Kalemegdan. Fortăreața care străjuiește Belgradul

Când v-am împărtășit primele păreri despre Belgrad, v-am spus că prima impresie pe care ne-a lăsat-o oraşul nu a fost una plăcută, dar lucrurile au început să se schimbe în după-amiaza primei zile când am fost să vedem faimoasa cetate a Belgradului, Kalemegdan.

Kalemegdan, Belgrad
Intrarea în fortăreață

Despre Kalemegdan

Cetatea veghează asupra Belgradului şi asupra confluenţei fluviilor Sava şi Dunărea. Fortăreaţa este situată în cel mai mare parc al oraşului şi reprezintă partea centrală şi cea mai veche a zonei urbane a Belgradului, iar pentru sute de ani toată populaţia oraşului era concentrată doar între zidurile acesteia.

Kalemegdan, Belgrad
Kalemegdan, Belgrad
Kalemegdan, Belgrad
Intrarea în fortăreață

În prezent este unul dintre cele mai îndrăgite locuri ale Belgradului, atât de către turişti, cât şi de către locuitorii capitalei. Ca să ajungi aici vă recomandăm o plimbare pe faimoasa stradă pietonală, Kneza Mihailova, la capătul acesteia aflându-se una dintre intrările în parc. Nu este greu deloc de ajuns la fortăreaţă pentru că, aşa cum vă spuneam şi la începutul articolului, Kalemegdan-ul domină împrejurimile.

Odată ce aţi intrat în cetate vă vor suprinde fortificaţiile şi faptul că, deşi este una dintre cele mai vechi cetăţi fortificate din Europa este conservată foarte bine. Pe stânga şi pe dreapta, înaintea intrării principale, veţi vedea tunuri, tancuri şi alte arme de război, care fac reclamă Muzeului Militar ce se află în cadrul aceleiaşi incinte. Dacă aveţi o pasiune pentru astfel de muzee e indicat să îl vizitaţi şi pe acesta, căci se mândreşte cu o colecţie de aproximativ 4000 de exponate.

Kalemegdan, Belgrad
Kalemegdan, Belgrad
Kalemegdan, Belgrad
Kalemegdan, Belgrad

Seara este momentul în care fortăreaţa începe să fie animată: fie tinerii poposesc pe zidurile cetăţii să admire apusul soarelui (şi într-adevăr, dacă ajungeţi în Belgrad, nu trebuie să rataţi apusul văzut de aici), fie terasele aflate în interiorul cetăţii prind viaţă. Este destinaţia perfectă după ce ai colindat o zi întreagă oraşul, iar cocktail-urile de la terasele pe care le menţionam sunt chiar bune 😉

Kalemegdan, Belgrad
Kalemegdan, Belgrad
Apusul văzut de pe Kalemegdan, Belgrad
Apusul văzut de pe Kalemegdan, Belgrad

2 thoughts on “Kalemegdan. Fortăreața care străjuiește Belgradul”

  1. Si eu am vizitat Kalemegdanul in octombrie ,anul trecut.Era o zi frumoasa de toamna, cand frunzele capata zeci de nuante de aramiu. Am petrecut cred mai mult de jumatate de zi aici, am fost si in parc si in cetate si la Zoo, am luat si masa tot aici, dar cel mai mult m-a impresionat Muzeul de Arme. Si daaa, privelistea asupra orasului vazuta de sus nu este de neglijat si nici confluenta Savei cu Dunarea.
    In cartierul boem Scadalia ai reusit sa ajungi?

    1. Da, am ajuns si in Skadarska, ne-a placut foarte mult si acolo. E un oras foarte frumos Belgradul, desi initial nu ne-a lasat impresia asta 🙂

Send a Comment

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.