Castelul Sant Angelo. Fortăreața Romei

Castelul Sant Angelo, denumirea mai cunoscută a Mausolelului lui Hadrian, este situat în Parcul Adriano din Roma şi atrage atenţia prin forma sa cilindrică. Scopul său iniţial a fost acela de mausoleu pentru împăratul Hadrian şi familia acestuia. Ulterior, a fost folosit de către papi şi a servit şi drept fortăreaţă, fiind odată cea mai înaltă clădire din Roma. Tot împăratul Hadrian este cel care a construit şi podul din faţa castelului, Pons Aelius, care mai face şi astăzi legătura între centrul Romei şi castel.

Castelul Sant Angelo
(sursă foto)

Scurt istoric

Castelul Sant Angelo a găzduit rămăşiţele împăratului Hadrian începând cu anul 138 d.Hr., după moartea acestuia în bătălia de la Baiae, ale soţiei sale, Sabrina şi ale primului său fiu adoptiv, Lucius Aelius. Succesorii lui Hadrian la tron au continuat tradiţia inaugurată de acesta, astfel încât Castelul Sant Angelo a servit drept mausoleu pentru toţi conducătorii Imperiului Roman, până la Caracalla.

Transformarea castelului în fortăreaţa militară a dus la distrugerea majorităţii mormintelor adăpostite aici, astfel că în prezent castelul nu mai adăposteşte niciunul dintre vestigiile amintite mai sus. Începând cu secolul al XIV-lea, Castelul Sant Angelo a intrat sub jurisdicţia papalităţii. A fost conectat printr-un tunel subteran cu Basilica San Pietro şi a servit de-a lungul timpului atât ca fortăreaţa şi loc de refugiu, cât şi ca închisoare. Din anul 1901 Castelul Sant Angelo funcţionează exclusiv ca muzeu.

Castelul Sant Angelo

Cum ajungeți la Castelul Sant Angelo?

Cea mai simplă modalitate de a ajunge la Castelul Sant Angelo este cu metroul, mergând pe linia A până la staţia Lepanto. Desigur, există şi autobuze care duc la castel, câteva dintre ele fiind: 62, 23, 280 (staţia Piazza Pia).

Orarul de vizitare şi tarife

Castelul Sant Angelo poate fi vizitat în fiecare zi, de marţi până duminică, între orele 09.00-19.30. Este închis lunea şi în zilele de Crăciun şi de Anul Nou. Un bilet întreg costă 10,50 euro, iar tinerii între 18 şi 25 de ani beneficiază de un bilet redus, care costă 7 euro. De asemenea, tinerii până în 18 ani şi adulţii peste 65 de ani au intrarea gratuită.

Castelul Sant Angelo
Vedere panoramică din Castelul Sant Angelo

Castelul Sant Angelo domină împrejurimile prin forma sa cilindrică masivă şi este atât un punct de reper, cât şi unul dintre cele mai vizitate obiective turistice ale Romei. Vă recomandăm să îl luați în calcul pentru excursia voastră în Roma, mai ales că oferă şi privelişti panoramice deosebite asupra Basilicii San Pietro, a Tibrului şi Pons Aelius.

Send a Comment

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.