Destinații interne

Cetatea Alba Carolina. Impresionanta fortăreaţă din Alba Iulia

Am vizitat Alba Iulia și Cetatea Alba Carolina în incursiunea noastră prin Transilvania și, deși nu era una dintre atracțiile principale ale itinerarului, am fost foarte inspirați să o includem pe lista noastră. Orașul în sine e departe de a fi unul spectaculos, dar asta se aplică pentru majoritatea orașelor din România. Ceea ce Alba Iulia are și alte orașe de la noi nu, este farmecul pe care i-l conferă Cetatea Alba Carolina. Recunoaștem că nu ne-am plimbat foarte mult prin Alba Iulia pentru că fix când am ajuns a început o ploaie năprasnică, aşa că impresiile noastre generale țin mai mult de cetate și de împrejurimile acesteia.

Cetatea Alba Carolina
Cetatea Alba Carolina

Despre Cetatea Alba Carolina

Cetatea Alba Carolina are statut legal de monument istoric și este o fortăreață cu bastioane de tip Vauban, construită la începutul secolului al XVIII-lea, în orașul medieval Alba Iulia. Cetatea este poziționată pe Dealul Citadelei, iar rolul său era acela de fortificație strategică de apărare a Imperiului Habsburgic împotriva eforturilor militare ale Imperiului Otoman și de consolidare a puterii habsburgice pe plan local.

Planul cetății a fost trasat în jurul axelor reprezentate de cele 6 porți (3 spre est și 3 spre vest), din care cea principală se află în partea de est. Porțile vestice făceau, la origine, legătura cu terenul de instrucție al armatei. Artera principală de circulație în interiorul cetății este între porțile III-IV-V-VI.

Cetatea Alba Carolina
Cetatea Alba Carolina

Statuile și reliefurile care împodobesc aceste porți, au ca sursă de inspirație fapte ale eroilor antici sau războaiele austro-turce, încadrându-se în stilul baroc.

Pentru a vizita eficient cetatea, vă recomandăm să vă procurați o hartă, deoarece este foarte ușor să va rătăciți pe arterele din interior. Iar pentru că vizitarea acestui loc încărcat de istorie poate dura câteva ore bune și veți avea nevoie de energie, vă recomandăm din toată inima un loc deosebit, unde puteți servi o masă copioasă, simțindu-vă precum cavalerii din Evul Mediu. Este vorba despre Pub 13 și vă spunem și un mic secret: veți găsi în meniu și cunoscutul desert din copilărie – lapte de pasăre.

Cetatea Alba Carolina
Cetatea Alba Carolina

Nu trebuie să ratați Castrul Roman, Muzeul Unirii, Universitatea 1 Decembrie 1918, Catedrala Ortodoxă, Eșafodul … de fapt, cel mai bine ar fi să vă rezervați 3-4 ore și să vizitați întreaga cetate :). Chiar dacă noi nu am apucat să vedem tot ce ne-am propus din cauza vremii potrivnice, Alba Iulia este, cu siguranță, unul dintre locurile în care ne dorim să revenim.

Cetatea Alba Carolina

Citeste mai mult... 1 comentariu


Cetatea Rupea. Punctul de control al Transilvaniei

Continuăm astăzi seria articolelor de prezentare a obiectivelor turistice din Transilvania cu Cetatea Rupea. Cetatea Rupea, una dintre cele mai vechi construcții arheologice de pe teritoriul României, cu primele semne de așezări omenești datând din paleolitic și neoliticul timpuriu,  intră în categoria cetăților ce nu trebuie ratate, mai ales dacă sunteți pasionați de arhitectura specifică a fortificațiilor. Cetatea a servit de-a lungul timpului ca fortificație, dar și refugiu pentru populația ce locuia pe dealurile și în valea din împrejurimi, așezarea ei fiind strategică: la îmbinarea drumurilor ce făceau legătura între Transilvania, Moldova și Țara Românească prin pasurile sud-estice.

Cetatea Rupea

Informații utile despre Cetatea Rupea

Reabilitată recent, Cetatea Rupea este la înălțime și la propriu și la figurat, supraveghind întreaga zona de pe vârful Dealului Cohalmului. Procesul de reabilitare al cetății, precum și cosmetizarea zonei împrejmuitoare au fost făcute profesionist, rezultatul fiind un obiectiv turistic prezentat la standarde europene. Impresia din exterior este confirmată și de ceea ce ne așteaptă în interiorul cetății. Încă de la intrarea în cetate vă va cuprinde un sentiment de siguranță, transmis de zidurile impunătoare, dar și o emoție, pe care o resimțiți atunci când vă aflați într-un loc unde în trecut s-au dat lupte pentru supraviețuire.

