Highway 1. Drumul panoramic pe coasta Pacificului în California.

Pe Highway 1 am ajuns în aprilie 2015, când am călătorit din nou în California. Pentru că, de data aceasta, nu am mai stat în apropiere de San Francisco și pentru că deja vizitasem orașul de două ori în ultimul an de zile, am decis să mergem pe unul dintre cele mai frumoase drumuri panoramice pe care am fost vreodată. Așa cum v-ați dat seama încă de la începutul articolului, este vorba despre Highway 1, pe coasta Pacificului, iar în cele ce urmează vă voi povesti cum să ajungeți acolo și ce puteți vedea.

Capitola

Highway 1 pornește din apropierea orașului Los Angeles și urmează Coasta Pacificului până în San Francisco, traversând inclusiv faimosul Golden Bridge. Noi am parcurs aproximativ 60 de mile pe acest drum panoramic , din Santa Cruz până la Half Moon Bay, dar până să vorbim despre asta trebuie să vă povestesc despre un orășel aflat chiar lângă Santa Cruz, mai precis la 5,6 mile și aproximativ 15 minute cu maşina. Se numește Capitola și are ieșire la Golful Monterrey. Este un oraș extrem de pitoresc şi unul dintre locurile preferate ale americanilor care locuiesc în San Francisco și împrejurimi pentru achiziționarea caselor de vacanță.

Capitola
Plaja din Capitola
Capitola
Plaja din Capitola

Capitola este cea mai veche stațiune turistică de la malul mării din California, iar faleza este împânzită de restaurante și magazine tip boutique. Este genul de loc în care mergi să te deconectezi de agitația metropolei și să te bucuri de soare, ocean și un pahar de vin, întrucât orașul este cunoscut pentru cramele sale.

Capitola
Plaja din Capitola
Capitola
Lecție de surf în Capitola

Santa Cruz

Planul nostru includea, pe lângă o vizită în Capitola, și o vizită în Santa Cruz, urmând să ne întoarcem pe Highway 1 din Santa Cruz până la Half Moon Bay și apoi în Santa Clara, unde eram cazați. Zis și făcut. După o plimbare pe Esplanada din Capitola și un prânz la unul dintre restaurantele de pe faleză, am plecat spre Santa Cruz.

Santa Cruz
Plaja din Santa Cruz

Santa Cruz este unul dintre cele mai cunoscute orașe de coastă din California, fiind faimos în special pentru plaja sa vastă, dar și pentru parcul de distracții aflat chiar la intrarea pe plajă. În aprilie, când am ajuns aici, plaja era plină și, chiar dacă apa oceanului nu avea mai mult de 15-18 grade Celsius, acest lucru nu îi împiedica pe oameni să intre în apă. Partea amuzantă este că intrau fie în costume de surferi, fie în jeans. Probabil este una dintre legile nescrise ale americanilor despre cum să faci baie în ocean :).

Highway 1

Și uite așa, după vreo oră petrecută în Santa Cruz, am pornit pe drumul care poate fi clasat, fără discuție, printre cele mai frumoase pe care am fost până acum.

Așa cum vă spuneam mai sus, Highway 1 pornește din apropiere de Los Angeles și urmărește linia oceanului până în San Francisco. Dinspre Santa Barbara spre Santa Cruz drumul este extrem de spectaculos, trecând și prin Big Sur, o regiune extrem de spectaculoasă unde Munții Santa Lucia se îmbină cu Pacificul. Întrucât aveam doar jumătate de zi la dispoziție, am mers pe Highway 1 din Santa Cruz spre Half Moon Bay, iar, cu următoarea ocazie, cu siguranță o să ne îndreptăm și spre Big Sur, Santa Barbara și, de ce nu, Los Angeles.

Din Santa Cruz am mers spre Davenport, neștiind ce peisaje spectaculoase ne așteaptă.

Highway 1
Plajă lângă Highway 1
Highway 1
Plajă lângă Highway 1

Drumul te surprinde la fiecare curbă, dezvăluind plaje sălbatice și oceanul în toată splendoarea sa. Unele plaje sunt mai populate, fie de persoane care campează în locurile special amenajate, fie de iubitorii de windsurf. Însă, la fel de uşor poţi găsi şi plaje singuratice, unde te poţi bucura în voie de ocean.

Highway 1
Plajă lângă Highway 1
Highway 1
Plajă lângă Highway 1

Pe la jumătatea drumului între Santa Cruz și Half Moon Bay, în apropiere de Pescadero, am oprit la un restaurant, aflat chiar la drum, unde am mâncat poate cel mai bun desert de până acum: o tartă de vanilie cu căpșuni și fructe de pădure, crescute organic, chiar de proprietarii restaurantului. Ca să înțelegeți de ce spun că a fost poate cel mai bun desert pe care l-am mâncat până acum, vă las mai jos o imagine 🙂

Tartă cu fructe
Celebra tartă cu fructe

Apoi, cu forțe proaspete, am pornit spre ultimul obiectiv turistic al zilei, Half Moon Bay.

Half Moon Bay

Half Moon Bay este un oraș de coastă, aflat în districtul San Mateo, al cărui principal obiectiv turistic este Pillar Point Harbor. Noi nu am ajuns chiar în oraș pentru că ne-am oprit la Half Moon Bay State Beach, unde am poposit chiar la apusul soarelui și, cu riscul de a mă repeta, am rămas stupefiați de frumusețea peisajului. Lăsăm imaginile de mai jos să vă convingă că nu am exagerat cu nimic 🙂

Half Moon Bay
Half Moon Bay State Beach
Half Moon Bay
Half Moon Bay State Beach
Half Moon Bay
Half Moon Bay State Beach
Half Moon Bay
Câmp de flori în apropiere de Half Moon Bay
Half Moon Bay
Half Moon Bay State Beach
Half Moon Bay
Half Moon Bay State Beach

Există anumite locuri unde trebuie să ajungi cel puțin măcar o dată în viață. Highway 1 și orășelele pitorești de pe Coasta Pacificului se înscriu în această categorie și sunt, cu siguranță, o experiență care merită trăită. Noi plănuim, în viitor, un traseu pe Highway 1 dintr-un capăt în celălalt, cu opriri în orașele cheie.

Send a Comment

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.