Maldive. Ghid de călătorie

Rândurile de mai jos le-am scris în Maldive, în antepenultima zi a călătoriei noastre aici. Simțeam nevoia să punem pe foaie tot ce am experimentat până acum și să împărtășim cu voi în ce minune de țară am ajuns.  Așa că am deschis un Word (din cauza unei conexiuni mai slabe la internet nu am reușit să postăm live pe blog) și am început să punem cap la cap cum a început și a continuat aventura noastră în Maldive. Iar în seria de articole pe care o deschidem astăzi vom încerca să documentăm tot ce trebuie să știți pentru a vă organiza o vacanță în Maldive.

Pe scurt despre Maldive

Nu cred că avem destule cuvinte să exprimăm cât de mult ne-au plăcut cele 8 zile pe care le-am petrecut pe una dintre cele 1192 de insule care compun micuța țară, situată în Oceanul Indian, la sud-vest de India și Sri Lanka.

Maldive

Republica Maldive este o țară insulară și un arhipelag în Oceanul Indian și este formată din 26 de atoli, iar capitala statului este Male. Maldive este o țară majoritar musulmană. De-a lungul timpului, a fost colonie portugheză, olandeză și britanică, iar în 1965 a obținut independența față de Imperiul Britanic, devenind republică în 1968.

Maldive este cea mai mică țară de pe continentul asiatic (atât ca întindere, cât și ca număr de locuitori) și este și țara cu cea mai joasă altitudine de pe glob.  Este foarte faimoasă și pentru că apele din zona Arhipelagului Maldive cuprind 1100 de specii de pești, 5 specii de țestoase marine, 21 de specii de delfini și balene, 187 de specii de corali și 400 de specii de moluște.

Ce ar mai fi important de știut este că voltajul este de 220-240 de volți, iar prizele sunt pe modelul britanic (cu 3 pini). Recomandarea noastră este să aveți cu voi un adaptor de priză universal sau măcar unul care se potrivește pentru prizele din Marea Britanie.

Clima și sezonul turistic în Maldive

Clima este tropicală, caracterizându-se prin temperaturi ridicate pe tot parcursul anului și un grad crescut de umiditate. În insulele sudice, sezonul musonic (ploios) este prezent în lunile iulie și august. În insulele din nord și est  sezonul musonic durează din martie până în noiembrie. Sezonul turistic este cuprins între lunile decembrie-aprilie și, automat, atunci este și cel mai mare flux de turiști. Evident, în aceste luni veți găsi și prețuri mai mari la cazare.

Moneda oficială și modalități de plată

Moneda oficială în Maldive este ruffiya, însă majoritatea hotelurilor și restaurantelor acceptă plata în USD. Dacă doriți să schimbați dolari în ruffiya, o puteți face în aeroport. Chiar lângă punctul de informare turistică există un birou de schimb valutar aparținând Bank of Maldives. Noi nu am schimbat dolarii pe care îi aveam și nu am avut nicio problemă în a plăti doar în dolari pe insula pe care am stat (Maafushi). Însă ni s-a întâmplat să primim rest la dolari în ruffiya.

O altă recomandare venită pur din experiență este să aveți cash la voi și să nu vă bazați pe ATM-uri. În Maafushi cel puțin, nu am văzut niciun ATM și nicio bancă.

Maldive

Taxe suplimentare

Este foarte important de precizat că, la prețul afișat pentru cazare și masa la restaurant, se adaugă taxe suplimentare de 22%. Aceste taxe includ și taxa de servire, de 10%, însă noi am lăsat de fiecare dată și bacșiș pentru că servirea a fost impecabilă, indiferent de locul unde am luat masa. Într-unul din articolele viitoare vom include și un buget de călătorie pentru Maldive. Este bine însă să aveți în vedere acest aspect important al taxelor atunci când începeți să vă faceți bugetul.

Cum ajungeți în Maldive

Sunt numeroase companii aeriene care operează zboruri către Maldive din București. Iar dacă stați cu ochii pe promoțiile pe care le au, (de obicei, la începutul anului), puteți cumpăra bilete la prețuri decente.

