Cheile Nerei.Lacul Ochiul Beiului, Cascadele Beușnița și La Văioaga

În articolul trecut vă ofeream câteva informații generale despre Parcul Național Cheile Nerei și vă promiteam că vor mai fi cel puțin două articole pe tema aceasta, pentru că ne-a plăcut mult zona și e păcat să nu vă povestim cât mai multe despre ea. Așa că astăzi revenim cu detalii despre Cascada Văioaga, Lacul Ochiul Beiului și Cascada Beușnița.

Ce trasee puteți face în Cheile Nerei?

Dacă vă propuneți să stați doar un weekend în această zonă, nu veți avea timp să vedeți toate frumusețile din cadrul Parcului Național Cheile Nerei-Beușnița. Proprietarul pensiunii la care am stat ne-a explicat că pentru a ajunge la Lacul Dracului și Cascada Susara îți trebuie o zi la dus, o zi la întors dacă vrei să parcurgi traseul pe jos. Altfel, mai există și rute ocolitoare accesibile cu mașina, dar cei 20 de km până la Lacul Dracului se parcurg doar pe jos. Ținând cont de aceste aspecte, am decis să lăsăm Lacul Dracului și Cascada Susara pentru data viitoare când venim la Cheile Nerei și ne-am îndreptat atenția spre Lacul Ochiul Beiului și cascadele Văioaga și Beușnița. Traseul este unul ușor, nu este necesar echipament special și se întinde pe aproximativ 6 km de la intrarea în Parcul Național Cheile Nerei până la Cascada Beușnița. Pentru a ajunge la locul de pornire atât pentru acest traseu, cât și pentru cel care duce la Lacul Dracului, va trebui sa mergeți spre Potoc și de acolo sunt indicatoare către Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița.

De la intrarea în Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița (unde veți plăti o taxă de 5 lei) veți putea merge cu mașina până la Păstrăvărie (adică vreo 3 km) pe un drum îngust, forestier, dar cu priveliști frumoase. Pe acest traseu puteți opri pentru a admira Cascada Văioaga, ușor ascunsă de ochii turiștilor, dar identificabilă după mașinile parcate în apropierea ei.

Cascada La Vaioaga
Cascada La Văioaga

De la Păstrăvărie până la Lacul Ochiul Beiului și Cascada Beușnita accesul se face exclusiv pe jos, pe același drum forestier. Drumul până la Lacul Ochiul Beiului durează cam 1 oră, iar când ajungeți acolo, peisajul este într-adevăr impresionant. Lacul este de un albastru fascinant și se pare că există și o legendă care explică formarea lacului: o poveste de dragoste dintre un bei și o ciobăniță din satul Potoc, care s-a sfârșit tragic pentru că tatăl beiului nu era de acord cu alegerea fiului său. Tot de Ochiul Beiului sunt legate și legendele ielelor.

Lacul Ochiul Beiului, Cheile Nerei
Lacul Ochiul Beiului, Cheile Nerei

Lacul este unul de origine carstică, aflat la o altitudine de 310 m, iar adâncimea maximă este de 4 metri. Forma lacului este de crater și se pare că acest lac nu îngheață iarna.

Spre Cascada Beușnița, Cheile Nerei
Spre Cascada Beușnița, Cheile Nerei

În apropierea Lacului Ochiul Beiului veți vedea și indicatoare către Cascada Beușnița, care se află la aproximativ 15-20 de minute distanță. Cascada este asemănată cu valul unei mirese datorită faptului că acumulează o succesiune de cascade. Are o înălțime de 15 metri și este acoperită de mușchi verde, însă în perioada aceasta este aproape secată și volumul de apă este foarte mic. Se pare că primăvara este anotimpul perfect pentru a vă bucura de Cascada Beușnița în toată splendoarea ei.

Cascada Beușnița. Cheile Nerei
Cascada Beușnița. Cheile Nerei
Cascada Beușnița. Cheile Nerei
Cascada Beușnița. Cheile Nerei

Pentru începători, acesta este un traseu perfect, foarte frumos și ideal pentru a scăpa macar puțin de caniculă. Iar episodul următor, în care vă vom povesti despre Cascada Bigăr, unică în lume, va încheia seria poveștilor despre Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița.
16 thoughts on “Cheile Nerei.Lacul Ochiul Beiului, Cascadele Beușnița și La Văioaga”

 1. mihai gabriela, imi Spune-ți va rog unde este aceea cabana pt cazare? Doresc sa merg cu fetițele in Iulie, si nu cunosc deloc zona, multumesc

 2. Stie cineva daca in Orsova sunt internate la scoli, pentru cazare? ….maxim 15 persoane, elevi + cadre didactice.

 3. Buna! Sunt profesoara debutanta si as vrea sa duc vreo 10 elevi de clasa a IV-a intr-o excursie de trei zile pe urmatorul traseu: Timisoara- Pestera ursilor- rezervatia de zimbri de la Hateg- Targu Jiu- Orsova- Moldova Veche – Cascada Beusnita – Timisoara. Cele doua seri le vom petrece la Manastirile Oasa si Tismana. Ce parere aveti? P.S.: Parintii elevilor nu au venituri si incerc sa fac aceasta mini-excursie gratuita.
  Imi puteti da sfaturi? Va multumesc! :*

