Loch Lomond şi Parcul Naţional The Trossachs

Loch Lomond și Parcul Național The Trossachs au fost destinația pe care am ales-o pentru penultima noastră zi în Glasgow .  Am decis să părăsim pentru câteva ore jungla urbană și să ne facem o idee despre faimoasele peisaje pentru care este renumită Scoția. Fiind condiționați de timp și de mijloacele de transport în comun, am decis să nu ne avântăm în Highlands (unde se află și faimosul Loch Ness). Așa că singura opțiune a rămas Loch Lomond. Iar în articolul de astăzi, vă povestim despre minunea aceasta, aflată la o aruncătură de băț de Glasgow.

Loch Lomond

Despre Loch Lomond și Parcul Național The Trossachs

Loch Lomond este un lac de apă dulce și cea mai întinsă întindere de apă de pe teritoriul Marii Britanii. Lacul este poziționat la granița dintre Scoția Centrală și faimoasa regiune Highlands. Fie vorba între noi, am decis să îi alocăm o vacanță întreagă acestei zone :). Lacul are 39 de kilometri lungime, între 1.2 și 8 km lățime și o adâncime care variază de la 37 la 190 de metri.

Loch Lomond

Din anul 2002 face parte din Parcul Național Loch Lomond și The Trossachs. Acesta este al patrulea cel mai mare parc din Insulele Britanice. The Trossachs se află în regiunea Stirling a Scoției și cuprinde văile, lacurile și insulele aflate la est de Ben Lomond (muntele cel mai înalt din regiune).

Cum ajungeți la Loch Lomond?

Cea mai convenabilă și rapidă metodă este trenul. Din Glasgow luați-vă bilet spre Balloch. Trenurile sunt foarte dese, cam din jumătate în jumătate de oră, iar timpul de călătorie este undeva în jur de 30 de minute. Mai mult decât decent, am spune noi.

Loch Lomond

Sfatul nostru ar fi să vă luați biletele de tren cu o zi înainte de călătorie. Asta pentru a evita cozi și aglomerație la casele de bilete. Prețul unui bilet dus-întors este între 7 și 10 lire, iar condițiile de călătorie sunt foarte bune. Ce ar mai fi de notat: este indicat să păstrați cu voi biletele de tren pe tot parcursul călătoriei pentru că sunt controale pe fiecare rută.

Loch Lomond

Ce puteți face la Loch Lomond?

Dacă aveți doar câteva ore la dispoziție, cum a fost și cazul nostru, noi vă recomandăm o croazieră pe lac, urmată de o plimbare pe malurile lacului și un prânz în Balloch. Chiar vis-a-vis de gara din Balloch veți găsi Centrul de Informare Turistică și cabina de bilete pentru croazierele pe lac. Croazierele sunt la ore fixe, așa că este recomandat să fiți punctuali. Croazierele sunt operate de firma Sweeney’s Cruise Company, iar prețul unui bilet este de 10.2 lire de persoană.

În timpul croazierei vă veți delecta cu peisajele tipic scoțiene și conacele de pe malul lacului, majoritatea transformate în hoteluri de lux. După ora petrecută în croazieră, nu strică să faceți și o plimbare pe malurile lacului. Noi am descoperit, din întâmplare, Cameron House Lodges și ne-am îndrăgostit de viluțele superbe, situate pe malul lacului și împrejmuite de pădure și terenuri de golf. Ne-ar cam fi plăcut să rămânem măcar o noapte pe acolo 🙂

Loch Lomond
Cameron House Lodges
Loch Lomond
Terenurile de golf de la Cameron House Lodges
Loch Lomond
Cameron House Lodges

Parcul Național este extrem de generos cu privire la traseele pe care le puteți face în zonă. Acestea sunt împărțite în funcție de nivelul de dificultate sau de numărul de zile pe care îl petreceți în The Trossachs.

Loch Lomond

TipPe pagina oficială a Parcului veți găsi astfel de itinerarii recomandate.

Dacă alegeți să petreceți mai mult de o zi aici, puteți să explorați atât partea sudică a Parcului (unde se află și orășelul Balloch), cât și pe cea nordică, estică sau vestică. Iar dacă vă întrebați unde vă puteți caza, Balloch poate fi un punct de plecare extrem de bun. Orășelul extrem de simpatic și intim are destul de multe opțiuni de cazare, în special pensiuni și bed & breakfasts la prețuri decente pentru Scoția.

Loch Lomond
Balloch Castle

Însă, dacă vreți o experiență deosebită puteți încerca și o noapte la unul dintre fostele conace nobiliare transformate în hoteluri de lux. Pe noi Cameron House ne-a impresionat prin maiestuozitatea cu care domina întregul domeniu pe care este amplasat.

Din păcate, timpul nu ne-a permis să petrecem mai multe zile în Parcul Național Loch Lomond și The Trossachs. Dar am reveni aici oricând. Fie ca punct de plecare spre Highlands, fie pentru a petrece câteva zile departe de orașele aglomerate, Loch Lomond ni s-a părut un obiectiv turistic de neratat. Și putem spune cu mâna pe inimă că este unul dintre locurile noastre preferate din bucățica de Scoție pe care am vizitat-o.

Send a Comment

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.