Singapore. Impresii de călătorie (I)

M-am întors de o săptămână din Singapore și de o săptămână mă gândesc cum să creionez mai bine articolul acesta, astfel încât voi, cei care îl citiți, să fiți transpuși cât mai bine și mai realist posibil în atmosfera de acolo și în ce a însemnat Singapore pentru mine. Și iată că, după o săptămână, am îndrăznit să încep să scriu și să împărtășesc cu voi gândurile mele. Din primă instanță vă spun că acesta este primul articol din seria despre Singapore, întrucât sunt mult prea multe lucruri de povestit pentru a le comprima într-o singură relatare. Acestea fiind spuse, așezați-vă comod și să începem, zic.

Așa cum vă spuneam și în primul articol despre Singapore, de dinaintea plecării, această călătorie a apărut oarecum pe neașteptate și a fost în interes profesional. Evident, petrecând două săptămâni acolo am încercat pe cât posibil să văd cât mai multe obiective turistice și să experimentez din lucrurile specifice orașului și continentului. Și am reușit, zic eu, profitând și de faptul că am mers și în locurile frecventate de localnici, nu doar de turiști. Dar până a vă povesti despre aceste experiențe, să începem cu detaliile practice despre Singapore.

Singapore
Marina Bay Sands, Singapore

Cum ajungeți în Singapore?

Răspunsul la această întrebare este, evident, cu avionul. Cea mai bună rută din punctul de vedere al orelor de zbor este via Istanbul . Eu am zburat cu Turkish Airlines pe ruta București – Istanbul – Singapore, timp total de călătorie (cu tot cu escală), aproximativ 13 ore. Evident, prețul biletului de avion este un factor extrem de important pentru alegerea rutei, așa că sfatul meu este să stați cu ochii pe ofertele companiilor aeriene, pentru că am văzut prețuri foarte bune la biletele de avion către Singapore, în anumite perioade ale anului.

De la aeroport spre oraș

De la aeroportul Changi (desemnat cel mai frumos aeroport din lume) aveți mai multe opțiuni pentru a ajunge în oraș:

  • cea mai comodă opțiune este cu taxiul – o cursă până în centrul orașului costă aproximativ 20 de dolari singaporezi, dacă nu circulați pe timp de noapte, când tariful este aproape dublu. Taxiurile sunt disponibile imediat ce ieșiți din aeroport și va trebui să vă așteptați rândul, la coadă, pentru a fi direcționați către taxiurile disponibile.
  • contra sumei de 9 dolari singaporezi, puteți lua shuttle-ul care vă duce de la aeroport direct la hotelul unde urmează să vă cazați. Dacă sunteți interesați de această opțiune, veți fi îndrumați, în apropierea ieșirii din aeroport, de către personalul special instruit.
  • cu mijloacele de transport în comun – puteți lua metroul (MRT) direct de la aeroport și aveți și conexiuni bune cu autobuzele, în funcție de zona în care sunteți cazați.

Primele impresii din Singapore

Încă de când am ieșit din aeroport mi-am dat seama că tot ce am experimentat în călătoriile mele anterioare nu își va găsi termen de comparație cu ce voi experimenta în Singapore. Și nu m-am înșelat.

Singapore a fost primul meu contact cu Asia și deși nu aici simți spiritul autentic al Asiei (căci Singapore, este probabil cel mai cosmopolit oraș al continentului) experiențele pe care le-am trăit aici nu pot fi comparate cu nimic din ce am văzut în Europa.

Pe drumul de la aeroport către oraș eram fascinată de zgârie-nori și de clădirile foarte înalte situate de o parte și de alta a autostrăzii cu 4 benzi pe sens…deja sună bine, nu?! Peste tot pe unde treceam nu puteam să nu remarc curățenia exemplară și grija acordată aspectului general al orașului. Citisem despre Singapore că este printre cele mai curate orașe ale lumii, însă până nu ajungi acolo nu te poți convinge cu adevărat de asta. Planificarea este la ea acasă acolo și, surprinzător (pentru europeni cel puțin), este că absolut toată lumea respectă această planificare.

În prima seară am fost să văd celebrul Marina Bay Sands, faimosul hotel în formă de navă, pe care sigur l-ați văzut cel puțin în poze care circulă pe internet. Față în față cu hotelul este districtul financiar al orașului, o zonă doar cu zgârie-nori, puternic luminați pe timp de noapte, unde își au sediul majoritatea celor mai importante companii din lume. Întregul peisaj mă făcea să ma simt ca și cum aș fi pe o altă planetă sau chiar într-un film SF.

Singapore
Districtul financiar din Singapore

Această senzație mi s-a accentuat pe toată durata șederii mele, odată ce am început să explorez orașul puțin câte puțin. Faimoasele și frumoasele Gardens by the Bay, spectacolul de lumini și muzică de la Marina Bay Sands, districtul financiar, safari-ul de noapte și Insula Sentosa sunt doar câteva dintre atracțiile turistice care mi-au accentuat senzația că mă aflam într-un decor de film SF. În același timp însă, în zonele mai vechi ale orașului, arhitectura specific colonială se face remarcată prin frumusețea clădirilor de acest tip, într-un oarecare contrast cu partea foarte nouă a orașului. Ce este de admirat însă, este că aceste contraste arhitecturale nu sunt în niciun caz deranjante privirii, ci fac parte din farmecul orașului.

Despre toate acestea însă și despre experiențele culinare din frumosul oraș-stat, vă povestesc în detaliu, în episodul următor al Poveștii din Singapore!

 

Send a Comment

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.