Destinații externe

Rent a car. Ghid pentru închirierea unei mașini în vacanță

Suprinzător sau nu, anul acesta a fost prima oară când am folosit un serviciu rent a car în vacanță. Până acum, fie am mers cu mașina proprie, fie ne-am descurcat cu mijloacele de transport în comun sau am închiriat o mașină cu șofer (în Bali). Însă, la sfârșitul lunii mai, am plecat în Italia (din nou) și, după câteva zile petrecute în Roma, am pornit spre Toscana și drumurile ei magice. Și pentru că am vrut să nu depindem de transportul în comun și să ne oprim unde și când vrem, am decis să închiriem o mașină. Iar în articolul de astăzi vă povestesc despre experiența noastră și ce ar trebui să luați în considerare când apelați la un serviciu de rent a car.

De unde închiriezi o mașină – furnizori de servicii rent a car

Opțiunile pentru servicii rent a car sunt nenumărate, de la companii locale, la companii multinaționale, la care se adaugă și agregatoarele de oferte. Recomandarea mea este să apelați direct la companii multinaționale dacă aveți card de membru și beneficiați de reduceri. În rest, agregatoarele de oferte mi se par cea mai bună opțiune, pentru că poți beneficia de oferte last minute și poți compara ofertele mai multor companii.

Noi am folosit rentalcars.com și am fost mulțumiți de experiență. Evident, neavând termen de comparație, nu putem garanta că nu există companii de rent a car cu servicii mai bune. Însă, prima experiență cu rentalcars.com a fost bună și plănuim să mai folosim serviciile lor.

Practic, conceptul din spatele site-urilor de genul acesta este că adună și compară ofertele mai multor furnizori de servicii rent a car. Astfel, utilizatorului îi va fi mai ușor să compare și să aleagă cea mai bună ofertă. În plus, companiile au și rating-uri date de clienți, ceea ce poate oferi un indiciu în plus dacă este bine sau nu să alegeți o anumită companie sau mașină.

rent a car

Condiții pentru a închiria o mașină

În cele ce urmează, vă voi vorbi puțin despre condițiile generale pentru închirierea unei mașini. În funcție de compania aleasă, acestea pot fi ușor schimbate sau se pot adăuga condiții suplimentare, de aceea este indicat să citiți absolut toate condițiile înainte de a rezerva o mașină.

Iată, deci, care ar fi condițiile generale practicate de companiile rent a car:

 • pe lângă suma plătită pentru închirierea mașinii, vi se va bloca și o garanție, pentru acoperirea potențialelor pagube. Această garanție diferă de la companie la companie și de la țară la țară. De exemplu, nouă ni s-au oprit garanție 1100 de euro în Italia și cam aceasta era media la toate companiile de rent a car la care ne-am uitat. În Cipru, de exemplu, media este undeva pe la 500 de euro.
 • dacă mașina este returnată în aceeași condiție în care a fost preluată, garanția va fi eliberată și durează aproximativ 2 săptămâni până veți intra în posesia ei.
 • majoritatea companiilor nu acceptă cash sau carduri de debit, prin urmare veți avea nevoie de un card de credit.
 • cardul de credit trebuie să fie pe numele șoferului care preia mașina
 • există posibilitatea să existe șoferi suplimentari, însă, în majoritatea cazurilor se va plăti suplimentar pentru adăugarea unui șofer suplimentar. În cazul nostru, costa 9 euro pe zi pentru adăugarea unui alt șofer.
 • dotările extra, cum ar fi GPS, scaun de copil, etc. se plătesc suplimentar. În cazul nostru, dacă am fi luat mașina cu GPS am mai fi plătit încă 60 de euro. Ținând cont că putem descărca Google Maps offline și tarifele de roaming sunt aceleași ca în țară, nu am considerat că merită cheltuiala suplimentară.
 • politica de combustibil este, în majoritatea cazurilor, full-to-full. Acest lucru înseamnă că va trebui să returnați mașina cu același nivel de combustibil cu care ați preluat-o.
 • pe lângă garanția care vi se oprește pentru eventuale daune, vi se va opri și o garanție de combustibil. Acest lucru este aplicabil în cazul politicii de combustibil full-to-full. Dacă returnați mașina cu același nivel de combustibil, garanția va fi returnată imediat. Dacă nu, vi se va opri din garanție suma necesară pentru a completa diferența. Recomandarea mea ar fi să returnați mașina cu același nivel de combustibil cu care ați preluat-o pentru că prețul practicat de companiile de rent a car pentru combustibil este mai mare.
 • suma pe care o plătiți pentru închirierea mașinii are inclusă și un collision damage waiver – practic, o asigurare de tip RCA. Vă recomand să citiți cu atenție ce este inclus în această asigurare, pentru că nu sunt acoperite toate potențialele daune.
 • dacă închiriați mașina de pe site-uri de genul rentalcars.com veți avea la dispoziție o poliță de asigurare suplimentară. Practic, dacă mașina suferă daune care nu sunt acoperite de collision damage waiver, vă veți putea recupera banii pe care vi-i oprește compania de închirieri. Noi am ales să facem această asigurare și am plătit aproximativ 220 de lei pe toată perioada închirierii.
 • când veți prelua mașina, cei de la compania de închirieri vor încerca să vă vândă și asigurări suplimentare. De exemplu, nouă ne-au spus că dacă nu vrem să ni se ia garanția de pe cardul de credit, putem face o asigurare cu ei care costa în jur de 20 de euro pe zi. Evident, dacă mașina este returnată fără daune nu vă veți recupera banii pe care i-ați plătit pe asigurarea extra.
 • nu în ultimul rând, este foarte important să respectați orele de preluare și predare. Dacă ora de preluare este depășită, veți figura ca no show, adică nu v-ați prezentat să preluați mașina și veți fi taxați ca atare. De asemenea, dacă predați mașina mai târziu decât ați menționat că o predați veți fi taxat pentru o zi suplimentară. Este indicat să citiți cu atenție politicile companiei de unde închiriați mașina. De exemplu, noi aveam 2 ore de grație și la preluare și la predare, ore care s-au dovedit extrem de utile…dar despre asta, la timpul potrivit.

