Belgrad. Capitala surpriză din Balcani

“Is this your first time in Belgrad?” a fost întrebarea pe care ne-a adresat-o Zivorad, proprietarul apartamentului în care ne-am cazat. “Yes”, am răspuns noi cuminţi, neştiind încă la ce să ne aşteptăm. Iar replica lui Zivorad a fost “Welcome to Paradise!” şi noi am simţit ironia amară din replica lui.

Prima impresie despre Belgrad nu a fost favorabilă, recunoaștem. Prima oară am ratat ieşirea de pe autostradă, ne-am întors şi am ieşit pe o altă stradă decât cea pe care ar fi trebuit să fim, iar după ce ne-am învârtit pe alte câteva străzi am ajuns din nou pe autostradă. A treia încercare a fost cu noroc şi am reuşit să ajungem pe strada Kneza Milosa, unde ne-au întâmpinat două ruine ale unor clădiri bombardate. La toate acestea s-a adăugat şi faptul că nu reuşeam să găsim strada pe care era localizat apartamentul, totul în minunata atmosferă a celor 40 de grade Celsius (sau poate şi mai mult). Aşa că am parcat frumos în Piaţa Republicii, în spatele unui autobuz galben, şi l-am aşteptat pe Zivorad să vină să ne ia de acolo :).

Şi pentru că mai aveam cam jumătate de zi am decis să începem explorarea oraşului cu obiectivele cele mai apropiate de apartamentul nostru. Şi atunci a fost momentul în care am început să îmi schimb părerea despre Belgrad 🙂

Detalii arhitecturale ale unei clădiri din Belgrad
Detalii arhitecturale ale unei clădiri din Belgrad

Azi nu vrem să vă povestim despre obiectivele turistice din Belgrad pentru că vom avea postări separate, dedicate lor. Deşi e greu să ne abţinem să nu vă spunem despre Kalemegdan, strada Knez Mihajlova sau despre Zemun, vreau doar să vă spun ce impresie ne-a lăsat orașul Belgrad.

Piaţă în cartierul Zemun al Belgradului
Piaţă în cartierul Zemun, Belgrad

Impresii despre Belgrad

Este un oraş cvasi-occidental şi spun cvasi pentru că încă se mai văd urmele războiului şi se mai simte tiparul comunist. Dar, pe lângă acest aspect, Belgrad este un oraş frumos, deosebit, cu un aer aparte. Este curat, oamenii sunt foarte primitori, vorbesc engleza şi sunt întotdeauna dispuşi să te ajute. Clădirile din partea veche a oraşului încă mai păstrează arhitectura de dinaintea perioadei comuniste şi majoritatea dintre ele se află într-o stare bună. Nu am văzut câini fără stăpân, nu am văzut mizerie lăsată de câinii cu stăpân.

Belgrad este o capitală verde: indiferent de zona în care te afli, este imposibil să nu găseşti un parc în apropiere. Şi pentru că tot vorbim de parcuri, cele pe care le-am văzut sunt curate, amenajate şi, mai important, locuitorii oraşului respectă curăţenia. Toate, dar absolut toate obiectivele turistice ale Belgradului, sunt semnalizate corespunzător; în tot oraşul găseşti panouri cu indicaţii în limba engleză către atracţiile din zonă. Un aspect foarte important este că turiştii pot călători cu mijloacele de transport în comun gratis şi beneficiază şi de parcare gratuită, iar pentru noi asta a fost un mare plus.

Mâncarea este bună şi destul de ieftină, iar servirea este un alt atu al oraşului: nu am întâlnit niciun chelner care să nu ne servească zâmbind sau care să nu ştie limba engleză, măcar la nivel de bază.

Ce nu ne-a plăcut este faptul că pe drumul înspre Belgrad şi dinspre Belgrad, indicatoarele nu sunt chiar frecvente, iar dacă nu ai GPS te poţi trezi pe altă rută decât cea pe care ar trebui să fii (ceea ce ni s-a întâmplat şi nouă, dar cu bunăvoinţa localnicilor din diversele sătucuri prin care am trecut, am reuşit să ajungem pe drumul cel bun). În unele zone sau prin pasaje nu vă va întâmpina chiar cel mai îmbietor miros, dar punând în balanţă aspectele pozitive ale oraşului puteți trece uşor peste aceste inconveniente.

Belgrad este o alternativă perfectă şi ieftină pentru un city-break în apropiere de România.  E o experienţă interesantă şi noi vă recomandăm să o luaţi în calcul pentru planurile voastre de vacanţă. Iar despre atracţiile turistice ale oraşului vă povestim în următoarele articole :).

One thought on “Belgrad. Capitala surpriză din Balcani”

Send a Comment

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.