Glasgow. Ghid de călătorie

Dacă până acum v-am povestit despre ce puteți face dacă ajungeți în Edinburgh, de astăzi începem o nouă serie de articole despre cel de-al doilea oraș din Scoția pe care l-am vizitat – Glasgow. Iar la sfârșitul acestei serii de articole, concluzionăm cu o bătălie între cele două orașe și un articol surpriză, magic am putea spune :). Dar, până ajungem la finalul seriei despre Scoția, să revenim la ale noastre și să începem povestea despre Glasgow.

Glasgow
Universitatea din Glasgow

O scurtă istorie a orașului Glasgow

Locul pe care este situat astăzi Glasgow datează din preistorie. Orașul s-a dezvoltat treptat, ajungând unul dintre cele mai prospere orașe în Evul Mediu.  Tot din Evul Mediu datează și primul pod peste râul Clyde, mai exact din anul 1285.

Faimoasa Universitate din Glasgow a fost fondată în 1451, iar astăzi este una dintre cele mai prestigioase universități din Europa. Iar faptul că Glasgow este un important centru studențesc se simte și se vede pe fiecare stradă aproape, mai ales în districtul West End.

Glasgow
Universitatea din Glasgow

Prin 1611 orașul este desemnat burg roial. Iar prosperitatea despre care vă povesteam la începutul articolului s-a propagat inclusiv în secolul al XVII-lea. Această prosperitate se traducea, de fapt, prin comerț internațional, invenții și manufactură.

Nu este de mirare că atunci când Daniel Defoe a vizitat orașul (prin secolul al XVIII-lea) a spus despre Glasgow: The cleanest and beautifullest and best built city in Britain, London excepted. Iar Glasgow se poate lăuda și cu faptul că a fost printre primele orașe europene care a ajuns la 1 milion de locuitori.

Însă perioada aceasta de prosperitate și înflorire a luat sfârșit odată cu Primul Război Mondial. După încheierea războiului, orașul a intrat într-o perioadă de declin, care s-a extins până în anii ’60. De-abia în perioada 1950-1970 au fost puse bazele unui program structurat de reconstrucție și regenerare a orașului. Acesta s-a bazat, în principal, pe investiții majore în infrastructură.

Astăzi, Glasgow este cel mai mare oraș din Scoția. Şi, așa cum menționam și mai sus, este şi un important centru universitar. Orașul ne-a dat impresia că este mult mai relaxat decât Edinburgh, un oraș mult mai clasic și mai structurat. Atmosfera relaxată este clar dată de multitudinea pub-urilor și localurilor, în special în cartierul West End, dar și de locuitorii orașului. Nu degeaba motto-ul orașului este People make Glasgow. Și, pe bună dreptate, nu ni s-a întâmplat de prea multe ori prin călătoriile de până acum să ne oprească oamenii pe stradă și să se ofere să ne dea indicații sau să ne povestească despre orașul lor.

Glasgow
Unul dintre citatele noastre preferate
Glasgow
Și un alt citat preferat 🙂

Cum ajungeți în Glasgow?

Din România, există zbor direct București – Glasgow cu BlueAir și WizzAir. Dacă alegeți să zburați în alt oraș din Marea Britanie, aveți întotdeauna opțiunea să ajungeți în Glasgow cu Megabus. Despre Megabus v-am povestit și în primul articol despre Edinburgh.

Unde vă cazați și unde mâncați în Glasgow?

Posibilitățile de cazare în Glasgow sunt nenumărate, însă noi vă recomandăm zona West End pentru că aveți o multitudine de restaurante, pub-uri și baruri la câțiva metri de aproape orice hotel ați alege.

Glasgow
Stradă din West End

Din păcate, spre deosebire de Edinburgh, nu vă putem recomanda hotelul la care am stat noi: Heritage Hotel. Deși avea review-uri bune, pe noi ne-a dezamăgit destul de rău hotelul. Aflându-se într-o clădire victoriană, avea un aer foarte învechit. Asta nu ne deranja în mod deosebit, dacă era curat (în special, baia). Și nici micul dejun nu era deloc îmbietor. Mai ales că atunci când ieșeam din cameră să mergem la micul dejun ne lovea un miros rânced de ne pierea toată pofta de mâncare :). Şi o să ne oprim aici cu motivele pentru care nu vă recomandăm acest hotel.

Transportul public în Glasgow

Cele mai bune conexiuni cu toate punctele de interes ale orașului sunt asigurate de autobuzele operate de SPT. Spre deosebire de Edinburgh însă, biletul nu are un preț fix. Va trebui să îi spuneți șoferului până unde mergeți și el vă va spune cât trebuie să plătiți. Însă, la fel ca în Edinburgh, va trebui să aveți o sumă fixă de bani pentru plata biletului, căci nu veți primi rest. Şi, pe lângă asta, vă ținem pumnii să găsiți șoferi de la care să și înțelegeți ce vă spun. Noi suntem înnebuniți după accentul scoțian, dar de câteva ori ni s-a întâmplat să nu înțelegem nimic din ce ni se spunea… inclusiv la prima călătorie cu autobuzul în Glasgow. Prin urmare, am plătit mai mult decât făcea călătoria de fapt :).

Glasgow
West End

Glasgow are și metrou. Un bilet de o zi costă 4 lire, însă nu vă așteptați la o rețea extinsă de metrou. Există o singură magistrală, iar traseul practic înconjoară centrul orașului. Iar metroul este compus din două vagoane, foarte mici și înghesuite…practic, ne-am simțit într-o cutie pe șine.

În încheierea acestui articol am putea spune că poate Glasgow ne-ar fi plăcut mai mult dacă nu vedeam prima oară Edinburgh. Am fost tentați mereu să facem o comparație între cele două orașe. Acest lucru nu înseamnă însă că nu am recomanda o vizită în Glasgow, mai ales pentru vibe-ul tineresc pe care îl are orașul. Iar despre ce puteți vedea în Glasgow vă povestim în episodul următor.

One thought on “Glasgow. Ghid de călătorie”

Send a Comment

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.