 4. Domnilor, spuneti adevarul.Niste neispraviti si-au pus hoitul lor nerusinat pe acea pomenita pastravarie si-n nemernicia si nesimtirea lor obliga pe toti vizitatorii sa se inghesuie pe la un colt de gard ( pe linga un transformator electric ) .Doamne-Sfinte, in imbuibarea si nerusinare lor si-au batut joc de tot ce inseamna traseu turistic si omenie. Sa dea Dumnezeu ca acestor nemernici sa le vina rindul sa dea socoteala pt. tot raul facut. Locurile sint superbe, o minuneș pacat de acesti nerusinati.Cred ca cea ce au facut si fac ei fara sa-i traga cineva la raspundere este cel mai scirbos lucru in fata lui Dumnezeu. DUMNEZEU sa-i judece pe acesti nerusinati.Locurile sint minunate, trebuie sa le vedeti. Sa dea Dumnezeu ca la momentul vizitei dumneavoastra acesti nemernici sa-si fi gasita locul cuvenit – adica la PUSCARIE. ( proprietari pe ce au cladit alti).

 5. Sunt din Piatra Neamt. Am fost doi ani la rand in zona respectiva si evident la ,, Lacul Ochiul Beiului ” Este superb ! Un lucru am de reprosat celor ce se ocupa de turism : mai multa popularizare si mai multa grija la facilitatile de orientare ( spre lac se merge pe o carare ce are pornirea in dosul unui gard !!!) Observ ca multi ,, turisti ” cind comenteaza o locatie turistica se refera in primul rand la cazare si mancare frumusetile naturii fiind descrise in trei cuvinte ! Un turist adevarat iubeste natura, aerul, apa, soarele , flora, fauna restul sunt…neglijabile !

 6. Am fost la lacul Ochiul Beiului si la cascada,acum cativa ani.A fost foarte frumos,drumul pe care l-am parcurs pe jos de la pastravarie.Am luat masa acolo la pastravariwe intr-un foisor ,am facut gratar si bineinteles am fript si pastravi.Cei de acolo s-au purtat minunat cu noi,am folosit vesela din dotarea cabanei.tacamuri.sare etc.La plecare am spalat si pus totul la loc.Ne-a prins noaptea.
  A fost incredibil de frumos .M-am mirat sa citesc comentariile rautacioase ale celorlalti.Credeti-ma chiar nu merita asa ceva oamenii de acolo.Au fost extrem de primitori cu noi.
  Nu mai vorbesc de cazarea pe care am avut-o la o pensiune condusa de un italian stabilit in Romania.Foarte curat,modern,bine utilat,cu semineu,muzica,mancare gustoasa ,capre si cai la geamul cabanei.un lac in vecinatate,padure de jur imprejur.
  A fost o vacanta de neuitat.

  1. Ne bucuram ca aveti asa amintiri frumoase despre vacanta in acea zona. Asa cum am mentionat si in comentariile anterioare noi nu am mers la pastravarie, doar am trecut pe langa, in drum spre Ochiul Beiului, deci nu ne putem pronunta despre serviciile oferite acolo.

 7. Zona este una cu care ma mandresc,locuind de foarte mult timp,in Banat. Daca mai mergi la Lacul Ochiul Beiului sa mergi in jurul amiezii, cand soarele e sus si lumina cade frumos pe luciul lacului si capata si in poze o culoare superba. Eu am ajuns la concluzia asta dupa cateva vizite,la diferite ore si apoi am comparat fotografiile.
  Ai cumparat pastravi de la pastravarie?

  1. Este intr-adevar o zona foarte frumoasa si ma bucur ca am ajuns acolo. Am vrea sa revenim in viitor sa ajungem si la Lacul Dracului si Cascada Susara. Pastravi nu am cumparat pentru ca nu suntem fani gatit peste, ne place doar sa il mancam :))

  2. Eu am fost la păstrăvărie și vă spun sincer că am plecat foarte dezamăgită de lăcomia și necinstea oamenilor de acolo. Te aștepți ca într-un loc așa frumos și curat, să fie și localnicii asemneni locului. Pe langă faptul că este 18 lei/Kg, un preț destul de mare având în vedere că păstrăvarii nu plătesc taxe de transport, nu au de ce să pună adaos comercial, nu le ține nimeni evidența fiscală, ș.a.m.d., nu te aștepți să te facă pe față la cântar și la bani. Mai exact, după ce îi electrocutează într-un vailing cu apă, ți-i pune repede, plini de apă într-o pungă, pe care trebuie să dai 1 leu, iar calculul ți-l face prin rotunjire. Mai exact, pe 8,3 Kg de pește amestecat cu apă, au cerut 152 de lei. Faceți și dumneavoastră calculul să vedeți dacă mai iese 18 lei kg de pește.
   N:B: Când am ajuns acasă și am scos peștele din punga plină cu apă și l-am cântărit pe cântarul electronic erau de fapt 7,85 Kg de pește. Dar l-am luat direct din păstrăvărie!!!!!!

   1. Noi doar am trecut pe langa pastravarie si nu ne putem pronunta despre corectitudinea celor de acolo insa ne pare rau ca ati trecut prin experienta pe care ati relatat-o mai sus.

Send a Comment

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.