Coasta Amalfitană. Ghid de călătorie

Coasta Amalfitană a fost vedeta călătoriei noastre de vara trecută prin Ungaria, Slovenia, Italia și Serbia. O aveam de mult timp pe lista noastră de călătorii, dar parcă niciodată nu se aliniau planetele astfel încât să și ajungem acolo. Și parcă a fost un semn că trebuia să ajungem anul trecut acolo :).

Începem astfel seria de articole despre Coasta Amalfitană și sperăm să reușim să vă transmitem și vouă măcar o parte din frumusețea locurilor pe care le-am explorat timp de 5 zile.

Articolul de astăzi este mai mult un articol general, care să vă ofere informații de bază despre cum puteți ajunge pe Coasta Amalfitană și unde să vă cazați, urmând ca în articolele următoare să vă povestim ce puteți face în fiecare orășel de pe Coastă. Să pornim la drum, deci 🙂

Coasta Amalfitană
Coasta Amalfitană

Despre Coasta Amalfitană

Coasta Amalfitană sau Costiera Amalfitana este situată în sud-vestul Italiei, în regiunea Campania, foarte aproape de Napoli. Este o porțiune de 50 de kilometri de coastă foarte abruptă, ceea ce îi face peisajele cu atât mai spectaculoase. Adevărul este că nu vezi chiar peste tot căsuțe colorate, săpate în munte, care parcă străjuiesc Marea Tireniană. Iar din 1997 este inclusă și în Patrimoniul UNESCO.

Coasta Amalfitană
Coasta Amalfitană

Este una dintre cele mai faimoase destinații turistice din Italia, fapt ce se reflectă prin zecile de mii de turiști care ajung acolo anual. Faima sa este dată și de publicitatea care i s-a făcut prin prezența marilor staruri de la Hollywood sau a persoanelor publice foarte influente care alegeau să își petreacă vacanțele aici. Jacqueline Kennedy Onassis, Grace Kelly, Humphrey Bogart, Elizabeth Taylor, George Clooney sau Brad Pitt sunt doar câteva dintre numele celebrităților care și-au petrecut cel puțin o vacanță pe Coasta Amalfitană. Iar acest lucru nu a făcut altceva decât să îi sporească faima acestei destinații și să îi confere un aer exclusivist.

Orașele care fac parte din Costiera Amalfitana sunt, dinspre Napoli spre Salerno: Positano, Praiano, Furore, Conca dei Marini, Amalfi, Atrani, Scala, Ravello, Minori, Tramonti, Maiori, Cetara și Vietri sul Mare. Iar despre orășelele pe care le-am vizitat noi și ce puteți face în fiecare dintre ele povestim pe larg în articolele viitoare.

Când să vizitați Coasta Amalfitană

Teoretic, poți vizita Coasta Amalfitană în orice lună a anului. Clima mediteraneană de care beneficiază această regiune face posibil acest lucru, însă există câteva aspecte de care ar trebui să țineți cont.

Sezonul turistic începe în luna mai și se termină în octombrie, iar punctul culminant al sezonului este în lunile iulie și august. Noi am fost aici la sfârșitul lui august, fiind puțin condiționați de perioada în care puteam să ne luăm concediu anul trecut. Ni s-a părut aglomerat și, probabil, când ne vom întoarce aici, vom alege fie aprilie sau mai, fie octombrie. În aceste luni temperaturile sunt mai suportabile, iar fluxul de turiști nu este atât de mare.

Coasta Amalfitană
Coasta Amalfitană

Dacă alegeți să vizitați Costiera Amalfitana în afara sezonului turistic, va trebui să luați în calcul că unele autobuze care tranzitează Coasta fie nu circulă, fie circulă cu o frecvență redusă față de sezonul turistic. Cel mai bine este să verificați din timp orarul autobuzelor, iar la acest link puteți face asta.

Cum ajungeți pe Coasta Amalfitană

Evident, cel mai simplu mod de a ajunge pe coastă este să zbori până în Napoli. Din fericire, aveți la dispoziție și zboruri low cost, iar biletele sunt foarte accesibile. Din Napoli puteți ajunge cel mai ușor în Amalfi cu autobuzul 5020 (operat de SITA), pe care îl luați de la gara centrală din Napoli. Acest autobuz circulă de două ori pe zi, deci asigurați-vă că verificați orele de plecare. Călătoria durează aproximativ 2 ore până în Amalfi.

