Notre Dame de Paris. Dincolo de legenda Cocoșatului lui Hugo

Inevitabil, de câte ori auzeam vorbindu-se de Notre Dame de Paris ne apărea în minte imaginea deja celebrului personaj al lui Victor Hugo, Cocoșatul de la Notre Dame. Acest personaj a contribuit mult la faima de care se bucură în prezent faimoasa catedrala în stil gotic din Paris. Însă, noi vrem să vă invităm să descoperim împreună ce este dincolo de legenda Cocoșatului de la Notre Dame și de ce această catedrală este unul dintre cele mai importante obiective turistice ale Parisului.

Notre Dame de Paris
Notre Dame de Paris

Despre Notre Dame de Paris

Situată în jumătatea de est a Île de la Cité (centrul istoric și cultural atât al Parisului medieval, cât și al celui contemporan), în al patrulea arondisment, Notre Dame de Paris este una dintre cele mai fine exemplificări ale curentului arhitectural gotic și unul dintre cele mai faimoase edificii religioase din lume. Numele său, Notre Dame de Paris, s-ar traduce prin “Doamna Noastră din Paris”, interesant de menționat fiind și faptul că mai multe catedrale din Franța au fost denumite respectând acest format.

Construcția catedralei a început în anul 1160, sub tutela arhiepiscopului Maurice de Sully, lucrarea fiind terminată definitv în jurul anului 1345. În secolele XVII și XVIII au fost aduse îmbunătățiri catedralei Notre Dame de Paris, la porunca regelui Ludovic al XIII-lea, însă odată cu Marea Revoluție Franceză, catedrala a suferit distrugeri masive ale elementelor sale decorative. Salvarea a venit de la Victor Hugo și faimosul său roman, care s-a bucurat de un mare succes în acea perioadă. Astfel, în 1844, regele Louis Philippe I a decretat restaurarea catedralei Notre Dame de Paris, lucrările durând până în 1864.

Elementul definitoriu al catedralei este reprezentat de fațada vestică, compusă din două turnuri simetrice, așezate pe o structură masivă, unde liniile verticale și orizontale se întrepătrund. Această întrepătrundere nu este întâmplătoare, ci face referire la faptul că Notre Dame de Paris a fost construită atât pentru a-l venera pe Dumnezeu, cât și pentru a-i oferi omului de rând sprijinul moral de care are nevoie din partea divinității. Simbolismul elementelor fațadei vestice nu se oprește aici. Fiecare dintre formele și componentele fațadei fac trimitere fie către spațiul limitat unde omul își duce existența, fie către lumea fără limite, lumea perfectă, lumea divinității.

În centrul fațadei se află o roză imensă, care pare să protejeze statuia Fecioarei Maria și a pruncului Iisus, iar dedesubt se poate vedea o frescă ilustrând 28 de regi. Inițial, sculpturile au fost prezentate ca ilustrații ale regilor din Biblie, însă începând cu anul 1284 s-a trecut la ideea că cele 28 de statuete sunt de fapt reprezentări ale regilor Franței. Din acest motiv, în perioada Revoluției Franceze, statuetele au fost foarte grav avariate.

Notre Dame de Paris
Notre Dame de Paris

Evident, odată ce ați intrat în Notre Dame de Paris uitați-vă atent la vitralii, care sunt de o frumusețe impresionantă, și la orgile catedralei (trei la număr). Însă, pe lângă aceste elemente și simboluri de care v-am povestit până acum, Notre Dame de Paris plusează și cu cele 10 clopote, fiecare dintre acestea purtând câte un nume: Emmanuel (cel mai mare, cântărind 13271 de kilograme), Marie, Gabriel, Anne Genvieve, Denis, Marcel, Etienne, Benoit-Joseph, Maurice și Jean-Marie.

Lăsând la o parte istoria și simbolistica elementelor componente ale catedralei, Notre Dame de Paris este un obiectiv turistic definitoriu pentru capitala Franței. Dacă ați citit romanul lui Hugo vă va fi ușor să vă imaginați unde a avut loc acțiunea; dacă nu l-ați citit tindem să credem că, odată ce ați văzut Notre Dame de Paris înălțându-se maiestuoasă și impunătoare în fața ochilor, parcă ați vrea să citiți și istoria sa mai romanțată. Ce este sigur însă: nu aveți cum să nu fiți impresionați de trăinicia, frumusețea și simbolistica ascunsă în cele mai simple elemente componente. Așa că nu e de mirare că Notre Dame de Paris este considerată una dintre cele mai mari capodopere arhitecturale ale lumii.

Pe site-ul catedralei puteți găsi mai multe informații despre orele de vizitare, mijloacele de transport în comun care duc la Notre Dame de Paris, tururi organizate, dar și despre istoria acesteia.

2 thoughts on “Notre Dame de Paris. Dincolo de legenda Cocoșatului lui Hugo”

  1. Felicitari pentru modul frumos, simplu si profund cu care ne transmiteti valoarea acestui monument!
    Misiunea mea este sa transmit oamenilor dragostea pentru limba franceza, iar locurile si monumentele Frantei, care impresioneaza si creeaza atata emotie, FAC PARTE din limba si sunt o sursa de inspiratie!
    Daca oamenii AJUNG la aceste emotii, invata mai usor si cu placere…
    Va multumesc pentru ca m-ati inspirat si mi-ati confirmat ca intuitia mea functioneaza 🙂
    MULT SUCCES in continuare!

Send a Comment

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.