Piața Eroilor din Budapesta. O lecție de istorie a Ungariei

În Piața Eroilor (Hősök tere) din Budapesta am ajuns de două ori până acum, de fiecare dată în preajma sărbătorilor de iarnă (prima oară cu câteva zile înainte de Ajunul Crăciunului, a doua cu câteva zile înaintea Anului Nou).

Budapesta este unul dintre acele oraşe în care este cam greu să te plictiseşti: fie că vrei doar să te plimbi pe străzi, să faci un tur al muzeelor din oraş, o croazieră pe Dunăre sau câteva cumpărături pe Vaci utca. Pot spune că de fiecare dată am rămas la fel de plăcut impresionați de acest oraş şi ne-am propus să îl vizităm şi primăvara sau la început de vară, pentru că suntem convinși că este şi mai frumos în această perioadă a anului. Şi pentru că sunt atât de multe lucruri de văzut, despre atracţiile turistice din Budapesta voi vorbi în mai multe articole :). Iar primul obiectiv pe lista noastră este Piața Eroilor (Hősök tere).

Piața Eroilor, Budapesta
Piața Eroilor, Budapesta (sursă foto)

Despre Piața Eroilor

Piața Eroilor este situată la capătul Bulevardului Andrassy, unul dintre cele mai importante ale capitalei, aflându-se şi pe lista Patrimoniului Universal UNESCO. Monumentul definitoriu al Pieţei, Monumentul Mileniului, a fost construit în anul 1896 pentru a comemora 1000 de ani de la venirea maghiarilor în Bazinul Carpatic. Este aflat în partea centrală a pieţei şi este încadrat de două arcade semi-circulare. Atât arcadele, cât şi Monumentul Milenar, sunt decorate cu figuri reprezentative ale istoriei Ungariei, redând participarea activă a acestora la trasarea parcursului istoric al ţării.

Statuile de pe arcade îi reprezintă, de la stânga la dreapta, pe: Ştefan cel Sfânt, Ladislau I, Coloman, Andrei al II-lea, Bela al IV-lea, Carol Robert şi Ludovic I, pe colonada din stânga. Pe colonada dreaptă sunt reprezentaţi: Iancu de Hunedoara, Matei Corvin, Ştefan Bocskai, Gabriel Bethlen, Imre Thokoly, Francisc Rakoczi al II-lea si Lajos Kossuth.

Piața Eroilor
Piața Eroilor, Budapesta

Poate una dintre cele mai impresionante sculpturi este cea a Arhanghelului Gabriel, simbolul religiei romano-catolice, aflată în vârful Monumentului Mileniului.

Statuia Arhanghelului Gabriel, Piața Eroilor, Budapesta
Statuia Arhanghelului Gabriel, Piața Eroilor, Budapesta

În faţa acestei coloane se află şi o placă comemorativă pentru cei care au murit pentru libertatea şi independenţa statului maghiar.

Piața Eroilor este unul dintre cele mai cunoscute locuri de întâlnire din Budapesta și, de asemenea, la orice oră din zi veți vedea grupuri de turiști si ghizi care le oferă acestora informații. Tot aici veți găsi și ghizi locali, care sunt dispuși să vă povestească despre istoria maghiară în schimbul unei sume modice.

Piața este înconjurată şi de alte obiective turistice, cum ar fi Muzeul de Artă sau Palatul de Artă, aşa că vă puteți fructifica timpul vizitându-le şi pe acestea.

Piața Eroilor este unul dintre locurile noastre preferate din Budapesta, iar despre celelalte obiective turistice ale orașului veți putea citi în articolele viitoare :).

Send a Comment

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.