Castel Hotel Daniel. Review

Începând cu articolul despre Castel Hotel Daniel, inaugurăm o categorie nouă de articole pe blog, mai precis: review-uri ale hotelurilor în care am stat de-a lungul timpului și care ne-au lăsat o impresie deosebită (sau nu). Vom include în această categorie hoteluri deosebite atât din România, cât și din afara țării, unde ne-am bucurat de adevărate experiențe de călătorie. Vă vom prezenta, obiectiv, ce ne-a plăcut și ce ar putea fi îmbunătățit, precum și sugestii de petrecere a timpului în zona în care este amplasat hotelul. Așadar, să nu ne mai lungim cu vorba și să începem povestea despre Castel Hotel Daniel.

Castel Hotel Daniel
Castel Hotel Daniel

Despre Castel Hotel Daniel

Castel Hotel Daniel este fosta reședință a unei familii de nobili din județul Covasna, în ținutul celor Trei Scaune. Construcția castelului a fost finalizată undeva în jurul anului 1680, clădirea suferind modificări de-a lungul timpului și ajungând la forma finală în secolul al XX-lea. Deși ne referim la el ca la un castel, este bine de precizat că hotelul nu este un castel propriu-zis (ca, de exemplu, Castelul Peleș sau Castelul Bran), ci o reședință nobiliară, construită în stil renascentist târziu.

Castel Hotel Daniel

Tot din anul 1680 datează și picturile murale, care încă sunt vizibile în sala restaurantului și în câteva camere. Picturile nu au fost alterate la momentul renovării castelului, iar la momentul finalizării construcției inițiale, ele reprezentau scene importante din viața familiei Mihaly (proprietarii conacului): nunta sau trimiterea unui sol din partea familiei la sultanul Imperiului Otoman.

Castel Hotel Daniel
Pictură murală în sala restaurantului
Castel Hotel Daniel
Sala restaurantului

De-a lungul timpului, clădirea a suferit modificări, dar și scopuri multiple, transformându-se în perioada comunistă în spațiu de birouri și depozit al CAP-ului din sat. În prezent, hotelul se află în proprietatea familiei Racz, cei care au și avut ideea să îl restaureze, păstrându-i elementele arhitecturale inițiale, și să îl transforme într-un “living castle”.

Castel Hotel Daniel

Cum ajungeți la Castel Hotel Daniel?

Castelul este situat în județul Covasna, în localitatea Tălișoara, imediat după Baraolt. Din București va trebui să vă îndreptați către Brașov (din păcate nu aveți prea multe șanse să ocoliți mult prea aglomeratul DN1), iar de acolo spre Feldioara, Baraolt și Tălișoara. Dacă vă folosiți de Google Maps sau de GPS veți fi direcționați pe un drum destul de greu de urmat, prin Rotbav, Apața, Ormeniș, Augustin și Baraolt. Acesta este drumul pe care l-am urmat și noi la dus și nu îl recomandăm. La plecare însă, cei de la Castel ne-au recomandat un drum paralel, de o calitate mult mai bună: Tălișoara – Baraolt – Căpeni – Aita Mare – Micloșoara – Belin – Măieruș – Feldioara – Brașov – București.

Dacă alegeți să mergeți pentru un weekend la Castel Hotel Daniel pregătiți-vă ca din Brașov să alegeți și ruta ocolitoare, DN1A, întrucât este posibil ca DN1 să fie supra-aglomerat și să vă petreceți mai mult timp în mașină decât ați estimat inițial.

Camerele de la Castel Hotel Daniel

Castel Hotel Daniel are 8 camere, fiecare dintre acestea fiind amenajată diferit. Camerele sunt împărțite în două categorii: premium și standard.

În categoria premium se află: Apartamentul Lebedei, Camera Poarta Castelului și Camera Constantinopole (unde sunt păstrate în continuare picturi murale de la sfârșitul secolului al XVII-lea). Prețul unei camere este de 110 euro pe noapte, cu mic dejun inclus.