Cetatea Rupea

Cetatea Rupea este construită pe un masiv de bazalt pe 3 incinte și are forma unei spirale ascendente:

  • cetatea de sus care este cea mai veche construcție. Cetatea de sus a fost ridicată pe ruinele davei dacice (se presupune că ar fi ruinele cetății dacice Ramidava).
  • cetatea de mijloc, construcție din secolul al XV-lea, lărgită la începutul secolului al XVII-lea. Aici au fost ridicate Capela și Turnul Cercetașilor
  • cetatea de jos, construită în secolul al XVIII-lea.

Cetatea Rupea

Pentru a vizita Cetatea Rupea trebuie să plătiți 10 lei, un preț modic dacă luăm în calcul investițiile de reabilitare, dar și experiența vizitei în sine. Nouă ne-a plăcut mult și ne-am bucurat să vedem că reabilitarea cetății a fost făcută cu cap și, mai mult decât atât, că turiștii o vizitează în număr mare.

Cetatea Rupea

Citeste mai mult... 0 comentarii


Cetățuia. Un loc unic din Cluj Napoca

Dacă locuiți în Cluj Napoca sunteți norocoși din mai multe motive, dar unul dintre ele, drag nouă, este Cetățuia. Dacă sunteți turiști în Cluj Napoca, iară sunteți norocoși pentru că aveți ocazia să urcați pe dealul Cetățuia și să admirați Clujul de acolo. Așa că ați ghicit: astăzi vă povestim despre Cetățuie.

Cetățuia este acel loc unde vă puteți deconecta de la vâltoarea de zi cu zi, un loc care vă induce acel sentiment de relaxare și în care grijile vi se risipesc, doar pentru că trageți aer adânc în piept și sunteți „acolo”. Cel puțin așa l-am perceput noi :).

A se nota că veți aprecia experiența la adevărata valoare doar dacă veți savura un cocktail la una dintre cele 2 terase de pe deal, care oferă o priveliște genială a Clujului.

Cetățuia
Cetățuia

Cum ajungeți la Cetățuia?

Este foarte simplu de ajuns la Cetățuia, pentru că dealul pe care este localizată este vizibil din aproape orice punct al Clujului. Până ajungeți în vârful lui s-ar putea să aveți ceva emoții pentru că drumul nu este asfaltat în totalitate și are mai multe variante. Din fericire, dacă sunteți puțin atletici veți ajunge la Cetățuia indiferent de varianta pe care o alegeți. Cu puțin noroc, în câteva minute veți fi în vârf, de unde vă veți putea bucura de o priveliște de ansamblu a Clujului. Dacă ajungeți pe înserat panorama este și mai spectaculoasă.

Scurt istoric

Cetățuia este o fortificație construită in perioada Habsburgică în vârful dealului cu același nume din Cluj-Napoca, în cartierul Gruia. Cetățuia a fost clădită între anii 1715 și 1735 cu ziduri sub formă de stea, o redută, un turn și era înconjurată de bastioane, conform planurilor arhitectului militar Giovanni Murando Visconti, în exterior fiind înconjurată de un val de pământ. Porțile de acces dinspre vest și sud nu mai există, au mai rămas în picioare doar cele din sud-est și nord. Deasupra porților și în interiorul incintei se aflau diferite clădiri care adăposteau spații administrative, o garnizoană și un depozit de armament.

Cetățuia
Cetățuia

Fortificația a fost ridicată cu scopul principal de a asigura controlul asupra orașului, după trecerea Transilvaniei sub stăpânire austriacă, dar a fost folosită de multe ori și ca închisoare, îndeosebi în perioada Revoluției de la 1848. Aici a fost întemnițat și executat la 11 mai 1849 pastorul sas Stephan Ludwig Roth, unul dintre eroii Revoluției. Din vechea cetățuie a mai rămas puțin: o parte din ziduri, patru clădiri, iar reduta a fost transformată în Turnul Parașutiștilor. Întregul ansamblu a fost profund afectat de alunecările de teren din zonă.

Pe colina dealului a fost construit Hotelul Belvedere în perioada anilor 1970, iar în 1995 a fost înălțată o cruce imensă din fier, în locul celei distruse de comuniști în anii ’50. Crucea inițială a fost ridicată în memoria celor întemnițați aici.

