Lefkada. Ghid de călătorie

Lefkada se afla de ceva vreme pe lista noastră cu destinații turistice unde ne dorim să ajungem (listă foarte lungă, de altfel). Așa că, prin mai 2015, când încă nu aveam nicio idee despre următoarea noastră călătorie, am decis să vedem cu ochii noștri dacă peisajele sale de vis (pe care le-am văzut pe internet) sunt și în realitate atât de uimitoare. Și nu mică ne-a fost mirarea când ne-a întâmpinat o mare turcoaz incredibilă și niște priveliști panoramice care îți taie respirația…cred că e corect să spunem că respirația ți se taie și când mergi pe coasta insulei, pe o șosea foarte îngustă și cu multe curbe, dar toate la timpul lor. Să începem cu începutul 🙂

Lefkada

Despre Lefkada

Lefkada este o insulă grecească, cu ieșire la Marea Ionică, dar conectată cu Grecia continentală printr-un tunel subacvatic. Capitala insulei este Lefkada/Lefkas, oraș situat în partea de nord a insulei. Insula măsoară 35 de kilometri de la nord la sud și 15 kilometri de la est la vest, însă nu vă lăsați păcăliți de distanța mică…sunt kilometri pe care îi veți parcurge pe o șosea destul de îngustă în unele părți și înțesată de curbe. Cea mai mare stațiune de pe insulă este Nidri, în partea estică a insulei, oferind vederi panoramice asupra insulei private Skorpios, insulă deținută în trecut de faimosul miliardar Aristotle Onassis. Dar despre Skorpios și Onassis vorbim într-un articol separat. Din Nidri ajungeți ușor în Vassiliki, situat în partea sudică a insulei, iar în partea de vest veți găsi faimoasele plaje care au făcut Lefkada cunoscută: Egremni, Kathisma și Porto Katsiki.

Lefkada
Capul Lefkada

În istorie, Lefkada a devenit cunoscută încă din Antichitate, fiind insula unde poeta Sappho s-a sinucis, aruncându-se în mare de pe o stâncă de 30 de metri înălțime, care acum este cunoscută drept Capul Lefkada și care se află în apropiere de Vasiliki. Insula a fost și sub ocupație venețiană în timpul Evului Mediu, fiind apoi trecută în patrimoniul Imperiului Otoman, în perioada 1503 – 1684. În 1800, după ce insula a fost guvernată fie de venețieni, fie de otomani, s-a decis instaurarea Republicii Septinsulare, sub protectorat rusesc. Cele 7 municipalități care formau Republica Septinsulară s-au unit în 2011, ducând la actuala formă de guvernare a insulei.

Lefkada

Cum ajungeți în Lefkada?

În Lefkada puteți ajunge fie cu avionul, fie cu mașina. Cu avionul veți ateriza pe aeroportul din Preveza, situat în partea de nord a insulei, însă zboruri directe către Preveza veți găsi doar la agențiile de turism care au chartere către Lefkada.

Noi am ales să mergem cu mașina pentru că voiam să explorăm toată insula și să avem libertate de mișcare, iar costurile închirierii unei mașini pe insulă ar fi fost mai mari. Așa că, zis și făcut, am pornit la drum la sfârșitul lunii august, pe ruta București – Ruse – Sofia – Blagoevgrad – Kulata – Thessaloniki – Ioannina – Kanali – Preveza – Lefkada – Vasiliki. Dacă mergeți cu mașina, înarmați-vă cu răbdare multă, pentru că drumul are aproximativ 1100 de kilometri, asta însemnând circa 14 ore. Deși avem rezistență crescută la drumuri lungi cu mașina, chiar și nouă ni s-a părut foarte lung drumul și am decis că data viitoare când vom mai ajunge în Lefkada vom merge cu avionul 🙂

Unde vă cazați?

Lefkada oferă nenumărate posibilități de cazare, însă recomandarea noastră ar fi să alegeți un oraș mai mare, cum ar fi Nidri sau Vasiliki. Noi ne-am cazat în Vasiliki, la Hotel Ponti Beach. Hotelul a fost ok, însă cu nimic impresionant. A compensat însă priveliștea de pe balcon, care a meritat toți banii :).

Lefkada

Ce ar mai fi bine de știut este că Lefkada este o insulă foarte populară din punct de vedere turistic, ceea ce automat o face mai scumpă decât alte insule. Însă plajele sale și culoarea mării o fac una dintre insulele pe care trebuie să ajungeți cel puțin o dată.

One thought on “Lefkada. Ghid de călătorie”

Send a Comment

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.