Luxemburg. Cum să vizitezi orașul într-o singură zi

Încheiem seria de postări despre călătoria noastră în Belgia cu un articol despre Luxemburg. Așa cum vă povesteam în primele articole despre Bruxelles și Bruges, am decis ca în fiecare zi să vedem câte un oraș nou, mai ales ca Bruxelles-ul poate fi văzut lejer într-o singură zi. Dacă la Bruges a fost ușor să ne hotărâm pentru că citisem multe lucruri bune despre el, pentru Luxemburg au fost mai mulți factori de decizie pe care i-am luat în calcul. În primul rând a contat că nu este un oraș foarte cunoscut sau promovat ca destinație turistică, cel puțin nu în România. Aveam de ales între Luxemburg, Gent și Oostende, dar pentru că deja văzusem Bruges-ul și știam că Gent este varianta lui mai puțin turistică, iar la Oostende nu prea aveam ce face o zi întreagă, a câștigat Luxemburg.

Despre Luxemburg

Luxemburg este capitala și cel mai mare oraș al statului cu același nume, Marele Ducat de Luxemburg. Istoria orașului datează încă de pe vremea Imperiului Roman, când au fost puse bazele unei fortărețe romane, urmând ca, în același loc, în Evul Mediu, să ia naștere Castelul Luxemburg. Castelul a dăinuit până pe la 1867, când Marele Ducat de Luxemburg a obținut independență statală și s-a declarat stat neutru (neutralitate care a fost încălcată de Germania în timpul celor două Războaie Mondiale, statul fiind invadat). În prezent, orașul găzduiește sediile câtorva instituții europene și oferă destule oportunități și pentru turiști. Dar despre asta puțin mai încolo.

Luxemburg
Luxemburg

Cum ajungeți în Luxemburg?

Dacă ați citit deja articolele precedente din seria despre Belgia cred că deja știți răspunsul la această întrebare: exact, cu trenul :). Conexiunile feroviare sunt impecabile din Bruxelles, însă, spre deosebire de Bruges, așteptați-vă la o călătorie mai lungă, de aproximativ 4 ore dus și 4 ore întors. Biletele de tren le puteți cumpăra online, de pe site-ul Belgian Rail, iar în weekend-uri beneficiați și de reduceri considerabile. Pentru a ajunge în centrul orașului, de la gară, va trebui să mergeți în dreapta, drept înainte până veți vedea castelul. Oricum sunt și indicatoare, așa că sunt slabe șanse să vă rătăciți.

Luxemburg

Luxemburg

Luxemburg

Luxemburg

Luxemburg

Luxemburg
Gara din Luxemburg

Ce puteți face în Luxemburg?

În primul rând, mergeți pe jos. O să rămânem întotdeauna la impresia că un oraș se vede și se simte cel mai bine mergând pe jos. În drumul vostru spre centrul orașului (care, apropo, este inclus în Patrimoniul UNESCO), în Piața Constituției, veți da peste un monument emblematic al Luxemburgului: “Gëlle Fra”, Golden Lady sau Doamna Aurie. Statuia comemorează soldații din Luxemburg care au pierit în timpul Primului Război Mondial. Naziștii au distrus-o în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dar în 1984 a fost restaurată complet.

Luxemburg
Gelle Fra (Golden Lady)

Statuia ecvestră a lui William al II-lea (ducele care a garantat statului prima constituție parlamentară), statuia Marii Ducese Charlotte (una dintre cele mai populare figuri din istoria statului), Memorialul lui Goethe sau monumentul dedicat lui Robert Schumann sunt doar câteva dintre monumentele pe care le puteți vedea în centrul orașului.

Însă toate aceste monumente sunt umbrite de Palatul Ducal și de Catedrala Fecioarei Binecuvântate. Palatul Ducal este reședința Marii Familii Ducale și este situat în centrul vechi al orașului. Poate fi vizitat și de către turiști, iar dacă sunteți norocoși puteți asista și la ceremonia de schimbare a gărzii. Iar în continuarea Palatului se află și sediul Parlamentului.

Luxemburg
Palatul Ducal din Luxemburg
Luxemburg
Palatul Ducal din Luxemburg

Și pentru că menționam mai sus de Catedrala Fecioarei Binecuvântate, va fi foarte ușor să o recunoașteți în periplul vostru prin centrul orașului, întrucât este o catedrală masivă, construită în spirit gotic, iar în interiorul său se află și portretul sfintei protectoare a orașului și a Ducatului.

Luxemburg

Orașul are un farmec aparte și te cucerește odată ce ajungi în centru. Este genul de oraș cu multe spații verzi, curat, extrem de civilizat și liniștit în același timp. Toate clădirile păstrează aceeași notă arhitecturală, ceea ce dă impresia de unitate și simetrie. Cel puțin asta a fost impresia pe care ne-a lăsat-o nouă. Evident, pe lângă atracțiile menționate, mai sunt  mult mai multe lucruri frumoase de văzut în Luxemburg și, cu siguranță, ne dorim să revenim și să petrecem câteva zile aici și, de ce nu, să explorăm și împrejurimile.

Send a Comment

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.