Edinburgh. Ghid de călătorie

Scoția se afla pe lista noastră de călătorii de muuultă vreme, iar anul acesta am decis să îi ridicăm prioritatea pe listă. Așa că, pe la începutul lunii mai, am plecat să descoperim două dintre cele mai cunoscute orașe ale Scoției: Edinburgh și Glasgow .

Cu acest articol începem seria de articole de călătorie despre cele două orașe. Vă vom povesti cum ajungeți, unde vă cazați și ce puteți face în fiecare dintre cele două orașe. Vă vom purta cu gândul și pe urmele lui Harry Potter, iar la final tragem linie și organizăm o “bătălie” virtuală între Edinburgh și Glasgow. Dar, înainte de toate, vă invităm să citiți câteva informații utile despre Edinburgh.

Edinburgh

O scurtă istorie a orașului

Capitala Scoției, Edinburgh, datează din secolul al VII-lea, iar până în 1018 era considerat orașul de graniță al Scoției. În secolul al XI-lea, sub domnia lui Malcolm Canmore, Castelul din Edinburgh, a devenit una dintre reședințele preferate ale Curții Regale. Acest lucru a dus, automat, la o dezvoltare a orașului și la creșterea prosperității locuitorilor.

În perioada Evului Mediu a fost construit Holyrood Palace, un important obiectiv turistic al orașului chiar și astăzi. Totodată, Holyrood Palace este și palatul de reședință al suveranei Marii Britanii atunci când vizitează Scoția.

Edinburgh
Holyrood Palace

Și pentru că tot am adus în discuție și relația cu Marea Britanie, ar fi bine să știți că de prin 1513 până prin 1603 au existat tensiuni serioase între cele două puteri. Însă, în 1603, a avut loc Unirea Coroanelor. Acest lucru a însemnat și rezolvarea majorității conflictelor deschise din acea perioadă. Dar o rivalitate mocnită între scoțieni și englezi este perceptibilă chiar și astăzi…este însă foarte bine mascată de politețea specific britanică 🙂

În a doua jumătate a secolului al XVIII-lea are loc apogeul influenței intelectuale a orașului. Nume precum David Hume sau Adam Smith au dus mai departe moștenirea culturală pe care a lăsat-o omenirii Universitatea din Edinburgh. Această instituție de învățământ a fost fondată în 1583 și este, și în acest moment, una dintre cele mai prestigioase universități din Europa. Iar rolul important pe care l-a avut orașul în dezvoltarea culturală a Europei încă poate fi simțit la o simplă plimbare prin centrul orașului. Mergeți pe Royal Mile, dintr-un capăt în celălalt, și o să înțelegeți la ce ne referim.

Cum ajungeți în Edinburgh?

Edinburgh are propriul aeroport, însă din România nu există încă zboruri directe spre acest oraș. Varianta low-cost, pe care am folosit-o și noi, este să zburați din București în Glasgow. De acolo puteți să luați un autobuz până la Edinburgh. Zborurile directe dinspre București spre Glasgow sunt operate de 2 companii low cost: Blue Air și Wizz Air.

Noi am decis să mergem direct din Glasgow în Edinburgh, urmând să ne întoarcem în Glasgow cu câteva zile înainte de zborul de întoarcere. Distanța dintre Glasgow și Edinburgh este de 47 de mile, aproximativ 75 de km. Ceea ce s-ar traduce cam într-o oră cu mașina sau autobuzul. La o primă căutare pe internet, varianta cea mai plauzibilă era trenul. Însă ne-au descurajat puțin prețurile biletelor, așa că am început să cercetăm situația mai în profunzime. Și, surpriză, am dat peste o comoară: Megabus.

Megabus este o rețea de autobuze low-cost care are curse între toate orașele importante ale Regatului Unit, dar face legătura și între alte orașe din Europa de Vest. Biletele se pot achiziționa atât online, cât și offline ( 🙂 ), la casele de bilete Megabus din autogările de unde au plecări. Noi am ales varianta achiziționării biletelor online, iar un drum dus-întors Glasgow – Edinburgh ne-a costat pe amândoi 10 lire. Trenul ar fi fost cam de 3 ori pe atât. Autobuzele sunt curate, au wi-fi gratuit și, foarte important, sunt punctuale. Stația finală în Edinburgh este Edinburgh Bus Station, fix în centrul orașului.

