Cabo da Roca. La capătul vestic al Europei

Despre Cabo da Roca faimosul poet portughez, Luis de Camoes, spunea: Aici, unde se termină pământul și începe marea… Iar în momentul în care am ajuns aici am înțeles câtă dreptate avea. Cabo da Roca este cel mai vestic punct al Europei și este o fâșie extinsă de pământ care se termină brusc, dezvăluind imensitatea oceanului. Farul alb-roșu pare să fie singura mărturie a prezenței umane în acest peisaj sălbatic, dar se încadrează perfect în spiritul locului și pare că străjuiește frumusețea parcă ireală pe care o dau stâncile abrupte și oceanul care se izbește furios în ele.

Cabo da Roca

Despre Cabo da Roca

Așa cum vă spuneam și mai sus, Cabo da Roca este cel mai vestic punct al Europei. El se află în Parcul Natural Sintra-Cascais și este la o distanță de 42 de km de Lisabona și la aproximativ 18 km de Sintra.

Până în secolul al XIV-lea se credea că aici este capătul lumii, iar dincolo de ocean nu mai exista nimic. Evident, odată cu trecerea timpului și cu Epoca Marilor Descoperiri Geografice s-a descoperit că această teorie era greșită.

Cabo da Roca

Cabo da Roca

Prin secolul al XVI-lea se atesta existența unui fort la Cabo da Roca, care avea rol de apărare împotriva cuceritorilor care încercau să se apropie de coastele Portugaliei și de Lisabona. Fortul era situat fix pe locul în care astăzi se găsește farul, iar în prezent se mai pot observa doar câteva ruine ale acestuia.

Astăzi este unul dintre cele mai importante puncte de atracție turistică din Portugalia, iar faima sa este dată atât de locația sa, cât și de peisajul sălbatic.

Cum ajungeți la Cabo da Roca?

Sunt două modalități de a ajunge la Cabo da Roca, în funcție de locul din care plecați:

Din Lisabona, puteți lua trenul din gara Cais do Sodre până în Cascais, iar din Cascais, vis-a-vis de gară, luați autobuzul 403 care vă lasă fix la Cabo da Roca.

Cabo da Roca

Cabo da Roca

A doua variantă de plecare este din Sintra, noi încheiând vizita la Sintra cu un apus apoteotic la Cabo da Roca. În Sintra, chiar la ieșirea din gară, veți găsi stația de autobuz Scotturb, de unde puteți lua atât autobuzele spre faimoasele castele și palate din Sintra, fie autobuzul 403 spre Cabo da Roca.

Biletele de tren pot fi achiziționate online (astfel aveți șanse mari să prindeți și ceva reduceri aplicabile doar dacă achiziționați biletele online), dar și direct de la automatele de bilete din gară. Partea bună este că puteți achiziționa un bilet de călătorie combinat, valabil atât pentru călătoria cu trenul, cât și pentru orice traseu cu autobuzele Scotturb. Biletul este valabil 24 de ore, costă 15 euro de persoană, iar mai multe informații puteți găsi aici. Trenurile sunt dese, iar orarul de călătorie este disponibil aici.

Ce puteți face la Cabo da Roca?

În primul și în primul rând bucurați-vă de peisaj. Este absolut spectaculos și vă va face să conștientizați forța incontestabilă a naturii. Nu uitați însă să vă luați ceva haine mai groase, întrucât vântul este foarte puternic acolo.

Cel mai bun moment în care puteți merge la Cabo da Roca este la apusul soarelui. Deși este și momentul cel mai aglomerat al zilei, este, cu siguranță și cel mai spectaculos.

Cabo da Roca

Cabo da Roca

Cabo da Roca

Cabo da Roca

Farul nu poate fi vizitat, însă în apropierea acestuia vă veți putea lua un atestat că ați ajuns în cel mai vestic punct al Europei. Dacă vă tentează să vă luați această certificare, uitați-vă cu atenție la orarul de funcționare și la ultima oră de plecare a autobuzului spre Cascais. În zonă nu există hoteluri și nu credem că este foarte plăcut să vă petreceți noaptea acolo 🙂

Pe diferite site-uri de călătorie veți găsi păreri împărțite despre Cabo da Roca. Evident, când vine vorba despre călătorii și impresii de călătorie, totul este subiectiv. Însă noi vă recomandăm să nu ratați o vizită la Cabo da Roca, măcar pentru priveliștile spectaculoase sau pentru faptul că ajungeți la capătul continentului european. Recomandarea noastră este să încheiați vizita în Sintra cu un apus de soare văzut din cel mai vestic punct al Europei. Sunt puține experiențe sau privilești care o pot egala pe aceasta :).

 

4 thoughts on “Cabo da Roca. La capătul vestic al Europei”

  1. Foarte frumos. Am fost anul trecut acolo. Un loc superb. Dezavantajul a fost ca au venit mulți asiaticii( cum se întâmplă în toate punctele principale de atracție din Europa). Nu ai ce sa faci. Ei genereaza mulți bani. Ii tolerezi, injuri, și treci mai departe. Europa cred eu ca depinde acum de invazia asiatică. Altfel le era mai greu de ajuns în Europa.

  2. Felicitari!UN articol complet ,interesant si la timpul potrivit pentru vacanta noastra in Lisabaona .La intoarcere va impartasim impresiile..sa aveti o vara frumoasa!!!

    1. Va multumim pentru feedback! Ne bucuram ca va este de ajutor. Pentru noi Lisabona este unul dintre cele mai frumoase orase pe care le-am vazut. Sa ne spuneti cum vi s-a parut! Si sa mergeti si la Sintra daca aveti timp 🙂

Send a Comment

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.