rent a car

Experiența noastră

Noi am închiriat mașina de la Centauro, o companie care este prezentă în Italia, Spania și Portugalia. Experiența cu ei a fost bună, am primit o mașină aproape nouă (avea 2800 km la bord), curată, ni s-au oferit toate informațiile de care aveam nevoie, inclusiv numerele la care să sunăm dacă aveam nevoie de asistență rutieră. Cele 2 ore de grație față de ora de preluare și predare a mașinii au fost mai mult decât binevenite pentru că am întâmpinat tot felul de evenimente neprevăzute. Singurul inconvenient a fost dificultatea comunicării în limba engleză, dar asta nu este nimic nou în Italia 🙂 Per total, am recomanda Centauro și i-am lua în calcul și pe viitor.

A ieșit din nou un articol lung, dar sper eu util, întrucât am dorit să adun într-un loc toate informațiile de care ați avea nevoie dacă vreți să apelați la serviciile unei companii de rent a car. Așa că am adăugat un nou articol în secțiunea Informații Utile. Dacă aveți informații suplimentare de adăugat sau experiențe de împărtășit, nu vă sfiiți să lăsați un comentariu și să completăm împreună acest articol.

rent a car

Citeste mai mult... 2 comentarii


Zbor anulat sau întârziat - ce e de făcut ?!

Întrerupem seria relatărilor despre diverse destinații de călătorie cu un articol din seria Informații utile. Pentru că de curând m-am confruntat cu neplăcerea de a mi se anula un zbor cu câteva minute înainte de a începe boarding-ul, m-am gândit că ar fi util să împărtășesc experiența mea și să vorbim puțin și despre ce drepturi au pasagerii când vine vorba de un zbor anulat sau cu întârziere mai mare de 3 ore.

Companiile aeriene din Europa trebuie să respecte legea EC 261/2004, aplicabilă la nivelul întregii Uniuni Europene. Legea acoperă următoarele situații: întârzierea zborului, zbor anulat, overbooking din partea companiei aeriene sau downgrade la o clasă inferioară.

