Castelul Edinburgh. Fortăreaţa-vedetă a orașului

Odată ce ați ajuns în centrul orașului Edinburgh este destul de greu să nu observați Castelul Edinburgh, fortăreața care domină orașul. Pentru pasionații de istorie medievală, cu siguranță o vizită la Castelul Edinburgh merită să fie inclusă în program. Iar în acest articol noi vă spunem tot ce trebuie să știți despre acest important obiectiv turistic.

Castelul Edinburgh

Cum ajungeți la Castelul Edinburgh?

Este destul de greu să ratați Castelul Edinburgh, întrucât, așa cum menționam și în introducere, castelul pare că străjuiește orașul. Cel mai ușor puteți ajunge la Castel din Princes Street Gardens, unul dintre parcurile noastre preferate. Princes Street este una dintre străzile principale ale orașului și principala stradă comercială. Iar parcul Princes Street Gardens oferă vederi spectaculoase asupra Castelului și a stâncii pe care este poziționat acesta.

Castelul Edinburgh

Din parc îndreptați-vă spre zona Castelului, iar apoi pregătiți-vă pentru o urcare ușoară pe Castle Rock. Așa se numește stânca de origine vulcanică pe care este poziționat Castelul.

Dacă sunteți pe Royal Mile puteți alege și această rută. Trebuie doar să mergeți până la capătul străzii, venind dinspre Catedrala St. Giles.

Noi vă recomandăm să alegeți prima variantă de acces. Vă va oferi vederi spectaculoase asupra Princes Street Gardens, Scott Monument și chiar Calton Hill.

Castelul Edinburgh

Castelul Edinburgh

Castelul Edinburgh

Cât vă costă intrarea la Castelul Edinburgh?

Că Edinburgh este un oraș scump v-am mai precizat și în articolele precedente. Partea bună este că are suficiente obiective turistice gratuite, astfel încât să nu cheltuiți o avere ca să vizitați orașul. Partea mai puțin bună este că printre atracțiile gratuite ale orașului nu se numără și Castelul Edinburgh.

Așa că, dacă vă tentează o vizită, trebuie să scoateți din buzunar nici mai mult nici mai puțin de 16,5 lire de persoană.

Castelul este deschis zilnic între 9:30 și 18:00, iar ultima intrare se face la ora 17:00. Biletele se pot cumpăra fie direct de la Castel, fie online. În funcție de vârsta vizitatorilor se aplică diverse reduceri, toate acestea fiind disponibile în varianta online sau la casa de bilete.

Dacă plănuiți o vizită prelungită în Scoția ar fi bine să știți că puteți achiziționa Explorer Pass. Acesta vă permite accesul în 77 de atracții turistice de pe teritoriul Scoției, inclusiv la Castelul Edinburgh. Prețul unui Explorer Pass pentru 3 zile este de 30 de lire/adult. Perioada maximă pentru care puteți cumpăra un pass este de 7 zile. De asemenea, Explorer Pass oferă și posibilitatea unui abonament de familie. Toate detaliile despre prețuri pe tip de abonament și de unde îl puteți achiziționa găsiți aici.

Scurt istoric

Pentru a înțelege importanța Castelului de-a lungul timpului, ne-am gândit că v-ar interesa o retrospectivă a celor mai importante momente istorice pe care le-a “trăit” această fortăreață.

Arheologii au descoperit că stânca pe care se află Castelul a fost locuită încă din Epoca de Fier. Iar evidența existenței unui castel pe această stâncă a fost atestată prin secolul al XII-lea. Regele David I a fost cel care a pus bazele structurii precursoare a Parlamentului Scoțian: o adunare de nobili și clerici. Singura clădire din acea perioadă care mai există și astăzi în incinta Castelului este Capela Sfintei Margareta.

Castelul Edinburgh
Capela Sfintei Margareta

În secolul al XV-lea, Castelul Edinburgh era folosit drept arsenal pentru armament și fabrică de arme. Primul tun a fost cumpărat în 1384, iar tunul-vedetă, Mons’ Meg, a ajuns la Castel în 1457. Tunul este expus și astăzi în curtea Castelului.

De-a lungul anilor, Castelul a fost un fel de monedă de schimb în războaiele dintre scoțieni și englezi. Pentru o lungă perioadă de timp a fost folosit și ca închisoare pentru deținuții de război. Astăzi puteți vedea celulele și o parte din felul în care trăiau deținuții. În momentul în care 49 de prizonieri de război au evadat (prin 1811), autoritățile au decis să nu mai folosească fortăreața pe post de închisoare. Acesta este și momentul în care Castelul Edinburgh începe să fie privit ca monument național. Iar Castelul a fost deschis pentru vizitatori în anii 1830.