În categoria standard veți găsi: Camera Contelui Daniel, Budoarul Contesei, Olasztelek, Cabana din Pădure și Camera Secretelor. Noi am fost cazați în Camera Secretelor, denumită astfel pentru că în timpul restaurării castelului, în 2011, a fost descoperită o nișă secretă, care acum este transformată în baia camerei. În afară de povestea acestei nișe, noi nu am mai descoperit și alte secrete, întrucât camera este construită de așa natură încât este imposibil să ai secrete în ea. Dacă vă veți caza în ea, veți înțelege și la ce ne referim :). Prețul unei camere standard este de 80 de euro pe noapte, cu mic dejun inclus.

Castel Hotel Daniel
Mobilier recondiționat în Camera Secretelor
Castel Hotel Daniel
Camera Secretelor
Castel Hotel Daniel
Camera Secretelor
Castel Hotel Daniel
Baia din Camera Secretelor
Castel Hotel Daniel
Baia din Camera Secretelor

Camerele sunt spațioase, luminoase, fiecare dintre ele amenajată diferit, însă păstrând atmosfera boierească și senzația unui loc nobil.

În cadrul pachetului de cazare puteți opta și pentru demipensiune sau pensiune completă, pentru 15 euro de persoană/masă, însă trebuie să anunțați din timp dacă sunteți interesați de aceste opțiuni. Meniul nu este a la carte, ci prestabilit, însă vă asigurăm că veți avea parte de o experiență culinară desăvârșită, sau, mai bine spus, nobiliară.

Ce puteți face în zonă?

Tălișoara nu este foarte ofertantă din punct de vedere turistic, Castel Hotel Daniel fiind principalul punct de atracție al localității. Există însă posibilitatea de a avea parte de o experiență unică, și anume: o vizită la atelierul fierarului satului. Aici veți avea parte de o lecție autentică despre păstrarea valorilor unei meserii pe cale de dispariție, meserie transmisă din tată în fiu. Pentru noi a fost o plăcere să îi ascultăm poveștile și să participăm la o demonstrație live și am înțeles de unde vine vorba populară “bate fierul cât e cald” :). Dacă vă tentează o vizită la fierarul satului, informați-i pe cei de la recepția castelului și ei vor aranja vizita.

Atelierul fierarului din Tălișoara
Atelierul fierarului din Tălișoara
Atelierul fierarului din Tălișoara
Atelierul fierarului din Tălișoara
Atelierul fierarului din Tălișoara
Atelierul fierarului din Tălișoara
Atelierul fierarului din Tălișoara
Balama executată de fierarul din Tălișoara
Atelierul fierarului din Tălișoara
Fierarul din Tălișoara

Atelierul fierarului din Tălișoara

Atelierul fierarului din Tălișoara

Atelierul fierarului din Tălișoara

Întrucât noi am petrecut doar o noapte la castel, nu am explorat prea mult zona, mai ales ca în prima zi nici vremea nu a fost extrem de prietenoasă. Însă dacă mergeți primăvara sau vara vă recomandăm să vă aventurați și în Cheile Vârghișului, pentru un traseu în natură. Dacă doriți o excursie organizată, puteți cere mai multe informații de la personalul castelului. Sunt foarte primitori și dornici să ajute, așa că veți găsi, cu siguranță, idei de petrecere a timpului liber.

Castel Hotel Daniel este un loc deosebit, încărcat de istorie, și se poate înscrie cu brio în categoria locurilor în care călătoriile se transformă în experiențe. Nu este un hotel ieftin, dar este un hotel inedit și este locul perfect dacă vreți să surprindeți pe cineva drag, să vă detașați de agitația orașului sau pur și simplu să experimentați un hotel inedit, care surprinde stilul de viață al nobilimii secuiești.

 

Send a Comment

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.