Ca să luați autobuzul din Glasgow spre Edinburgh va trebui să ajungeți la autogara centrală din Glasgow – Buchanan Bus Station. De la aeroport faceți cam 35 de minute, iar autobuzul 500 pe care îl luați de la Terminal Building vă va duce fix la Buchanan. Chiar aproape de ieșirea din aeroport veți găsi Biroul de Informare Turistică, iar de acolo puteți cumpăra biletele pentru autobuzul 500. Și, evident, puteți cere mai multe detalii, dacă aveți nevoie.

Edinburgh

Unde vă cazați și unde mâncați în Edinburgh?

Dacă aruncați un ochi așa, la întâmplare, pe orice site de rezervări, o să vă convingeți că Edinburgh nu poate fi considerat un oraș ieftin, mai ales în ceea ce privește cazarea. Prețurile camerelor în centrul orașului depășeau cu mult bugetul nostru. Prin urmare, ne-am orientat spre o cazare puțin mai departe de centru, aproape de Arthur’s Seat – Alpha Guest House. Este o afacere de familie, iar noi ne-am simțit foarte bine aici. Camera a fost foarte curată, micul dejun este inclus în preț, iar conexiunile cu centrul orașului sunt foarte bune.

Alpha Guest House

Alpha Guest House

Mâncarea în Edinburgh este și ea destul de scumpă. Opțiunile sunt însă nelimitate, atât din prisma numărului de restaurante, cât și din prisma diversității culinare. Aveți de ales între pub-urile specifice Regatului Unit, restaurante cu specific asiatic sau cu specific italienesc. Însă pregătiți-vă să scoateți din buzunar minim 10 lire de persoană pentru un fel de mâncare. Dacă ajungeți în Edinburgh în timpul săptămânii aveți șanse să găsiți restaurante care oferă meniuri turistice, la prețuri mai avantajoase față de meniurile a la carte. Nu ne-a atras atenția niciun restaurant în mod deosebit, cum ni s-a întâmplat în Praga, însă am mâncat mâncare thailandeză foarte apropiată ca gust de cea originală. Nici cu bucătăria italiană nu ne-a fost rușine 🙂

Transportul public în Edinburgh

Surprinzător sau nu, Edinburgh nu are metrou. Însă, transportul public de la suprafață este atât de bine organizat încât nici nu veți simți nevoia să circulați cu metroul. Autobuzele care operează cursele în interiorul orașului țin de Lothian Buses. Iar dacă până acum nu ați avut ocazia să vă plimbați cu un double decker, acum este momentul :).

Edinburgh

Prețul unui bilet pentru o zi este de 4 lire și include călătorii nelimitate pe toate rutele. Prețul unei călătorii este de 1.6 lire. Biletele se cumpără direct de la șofer și este foarte important să aveți fix suma necesară (în funcție de tipul de bilet pe care îl doriți), pentru că șoferii nu dau rest.

Edinburgh ne-a fascinat de la prima străduță pe care am văzut-o pe fereastra autobuzului. Arhitectura orașului, căsuțele ușor în pantă, cu balcoane hexagonale și ferestre mari, curățenia și florile de primăvară, care împânzeau străzile, ne-au convins să mergem pe jos de la Edinburgh Bus Station la guest house. Uitându-ne puțin înapoi la această decizie, poate nu a fost cea mai înțeleaptă :). Mai ales că aveam și bagajele cu noi, iar drumul a fost unul de vreo 7 km. Dar pur și simplu nu am putut rezista tentației de a lua la pas orașul. Credem că v-ați dat seama până acum că asta este una dintre activitățile noastre preferate când plecăm în călătorii :).

Edinburgh

Iar acum că v-am spus câteva aspecte practice despre organizarea unui city break în Edinburgh, nu ne rămâne decât să ne concentrăm atenția pe activitățile pe care le puteți face aici. Dar despre toate acestea în episoadele următoare 🙂

Send a Comment

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.