Insula Chrissi. Cum să te simți o zi ca în Caraibe

Despre insula Chrissi nu ştiam nimic până să ajungem în Creta, unde atât agenţiile locale de turism cât şi tour-operatorul cu care am călătorit, ofereau excursii de o zi către insulă şi încercau să te atragă prin faptul că aceasta este denumită “Caraibele Mediteranei”, prin prisma apelor de culoare turcoaz. Aşa că am decis să alocăm o zi din sejurul nostru acestei insule. Vă spunem de la început: a fost una dintre cele mai bune decizii pe care le-am luat 🙂

Insula Chrissi
Insula Chrissi

Cum ajungi pe Insula Chrissi?

Insula Chrissi este un petec de pământ, la care ajungeți după un drum de aproximativ 2 ore şi jumătate cu autocarul până în Ierapetra, de unde luați un feribot care vă va duce la această mică insulă. Drumul până în Ierapetra este destul de spectaculos, oferindu-vă nenumărate privelişti în care muntele se contopește cu marea:

Privelişte pe drumul spre Ierapetra
Privelişte pe drumul spre Ierapetra

 

Privelişte pe drumul spre Ierapetra
Privelişte pe drumul spre Ierapetra

Pe drumul spre Ierapetra ne-a mai atras atenţia şi un orăşel prin care am trecut, Agios Nikolaos, boem şi destul de luxos. Călătoria cu feribotul a fost interesantă şi ea, dacă putem spune aşa, mai ales datorită diversităţii oamenilor de la bord. Dar. când am ajuns pe insula Chrissi, totul a fost dat uitării:

Culoarea apei la intrarea pe Insula Chrissi
Culoarea apei la intrarea pe Insula Chrissi

 

Plaja de pe Insula Chrissi
Plaja de pe Insula Chrissi
Vedere de pe plaja insulei
Insula Chrissi

 

Insula Chrissi
Insula Chrissi

Pe noi ne-a lăsat fară cuvinte marea asta 🙂 Numele de “Caraibele Mediteranei” nu ni se pare că i se potriveşte decât din prisma culorii apei, întrucât insula este mică, nelocuită și extrem de exploatată turistic (un şezlong şi o umbrelă costau aproape 15 euro pe zi). Însă când vezi apa asta parcă uiţi şi de acest aspect. Am stat câteva ore aici şi nu ne puteam sătura de aşa privelişte. Cu toate acestea, intrarea în apă nu este tocmai prietenoasă, deoarece pe fundul mării sunt plăci mari de calcar, foarte alunecoase şi ascuţite în unele locuri. Așa cum am precizat și mai sus, insula Chrissi nu este locuită, deci poate fi vizitată doar în excursii de o zi.

Trebuie să mai ştiți şi că insula are o întindere de 12.8 km de-a lungul coastei Ierapetra în Marea Libiei. Are aproximativ 5 km în lungime si 1 km în lăţime.  În afară de plajă, pe insulă mai poţi urca şi pe Dealul Kefala (cel mai înalt punct al insulei) de unde poţi vedea şi pădurea de cedri a insulei, probabil cea mai veche din Europa. În partea vestică a insulei poţi vedea capela Agios Nikolaos, care datează din secolul al XIII-lea, ruinele Minoice, un port vechi, un far, morminte romane gravate cu diferite inscripţii şi o salină.

Este un obiectiv turistic care merită văzut cel puţin o dată, dacă ajungi în Creta. Iar sfatul nostru este să vă achizionați excursia către insulă direct de la agențiile locale de turism. Le găsiți în fiecare stațiune din Creta, iar diferențele de preț între excursiile oferite de acestea și tour-operatorii românești sunt considerabile.

2 thoughts on “Insula Chrissi. Cum să te simți o zi ca în Caraibe”

Send a Comment

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.