Vacanţă în Creta. Stalis şi Heraklion

Vacanţa în Creta a avut loc în 2011, spre jumătatea lunii septembrie. Septembrie este o lună foarte potrivită pentru a merge în Grecia: temperaturile sunt foarte plăcute (poţi sta la plajă toată ziua, fară a exista pericolul să faci insolaţie), preţurile sunt mai mici pentru că este aproape sfârşit de sezon şi, din acelaşi motiv, nici staţiunile nu mai sunt aşa aglomerate.

Cum ajungeți şi unde vă cazați în Creta ?

Întrucât este destul de greu să găseşti bilete de avion ieftine spre insulele greceşti, cea mai bună opţiune o constituie agenţiile de turism. Am avut zbor direct cu Tarom, iar în pachetul turistic ales la agenţie am avut incluse transportul, cazarea şi micul dejun. Există însă şi posibilitatea achiziţionării separate a biletelor de avion, fară a trebui să optezi pentru un pachet turistic complet. Hotelul pe care l-am ales se află în Stalis, vecină cu staţiunile mai mari şi mai cunoscute, Malia şi Hersonissos. Ce trebuie să ştiţi despre hotelurile grecilor este că numărul lor de stele nu coincide cu cel al românilor, mai precis in România standardele sunt mai mari. Când am văzut camera eu am avut un mic şoc: mobilierul era vechi şi destul de sărăcăcios, dar după câteva minute m-am obişnuit cu gândul, mai ales că nu aveam de gând să petrec prea mult timp în cameră. Până la urmă aveam condiţiile minime de confort :).

Ce puteți face în Stalis?

Staţiunea nu este cu nimic impresionantă: este pur turistică, găsiți taverne şi restaurante din 2 în 2 metri, tot felul de magazine de suveniruri şi bijuterii, dar ce ne-a plăcut în aceste magazine este faptul că promovează produsele locale (cosmetice cu ulei de măsline din Creta, condimente specific greceşti, etc.).

Oamenii sunt foarte amabili şi ştiu să îşi fidelizeze clienţii prin mici atenţii acordate după un prânz sau o cină (fructe, un pahar de ouzo), conversaţii prietenoase şi invitaţia de a mai reveni la taverna lor oricând. Faptul că majoritatea tavernelor sunt afaceri de familie se vede: proprietarii lor sunt fie bucătari, fie servesc la mese, iar acest lucru vă va face să vă simţiți puţin parte din familia lor.

Creta, Stalis
Creta, Stalis

Plaja este destul de îngustă, cel puţin în partea în care am stat, dar marea este foarte curată şi limpede. Despre plajă, taverne şi magazine de suveniruri nu cred că este cazul să vă mai povestesc, pentru că nu ne-a impresionat nimic în mod deosebit. Dar vrem să vă spunem câte ceva despre capitala insulei Creta, Heraklion.

Cum ajungeți şi ce puteți face în Heraklion?

Heraklion, “capitala” Cretei, este un oraş-port, cu iz medieval, unde se poate vedea clar influenţa veneţiană. Pentru a ajunge în Heraklion există autobuze care leagă staţiunile de pe litoral de capitală, iar preţul unui bilet este în jur de 10 euro dus-întors. Pentru o excursie de o zi merită să mergeţi să vedeti şi acest orăşel simpatic.

Creta, Heraklion
Creta, Heraklion

Oraşul este o combinaţie între stilul vechi şi cel capitalist: în centru întâlniți fie o cafenea Starbucks , fie câteva magazine din lanţul Inditex, un H&M pe ici pe colo, dar mai găsiți şi câte un magazin de artizanat local. În Heraklion nu am vizitat nimic, doar am pierdut vremea pe străzi şi prin magazine. Ce ne-a atras însă atenţia a fost numărul mare de cerşetori pe care i-am văzut.

Creta, Heraklion
Creta, Heraklion

Creta este cea mai mare insulă a Greciei şi este locul in care ne-am mai întoarce cu siguranţă. Singura diferenţă ar fi că am merge şi în partea de sud a insulei, întrucât aceasta este mult mai spectaculoasă prin peisajele pe care le oferă, ele fiind asemănătoare cu cele de pe Insula Chrissi.

Iar serile se încheie cam aşa:

Creta, Stalis
Creta, Stalis

Send a Comment

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.