Cetatea Rupea. Punctul de control al Transilvaniei

Continuăm astăzi seria articolelor de prezentare a obiectivelor turistice din Transilvania cu Cetatea Rupea. Cetatea Rupea, una dintre cele mai vechi construcții arheologice de pe teritoriul României, cu primele semne de așezări omenești datând din paleolitic și neoliticul timpuriu,  intră în categoria cetăților ce nu trebuie ratate, mai ales dacă sunteți pasionați de arhitectura specifică a fortificațiilor. Cetatea a servit de-a lungul timpului ca fortificație, dar și refugiu pentru populația ce locuia pe dealurile și în valea din împrejurimi, așezarea ei fiind strategică: la îmbinarea drumurilor ce făceau legătura între Transilvania, Moldova și Țara Românească prin pasurile sud-estice.

Cetatea Rupea

Informații utile despre Cetatea Rupea

Reabilitată recent, Cetatea Rupea este la înălțime și la propriu și la figurat, supraveghind întreaga zona de pe vârful Dealului Cohalmului. Procesul de reabilitare al cetății, precum și cosmetizarea zonei împrejmuitoare au fost făcute profesionist, rezultatul fiind un obiectiv turistic prezentat la standarde europene. Impresia din exterior este confirmată și de ceea ce ne așteaptă în interiorul cetății. Încă de la intrarea în cetate vă va cuprinde un sentiment de siguranță, transmis de zidurile impunătoare, dar și o emoție, pe care o resimțiți atunci când vă aflați într-un loc unde în trecut s-au dat lupte pentru supraviețuire.

Cetatea Rupea

Cetatea Rupea este construită pe un masiv de bazalt pe 3 incinte și are forma unei spirale ascendente:

  • cetatea de sus care este cea mai veche construcție. Cetatea de sus a fost ridicată pe ruinele davei dacice (se presupune că ar fi ruinele cetății dacice Ramidava).
  • cetatea de mijloc, construcție din secolul al XV-lea, lărgită la începutul secolului al XVII-lea. Aici au fost ridicate Capela și Turnul Cercetașilor
  • cetatea de jos, construită în secolul al XVIII-lea.

Cetatea Rupea

Pentru a vizita Cetatea Rupea trebuie să plătiți 10 lei, un preț modic dacă luăm în calcul investițiile de reabilitare, dar și experiența vizitei în sine. Nouă ne-a plăcut mult și ne-am bucurat să vedem că reabilitarea cetății a fost făcută cu cap și, mai mult decât atât, că turiștii o vizitează în număr mare.

Send a Comment

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.