Pe urmele lui Harry Potter prin Scoția

Așa cum vă promiteam într-unul din articolele anterioare despre Scoția, avem un articol surpriză care să încununeze toaaată seria asta lungă. Este un articol neobișnuit, care ne va purta pe tărâmuri de poveste, în lumea magică creată de J.K. Rowling. Și pentru că am dezvăluit deja în titlu despre ce surpriză este vorba, haideți să pornim împreună pe urmele lui Harry Potter prin Scoția.

Pe urmele lui Harry Potter prin Scoția

Nu credem că Harry Potter, faimosul vrăjitor creat de J.K. Rowling și îndrăgit de milioane de copii și adulți, mai are nevoie de nicio prezentare. Lumea creată de J.K. Rowling ne-a transpus pe tărâmuri despre care imaginația noastră nici nu avea habar că pot fi create.

Dar, ce este și mai interesant este că, extrem de multe dintre locurile descrise în cărțile seriei au avut ca punct de inspirație orașe, regiuni și clădiri care există în viața reală. Iar în articolul de astăzi facem o incursiune în Edinburgh și Glasgow pentru a descoperi ce elemente au stat la baza lumii magice create de J.K. Rowling.

Pe urmele lui Harry Potter
Pe urmele lui Harry Potter

Ar fi bine să menționăm și că există mult mai multe surse de inspirație în întreg Regatul Unit al Marii Britanii, dar pentru că nu le-am văzut cu ochii noștri preferăm să nu facem referire la ele. Pe măsură ce mai completăm lista, vom updata și articolul 🙂

The Elephant House

În călătoria noastră pe urmele lui Harry Potter prin Scoția nu putem să nu amintim de faimoasa cafenea The Elephant House.

Aici a început J.K Rowling să scrie primele volume din seria Harry Potter. Iar masa la care stătea autoarea avea o vedere superba la Edinburgh Castle.

Evident, odată cu faima cărților, a venit și faima cafenelei. Așa că, să nu vă mire dacă trebuie să așteptați ceva timp pentru a prinde o masă liberă. Dar cafeaua și tortul de morcovi sunt atât de bune încât înțelegem de ce J.K Rowling a ales să scrie aici câteva volume bune din serie :).

Greyfriars Kirkyard

Despre Greyfriars Kirkyard v-am mai povestit și aici. Și da, este dubios, sa vizitezi cimitire, dar, pe cuvânt, ca cele pe care le-am văzut în Edinburgh și Glasgow sunt deosebite și foarte interesante.

Dacă ați văzut filmul Harry Potter și Pocalul de Foc, cu siguranță vă veți aminti scena în care Harry este teleportat într-un cimitir. Aici va avea loc ritualul de reîntregire a lui Voldemort, iar cimitirul în care a fost filmată scena este chiar Greyfriars Kirkyard.

Pe urmele lui Harry Potter - Greyfriar's Kirk
Pe urmele lui Harry Potter – Greyfriar’s Kirk

Există chiar și un mormânt pe numele Thomas Riddle (numele adevărat al lui Voldemort). L-am căutat intens, dar, la un moment dat, devenise puțin cam macabru faptul că ne holbam la pietrele funerare, așa că am abandonat inițiativa. Dacă găsiți voi piatra funerară a lui Thomas Riddle, să ne trimiteți și nouă o poză.

Victoria Street

Tot pe urmele lui Harry Potter prin Scoția am dat peste o stradă desprinsă parcă din povești. Din Grassmarket ajungeți foarte ușor pe Victoria Street, căci așa se numește strada. Casele colorate vesel și magazinele artizanale nu fac decât să îi sporească farmecul și nu este de mirare că J.K Rowling a folosit strada aceasta ca inspirație pentru Diagon Alley.

Pe urmele lui Harry Potter - Victoria Street
Pe urmele lui Harry Potter – Victoria Street

Dacă vă mai aduceți aminte, Diagon Alley era “bazarul” vrăjitoresc de unde toți vrăjitorii cumpărau rechizite pentru copiii lor înainte de a pleca spre Hogwarts.

University of Glasgow

Deşi nu se face nicio referire exactă la Universitatea din Glasgow ca sursă de inspiraţie pentru J.K. Rowling, nouă ni s-a părut că în ecranizările romanelor arhitectura faimoasei școli Hogwarts a avut ca punct de plecare și Universitatea din Glasgow.

Pe urmele lui Harry Potter - University of Glasgow
Pe urmele lui Harry Potter – University of Glasgow

Iar în loc de concluzie, ne angajăm solemn să actualizăm articolul cu celelalte locuri care au servit drept inspirație atât pentru romanele seriei, cât și pentru ecranizările acestora, pe măsură ce vizităm Londra, Țara Galilor, Oxford , Bath și The Highlands din Scoția.

Send a Comment

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.