Înainte de a detalia care sunt condițiile pentru fiecare dintre situațiile menționate mai sus, există câteva criterii de menționat pentru aplicabilitatea legii. Astfel, legea se aplică:

 • pentru zborurile care decolează dintr-un aeroport din Uniunea Europeană
 • pentru zborurile companiilor aeriene cu licență în cel puțin unul dintre statele membre ale Uniunii Europene care decolează dintr-un stat care nu este membru UE, dar aterizează pe un aeroport din UE
 • cu condiția ca pasagerul să aibă rezervarea confirmată de către compania aeriană și formalitățile de check-in să fie efectuate în timpul menționat de compania aeriană (de obicei, cu cel puțin 2 ore înainte de ora de decolare)
 • dacă un zbor este anulat, în condițiile în care zborul era planificat anterior și unde exista cel puțin un loc rezervat

zbor anulat

Zbor întârziat

Companiile aeriene trebuie să ofere gratuit pasagerilor mâncare și răcoritoare pe perioada întârzierii și posibilitatea de a contacta destinația finală (prin telefon, email sau fax), în următoarele situații:

 • când zborul are întârziere de cel puțin 2 ore în cazul zborurilor de 1500 km sau mai puțin
 • când zborul are întârziere de cel puțin 3 ore în cazul zborurilor între 1500 și 3500 km
 • când zborul are întârziere de cel puțin 4 ore în cazul zborurilor de peste 3500 km

În cazul în care întârzierea se prelungește pe timpul nopții, pe lângă facilitățile menționate în paragraful anterior, companiile aeriene trebuie să ofere pasagerilor cazare la hotel și transport către și de la hotel la aeroport.

Dacă întârzierea este de cel puțin 5 ore, pasagerii au dreptul să refuze îmbarcarea, iar compania aeriană va trebui să ofere contravaloarea biletului la prețul la care a fost cumpărat.

Este foarte important de menționat că se ia în calcul întârzierea cu care se ajunge la destinație și nu întârzierea decolării. De exemplu, zborul vostru trebuia să plece la ora 15.00 și să ajungă la destinație la ora 18.00. Plecați cu o întârziere de 2 ore, însă ajungeți la destinație la ora 19.00. Compania aeriană va considera întârzierea de o oră, întrucât zborul trebuia să aterizeze inițial la ora 18.00.

zbor anulat

Zbor anulat

Am trecut prin această experiență chiar săptămâna trecută, când trebuia să ajung în Manchester pentru o întâlnire de serviciu. Întrucât nu există zbor direct București – Manchester, am ales ruta cu cea mai mică escală, prin Viena, cu compania Austrian Airlines. Cu câteva minute înainte să înceapă boarding-ul către Manchester în Viena, am fost anunțați că zborul a fost anulat din motive tehnice. Ce este de făcut în aceste condiții?

Trebuie să vă prezentați la ghișeele de asistență turistică ale companiei aeriene pentru a fi realocați (gratuit) în alte zboruri care să vă ducă la destinație. De cele mai multe ori, asta înseamnă o escală în plus, așa că nu vă faceți speranțe prea mari pentru zboruri directe.

Inițial, pe mine mă realocaseră într-un zbor spre Bruxelles și de acolo spre Manchester, însă din Bruxelles nu aveam loc confirmat, așa că am refuzat această opțiune. Am ajuns așadar prin Copenhaga și apoi în Manchester, cu o întârziere totală de 4 ore și 15 minute față de ora la care trebuia să ajung inițial.

În cazul unui zbor anulat, compania aeriană este obligată să vă asigure posibilitatea de a alege între următoarele opțiuni:

 • rambursarea totală a prețului biletului de avion dacă zborul nu mai are nicio relevanță pentru itinerariul vostru de călătorie
 • realocarea unui loc pe un alt zbor, în condiții similare de călătorie, către destinația finală, în cel mai scurt timp posibil
 • realocarea unui loc pe un alt zbor, în condiții similare de călătorie, către destinația finală, la o dată ulterioară

Pe lângă aceste opțiuni, compania aeriană este obligată să vă ofere mâncare și răcoritoare, în concordanță cu timpul de așteptare. De asemenea, trebuie să vă pună la dispoziție posibilitatea de a contacta destinația finală prin email, fax sau telefon.

Dacă sunteți realocați pe un zbor care decolează în ziua (sau zilele) următoare, compania aeriană trebuie să vă ofere cazare la hotel și transport către și de la hotel la aeroport.

