Cetățuia. Un loc unic din Cluj Napoca

Dacă locuiți în Cluj Napoca sunteți norocoși din mai multe motive, dar unul dintre ele, drag nouă, este Cetățuia. Dacă sunteți turiști în Cluj Napoca, iară sunteți norocoși pentru că aveți ocazia să urcați pe dealul Cetățuia și să admirați Clujul de acolo. Așa că ați ghicit: astăzi vă povestim despre Cetățuie.

Cetățuia este acel loc unde vă puteți deconecta de la vâltoarea de zi cu zi, un loc care vă induce acel sentiment de relaxare și în care grijile vi se risipesc, doar pentru că trageți aer adânc în piept și sunteți „acolo”. Cel puțin așa l-am perceput noi :).

A se nota că veți aprecia experiența la adevărata valoare doar dacă veți savura un cocktail la una dintre cele 2 terase de pe deal, care oferă o priveliște genială a Clujului.

Cetățuia
Cetățuia

Cum ajungeți la Cetățuia?

Este foarte simplu de ajuns la Cetățuia, pentru că dealul pe care este localizată este vizibil din aproape orice punct al Clujului. Până ajungeți în vârful lui s-ar putea să aveți ceva emoții pentru că drumul nu este asfaltat în totalitate și are mai multe variante. Din fericire, dacă sunteți puțin atletici veți ajunge la Cetățuia indiferent de varianta pe care o alegeți. Cu puțin noroc, în câteva minute veți fi în vârf, de unde vă veți putea bucura de o priveliște de ansamblu a Clujului. Dacă ajungeți pe înserat panorama este și mai spectaculoasă.

Scurt istoric

Cetățuia este o fortificație construită in perioada Habsburgică în vârful dealului cu același nume din Cluj-Napoca, în cartierul Gruia. Cetățuia a fost clădită între anii 1715 și 1735 cu ziduri sub formă de stea, o redută, un turn și era înconjurată de bastioane, conform planurilor arhitectului militar Giovanni Murando Visconti, în exterior fiind înconjurată de un val de pământ. Porțile de acces dinspre vest și sud nu mai există, au mai rămas în picioare doar cele din sud-est și nord. Deasupra porților și în interiorul incintei se aflau diferite clădiri care adăposteau spații administrative, o garnizoană și un depozit de armament.

Cetățuia
Cetățuia

Fortificația a fost ridicată cu scopul principal de a asigura controlul asupra orașului, după trecerea Transilvaniei sub stăpânire austriacă, dar a fost folosită de multe ori și ca închisoare, îndeosebi în perioada Revoluției de la 1848. Aici a fost întemnițat și executat la 11 mai 1849 pastorul sas Stephan Ludwig Roth, unul dintre eroii Revoluției. Din vechea cetățuie a mai rămas puțin: o parte din ziduri, patru clădiri, iar reduta a fost transformată în Turnul Parașutiștilor. Întregul ansamblu a fost profund afectat de alunecările de teren din zonă.

Pe colina dealului a fost construit Hotelul Belvedere în perioada anilor 1970, iar în 1995 a fost înălțată o cruce imensă din fier, în locul celei distruse de comuniști în anii ’50. Crucea inițială a fost ridicată în memoria celor întemnițați aici.

Cetățuia
Cetățuia

Cetățuia este unul dintre locurile de unde vă puteți delecta cu una dintre cele mai frumoase panorame ale Clujului. Nouă ne-a plăcut tare mult și, cu siguranță, data viitoare când suntem în Cluj, una dintre opriri va fi acolo. 🙂Send a Comment

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.