Practic, experiența noastră în Maldive a început de la o promoție la bilete de avion. Am zburat cu Fly Dubai , divizia low cost a Emirates Airlines, întrucât prin martie 2016 au avut o promoție cu 50% reducere la biletele de avion pentru toate destinațiile pe care operează. Un bilet dus-întors ne-a costat aproximativ 360 de euro, în condițiile în care, în mod normal, ar costa în jur de 650-700 de euro.

Există, însă, și niște mici inconveniente dacă alegeți să zburați cu Fly Dubai. Așa cum spuneam și mai sus, compania este low cost. Chiar dacă nu se compară cu low cost-urile gen Blue Air, Wizzair, Ryanair, după 4-5 ore petrecute în avion începi să regreți că nu ai ales o companie de linie. Locul pentru picioare este destul de mic, iar spre sfârșitul zborului, începi să fii conștient de fiecare vertebră care îți alcătuiește coloana vertebrală :).

Un alt lucru de care ar trebui să țineți cont dacă alegeți să zburați cu cei de la Fly Dubai sunt escalele. Când am cumpărat biletele de avion pentru Maldive, zborul apărea cu o singură escală, în Dubai, de vreo 4 ore și jumătate. La câteva luni, am primit mail că ni s-a modificat itinerariul de întoarcere și vom avea o escală de o oră și în Colombo (Sri Lanka). La alte câteva luni am mai primit un mail în care eram informați că și itinerariul de plecare s-a modificat și vom mai avea o escală tot de 1h și tot în Colombo. Practic, ceea ce fac cei de la Fly Dubai este să combine zborurile către Colombo, Male și Dubai pentru eficientizarea costurilor. În Colombo se realimentează avionul cu combustibil și se îmbarcă pasagerii care zboară către Dubai. Deci, ruta pe care o are zborul este Dubai – Colombo – Male – Dubai…ca un fel de maxi taxi :).

La dus, zborul din București până în Dubai a durat aproximativ 4 ore și jumătate, iar escala în Dubai a fost de 3 ore și jumătate. Din Dubai am zburat cam 4 ore și jumătate până în Colombo, am avut încă o escală de o oră și apoi încă o oră și jumătate până în Male. La întoarcere, escala în Dubai a fost mai mare, aproximativ 5 ore, ceea ce a contribuit la starea generală de disconfort.

După această experiență, cred ca ne-am gândi de două ori dacă am mai alege Fly Dubai pe distanțe așa lungi.

Maldive
Apus de soare pe insula Maafushi

Viză turistică pentru Maldive

Cetățenii români nu au nevoie de viză turistică obținută în prealabil pentru a intra în Maldive. Este necesar să aveți pașaportul valabil minim 6 luni de la data de începere a călătoriei. Odată aterizați în Male va trebui să completați un formular de imigrare (Immigration Form), pe care îl găsiți pe o tejghea, chiar la intrarea în aeroport. Odată ce ați completat formularul, îl prezentați împreună cu pașaportul unui ofițer de imigrare. Pe baza acestui formular veți obține viza turistică, valabilă pentru 30 de zile. Ofițerul de imigrare vă va înapoia jumătate din acel formular, cu scopul de a prezenta acest document când plecați din Maldive. Asigurați-vă să nu îl pierdeți!

Vaccinuri și atenționări înainte de a ajunge în Maldive

Maldive a fost afectată de virusul Zika în momentul în care a început epidemia și este posibil ca pe anumite insule să mai fie prezent. Documentați-vă în prealabil dacă au fost raportate cazuri de Zika, malarie sau febră galbenă pe insula pe care vă veți petrece vacanța.

Conform Ministerului Afacerilor Externe, nu este obligatoriu să faceți niciun vaccin înainte de a călători în Maldive, însă este bine să verificați frecvent actualizarea informațiilor pe www.mae.ro, în cazul în care apar atenționări speciale înainte să călătoriți în Maldive.

Este recomandat însă, să aveți încheiată o poliță de asigurare de călătorie. Iar noi vă recomandăm să includeți în poliță și asigurare pentru sporturi și activități cu un grad mai mic sau mai mare de risc (de exemplu: snorkelling, scuba diving, ski jet, etc.). Nu degeaba are englezul o vorbă: better safe, than sorry!

Unde vă cazați în Maldive

Posibilitățile de cazare în Maldive sunt nenumărate și totul depinde de bugetul pe care vreți să îl alocați acestei excursii.