Aveți, de asemenea, dreptul să primiți despăgubiri de la compania aeriană, după cum urmează:

 • pentru zboruri de 1500 km sau mai puțin, 250 euro
 • pentru zboruri între 1500 și 3500 km, 400 euro
 • pentru zboruri de cel puțin 3500 km, 600 euro

Exista două modalități pentru a intra în posesia despăgubirilor: fie inițiați voi procedura cu respectiva companie aeriană, fie apelați la companii care se ocupă cu asta. Sunt destul de multe firme cu acest obiect de activitate, printre cele mai cunoscute numărându-se: AirHelp, ClaimCompass, Flightright. Ei se vor ocupa de depunerea plângerii și cererii de despăgubire la compania aeriană, vor monitoriza progresul și, dacă cererea este respinsă, vor încerca să găsească o metodă alternativă. Dacă cererea este acceptată, ei vor încasa un comision (de obicei 25% din valoarea despăgubirii), dacă este respinsă nu veți plăti nimic. Varianta aceasta este mai ușoară decât prima, mai ales dacă nu aveți timp, răbdare și ceva cunoștințe juridice să purtați multiple conversații cu respectiva companie aeriană.

Există, însă, și câteva situații când nu veți primi despăgubiri, chiar dacă vorbim de un zbor anulat:

 • dacă ați fost anunțați de anularea zborului cu cel puțin 2 săptămâni înainte de data programată și vi se oferă re-rutare. Nu veți primi despăgubiri dacă plecați cu cel mult 2 ore înainte de ora programată inițial și ajungeți la destinație cu mai puțin de 4 ore întârziere față de ora inițială.
 • dacă ați fost anunțați de anularea zborului cu maxim 1 săptămână înainte de data programată și vi se oferă re-rutare. Nu veți primi despăgubiri dacă plecați cu cel mult 2 ore înainte de ora programată inițial și ajungeți la destinație cu mai puțin de 4 ore întârziere față de ora inițială.
 • dacă anularea a fost provocată de circumstanțe extraordinare, care nu au putut fi evitate (de exemplu, condițiile meteorologice).

Eu am ales să lucrez cu cei de la ClaimCompass pentru cererea de despăgubire. Încă este în analiză la compania aeriană, aștept cu interes răspunsul celor de la Austrian Airlines, pentru că situația nu a fost gestionată extraordinar, din punctul meu de vedere.

zbor anulat

Overbooking din partea companiei aeriene

Overbooking-ul este o practică frecventă la toate companiile aeriene. Practic, companiile vând mai multe locuri decât are avionul. Mi s-a întâmplat de nenumărate ori să aud cereri din partea companiilor aeriene către pasageri care vor să renunțe la bilet în schimbul unei compensații financiare. Dacă nu se oferă voluntari, există și situația în care vi se refuza boarding-ul, iar în aceste condiții, compania aeriană este obligată să vă ofere următoarele despăgubiri:

 • pentru zboruri de 1500 km sau mai puțin, 250 euro
 • pentru zboruri între 1500 și 3500 km, 400 euro
 • pentru zboruri de cel puțin 3500 km, 600 euro

Pe lângă aceste despăgubiri, compania este obligată să vă ofere aceleași condiții ca în cazul unui zbor anulat.

Downgrading

Această situație este aplicabilă călătorilor care zboară la Economy Plus, Business Class și First Class. Dacă sunteți alocați la o clasă de zbor inferioară, sunteți îndreptățiți să fiți despăgubiți în următoarele 7 zile de la data la care a avut loc zborul.

Suma depinde de distanța zborului și de prețul segmentului de zbor. Astfel, veți primi:

 • 30% din prețul biletului pe segmentul de zbor respectiv, pentru călătorii de 1500 km sau mai puțin
 • 50% din prețul biletului pe segmentul de zbor respectiv, pentru călătorii între 15o0 și 3500 km
 • 75% din prețul biletului pe segmentul de zbor respectiv, pentru călătorii peste 3500 km

Sper, totuși, să nu vă aflați în niciuna dintre aceste situații, însă, dacă se întâmplă, sper că v-a fost de folos acest articol și știți ce aveți de făcut în funcție de situație.

 

zbor anulat

Citeste mai mult... 0 comentarii


Coasta Amalfitană. Ravello

Ravello, orășelul cu aer aristocrat, ne-a cucerit din primul moment în care am pășit în el. Un oraș ca o simfonie, pare că străjuiește întreaga Coastă Amalfitană, că doar nu se află la 350 de metri altitudine degeaba. Inutil să vă spunem că priveliștea din diversele puncte panoramice ale orașului asupra Golfului Salerno este greu de descris în cuvinte. Cu o structură puțin diferită de celelalte orașe de pe Coastă, Ravello are un aer boem, romantic și mult mai liniștit.