Trenul ar mai fi o soluție, dar deja se complică puțin lucrurile. Din Napoli puteți lua trenul fie spre Salerno, fie spre Sorrento. Din Salerno, mai luați un tren spre Vietri sul Mare și de acolo un alt autobuz spre Amalfi. Din Sorrento puteți lua autobuz spre Amalfi. Oricare dintre cele două variante presupune peste 3 ore de călătorie.

Coasta Amalfitană
Coasta Amalfitană

Și, nu în ultimul rând, mai aveți și opțiunea mai puțin populară de a merge cu mașina voastră. V-am povestit în articolele despre Budapesta și Bologna ce traseu am ales pentru această escapadă. Dacă alegeți și voi această opțiune va trebui să luați în calcul două aspecte.

În primul rând, va trebui să alocați mai mult timp acestei excursii (noi am  dedicat 11 zile acestui roadtrip). În al doilea rând, această variantă poate deveni mai costisitoare din cauza vignetelor și taxelor de autostradă pe care va trebui să le plătiți în fiecare țară prin care treceți. Pe noi taxele de drum în toate țările ne-au dus aproximativ 150 de euro (dus-întors).

Un alt sfat foarte util pe care vi-l putem da în cazul în care alegeți să mergeți cu mașina este să vă setați GPS-ul să nu vă ghideze pe cel mai rapid drum, în momentul în care ajungeți pe coastă. Noi am uitat să îi schimbăm setarea și ne-am trezit pe un drum lat cât mașina și în pantă, de am crezut că nu avem cum să scăpăm teferi de acolo sau fără mașina zgâriată. Din fericire nu s-a întâmplat nimic, însă cred că au fost cele mai intense 10 minute din toată vacanța :). Însă, uitându-ne în urmă, nu credem că am fi ales să ajungem aici cu avionul. Nu degeaba National Geographic a inclus drumul pe Coasta Amalfitană drept unul dintre cele mai spectaculoase drumuri pe care să mergi.

Coasta Amalfitană
Coasta Amalfitană

Unde vă cazați pe Coasta Amalfitană

Nu cred că este niciun secret faptul că o vacanță pe Coasta Amalfitană poate fi scumpă, în special dacă alegeți să vă cazați într-una dintre orașele-vedetă (cum ar fi Positano sau Amalfi). Însă, așa cum v-am obișnuit deja, noi vă prezentăm și o variantă alternativă, astfel încât destinația să devină accesibilă.

Prin urmare, noi am ales să nu ne cazăm fix pe coastă, unde pentru 5 nopți de cazare am fi plătit minim 4000 de lei. Am ales un sătuc, pe numele său Agerola, fix deasupra orașului Amalfi. Ne-am cazat la o pensiune absolut minunată, pe care o recomandăm din toată inima – Mamaral. Camerele sunt mari, cu balcon spațios, însă gazdele sunt cele care fac diferența. De la micul dejun cu produse cultivate în grădina proprie, mozzarella și ricotta făcute în casă și niște prăjituri delicioase, până la amabilitatea și disponibilitatea gazdelor. Pentru 5 nopți am plătit aproximativ 1500 de lei pentru 2 persoane, cu mic dejun inclus. Nu cred că puteam face o alegere mai bună pentru cele 5 nopți petrecute pe coastă. Cât despre posibilitatea de a ajunge pe Coasta Amalfitană, aveți un autobuz din centrul Agerolei până în Amalfi, operat de SITA.

Coasta Amalfitană
Agerola

Iar ne-am întins cu scrisul, însă sperăm că vă oferă câteva informații utile pentru a începe planificarea unei vacanțe aici. Coasta Amalfitană este una dintre destinațiile noastre preferate. E drept, suntem puțin subiectivi, întrucât ne leagă ceva mai mult de această destinație. Iar în articolele viitoare vom încerca să vă redăm o mică parte din farmecul Coastei Amalfitane și, de ce nu, să vă convingem că este o destinație pe care merită să o luați în calcul.

 

2 thoughts on “Coasta Amalfitană. Ghid de călătorie”

Send a Comment

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.