Pe de o parte, vă puteți caza în faimoasele resorturi, cu căsuțe pe apă și plaje aproape private. Resorturile ocupă câte o insulă, astfel că, din ce știm noi, nu veți găsi nicăieri în Maldive două resorturi pe aceeași insulă. Dacă alegeți să stați într-un resort, aveți de ales de la cele de 3* (de exemplu Biyadhoo Island Resort) la cele de 4 sau 5*. Evident, prețul crește exponențial cu numărul de stele. Din ce ne-am interesat noi, pentru un sejur de 8 nopți la un resort de 4*, 2 persoane ar plăti aproximativ 8000 de lei pentru cazare și mic dejun, la care se mai adaugă și taxele de 22% de care vă povesteam mai sus.

Nu vă speriați însă…există soluții și pentru cei care nu sunt dispuși să plătească această sumă. Și, da, ne numărăm și noi printre ei. Așa că venim cu o recomandare pentru voi: alegeți să vă cazați pe insule locuite de localnici. Veți fi surprinși să constatați că prețurile sunt mai mici cu 50, poate chiar 60% față de un resort.

Noi am ales să ne cazăm pe insula Maafushi pentru 3 motive: distanța față de Male, mărimea insulei și varietatea opțiunilor de cazare. Nu o să insistăm foarte mult cu detalii despre Maafushi, întrucât îi vom dedica un post separat, însă detaliem puțin cele 3 motive menționate mai sus.

Maldive
Bikini Beach pe insula Maafushi

Maafushi este una dintre cele mai mari insule locuite care alcătuiesc arhipelagul Maldive, iar principala sursă de venit a localnicilor este turismul. Prin urmare, am găsit aici cazare pentru toate buzunarele: guest houses rustice, potrivite în special pentru backpacker-i, dar și hoteluri de 3 sau 4*, care se ridică la standardele europene de cazare. Noi am petrecut o noapte la Triton Beach Hotel & Spa, iar în restul zilelor am fost cazați la Velana Beach Hotel. Vă recomandăm oricare dintre cele două hoteluri, însă, dacă alegeți Velana, asigurați-vă că rezervați o cameră cu balcon. Camerele standard nu au nici balcon și nici geam.

Ce este foarte important de știut atunci când alegeți să vă cazați pe o insulă locuită și nu în resort este că va trebui să respectați cultura și obiceiurile localnicilor. Prin urmare, nu veți putea consuma carne de porc, nu veți putea consuma alcool pe insulă și nu puteți face plajă în costum de baie decât în zonele special amenajate. Aceste plaje amenajate pentru turiști se numesc bikini beaches și sunt îngrădite de un gard (de obicei din frunze de palmier) care separă plaja de insulă. De asemenea, pe insulă nu veți putea merge doar în costum de baie, ci va trebui să fiți îmbrăcați. În resorturi nu se aplică aceste reguli.

Nu vă speriați: localnicii sunt extrem de amabili și prietenoși. Nu cred că am mai întâlnit până acum oameni atât de fericiți, umili, amabili și cărora li se citește bunătatea în ochi. Sunt mereu cu zâmbetul pe buze și, atât timp cât le respectați cultura și obiceiurile, vor face tot ce le stă în putință să vă facă să vă simțiți minunat. Au găsit chiar și o soluție pentru turiștii care vor sa consume alcool în vacanță: la câțiva metri de țărm este ancorat un iaht unde se pot servi băuturi alcoolice, iar transportul cu barca până acolo este gratuit. Pentru noi a fost extrem de interesant să observăm cum își duc localnicii viața zi de zi, cum sunt casele în care locuiesc și ce obiceiuri au. Aceste lucruri nu le veți vedea niciodată într-un resort.

Iar noi recunoaștem, cu mâna pe inimă, că, dacă ar fi să alegem între a ne caza într-un resort și a sta pe insulă cu localnicii, am alege fără urmă de îndoială cea de-a doua variantă.

Transportul de la aeroport la hotel

Aeroportul principal din Maldive, Velana Airport, este situat lângă capitala statului, Male, pe o insulă creată artificial pentru a deservi aeroportului – Hulhule.

Dacă alegeți o insulă cât de cât apropiată de Male, veți ajunge la ea pe apă. În caz contrar, va trebui să luați un alt avion către insula/resort-ul unde urmează să vă cazați. Pentru că insula pe care am stat noi se află la o distanță rezonabilă de Male, o să acoperim în cele ce urmează varianta transportului pe apă.