Ravello

Cum ajungeți în Ravello?

Dacă vă țin picioarele, din Atrani puteți ajunge în Ravello, după ce urcați câteva sute de scări. Cu siguranță va merita efortul și vă puteți răsplăti cu o pizza fără să vă simțiți prea vinovați 🙂

Dacă nu sunteți însă adepții urcatului, o altă opțiune ar fi autobuzele Sita, care tranzitează întreaga Coastă. Autobuzul spre Ravello îl puteți lua din Amalfi.

Ravello

Ravello

Iar dacă ați închiriat o mașină sau sunteți cu mașina personală, vă va fi foarte ușor să ajungeți în magnificul orășel. După ce ați trecut de Atrani va trebui să urmați indicatoarele spre Ravello și să vă pregătiți pentru ceva curbe spectaculoase, pe un drum de o bandă și jumătate. Dar, hey, suntem pe Coasta Amalfitană! Doar nu ne așteptăm la vreo autostradă cu 3 benzi pe sens?!

Unde vă cazați în Ravello?

Noi nu ne-am cazat aici, însă ne-ar fi plăcut să o facem. Așa că am selectat pentru voi câteva opțiuni de cazare, care să împace cam toate gusturile. Le-am ordonat în ordine crescătoare în funcție de prețul pe o noapte de cazare:

Ce puteți face în Ravello?

Principalele puncte de interes sunt Villa Rufolo și Villa Cimbrone.

Villa Rufolo a fost construită în a doua jumătate a secolului al XIII-lea de puternica familie Rufolo. Dacă sunteți împătimiți ai muzicii clasice, nu ratați Festivalul Wagner. Cu siguranță veți avea parte de o experiență nemaipomenită, întrucât concertele au loc chiar pe terasa care oferă o vedere panoramică asupra Golfului Salerno.

Ravello

Ravello

Ravello

Villa Cimbrone este, de departe, preferata noastră. Terasa Infinitului este, probabil, cel mai fotografiat punct panoramic de pe Coastă și cred că nu mai este nevoie să vă povestim de ce:

Ravello

Ravello

Ravello

Lordul William Beckett a cumpărat o fermă abandonată în anul 1904 și a transformat-o în această capodoperă arhitecturală de care ne putem bucura azi. În prezent, vila este un hotel, însă grădinile sunt deschise publicului. Biletul de intrare costă 7 euro de persoană, iar orarul de vizitare este de la ora 9 dimineața până la apusul soarelui. Grădinile, cu vegetație luxuriantă, găzduiesc o multitudine de specii de plante rare, dar și statui, fântâni, temple și grote artificiale.

Ravello

Ravello

Ravello

Ravello

Ravello

Ravello

E ca și cum ați păși pe un tărâm fermecat, în locul unde cerul și marea se îmbină.

Ravello

Citeste mai mult... 0 comentarii


Coasta Amalfitană. Atrani

Atrani ne-a dat impresia că este fratele mai mic, mai timid, dar totuși fermecător al “vedetei” Amalfi. Deși am petrecut doar câteva ore aici, ne-au plăcut mult liniștea și calmul care îl deosebesc de Amalfi.

Atrani

În Atrani ai senzația că ai nimerit în cu totul altă regiune, și, deși sună clișeic, chiar ți se pare că timpul încetinește puțin…atât cât trebuie ca să te bucuri de frumusețea locului. Aici nu te grăbești, nu faci slalom printre scutere, turiști sau magazine de suveniruri. În schimb, te bucuri de casele albe, cocoțate pe coastă, și parcă stai un pic în cumpănă dacă merită să urci câteva sute de trepte să ajungi în Ravello. Deși, inițial, acesta era planul nostru, nu ne-am ales chiar bine ziua în care să facem asta – a doua zi după ce am mers pe Sentiero degli Dei. De data aceasta a câștigat febra musculară și am decis să lăsam Ravello pe altă zi, iar noi ne-am mai bucurat puțin de Atrani.

Atrani

Atrani

Acest sat de pescari a avut istoria strâns legată de Amalfi, însă a reușit să își creeze și să își păstreze o identitate proprie. Structura orașului este similară cu cea a orașului Amalfi, lucru care nu este deloc anormal pe Coasta Amalfitană. Positano și Praiano au o structură similară, Maiori și Minori la fel și, așa cum am menționat, Amalfi și Atrani. Atrani și-a păstrat structura medievală: case intercalate, cu scări abrupte, pasaje acoperite și mici grădini la înălțime.

