Coasta Amalfitană. Positano

V-am promis în articolul trecut că recuperăm perioada în care nu am fost activi pe blog, așa că ne-am pus pe treabă :). În articolul de astăzi vă povestim despre una dintre “vedetele”Coastei Amalfitane: Positano. Acest orășel este, probabil, cele mai faimos de pe Coasta Amalfitană și, automat, și cel mai aglomerat.

Despre Positano

Positano este cel mai scump oraș de pe Coastă și cel mai bogat, beneficiind și de o poziție centrală pe Coastă. Aici veți găsi cele mai scumpe hoteluri, lucru care nu e de mirare, ținând cont ca starurile de la Hollywood obișnuiesc să își petreacă vacanțele în Positano. Noi nu l-am văzut nici pe Tom Cruise, Mick Jagger sau Denzel Washington, dar, probabil, nu am petrecut noi suficient timp in Positano.

Positano

În timpul Imperiului Roman, romanii au construit multe vile somptuoase în Positano, iar ruinele acestora încă se mai pot vedea lângă Biserica dell’ Assunta. Se crede că orașul a fost fondat în secolul al IX-lea, în jurul unei mănăstiri benedictine. După raidul din 1268, organizat de locuitorii din Pisa, orașul și-a întărit apărarea prin drumuri abrupte și înguste, ziduri fortificate și turnuri de veghe. Așa se explică de ce orașul este practic construit în munte, ceea ce îl face și atât de spectaculos.

Elementul central al orășelului este Biserica Santa Maria Assunta, iar domul acesteia, acoperit în majolica, poate fi văzut din orice punct al orașului. Legenda spune că o barcă turcească a poposit pe țărmul viitorului oraș Positano. La bordul vasului se afla o pictură a Fecioarei Maria, iar căpitanul a auzit pictura spunând “posa, posa” (care s-ar traduce prin “lasă-mă jos”). Marinarul a aruncat pictura în mare, iar vasul a putut să își continue drumul. Localnicii au construit o biserică în locul în care marea a adus pictura la țărm și au considerat că Fecioara Maria a ales Positano ca locul său de odihnă.

Positano

Positano

Positano

De-a lungul timpului, Positano a fost afectat atât de fenomene naturale (de exemplu, tsunami-ul din 1343), dar și de atacuri continue ale Imperiului Otoman în secolul al XV-lea. De-abia din secolul al XVIII-lea, Positano s-a impus ca un port prosper și un punct comercial important.

Unificarea Italiei a dus la un declin al orașului, acesta ajungând doar un sat de pescari, asta și pentru că majoritatea locuitorilor săi au emigrat în Statele Unite. Construcția SS163, drumul care face legătura între Coasta Amalfitană și restul Italiei, a reînviat orașul și l-a pus pe harta turistică a Italiei. Primii turiști făceau parte din grupuri de elită, fiind intelectuali, artiști sau celebrități. Ei au fost cei care au transformat Positano în destinația preferată de vacanță atât a italienilor, cât și a sutelor de mii de turiști care îl vizitează anual.

Cum ajungeți în Positano?

Așa cum vă povesteam în primul articol al seriei, noi am ales să mergem cu mașina și ne-am făcut un traseu de 1o zile, dintre care 5 le-am petrecut pe Coasta Amalfitană.

Cea mai simplă opțiune, dacă aveți în plan să vizitați doar Coasta Amalfitană, este să zburați în Napoli și de acolo să luați un tren până în Sorrento. Din Sorrento puteți lua autobuzul 23, care vă va duce în Positano. Detalii despre orarul autobuzelor și prețul biletelor găsiți la acest link.

Positano

Dacă alegeți să faceți traseul de care vă povesteam în articolul trecut, Sentiero degli Dei, cu plecare din Agerola, veți ajunge în Positano. Noi am ales această variantă și ne-am făcut apariția în cel mai fancy și fashionable oraș de pe Coastă, plini de praf și murdari 🙂 🙂

Ce puteți face în Positano?

Orașul nu se remarcă printr-o multitudine de obiective turistice, ci prin farmecul pe care îl au străduțele înguste, săpate în munte. Positano are și 4 plaje, însă nu vă așteptați să găsiți plaje cu nisip fin. Practic, aproape toate plajele de pe Coasta Amalfitană au plaje înguste și pietroase. Cele 4 plaje din Positano sunt: Spiaggia del Fornillo, Spiaggia Grande, Laurito și Arienzo.

Positano

Drumul dintre Spiaggia del Fornillo și Spiaggia Grande se numește Sentiero degli Innamorati (Drumul Îndrăgostiților) și este una dintre opțiunile recomandate în Positano. Noi nu l-am testat, însă sentimentul nostru este că este supra-aglomerat și probabil nu este chiar atât de spectaculos. Există și posibilitatea să ne înșelăm, însă.

Pe Spiaggia Grande veți putea vedea VIP-uri, deși avem o vagă impresie că marile staruri internaționale preferă să stea la piscina privată a caselor lor de vacanță sau la piscina hotelului, decât să fie asaltați de oameni care le cer autografe și vor să facă poze. De pe Spiaggia Grande se poate vedea Li Galli, arhipelagul compus din micile insule unde legenda spune că sirenele l-au sedus pe Ulise.

Positano

Positano

Positano

Positano

Pentru a ajunge la plaja Laurito, va trebui să coborâți niște trepte care încep din piața mică, vis-a-vis de Hotel San Pietro.

La plaja Arienzo se ajunge cel mai ușor venind dinspre Sentiero degli Dei, în dreptul localității Nocelle. Va trebui să coborâți 300 de trepte (și să le și urcați la întoarcere), însă, dacă vreți să aveți parte de cea mai însorită plajă din zona Positano, probabil va merita efortul.

Marina Grande este plaja principală a orașului și este și cea mai cosmopolită de pe Coasta Amalfitană.

John Steinbeck a spus despre Positano: Positano bites deep. It is a dream place that isn’t quite real when you are there, but becomes beckoningly real after you have gone. Ne-a plăcut mult părerea lui Steinbeck despre Positano și, să fim sinceri, ne-am fi dorit să plecăm cu aceeași impresie.

Positano

Positano

Din păcate, noi am descoperit un Positano extrem de aglomerat, foarte turistic și foarte scump. Lucru care nu e de mirare, ținând cont de popularitatea pe care o are întreaga regiune. Ne-ar fi plăcut să ne bucurăm mai mult de farmecul orașului, dar, probabil ar trebui să mergem în afara sezonului de turistic pentru a descoperi Positano în adevărata sa esență. Dar a fost un risc pe care ni l-am asumat atunci când am ales să mergem la sfârșitul lunii august. Ne dorim să ne întoarcem aici, însă am încerca să revenim în martie, aprilie, mai sau octombrie, când fluxul de turiști este mult mai mic ca în lunile de vară.

Send a Comment

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.