Coasta Amalfitană. Atrani

Atrani ne-a dat impresia că este fratele mai mic, mai timid, dar totuși fermecător al “vedetei” Amalfi. Deși am petrecut doar câteva ore aici, ne-au plăcut mult liniștea și calmul care îl deosebesc de Amalfi.

Atrani

În Atrani ai senzația că ai nimerit în cu totul altă regiune, și, deși sună clișeic, chiar ți se pare că timpul încetinește puțin…atât cât trebuie ca să te bucuri de frumusețea locului. Aici nu te grăbești, nu faci slalom printre scutere, turiști sau magazine de suveniruri. În schimb, te bucuri de casele albe, cocoțate pe coastă, și parcă stai un pic în cumpănă dacă merită să urci câteva sute de trepte să ajungi în Ravello. Deși, inițial, acesta era planul nostru, nu ne-am ales chiar bine ziua în care să facem asta – a doua zi după ce am mers pe Sentiero degli Dei. De data aceasta a câștigat febra musculară și am decis să lăsam Ravello pe altă zi, iar noi ne-am mai bucurat puțin de Atrani.

Atrani

Atrani

Acest sat de pescari a avut istoria strâns legată de Amalfi, însă a reușit să își creeze și să își păstreze o identitate proprie. Structura orașului este similară cu cea a orașului Amalfi, lucru care nu este deloc anormal pe Coasta Amalfitană. Positano și Praiano au o structură similară, Maiori și Minori la fel și, așa cum am menționat, Amalfi și Atrani. Atrani și-a păstrat structura medievală: case intercalate, cu scări abrupte, pasaje acoperite și mici grădini la înălțime.

Atrani

Cum ajungeți în Atrani?

Din Amalfi faceți cam 10 minute pe jos, ținând cont că trebuie să mergeți pe șosea, făcând slalom printre mașinile care stau bară la bară. Este cea mai rapidă metodă, dar dacă nu sunteți fanii mersului pe jos, există și autobuze care pleacă din Amalfi spre Minori, Maiori sau Vietri sul Mare.

Unde vă cazați în Atrani?

Deși noi nu ne-am cazat pe Coasta Amalfitană și am ales să stăm în Agerola (mai precis, aici), ne-am gândit să vă facem viața mai ușoară și să căutăm câteva recomandări de cazare pentru voi. Iată ce ne-a făcut nouă cu ochiul:

Ce puteți face în Atrani?

Orașul nu impresionează prin multitudinea obiectivelor turistice, însă este locul perfect să vă detașați de agitația omniprezentă în celelalte orașe de pe Coasta Amalfitană. Aici puteți experimenta la dolce vita, mai ales dacă aveți timp să stați și la plajă. Plaja este micuță, cu pietre, ca de alftel, pe aproape toată Coasta Amalfitană, dar este mult mai puțin aglomerată ca cele din împrejurimi.

Atrani

Atrani

Atrani

Atrani

Atrani

Dacă vă place să încercați felurile de mâncare specifice unui oraș, în Atrani ar fi bine să ajungeți flămânzi 🙂 Sarchiapone (dovlecel umplut cu carne, brânză și gătit în sos de roșii), pasticiotto (cremă custard și cireșe), cascata atranese, scialatelli alle vongole veraci, colatura di alici, involtini di mozzarella in foglia di limone sau delizio al limoncello sunt câteva dintre specialitățile culinare care au făcut Atrani faimos, mai ales printre foodies.

Cel mai mic oraș din sudul Italiei, Atrani, ne-a fermecat, deși nu am petrecut atât de mult timp aici pe cât ne-am fi dorit. Dacă ne vom întoarce pe Coasta Amalfitană, Atrani va fi, cu siguranță, una dintre opțiunile unde ne-am căuta cazare. Chiar și acum, la un an și jumătate de când am fost acolo, ne amintim cu drag și cu zâmbetul pe buze de atmosfera molcomă și relaxată din Atrani.

Send a Comment

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.