Cetățuia
Cetățuia

Cetățuia este unul dintre locurile de unde vă puteți delecta cu una dintre cele mai frumoase panorame ale Clujului. Nouă ne-a plăcut tare mult și, cu siguranță, data viitoare când suntem în Cluj, una dintre opriri va fi acolo. 🙂Cetățuia

Citeste mai mult... 2 comentarii


Biserica fortificată din Viscri. Istorie și...adrenalină

Când am inclus biserica fortificată din Viscri pe lista noastră de obiective turistice pe care vrem să le vedem în turul Transilvaniei, nu ne-am gândit că ne așteaptă o experiență cu ceva adrenalină. Există momente în viața fiecăruia dintre noi, indiferent cât de sedentari sau rutinieri suntem, când pur și simplu simțim nevoia de aventură. Acest articol vine ca o laternă pentru cei aflați în beznă (veți vedea puțin mai încolo cât de relevantă este această referință), adică cei care simt nevoia de adrenalină, dar nu știu unde să o găsească. La biserică este răspunsul nostru. Stați, nu deschideți încă Google Maps pentru a găsi cea mai apropiată biserică din cartier (doar dacă vă mustră serios conștiința). Nu este vorba despre orice biserică. Biserica fortificată din Viscri este propunerea noastră pentru o aventură turistică, aventură după care nu veți întâmpina noaptea (întunericul în general) cu prea mare entuziasm, veți tresări de câte ori veți auzi un peltic sau veți fi recunoscători pentru că în mașină nu aveți scaune de lemn.

Biserica fortificată din Viscri
Biserica fortificată din Viscri

Cum ajungeți la Biserica fortificată din Viscri?

Totul începe cu drumul. „Imprudența” o conștientizați atunci când alegeți să părăsiți E60 și să faceți dreapta, pe drumul comunal 104L, cum veniți dinspre Sighișoara. Dacă ați ajuns aici, e recomandat să dați muzica mai tare, pentru că mașina va începe oricum să danseze și e galant din partea voastră să-i faceți pe plac (o veți aprecia înzecit după acest drum). Gropile de pe 104L vă vor face să vă simțiți astronaut, iar șanțurile vă vor duce cu gândul la unul din fronturile celui de-al Doilea Război Mondial. Voiați aventură, nu-i așa?!

În momentul în care ajungeți în Viscri luați contact cu o altă lume și simțiți esența satului patriarhal, desprins din romanele pe care le citeați în liceu. La intrarea în sat, vă întâmpină localnicii care vă oferă șosete, pulovere și fulare de lână, tricotate de femeile din sat. Se pare că aceste obiecte vestimentare sunt comercializate în Germania și reprezintă o parte majoră a veniturilor comunității din Viscri.

Știm că drumul de doar 8 km nu vă poate potoli setea de adrenalină, așa că e momentul să intre în scenă biserica fortificată din Viscri (a se rosti cu voce tare … parcă se și aude un ecou). Clădirea nu este impresionantă nici prin dimensiune, nici prin arhitectură poate doar prin comparație cu zona. Are însă acel „vino-ncoa” specific clădirilor istorice. Oricum, după ce ați parcurs „drumul inițiatic”, cu siguranță veți intra să vedeți cum arată o biserică fortificată și în interior. Aviz pentru cei care nu se uită la filme de groază, au rău de înălțime și nu deschid ochii pe întuneric de frică: pentru voi nu prea se justifică investiția de 5 lei. Pentru ceilalți: să înceapă distracția!

Biserica fortificată din Viscri
Biserica fortificată din Viscri

Pentru a vizita turnul trebuie să urcați o scară atât de îngustă, încât veți regreta că ați luat micul dejun. Fiți siguri că nu aveți nimic în mână, pentru că veți avea nevoie de palme pentru a urca în siguranță. Veți intra într-o serie de încăperi ale căror scânduri vor geme sub greutatea voastră și, într-un final, veți ajunge sus, unde e păcat să nu faceți câteva poze, pentru că priveliștea e … de ansamblu.

Acum, lăsând gluma la o parte, dacă puteți trece peste aspectele scoase în evidență mai sus, biserica fortificată din Viscri e o destinație pe care nu trebuie să o ratați, fie doar pentru faptul că face parte din patrimoniul mondial UNESCO și că zidurile sale cuprind una dintre puținele biserici-sală romanice ale secolului al XIII-lea.

Biserica fortificată din Viscri
Biserica fortificată din Viscri

Biserica a adăpostit de-a lungul vremii mulți locuitori din vecinătate și se pare că o face în continuare, ceea ce ne face să credem că există o comunitate bine închegată de șerpi în Viscri. Unul dintre ei ne-a salutat încă de la intrare cu tradiționalul deja „Sssss”. Atunci ne-am adus aminte că mai aveam locuri de vizitat și obiective turistice de văzut (în viața asta) și am lăsat în urmă biserica fortificată din Viscri.

