Colosseum. Rămășițele Antichității în lumea modernă

Dacă ajungi în Roma şi nu vizitezi Colosseum-ul e ca si cum ai ajuns în Paris şi nu ai văzut Turnul Eiffel. Este de departe simbolul oraşului şi este un monument impresionant, ţinând cont că datează din anul 80 d.Hr. Iniţial cunoscut ca Amfiteatrul Flavian, proiectul Colosseum-ului a luat naştere în anul 72 d.Hr, când Roma se afla sub conducerea împăratului Vespasian. Fiul acestuia, Titus, a fost cel care a asistat la finalizarea construcţiei în anul 80.

Colosseum
Colosseum, vedere din exterior

Cum ajungi la Colosseum?

Colosseum-ul se află la est de Forul Roman, iar cea mai uşoară modalitate de a ajunge la el este cu metroul (magistrala B), până la staţia Colosseo.

Cât costă intrarea şi când se poate vizita Colosseum-ul?

Biletul de intrare la Colosseum pentru un adult este de 15.50 euro. Cetăţenii Uniunii Europene beneficiază de reduceri, astfel că vor plăti 10.50 euro, dacă au vârsta între 18 şi 25 de ani, şi 4.50 euro dacă au sub 18 ani sau peste 65.

Colosseum-ul este deschis vizitelor în fiecare zi a anului, cu excepţia zilelor de Crăciun şi de Anul Nou. Prima intrare are loc la 8.30 dimineaţa, iar ultima oră de vizitare diferă în funcţie de luna calendaristică (mai multe detalii poţi găsi aici). Biletele pot fi achiziţionate şi online, sunt valabile 2 zile de la data aleasă pentru vizită şi includ şi vizita la Forul Roman şi Colina Palatină.

Colosseum
Colosseum, vedere din interior

Scurt istoric al Colosseum-ului

Colosseum-ul a fost construit pe locul fostului palat al lui Nero în special din dorinţa lui Vespasian de a se diferenţia în ochii poporului de predecesorul său. Scopul său era să îşi crească popularitatea în rândul oamenilor prin organizarea de lupte (mortale) între gladiatori sau animale sălbatice. Aşa se face că la inaugurarea amfiteatrului, peste 9000 de animale au fost ucise. Gladiatorii erau, de cele mai multe ori, sclavi, prizonieri de război sau criminali condamnaţi la moarte, iar luptele dintre ei erau foarte apreciate atât de cei săraci, cât şi de cei bogaţi şi chiar de împarat. Colosseum-ul putea găzdui între 50000 şi 80000 de spectatori.

Odată cu Evul Mediu, Colosseum-ul a căpătat alte funcţionalităţi, adăpostind chiar şi o biserică sau servind pe post de cimitir. Astăzi este un simbol al oraşului şi al gloriei fostului Imperiu Roman şi atrage anual milioane de vizitatori.

Colosseum
Colosseum, vedere din interior

Pot spune că este într-adevăr un monument care te impresionează prin grandoarea şi trăinicia sa. Mai mult decât atât, în anul 2007, Colosseum-ul a fost inclus în lista actualizată a celor 7 minuni ale lumii, alături de Taj Mahal, Zidul Chinezesc sau Machu Picchu.

2 thoughts on “Colosseum. Rămășițele Antichității în lumea modernă”

  1. Buna ziua! Teoretic, atat timp cat aveti 25 de ani ar trebui sa beneficiati de reducere, insa cel mai bine ar fi sa verificati site-ul oficial al Colosseum-ului pentru ca este posibil ca intre timp sa se fi schimbat conditiile.

  2. Buna ziua ! Daca in noiembrie fac 26 ani, adica am 25 ani si 9 luni, beneficiez de reducere ? Daca stiti si ma puteti ajuta, as fi recunoscatoare. Va multumesc !

Send a Comment

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.