Coasta Amalfitană. Amalfi

Nu întâmplător, Amalfi este orașul care a dat denumirea întregii coaste la sud-est de Napoli. Cu articolul de astăzi, reluăm seria despre Coasta Amalfitană și vă propunem să trecem direct la treabă cu poveștile despre acest oraș fermecător.

Despre Amalfi

Amalfi este principalul punct de întretăiere a drumurilor pe Coasta Amalfitană și este și cel mai mare oraș de pe Coastă, având aproximativ 5000 de locuitori. În prezent, Amalfi este unul dintre cele mai cunoscute orașe turistice din Italia, însă, de-a lungul timpului, a trecut atât prin perioade îndelungate de prosperitate, cât și prin perioade de declin.

Amalfi

Istoria orașului a fost modelată, în principal, de relațiile comerciale extinse în toată regiunea Mediteranei, dar și de înclinațiile tehnice și științifice ale locuitorilor săi. Ei au fost cei care au inventat busola nautică și cei care au pus bazele primului cod maritim în zona Mediteranei, acesta fiind folosit timp de mai multe secole în regiune.

Orașul a fost cea mai veche dintre cele 4 Republici Maritime ale Italiei și a prosperat timp de trei secole sub Normani, Longobarzi și Saraceni. Declinul său a început în 1137, când a fost înfrântă de una dintre republicile rivale, Pisa. Necazurile au continuat și în anul 1343, când un cutremur, urmat de un tsunami, a spulberat practic portul și clădirile aflate la același nivel cu portul. Acesta este și unul dintre principalele motive pentru care în Amalfi nu veți găsi prea multe clădiri istorice de luat în seamă.

În anul 1800, Prințul Ferdinand de Bourbon a început construcția drumului pe coastă între Vietri sul Mare și Positano, iar Amalfi a devenit un oraș de popas pentru călătorii care frecventau zona. Ca și în cazul orașului Positano, acest drum a pus Amalfi pe harta turistică a lumii. Și nu e de mirare că prin anii 1920 – 1930, aristocrația britanică își petrecea vacanțele în această zonă.

Astăzi Amalfi este unul dintre cele mai aglomerate orașe de pe Coasta Amalfitană și are un vibrato continuu, care îi dă o atmosferă tipică orașelor italiene – agitație, bună dispoziție, zumzet continuu.

Amalfi

Cum ajungeți în Amalfi?

Așa cum menționam și mai sus, Amalfi este locul unde se întâlnesc toate drumurile de pe Coastă. De aici ajungeți îndată, pe jos chiar, în Atrani, iar dacă vă țin picioarele, din Atrani puteți ajunge în Ravello, după niște sute de trepte urcate. Tot din Amalfi puteți ajunge în Agerola și în satele construite sus pe munte. În Positano ajungeți în doi timpi și trei mișcări – mă rog, dacă nu sunteți în plin sezon turistic, că atunci riscați să stați și o oră într-un autobuz plin, pentru un drum de maxim 10 minute. Tot din Amalfi aveți și cea mai bună legătură pentru insula Capri, dar și variante de transport pe apă pentru celelalte orașe de pe coastă.

Cea mai cunoscută și populară opțiune de transport pe Coasta Amalfitană rămân autobuzele SITA. Sfatul nostru este să luați în calcul varianta ambarcațiunilor care fac curse între diverse orașe pe Coastă, căci sunt mult mai rapide ca autobuzele care tranzitează Coasta, mai ales în plin sezon turistic.

Ce puteți face în Amalfi?

Dacă sunteți în căutarea unui oraș liniștit, unde să vă puteți bucura de la dolce vita, atunci reconsiderați-vă opțiunea. Nu mă înțelegeți greșit, și aici puteți gusta din plin la dolce vita, poate chiar alături de un pahar de limoncello (faimosul lichior de lămâie specific zonei). Doar că orașul are un zumzet continuu, cel puțin pe strada principală, care vă va duce direct la faimosul Duomo di Amalfi, care tronează asupra pieței centrale.

Amalfi

Cattedrale di Sant’ Andrea, numele mai puțin cunoscut al Domului, este una dintre puținele clădiri care a rămas în picioare de pe vremea când Amalfi era o importantă putere maritimă. Catedrala datează de la începutul secolului al X-lea, iar fațada sa a fost reconstruită de 2 ori de atunci. Clădirea îmbină mai multe stiluri arhitecturale, ceea ce îi conferă unicitate. Cele 62 de trepte care duc din piața centrală la catedrală sunt, de obicei, ocupate de turiști, dar și de localnici, care pur și simplu savurează spectacolul străzii și vibrează alături de oraș.

Marina Grande este plaja principală din Amalfi, ceva mai mare decât cea din Positano, dar cu același nisip grunjos și ceva pietre, ca pe aproape toată Coasta Amalfitană.

Pe noi ne-a furat grav peisajul când am ajuns prima oară în Amalfi și nu am intrat nici măcar în Duomo di Amalfi. În schimb, ne-am plimbat printre restaurantele și magazinele de suveniruri care împânzesc strada principală, am savurat o delicioasă înghețată artizanală pe treptele Domului și am rezonat cu agitația orașului. Ba chiar am avut parte și de o mică scenetă de operetă, în piața centrală, actorii promovându-și astfel spectacolul care avea loc într-una dintre serile următoare.

Amalfi

Amalfi

Amalfi

Să fim sinceri, nu ne-am caza în Amalfi decât în extra-sezon. Este prea aglomerat și exploatat turistic la maximum. Asta nu înseamnă că nu ne-a plăcut și că nu ne-ar face plăcere să ne întoarcem aici. Am rezonat mai mult cu Amalfi decât cu Positano. L-am simțit puțin mai personal și mai relaxat decât orașul-vedetă al Coastei Amalfitane. Și, cu siguranță, dacă am petrece mai mult timp aici, i-am descoperi și latura mai puțin turistică și i-am surprinde esența. De pus pe lista locurilor unde ne dorim să ne întoarcem 🙂

Send a Comment

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.