Cetatea Alba Carolina. Impresionanta fortăreaţă din Alba Iulia

Am vizitat Alba Iulia și Cetatea Alba Carolina în incursiunea noastră prin Transilvania și, deși nu era una dintre atracțiile principale ale itinerarului, am fost foarte inspirați să o includem pe lista noastră. Orașul în sine e departe de a fi unul spectaculos, dar asta se aplică pentru majoritatea orașelor din România. Ceea ce Alba Iulia are și alte orașe de la noi nu, este farmecul pe care i-l conferă Cetatea Alba Carolina. Recunoaștem că nu ne-am plimbat foarte mult prin Alba Iulia pentru că fix când am ajuns a început o ploaie năprasnică, aşa că impresiile noastre generale țin mai mult de cetate și de împrejurimile acesteia.

Cetatea Alba Carolina
Cetatea Alba Carolina

Despre Cetatea Alba Carolina

Cetatea Alba Carolina are statut legal de monument istoric și este o fortăreață cu bastioane de tip Vauban, construită la începutul secolului al XVIII-lea, în orașul medieval Alba Iulia. Cetatea este poziționată pe Dealul Citadelei, iar rolul său era acela de fortificație strategică de apărare a Imperiului Habsburgic împotriva eforturilor militare ale Imperiului Otoman și de consolidare a puterii habsburgice pe plan local.

Planul cetății a fost trasat în jurul axelor reprezentate de cele 6 porți (3 spre est și 3 spre vest), din care cea principală se află în partea de est. Porțile vestice făceau, la origine, legătura cu terenul de instrucție al armatei. Artera principală de circulație în interiorul cetății este între porțile III-IV-V-VI.

Cetatea Alba Carolina
Cetatea Alba Carolina

Statuile și reliefurile care împodobesc aceste porți, au ca sursă de inspirație fapte ale eroilor antici sau războaiele austro-turce, încadrându-se în stilul baroc.

Pentru a vizita eficient cetatea, vă recomandăm să vă procurați o hartă, deoarece este foarte ușor să va rătăciți pe arterele din interior. Iar pentru că vizitarea acestui loc încărcat de istorie poate dura câteva ore bune și veți avea nevoie de energie, vă recomandăm din toată inima un loc deosebit, unde puteți servi o masă copioasă, simțindu-vă precum cavalerii din Evul Mediu. Este vorba despre Pub 13 și vă spunem și un mic secret: veți găsi în meniu și cunoscutul desert din copilărie – lapte de pasăre.

Cetatea Alba Carolina
Cetatea Alba Carolina

Nu trebuie să ratați Castrul Roman, Muzeul Unirii, Universitatea 1 Decembrie 1918, Catedrala Ortodoxă, Eșafodul … de fapt, cel mai bine ar fi să vă rezervați 3-4 ore și să vizitați întreaga cetate :). Chiar dacă noi nu am apucat să vedem tot ce ne-am propus din cauza vremii potrivnice, Alba Iulia este, cu siguranță, unul dintre locurile în care ne dorim să revenim.

One thought on “Cetatea Alba Carolina. Impresionanta fortăreaţă din Alba Iulia”

  1. A, da. Impresionanta fortareata, din care in poze se vede Catedrala Reintregirii, pentru amplasarea careia a fost daramat un bastion al cetatii. De fapt, de neratat nu sunt prostiile insirate in articol, ci ravelinele, Catedrala Romano-Catolica Sf. Mihail, cea mai veche si mai mare catedrala din Ardeal, locul unde-s ingropati Iancu de Hunedoara si o parte din principii notabili ai Transilvaniei, santurile cetatii, Biblioteca Bathyanaeum – acestea sunt monumente. Restul sunt kitsch-uri. Si da, mancati la Pub13 – merita.

Send a Comment

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.