Lisabona. Orașul de care te îndrăgostești iremediabil

Aşa cum vă povesteam şi pe pagina noastră de Facebook, am petrecut 5 zile în Lisabona, capitala Portugaliei. Iar acum am vrea să vă prezentăm şi vouă câteva detalii şi impresii despre acest oraş.

Lisabona vă va fermeca de când pășiți pentru prima oară aici, prin acoperişurile portocalii ale clădirilor îmbrăcate în azulejos (mici plăci ceramice decorative, specifice Portugaliei). Pe măsură ce înaintați pe străduţele înguste, în pantă, pavate cu piatră cubică, Lisabona începe să vi se descopere, din diversele puncte panoramice împrăştiate prin tot oraşul. Fie că priviți spre Castelul Sao Jorge, străjuind asupra oraşului, fie că trageți cu ochiul spre râul Tejo şi podul său faimos, fratele mai mic al podului Golden Gate din San Francisco, nu aveți cum să nu vă lăsați fermecați de privelişti. Lisabona vă oferă un amestec de cultură, istorie şi modernism, clar ilustrat în cartierele oraşului. Unele dintre ele încă mai păstrează aerul vechi al oraşului, în timp ce altele s-au modernizat, fără a afecta însă acel aer specific al locului.

Lisabona
Lisabona

Despre Lisabona sunt foarte multe lucruri de povestit, iar în articolele următoare vom vorbi mai mult despre principalele obiective turistice pe care le-am vizitat. Însă acum am vrea să scoatem în evidenţă câteva dintre lucrurile plăcute pe care le-am descoperit în oraş:

– sistemul de transport public este foarte bine pus la punct, atât în oraş cât şi în împrejurimi

– fumatul este interzis în locurile publice

– locuitorii vorbesc limba engleză şi sunt dispuşi să vă ajute dacă cereți informaţii

– este ştiut că Portugalia este una dintre cele mai renumite ţări producătoare de vinuri, prin urmare în Lisabona puteţi degusta multe soiuri tradiţionale, la preţuri accesibile. Recomandarea noastră este vinho verde, un vin ușor acidulat, de regulă alb și demisec, perfect la sfârșitul unei zile de cutreierat pe străduțele în pantă ale orașului.

– arhitectura este spectaculoasă şi are un aer aparte datorită decoraţiunilor azulejos

– există multe puncte panoramice care oferă privelişti impresionante asupra oraşului, iar recomandarea noastră este să priviți cel puţin un apus dintr-un astfel de punct panoramic (miradouro)

– obiectivele turistice sunt foarte bine semnalizate

– gastronomia este un punct forte şi aici puteţi avea parte de combinaţii rafinate, chiar şi în felurile tradiţionale de mâncare. Nu trebuie ratate nici produsele de patiserie – recomandarea noastră celebrele pasteis de Belem, de la patiseria originală, aflată în cartierul cu același nume (Belem).

În timpul petrecut în Lisabona am descoperit şi câteva aspecte neplăcute ale oraşului:

– am văzut destul de mulţi oameni ai străzii şi cerşetori

– sunt zone destul de murdare în oraş, iar localnicii obişnuiesc să arunce mucurile de ţigară pe stradă

– începând cu ora 15.00 portughezii intră în siesta, ceea ce înseamnă că timp de vreo 4 ore nu prea mai ai unde să mănânci, cu excepţia centrelor comerciale. Pentru noi a fost un şoc destul de mare în prima zi după un zbor destul de lung. În zilele care au urmat ne-am adaptat însă programul în funcţie de orele de siesta.

Cum ajungeți în Lisabona?

Cea mai uşoară variantă este cu avionul, iar din Bucureşti puteţi găsi zboruri directe low-cost.

De la aeroport cea mai convenabilă variantă pentru a ajunge în oraş este Aerobus-ul, o cursă regulată (din 20 în 20 de minute) care vă lasă în diferite puncte din centrul oraşului, de unde aveți bune conexiuni cu celelalte mijloace de transport în comun. O călătorie costă 3.50 euro.

Lisabona
Lisabona

Transportul public în Lisabona

Aşa cum vă spuneam şi mai sus, oraşul are o foarte bună reţea de transport în comun, care asigură legături atât cu fiecare cartier al oraşului, cât şi cu suburbiile sau zonele din apropierea Lisabonei de interes turistic (Costa da Caparica, Sintra, Cascais sau Estoril). O călătorie cu metroul costă 1.40 euro, iar una cu faimosul tramvai 28 costă 2.85 de euro. Noi recomandăm însă varianta unui abonament zilnic, în valoare de 6 euro, care poate fi folosit pe toate mijloacele de transport. Cardul folosit este reîncărcabil şi are valabilitate 1 an de zile. Poate fi achiziţionat de la automatele de bilete din staţiile de metrou şi poartă numele de Via Viagem.

Scurt istoric al Lisabonei

Numele său provine din cuvântul “Olissipo”, care îşi are originile în cuvintele feniciene “Allis Ubbo” (însemnând “port încântător”). Cel mai probabil a fost fondată de către fenicieni şi îmbogăţită din punct de vedere cultural de către mauri, lucru vizibil şi în influenţele sale arabice. Până la urmă, a fost condusă de mauri pentru 450 de ani. În secolul al XII-lea, oraşul a fost cucerit de creştini, dar de-abia de la jumătatea secolului al XIII-lea Lisabona a devenit capitala Portugaliei.

Odată cu începutul erei portugheze a Marilor Descoperiri Geografice, Lisabona s-a îmbogăţit cu titlul de centru al comerţului cu bijuterii şi condimente. Punctul culminant pentru portughezi a fost în 1498 când Vasco da Gama a descoperit ruta către India. Acesta a constituit începutul epocii de aur, caracterizată de stilul architectural manuelin, denumit astfel după regele Manuel I, stil caracterizat prin utilizarea tipică a elementelor decorative cu motive maritime.

Lisabona
Lisabona

De-a lungul secolelor, Lisabona a cunoscut perioade de creştere naturală, dar şi de schimbare. Cel mai important moment din viaţa oraşului s-a petrecut în dimineaţa zilei de 1 noiembrie 1755. Atunci, Lisabona a fost lovită de un cutremur estimat să fi avut 9 grade pe scara Richter cu epicentrul în largul mării, la vreo 200 km de oraş. Cutremurul a fost urmat de un tsunami uriaş şi de un incendiu care a ras de pe faţa pământului prospera capitala lusitană. Când centrul oraşului a fost complet distrus de cutremurul din 1755, acesta a fost reconstruit de Marchizul de Pombal care a creat astfel Baixa Pombalina, o zonă comercială care încă mai păstrează forma sa iniţială.

Luând în calcul istoria fascinantă a oraşului, dar şi atmosfera specifică a Lisabonei (care, din păcate, nu poate fi descrisă exact în cuvinte), destinația aceasta are o însemnătate deosebită pentru noi și este un oraș în care ne-am întoarce în fiecare an.

One thought on “Lisabona. Orașul de care te îndrăgostești iremediabil”

Send a Comment

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.