Atrani

Cum ajungeți în Atrani?

Din Amalfi faceți cam 10 minute pe jos, ținând cont că trebuie să mergeți pe șosea, făcând slalom printre mașinile care stau bară la bară. Este cea mai rapidă metodă, dar dacă nu sunteți fanii mersului pe jos, există și autobuze care pleacă din Amalfi spre Minori, Maiori sau Vietri sul Mare.

Unde vă cazați în Atrani?

Deși noi nu ne-am cazat pe Coasta Amalfitană și am ales să stăm în Agerola (mai precis, aici), ne-am gândit să vă facem viața mai ușoară și să căutăm câteva recomandări de cazare pentru voi. Iată ce ne-a făcut nouă cu ochiul:

Ce puteți face în Atrani?

Orașul nu impresionează prin multitudinea obiectivelor turistice, însă este locul perfect să vă detașați de agitația omniprezentă în celelalte orașe de pe Coasta Amalfitană. Aici puteți experimenta la dolce vita, mai ales dacă aveți timp să stați și la plajă. Plaja este micuță, cu pietre, ca de alftel, pe aproape toată Coasta Amalfitană, dar este mult mai puțin aglomerată ca cele din împrejurimi.

Atrani

Atrani

Atrani

Atrani

Atrani

Dacă vă place să încercați felurile de mâncare specifice unui oraș, în Atrani ar fi bine să ajungeți flămânzi 🙂 Sarchiapone (dovlecel umplut cu carne, brânză și gătit în sos de roșii), pasticiotto (cremă custard și cireșe), cascata atranese, scialatelli alle vongole veraci, colatura di alici, involtini di mozzarella in foglia di limone sau delizio al limoncello sunt câteva dintre specialitățile culinare care au făcut Atrani faimos, mai ales printre foodies.

Cel mai mic oraș din sudul Italiei, Atrani, ne-a fermecat, deși nu am petrecut atât de mult timp aici pe cât ne-am fi dorit. Dacă ne vom întoarce pe Coasta Amalfitană, Atrani va fi, cu siguranță, una dintre opțiunile unde ne-am căuta cazare. Chiar și acum, la un an și jumătate de când am fost acolo, ne amintim cu drag și cu zâmbetul pe buze de atmosfera molcomă și relaxată din Atrani.

Atrani

Citeste mai mult... 0 comentarii


Coasta Amalfitană. Amalfi

Nu întâmplător, Amalfi este orașul care a dat denumirea întregii coaste la sud-est de Napoli. Cu articolul de astăzi, reluăm seria despre Coasta Amalfitană și vă propunem să trecem direct la treabă cu poveștile despre acest oraș fermecător.

Despre Amalfi

Amalfi este principalul punct de întretăiere a drumurilor pe Coasta Amalfitană și este și cel mai mare oraș de pe Coastă, având aproximativ 5000 de locuitori. În prezent, Amalfi este unul dintre cele mai cunoscute orașe turistice din Italia, însă, de-a lungul timpului, a trecut atât prin perioade îndelungate de prosperitate, cât și prin perioade de declin.

Amalfi

Istoria orașului a fost modelată, în principal, de relațiile comerciale extinse în toată regiunea Mediteranei, dar și de înclinațiile tehnice și științifice ale locuitorilor săi. Ei au fost cei care au inventat busola nautică și cei care au pus bazele primului cod maritim în zona Mediteranei, acesta fiind folosit timp de mai multe secole în regiune.

Orașul a fost cea mai veche dintre cele 4 Republici Maritime ale Italiei și a prosperat timp de trei secole sub Normani, Longobarzi și Saraceni. Declinul său a început în 1137, când a fost înfrântă de una dintre republicile rivale, Pisa. Necazurile au continuat și în anul 1343, când un cutremur, urmat de un tsunami, a spulberat practic portul și clădirile aflate la același nivel cu portul. Acesta este și unul dintre principalele motive pentru care în Amalfi nu veți găsi prea multe clădiri istorice de luat în seamă.

