Podul cu Lanțuri.

Budapesta
Podul cu Lanţuri

Să nu uităm și faptul că Budapesta este faimoasă pentru băile sale termale. Așa că dacă nu ați apucat să ajungeți la Therme și planificați un city break la Budapesta, puteți profita de izvoarele sale termale 🙂

Moneda Ungariei este forint-ul, iar ca să vă faceți o idee între raportul leu-forint, 1 leu = aproximativ 69 de forinți. Sper că sunteți buni la matematică să tot faceți conversii 🙂

Cum ajungeți în Budapesta?

Teoretic, Budapesta e la o aruncătură de băț de București. Practic, dacă alegeți să mergeți cu mașina, înarmați-vă cu multă răbdare pentru cel puțin 10 ore de drum. Așa cum vă spuneam și la începutul articolului, noi am ales Budapesta ca primă oprire în drumul nostru spre Italia și ne-a luat aproximativ 11 ore până am ajuns la destinație… 837 de kilometri în 11 ore. Dar să trecem peste acest aspect și să vă precizăm și ruta pe care am folosit-o: București – Pitești – Râmnicu Vâlcea – Sibiu – Deva – Arad – Nădlac – Budapesta.

Evident, dacă planificați un city break în capitala Ungariei, cea mai rapidă metodă de a ajunge este cu avionul. Din București aveți zboruri directe către Budapesta cu Tarom sau WizzAir. Durata de zbor este de aproximativ 1 oră și 30 de minute.

Budapesta
Bastionul Pescarilor

Când să vizitați Budapesta?

Budapesta este frumoasă în orice anotimp. În perioada sărbătorilor de iarnă vă puteți bucura de târgurile de Crăciun și de orașul împodobit extrem de frumos și elegant. Vara, orașul are un farmec aparte, iar sfatul nostru este să includeți și ziua de 20 august în programul vostru. Aceasta este ziua națională a Ungariei, iar toți locuitorii Budapestei ies pe străzi și se strâng în centrul orașului pentru a asista la superbul foc de artificii organizat de autorități. Și vă confirmăm că veți asista la unul dintre cele mai frumoase focuri de artificii.

Unde vă cazați în Budapesta?

Aici, posibilitățile sunt nelimitate, totul depinde de bugetul vostru. Puteți să alegeți superbul Four Seasons Hotel, situat chiar lângă Podul cu Lanțuri și la vreo 5 minute de mers pe jos de Parlament. Dacă aveți un buget mai mic, noi vă recomandăm studio-ul în care ne-am cazat noi: Andrea Apartman. Studio-ul este situat vis-a-vis de Parlament, iar la Bastionul Pescarilor ajungeți în maximum 30 de minute de mers pe jos. Noi am fost încântați de curățenia apartamentului, dar și de buna poziționare și de raportul calitate-preț. Dacă nu căutați nimic sofisticat, vă recomandăm să luați în calcul și Andrea Apartman.

Budapesta
Castelul Buda

Unde mâncați în Budapesta?

Vorbim din nou de posibilități nelimitate în ceea ce privește varietatea de restaurante. Nu putem veni cu o recomandare anume, întrucât noi am ales în funcție de cum arăta localul. Iar în ceea ce privește prețurile, nouă ni    s-au părut similare cu cele din București.

Budapesta
Parlamentul din Budapesta

Deși în august a fost a treia oară când am ajuns în Budapesta, cu siguranță planificăm să ne întoarcem. Deși am văzut majoritatea obiectivelor turistice, încă mai sunt câteva pe lista noastră mai puțin populare, dar extrem de interesante (de exemplu, Muzeul Terorii). În plus, orașul are un aer atât de boem și de primitor, încât nu ai cum să nu îți dorești să nu mai ajungi cel puțin o dată în Budapesta.

Send a Comment

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.