Praga (II). Mănăstirea Loreto, Mănăstirea Strahov și Petrin

Dacă la începutul celei de-a doua zile în Praga am explorat Castelul din Praga (despre care v-am povestit aici), după ce am părăsit incinta Castelului am decis să vedem și alte obiective turistice, mai mult sau mai puțin cunoscute, din împrejurimi. Astfel, ne-am continuat drumul spre Mănăstirea Loreto, Mănăstirea Strahov și Dealul Petrin. Dar să le luăm pe rând 🙂

Mănăstirea Loreto

Mănăstirea Loreto
Mănăstirea Loreto

Mănăstirea Loreto se află la circa 10 minute de mers pe jos de Castelul din Praga și este un lăcăș de cult care găzduiește un important tezaur religios. Noi nu am intrat în incinta mănăstirii, însă ne-am delectat cu fațada acesteia, vizibilă din stradă. Pe fațadă se pot observa figuri canonice, iar ulterior am aflat că este vorba despre Apostolii Matei, Marcu, Luca și Ioan, alături de Sfânta Ana. Ceasul din turnul mănăstirii este deosebit, întrucât conține 27 de clopote, care, la fiecare oră, scot diferite melodii, iar la sărbătorile importante sunt melodii speciale.

Mănăstirea Strahov, unul dintre cele mai puternice simboluri ale orașului Praga

Mănăstirea Strahov
Mănăstirea Strahov
Mănăstirea Strahov
Mănăstirea Strahov
Mănăstirea Strahov
Mănăstirea Strahov
Vedere asupra orașului de la Mănăstirea Strahov
Vedere asupra orașului de la Mănăstirea Strahov

Mănăstirea Strahov este unul dintre cele mai vechi lăcășuri de cult din lume, aparținând ordinului Premonastrensian. A fost fondată în anul 1143 și a avut o istorie zbuciumată (incendii, războaie religioase, era comunistă), însă a supraviețuit tuturor acestor neplăceri, iar astăzi este una dintre clădirile emblematice ale orașului Praga. În cadrul Mănăstirii se află Basilica Fecioarei Maria, însă principala atracție o reprezintă Biblioteca Strahov, construită în stil renascentist și care cuprinde peste 125 000 de volume. Pentru a vizita biblioteca trebuie să plătiți o taxă (aproximativ 100 de coroane), iar dacă vreți să faceți și fotografii veți mai plăti încă 50 de coroane. Însă, vă asigurăm că merită…biblioteca este superbă, fără a exagera cu nimic când afirmăm acest lucru. Vă lăsăm să vă convingeți prin imaginile de mai jos.

Biblioteca Mănăstirii Strahov
Biblioteca Mănăstirii Strahov
Biblioteca Mănăstirii Strahov
Biblioteca Mănăstirii Strahov
Biblioteca Mănăstirii Strahov
Biblioteca Mănăstirii Strahov
Biblioteca Mănăstirii Strahov
Biblioteca Mănăstirii Strahov

Petrin

După aproximativ 2 ore petrecute la Mănăstirea Strahov, am plecat mai departe, spre Dealul Petrin, un alt punct de atracție al orașului Praga. Turnul Petrin, o construcție metalică de 60 de metri, încercând să imite Turnul Eiffel din Paris , a fost construit în anul 1891 cu  ocazia expoziției Jubilee. Turnul se poate vizita, un bilet pentru un adult costă 120 de coroane, însă dacă vreți să folosiți liftul pentru a ajunge în vârf veți mai plăti încă 60 de coroane. Dacă vreți să urcați pe scări, pregatiți-vă pentru 299 de trepte, nu vă speriați însă…din loc în loc mai sunt și băncuțe amenajate pentru repaus. Ce vă putem garanta este că, odată ajunși sus, nu veți regreta cele 300 de trepte pe care le-ați urcat, întrucât panorama asupra orașului este extraordinară.

Panorama asupra orașului
Panorama asupra orașului Praga din Turnul Petrin

La câțiva metri de Turnul Petrin este și Labirintul Oglinzilor…dacă aveți chef să râdeți și să vă vedeți în forme care mai de care mai caraghioase, aici este locul potrivit. Labirintul nu este mare, dar vă garantăm că vă veți amuza. Prețul unui bilet pentru un adult este de 50 de coroane.

Labirintul Oglinzilor
Labirintul Oglinzilor

De pe Dealul Petrin am pornit înapoi spre Mala Strana, după o zi plină, în care am mers mult, am văzut niște monumente uimitoare și priveliști panoramice ale orașului Praga care ne-au demonstrat că am făcut cea mai bună alegere când am decis să venim aici. Rămâneți pe recepție…urmează relatarea despre ce am făcut în următoarele zile în Praga :).

Send a Comment

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.