Parlamentul Ungar. Cea mai faimoasă clădire a Budapestei

Am mai vorbit despre Budapesta într-un articol anterior, mai exact despre Piaţa Eroilor, dar, de această dată, ne vom concentra atenția pe una dintre cele mai frumoase clădiri, dacă nu din lume, atunci cu siguranță din Europa: Parlamentul Ungar. Parlamentul Ungar este cu siguranță unul dintre edificiile noastre favorite dintre toate pe care le-am vizitat până acum. Stilul neogotic în care a fost proiectată clădirea, de către renumitul arhitect Imre Steindl, îi conferă un aer solemn, impunător.

Parlamentul Ungar
Vedere din Bastionul Pescarilor

Despre Parlamentul Ungar

Construcția Parlamentului ungar a început în 1885 și a fost finalizată 19 ani mai târziu. Inaugararea a avut loc, însă, în 1896, cu ocazia aniversării unui mileniu de la înființarea statului maghiar. În cazul în care vă plimbați pe malurile Dunării, veți vedea fațada principală a Parlamentului, pe care se află statui ale conducătorilor maghiari și ale unor faimoși lideri militari. Intrarea oficială este, însă, din partea cu piața,Lajos Kossuth, aflată în fața clădirii. De asemenea, deasupra ferestrelor veți putea vedea detalii ale blazoanelor regilor și ducilor care au fost la un moment dat o parte importantă a istoriei maghiare. Nu în ultimul rând, clădirea Parlamentului maghiar este a treia cea mai mare clădire parlamentară din lume, pe locul al doilea situându-se clădirea Parlamentului României.

Parlamentul Ungar
Parlamentul Ungar

Cum ajungi la Parlamentul Ungar ?

Pentru a ajunge la frumoasa clădire trebuie să mergi pe linia 2 a metroului din Budapesta și să cobori în stația Lajos Kossuth. Sau dacă urci la Bastionul Pescarilor poţi coborî pe jos, traversezi unul dintre faimoasele poduri ale Budapestei şi ai ajuns la Parlament.

Parlamentul Ungariei
Parlamentul Ungar

Clădirea se poate vizita de către turiști, iar informații despre orarul de vizitare și taxa de intrare (250 forinți) puteți găsi aici.

Care sunt clădirile care v-au impresionat cel mai mult dintre toate cele pe care le-ați vizitat?
One thought on “Parlamentul Ungar. Cea mai faimoasă clădire a Budapestei”

Send a Comment

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.