Cetatea Făgărașului. Din dragoste pentru Transilvania

Continuăm incursiunea noastră prin Transilvania și poposim azi în Făgăraș, mai exact, la Cetatea Făgărașului, care a fost prima noastră oprire de pe traseu.

Cum se ajunge la Cetatea Făgărașului?

Făgărașul se află situat pe traseul șoselei DN1, la 66 km de orașul Brașov și 76 km de orașul Sibiu, pe malul râului Olt. Cetatea Făgărașului este foarte bine semnalizată și este vizibilă de pe șoseaua principală, fiind localizată chiar în centrul oraşului. Locuri de parcare există, însă trebuie plătită suma de 2 lei pe oră la aparatele de taxare.

Cetatea Făgăraşului

Despre Cetatea Făgărașului

Cetatea Făgărașului a fost construită în 1310, având rol strategic de apărare a sud-estului Transilvaniei de atacurile otomanilor și ale tătarilor. În 1599, Mihai Viteazul a cucerit cetatea din mâinile ungurilor, devenind principe al Transilvaniei, și i-a dăruit-o soției sale, Doamna Stanca. În timpul ocupației habsburgice, dar și în anii de început ai regimului comunist, Cetatea Făgărașului a devenit cazarmă și închisoare pentru disidenți.

Cetatea Făgăraşului

La prima vedere, Cetatea Făgărașului este impunătoare, dar din păcate, nu suficient de bine pusă în valoare. Arată ca o clădire care nu e nici restaurată sau cosmetizată, dar nici nu are acel aer de monument istoric. Imaginea sa este ternă, singura pată de culoare fiind lacul din jurul cetății, pe care s-a amenajat un ponton, de unde pot fi închiriate hidrobiciclete. În interiorul cetății nu veți găsi nimic spectaculos. Nici chiar dincolo de zidurile cetății nu puteți spune că ați avut parte de o priveliște răpitoare.

Cetatea Făgăraşului

Cu siguranță, principalul punct de atracție turistică este reprezentat de Muzeul Țării Făgărașului. Biletul de intrare este 10 lei pentru adulți, iar taxa de fotografiere este 20 de lei. Muzeul Țării Făgărașului este împărțit pe 3 secțiuni: secțiunea “Istoria Țării Făgărașului: arheologie, epoca medievală, epoca modernă și arme”, “Etnografia Țării Oltului: ceramică, țesături, port popular, interior țărănesc, icoane” și “Galeria de Sculptură Virgil Fulicea”. În interior, muzeul este ireproșabil, restaurarea fiind finalizată în aproape toate zonele, iar exponatele regăsindu-se într-o stare foarte bună.

Cetatea Făgăraşului

Noi am zăbovit aproape o oră prin Muzeul Țării Făgărașului, timp insuficient, totuși, pentru a vedea tot ceea ce este de văzut, în tihnă. Trebuia, însă, să ajungem la următoarea destinație, abația cisterciană de la Cârța.

Send a Comment

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.