În perioada celor două Războaie Mondiale, Castelul a devenit din nou închisoare pentru prizonierii de război. Castelul a devenit exclusiv monument istoric în 1991, când s-a înființat asociația pentru gestionarea patrimoniului scoțian, Historic Scotland. Clădirile și structurile din interiorul Castelului sunt protejate, la rândul lor, prin diverse decrete. Asta ar putea fi una dintre explicațiile pentru felul impecabil în care au fost întreținute.

Ce puteți vizita la Castelul Edinburgh?

Castelul Edinburgh este, de fapt, un ansamblu de clădiri și monumente. Acestea au avut, de-a lungul timpului diverse roluri strategice sau de apărare. Sfatul nostru ar fi să vă rezervați în jur de 2-3 ore pentru a vizita ansamblul, iar în cele ce urmează vă prezentăm o idee de itinerariu.

După ce ați intrat în incinta Castelului și ați trecut de casa de bilete, primele lucruri pe care le veți vedea vor fi Argyle Tower și Portcullis, poarta de intrare în Castel. Argyle Tower datează din 1887, dar a fost numit după Earl of Argyll al IX-lea. Acesta a fost întemnițat aici înainte să fie executat pentru trădare în 1685. Poarta de intrare în Castel a fost construită acum aproximativ 450 de ani, după asediul Lang.

Castelul Edinburgh

Îndreptați-vă spre Argyle Battery, o baterie cu 6 tunuri, construită în 1730. De aici veți avea o panoramă a orașului, spre port, care merită fotografiată din toate unghiurile. Imediat lângă este si One O’Clock Gun. Dacă ajungeți aici la ora 13.00 veți avea parte de o demonstrație a maestrului tunar. Demonstrațiile au loc în fiecare zi, mai puțin duminica.

Castelul Edinburgh
One O’Clock Gun

În stânga tunului veți găsi Muzeul Național de Război și Casa Guvernatorului, aceasta din urmă neputând fi vizitată. The Royal Scots Dragoon Guards Regimental Museum și Museum of the Royal Scots and the Royal Regiment pot fi și ele vizitate. Pe noi nu ne-au atras în mod deosebit așa că ne-am continuat turul spre Expoziția Prizonierilor de Război și Închisoarea Militară.

Castelul Edinburgh

Treceți apoi prin Poarta Foog, construită în anul 1600. De aici ajungeți foarte ușor la Capela Sfintei Margareta și la faimosul tun Mon’s Meg. Capela este cea mai veche clădire din ansamblu și a fost ridicată prin anii 1130 de regele David în memoria mamei sale, Regina Margareta. Cât despre vedeta Castelului, Mon’s Meg, ce vă putem spune este că i-a fost dăruit regelui James al II-lea, în 1457. Capacitatea sa era de a trage ghiulele de până la 150 de kg pe o distanță de 3,2 mile.

Castelul Edinburgh
Mon’s Meg

Îndreptați-vă apoi spre Half Moon Battery, Turnul lui David și Palatul Regal. În Sala Coroanei veți putea admira vestigiile regalității scoțiene: Onorurile Scoției și Piatra Destinului. Acestea sunt cele mai vechi însemne regale de pe teritoriul Insulelor Britanice. Coroana, Sceptrul și Sabia au fost folosite împreună în 1453, la ceremonia de încoronare a lui Mary, Queen of Scots – una dintre cele mai iubite figuri istorice ale Scoției. Piatra Destinului a fost folosită timp de secole pentru a inaugura domniile diverșilor regi ai Scoției. Și, iată că, în această notă solemnă, ați încheiat și turul Castelului Edinburgh.

Un monument de o deosebită importanță istorică și strategică, Castelul Edinburgh merită să îi acordați câteva ore din timpul vostru. Nu vă așteptați la povești cu prinți și prințese și la vaste apartamente regale care să vă arate cum trăiau familiile regale în trecut. Așteptați-vă însă la povești de război și la șansa de a înțelege ce rol a avut Castelul în istoria orașului și a Scoției.

One thought on “Castelul Edinburgh. Fortăreaţa-vedetă a orașului”

  1. Ieri am vizitat castelul…e superb,impresionant.Ne-a uimit felul cum este intretinut si cat de mult si usor te poti “teleporta” in timp…atat de bine sunt expuse toate,ca ai impresia ca traiesti in acele timpuri,parca ai chiar impresia ca cineva drag a trecut pe acolo si iti da o stare aparte…
    Mda,e de venit si de revenit…
    Ca sfat,trebuie putina documentare inainte,ca sa stii exact ce vezi in jurul tau(asta le da o insemnatate si mai mare).

Send a Comment

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.