Viscri și Biserica fortificată din Viscri sunt o experiență care ar trebui trăită măcar o dată în viață. Poate vă împinge curiozitatea să vedeți de ce Prințul Charles s-a îndrăgostit de acest sat, poate vă pasionează edificiile fortificate din Transilvania sau poate pur și simplu vreți să vedeți cum trăiesc oamenii în sate…pentru oricare dintre variante vă recomandăm Viscri 🙂

Biserica fortificată din Viscri

Citeste mai mult... 1 comentariu


Sighișoara.Cel mai frumos oraș medieval din România

Sighișoara – “perla Transilvaniei”…Nu de puține ori am auzit despre Transilvania că este una dintre cele mai frumoase regiuni ale României. De altfel este și una dintre cele mai cunoscute pentru turiștii străini, atât pentru popularitatea legendei lui Dracula, cât și pentru că Transilvania păstrează acel aer medieval prin frumoasele sale orașe: Brașov, Cluj Napoca, Sibiu, Mediaș sau Sighișoara. Și nu putem vorbi despre farmecul orașelor medievale fără să amintim de Sighișoara.

Orășelul de pe Târnava Mare vă va fascina din prima clipă în care pășiți în el. Orașul-cetate este, în prezent, printre puținele orașe medievale din Europa care încă mai sunt locuite, iar cetatea este considerată de către mulți călători drept cea mai frumoasă de pe bătrânul continent. Așadar nu este de mirare că centrul istoric a fost inclus în patrimoniul mondial UNESCO.

Sighișoara

Cum ajungeți în Sighișoara?

Din București cel mai ușor se ajunge pe ruta București-Ploiești-Brașov-Sighișoara, iar durata estimată este de aproximativ 4 ore, în condiții bune de trafic. Când am vizitat Sighișoara, noi am venit dinspre Cluj Napoca, așa că am luat-o pe traseul Cluj Napoca – Turda – Câmpia Turzii – Sighișoara. Nu excludeți însă nici varianta cu trenul, în cazul în care nu dispuneți de mașină personală. Din București biletul de tren costă aproximativ 150 de lei dus-întors, iar călătoria durează circa 5 ore.

Sighișoara

Ce puteți face în Sighișoara?

Odată ce ați intrat în partea veche a orașului Sighișoara veți simți că lăsați deoparte locul din care ați venit și vă lăsați purtați de farmecul acestui oraș, cu casele sale vopsite în culorii vii, cu străduțele sale pietruite și înguste, toate vegheate de Turnul cu Ceas, unul dintre simbolurile orașului. Turnul cu Ceas a fost construit în secolul al XIV-lea, având rol de apărare pentru poarta cetății. Turnul are o înălțime de 64 de metri și 4 turnulețe secundare. Ceasul din vârful turnului a fost realizat în Elveția și a fost atestat documentar la jumătatea secolului al XVII-lea, iar statuetele din lemn au fost realizate de sculptorul Johann Kirschel și reprezintă zilele săptămânii. Turnul cu Ceas a fost sediul primăriei orașului Sighișoara până pe la jumătatea secolului al XVI-lea, iar din 1898 a devenit muzeul orașului. Acesta se poate vizita în schimbul unei sume de 12 lei, iar dacă muzeul în sine nu este impresionant, priveliștea care vi se ivește odată ajunși în vârf este de neprețuit.

Sighișoara
Turnul cu ceas și viitoare destinații de vacanță 🙂

Să nu credeți însă că doar Turnul cu Ceas este tot ce puteți vedea în Sighișoara. Ca un adevărat oraș-cetate care se respectă, Sighișoara vă întâmpină cu diferite fortificații specifice orașelor medievale din Transilvania (cum ar fi turnurile diferitelor bresle de meșteșugari), iar dacă vă pasionează acest tip de edificii puteți face chiar un tur al fortificațiilor. Tot în Sighișoara puteți vedea și casa în care se presupune că s-a născut Vlad Țepeș, Biserica din Deal sau Biserica Mănăstirii Dominicane. Însă acestea sunt doar câteva recomandări, iar sfatul nostru ar fi să vă plimbați pe străduțele înguste și să vă bucurați de oraș în sine.

Sighișoara

O mică remarcă ar fi de făcut în legătură cu locurile unde poți mânca. Ca în aproape toate orașele cu potențial turistic, este bine să evitați zona centrală. Nu doar că este foarte aglomerată și sunt slabe șanse să găsiți un loc liber (mai ales pe timp de vară), ci și prețurile sunt exagerate și mâncarea nu este bună. Noi am încercat restaurantul Casa cu Cerb și am fost total dezamăgiți de mâncare, prețuri și calitatea serviciilor.

Însă, exceptând acest mic inconvenient, Sighișoara este unul dintre cele mai frumoase orașe ale României, are un aer romantic și cochet și poate constitui, cu siguranță, o altă alternativă de weekend pentru Valea Prahovei.

Sighișoara

Citeste mai mult... 2 comentarii

Send a Comment

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.