Din Hulhumale veți putea lua taxiuri de apă către Male, de unde pleacă majoritatea feriboturilor și speed boat-urilor către insulele aflate la o distanță mai mică sau mai mare de capitală. Pentru a ajunge în Maafushi aveți la dispoziție două variante: feribotul public și barca rapidă.

Feribotul public circulă în fiecare zi către Maafushi, cu excepția zilei de vineri, când nu există nicio cursă către insule (vinerea este începutul de weekend al maldivienilor și ziua de rugăciune, iar majoritatea serviciilor publice nu funcționează în această zi). Feribotul pleacă la ora 15:00 din Male, prețul unui bilet este de aproximativ 2-3 dolari/pe sens, iar până în Maafushi călătoria durează între 1 oră și jumătate și 2 ore.

Există și o variantă mai rapidă, însă puțin mai costisitoare: speed boat-ul. Noi am ales această variantă de transport către Maafushi pentru că am aterizat la 7 dimineața, iar după o noapte petrecută în aeroport și în avion, nu ne doream încă 10 ore de așteptare pentru a ajunge la hotel. Așa că, spre Maafushi, am folosit serviciile celor de la iCom Tours, pe care îi recomandăm din toată inima. Drumul către Maafushi durează 30 de minute, iar prețul unui bilet dus-întors este de 25 de dolari de persoană. Există 3 curse pe zi: una dimineața (în jurul orei 09:00), una la prânz (în jurul orei 13:00) și una după-amiaza (în jurul orei 17:00). Iar dacă alegeți să mergeți cu ei, nici nu este nevoie să mergeți până în Male. La ieșirea din aeroport îndreptați-vă către zona de așteptare din spatele punctului de informare turistică. Acolo vor veni reprezentanții companiei iCom cu aproximativ jumătate de oră înainte de plecare și vor întreba oamenii dacă merg spre Maafushi. Vă veți îmbarca la ieșirea din aeroport, urmează o scurtă oprire în Male pentru a colecta restul pasagerilor și apoi drum lin și în viteză până în Maafushi 🙂

În speranța că nu ați adormit până la finalul articolului, încheiem astfel ghidul de călătorie despre Maldive. Vom continua în articolele următoare cu o descriere mai amănunțită a insulei Maafushi și a activităților pe care le puteți face într-o vacanță în Maldive.

Maldive

Sperăm că am reușit să vă stârnim puțin interesul de a vizita această țară și nu exagerăm cu nimic când spunem că noi ne-am întors cu niște lucruri învățate de la oamenii cu care am interacționat timp de o săptămână. Mai exact, ni s-a reconfirmat că nu ne trebuie mult să fim fericiți, că blândețea și inima deschisă sunt o cale sigură spre fericire și liniște și că este extrem de important să apreciem ce avem. Și, mai presus de orice, călătoriile sunt cel mai simplu și pur mod de a învăța, a-ți reconfirma valorile morale și a-ți îmbogăți sufletul și concepția despre viață.

20 thoughts on “Maldive. Ghid de călătorie”

 1. Buna ziua ! Foarte interesant articolul si am retinut multe informatii pentru o calatorie in Maldive. M-ar interesa sa stiu daca acea taxa de 22% o voi plati separat in Maldive avand in vedere ca mi-am luat biletul de vacanta de la o agentie de turism din Romania?

 2. Buna.
  Eu cu sotul dorim sa mergem din Uk catre Male la inceputul lunii martie. Ne gandim sa stam o saptamana. Este prea putin?
  As avea cateva intrebari.
  1. Taxa aceea de 22% este adaugata in plus la pretul care este afisat in restaurant respectiv hotel?
  2. Pe insula se gasesc supermarketu-ri de unde iti poti achizitiona mancare la preturi acceptabile?
  3.Este o tara sigura din punct de vedere pt o calatorie in 2?
  Astept raspunsul dvs cu mare interes.
  Multumesc anticipat

  1. Buna,

   In principiu, este ok o saptamana pentru ca nu prea ai ce sa faci in afara de plaja. Probabil in resorturi sunt mai multe activitati, dar pe insula cu localnicii nu sunt foarte multe optiuni. Ti-as recomanda sa nu ramai in Male toata vacanta pentru ca sunt insule mai frumoase destul de aproape de Male. Taxa este adaugata la finalul notei de plata. In Maafushi erau cateva magazine, insa nu le-as putea numi chiar supermarketuri si nu aveau foarte multe optiuni. Erau cateva insa care aveau si multe fructe si legume, deci pe partea asta ar putea fi o optiune. Nu trebuie sa iti faci griji in ceea ce priveste siguranta, noi nu ne-am simtit niciun moment in pericol, dimpotriva…oamenii sunt foarte prietenosi, te saluta pe strada (cel putin asa a fost pe insula pe care am stat noi). Noua ne-a placut enorm.

