Istanbul. Oraşul mamut

Ne-am întors din vacanță și suntem dornici să vă povestim despre locuri frumoase, precum Istanbul. Mega-proiectul de care ne-am ocupat în ultimul timp e aproape de finalizare (vă vom dezvălui curând despre ce e vorba), așa că e momentul să revenim la bunele obiceiuri și să nu vă mai neglijăm 😛

Să lăsăm, așadar, introducerile și să intrăm în pâine cu impresii dintr-un oraș-mamut, mai precis din Istanbul. Trebuie să vă spunem din start că Istanbul nu a fost destinația principală, ci mai degrabă am fost în trecere prin el, însă nu puteam rata ocazia de a-l “testa” puțin și de a inspira aerul încărcat de istorie al fostului Constantinopol. Cu siguranță o zi petrecută în Istanbul nu e suficientă decât pentru formarea unei prime impresii, pentru că pare genul de oraș care trebuie descoperit în profunzime. Totuși, o zi este suficientă pentru a te face să-ți dorești să revii; cel puțin ăsta a fost efectul său asupra noastră.

Cum ajungeți în Istanbul

Dacă nu alegeți varianta clasică (avion) și sunteți dispuși să vă puneți mașina personală la bătaie (ca noi), veți avea în faţă un drum de aproximativ 8 ore și 640 de km care trece și prin Bulgaria. Veți avea de achitat taxa de pod de la granița cu Bulgaria, vignete pentru Bulgaria şi Turcia şi taxa de autostrada pentru Turcia, în total undeva pe la 20-25 de euro. În Bulgaria, vigneta se poate achiziționa după trecerea graniței, iar în Turcia de la oficiile poștale. În general, drumurile sunt destul de bune, ceva mai bune prin Turcia, unde aproape tot drumul se face pe autostradă. Sfatul nostru este să aveți GPS-urile actualizate pentru drumurile din Bulgaria, pentru că pot apărea surprize (drumuri în lucru, drumuri ocolitoare).

Ce puteţi face într-o zi în Istanbul?

Piesa de rezistenţă în scurta noastră vizită prin Istanbul a fost, cu siguranţă, Moscheea Albastră. Cunoscută şi ca Moscheea Imperială a sultanului Ahmed, Moscheea Albastră este cea mai mare moschee din Istanbul şi reprezintă unul dintre simbolurile Turciei. Situată în cartierul Sultan Ahmed, Moscheea Albastră este o construcţie maiestuoasă, care te face să te simţi foarte mic, de la mare distanţă. Este înconjurată de foarte multă verdeaţă, ceea ce îi sporeşte misticitatea, deşi în împrejurimi există şi o zonă comercială unde turiştii pot savura diverse delicii precum îngheţată, dulciuri, porumb fiert sau copt, fructe etc.

Moscheea Albastră
Moscheea Albastră, Istanbul

Tot în apropiere de Moscheea Albastră se află şi faimoasa Hagia Sophia, un alt element de referinţă al oraşului şi unul dintre cele mai importante obiective turistice.

Hagia Sophia, Istanbul
Hagia Sophia, Istanbul

Şi dacă tot am ajuns la capitolul culinar, trebuie să menţionăm că bucătăria locală ne-a impresionat prin simplitate şi rafinament. Am cinat într-un restaurant pe nivele, care s-a dovedit o alegere excelentă, atât datorită mâncării şi a servirii (probabil cel mai simpatic chelner pe care l-am întalnit), cât şi datorită priveliştii incredibile pe care ne-a oferit-o. Istanbulul pur şi simplu se aprinde noaptea, aşa că nu trebuie să rataţi ocazia de a cina pe terasă şi de a urmări apusul şi efectele vizuale spectaculoase pe care acesta le produce asupra portului.

Portul Istanbul
Portul Istanbul

Istanbul
Apus în Istanbul

În concluzie, vă recomandăm cu căldură vizitarea Istanbulului, este un oraş superb chiar şi pentru a fi văzut în trecere. Noi, cu siguranţă, vom reveni pentru o şedere mai lungă, aşa că, cine ştie, poate ne întâlnim pe acolo sau chiar călătorim împreună 😉

 

Send a Comment

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.