În anul 1800, Prințul Ferdinand de Bourbon a început construcția drumului pe coastă între Vietri sul Mare și Positano, iar Amalfi a devenit un oraș de popas pentru călătorii care frecventau zona. Ca și în cazul orașului Positano, acest drum a pus Amalfi pe harta turistică a lumii. Și nu e de mirare că prin anii 1920 – 1930, aristocrația britanică își petrecea vacanțele în această zonă.

Astăzi Amalfi este unul dintre cele mai aglomerate orașe de pe Coasta Amalfitană și are un vibrato continuu, care îi dă o atmosferă tipică orașelor italiene – agitație, bună dispoziție, zumzet continuu.

Amalfi

Cum ajungeți în Amalfi?

Așa cum menționam și mai sus, Amalfi este locul unde se întâlnesc toate drumurile de pe Coastă. De aici ajungeți îndată, pe jos chiar, în Atrani, iar dacă vă țin picioarele, din Atrani puteți ajunge în Ravello, după niște sute de trepte urcate. Tot din Amalfi puteți ajunge în Agerola și în satele construite sus pe munte. În Positano ajungeți în doi timpi și trei mișcări – mă rog, dacă nu sunteți în plin sezon turistic, că atunci riscați să stați și o oră într-un autobuz plin, pentru un drum de maxim 10 minute. Tot din Amalfi aveți și cea mai bună legătură pentru insula Capri, dar și variante de transport pe apă pentru celelalte orașe de pe coastă.

Cea mai cunoscută și populară opțiune de transport pe Coasta Amalfitană rămân autobuzele SITA. Sfatul nostru este să luați în calcul varianta ambarcațiunilor care fac curse între diverse orașe pe Coastă, căci sunt mult mai rapide ca autobuzele care tranzitează Coasta, mai ales în plin sezon turistic.

Ce puteți face în Amalfi?

Dacă sunteți în căutarea unui oraș liniștit, unde să vă puteți bucura de la dolce vita, atunci reconsiderați-vă opțiunea. Nu mă înțelegeți greșit, și aici puteți gusta din plin la dolce vita, poate chiar alături de un pahar de limoncello (faimosul lichior de lămâie specific zonei). Doar că orașul are un zumzet continuu, cel puțin pe strada principală, care vă va duce direct la faimosul Duomo di Amalfi, care tronează asupra pieței centrale.

Amalfi

Cattedrale di Sant’ Andrea, numele mai puțin cunoscut al Domului, este una dintre puținele clădiri care a rămas în picioare de pe vremea când Amalfi era o importantă putere maritimă. Catedrala datează de la începutul secolului al X-lea, iar fațada sa a fost reconstruită de 2 ori de atunci. Clădirea îmbină mai multe stiluri arhitecturale, ceea ce îi conferă unicitate. Cele 62 de trepte care duc din piața centrală la catedrală sunt, de obicei, ocupate de turiști, dar și de localnici, care pur și simplu savurează spectacolul străzii și vibrează alături de oraș.

Marina Grande este plaja principală din Amalfi, ceva mai mare decât cea din Positano, dar cu același nisip grunjos și ceva pietre, ca pe aproape toată Coasta Amalfitană.

Pe noi ne-a furat grav peisajul când am ajuns prima oară în Amalfi și nu am intrat nici măcar în Duomo di Amalfi. În schimb, ne-am plimbat printre restaurantele și magazinele de suveniruri care împânzesc strada principală, am savurat o delicioasă înghețată artizanală pe treptele Domului și am rezonat cu agitația orașului. Ba chiar am avut parte și de o mică scenetă de operetă, în piața centrală, actorii promovându-și astfel spectacolul care avea loc într-una dintre serile următoare.

Amalfi

Amalfi

Amalfi

Să fim sinceri, nu ne-am caza în Amalfi decât în extra-sezon. Este prea aglomerat și exploatat turistic la maximum. Asta nu înseamnă că nu ne-a plăcut și că nu ne-ar face plăcere să ne întoarcem aici. Am rezonat mai mult cu Amalfi decât cu Positano. L-am simțit puțin mai personal și mai relaxat decât orașul-vedetă al Coastei Amalfitane. Și, cu siguranță, dacă am petrece mai mult timp aici, i-am descoperi și latura mai puțin turistică și i-am surprinde esența. De pus pe lista locurilor unde ne dorim să ne întoarcem 🙂

Amalfi

Citeste mai mult... 0 comentarii

Send a Comment

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.