 3. Va salut cu tot respectul. Pe data de 06.10.2018 voi ajunge la Maldive mai exact pe insula Maamigili. Va rog sa imi dati un sfat cu ce pot ajunge la la aeroport pe insula Maamigili cu un transport mai ieftin, si daca sunt ceva riscuri de virusi? Multumesc si multa sanatate!

 4. Salut! Avem zbor de întoarcere care decolează la 8 dimineata din Maladive. Cum putem ajunge din Maafushi la timp?
  Tx!

  1. Buna! Cred ca singura solutie este sa plecati cu o seara inainte din Maafushi si sa va cazati in Male. Dar va puteti interesa si la hotelul la care stati sa vedeti daca va pot aranja transferul cu un speed boat. Insa, s-ar putea sa fie mai ieftin sa ramaneti in Male o noapte.

 5. Am si eu o intrebare! Despre Zika…… Au mai fost cazuri de curand? Ce vaccinuri se fac pentru aceasta? Inafara de pasaport mai e nevoie de ceva? Este obligatoriu pasaportul electronic????

  1. Buna, pe insula Maafushi nu este pericol de Zika si din ce stiu nici pe insulele unde sunt resorturi. Totusi, ca masura de protectie, folositi repelent. Nu exista vaccin anti-Zika. Asa cum am mentionat si in articol, veti completa la intrarea in tara un formular pe baza caruia veti obtine viza de intrare in Maldive.

  1. Buna ziua, daca aveti cetatenie italiana, trebuie sa verificati daca aveti nevoie de viza. Pentru cetatenii romani viza se obtine la intrarea in Maldive, dupa ce completati un formular specific.

 6. buna ziua .
  o intrebare pentru stopul acela pe SIR LANkA , trebuie viza online , sau se poate fara viza ,
  daca la retur am un stop de 4 ore , de la fly dubai .

  multumesc

  1. Buna Madalina, noi nu am avut nevoie de viza, insa nu ne-am dat jos din avion. A fost escala de 1h. Pentru o escala de 4h tind sa cred ca nu veti sta in avion si, din ce am citit, iti trebuie viza si se poate obtine online.

  1. Buna, din ce stiu pasaportul trebuie sa fie valabil cel putin 6 luni de la intrarea in tara. Cel mai sigur insa ar fi sa va interesati pe site-ul MAE sau la Ambasada.

 7. Bunaziua,
  Suntem pe punctul de a rezerva o calatorie in Maldive ( tot Mayafushy). Am un dubiu, plecand din Italia pe istruirle italiane se face specificare a casa din 2016 pasaportul electronic este obbligatorio pebtru intarrea in Maldive.
  Pe siteurile romanisti nu Agnese nici un gel de cometa Rio de acest gen.
  A and in verde ca anti fost de curand prin zona aia vroiam sa va intreb daca se applica si là romani. Eu am un pasaport din 2009 dar nu are cip deci nu este electronic.
  Multumesc.

  1. Buna ziua, din pacate nu stiu care este cerinta la intrarea in Maldive. Noi am avut pasaport electronic. Incercati sa va interesati la Ambasada sau MAE.

 8. Foarte util tot ce am citit și vreau să te rog să îmi spui daca pe insula Maafushi avem șanse să găsim bungalow. E vreo locație de genul acesta pe insulă? Mulțumesc anticipat!!!

  1. Multumesc pentru feedback, Ioana! Ma bucur ca ai gasit folositor articolul nostru 🙂 Din pacate nu am vazut nicio locatie de tip bungalow pe Maafushi. Aici gasesti in general hoteluri si B&B-uri, tocmai pentru ca este si insula locuita.

Send a Comment

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.