Praga (I). Podul Charles, Stare mesto, Mala strana și Castelul din Praga

Așa cum vă promiteam la sfârșitul primului articol al seriei despre Praga, urmează să vă povestim cum ne-am petrecut cele trei zile și jumătate în Praga, ce puteți vedea și care sunt costurile la care trebuie să vă așteptați pentru un city break. În prima zi și jumătate petrecută în oraș am văzut: Podul Charles, Staré město, Malá strana și Castelul din Praga.

Pentru început, perioada cea mai bună în care puteți vedea orașul ar fi aprilie-mai. Noi am fost la începutul lunii martie și în primele două zile a fost foarte frig, dar spre final vremea a ținut cu noi și ne-am putut bucura și de soare. Însă Praga este unul dintre oraşele care merită să fie vizitate în fiecare anotimp, așa că perioada în care mergeți nu este cel mai important aspect de care să țineți cont.

Așa cum vă spuneam și în primul articol al seriei, recomandarea noastră este să vă alegeți un hotel cât mai aproape de centrul orașului. Majoritatea obiectivelor turistice sunt concentrate în centru și se poate ajunge foarte ușor pe jos, nefiind necesar să folosiți prea mult transportul în comun. Noi am stat la un hotel parcă desprins din poveștile medievale cu prinți și prințese, situat foarte aproape de Castelul din Praga, în districtul Hradčany.

Podul Charles, Staré město și Malá strana

În după-amiaza zilei în care am aterizat în Praga am pornit spre faimosul pod Charles (Karlův most),  care leagă Orașul Vechi (Staré město) de Malá strana sau Orașul de Jos. Podul Charles este una dintre cele mai faimoase atracții ale orașului, este un pod pe care circulă doar pietonii și este pavat cu piatră cubică, iar cele 30 de statui aliniate de o parte și de alta a podului sunt spectaculoase, la fel ca și imaginea Castelului Praga sau a râului Vltava și a celorlalte poduri peste râu.

Podul Charles si Stare Mesto
Statui de pe Podul Charles
Podul Charles si Stare Mesto
Intrarea pe Podul Charles din cartierul Mala Strana
Stare Mesto
Vedere a Castelului Praga de pe Podul Charles
Podul Charles si Stare Mesto
Vedere de pe Podul Charles
Podul Charles si Stare Mesto
Vedere de pe Podul Charles

După ce traversați Podul Charles, ajungeți în Orașul Vechi, Staré město, cartierul central al orașului. Piața Orașului Vechi, Staroměstské náměstí, este un alt obiectiv turistic important al orașului, iar aici veți găsi și Ceasul Astronomic, care oferă un mic spectacol turiștilor la fiecare oră. Ceasul arată atât ora, cât și anul și luna, dar și semnele zodiacale și sărbătorile calendarului creștin. La fiecare oră, figurinele ceasului “încep” spectacolul, prima figurină fiind un schelet, simbolul morții, iar deasupra acesteia se rotesc figurile celor doisprezece apostoli. Ceasul datează de prin secolul al XIII-lea, ulterior, prin secolul al XVII-lea, fiind adăugate figurinele apostolilor. Este cel mai vechi ceas funcțional din lume și este situat pe clădirea care servește drept Primărie a orașului.

Stare Mesto
Primăria orașului
Stare Mesto
Ceasul astronomic

Tot în Staroměstské náměstí veți putea vedea un alt simbol al orașului, Týnský chrám, o biserică gotică, ale cărei turnuri au devenit un reprezentative pentru Praga. Aceasta a fost biserica principală a Orașului Vechi, încă din secolul al XIV-lea.

Stare Mesto
Týnský chrám

La întoarcerea din Staré město, am traversat din nou Podul Charles și am ajuns în Malá strana, unul dintre cele mai pitorești cartiere ale Pragăi. În Malá strana cel mai frumos lucru pe care îl puteți face este să luați la picior străduțele pietruite, în pantă și să admirați arhitectura. Malá strana este locul unde își au sediul majoritatea ambasadelor, dar și Parlamentul Ceh și Guvernul, iar în trecut cartierul a servit drept reședință a ordinelor feudale și bisericești. Tocmai din acest motiv veți vedea că numărul bisericilor din acest cartier este mare, însă cea mai importantă și impozantă este Catedrala Sf. Nicolae.

Mala Strana
Mala Strana
Mala Strana
Biserica Sf. Nicolae
Mala Strana, Stare Mesto
Biserica Sf. Nicolae

Castelul Praga

A doua zi, dis-de-dimineață, am pornit spre Castelul Praga, care se afla la nici mai mult, nici mai puțin de 5 minute de mers pe jos de hotelul nostru. Există indicatoare numeroase spre Castel, așa că nu aveți cum să îl ratați, indiferent din ce parte a orașului veniți. Odată ajunși aici, aveți de ales între mai multe tipuri de bilete, în funcție de ce sunteți interesați să vizitați.

Circuitul A include biletele de intrare pentru Catedrala Sf. Vitus, Vechiul Palat Regal, expoziția Povestea Castelului Praga, Bazilica Sf. George, Golden Lane și Turnul Daliborka, Turnul Pulberii și Palatul Rosenberg. Prețul unui bilet pentru circuitul A este de 350 de coroane, aproximativ 58 de lei. Circuitul B include biletele de intrare pentru Catedrala Sf. Vitus, Vechiul Palat Regal, Bazilica Sf. George și Golden Lane și Turnul Daliborka. Prețul unui bilet este de 250 de coroane, aproximativ 41 de lei. Circuitul C include biletele de intrare la expoziția Comoara Catedralei Sf. Vitus și la galeria fotografică Castelul Praga. Pe lângă cele trei circuite puteți cumpără și bilete individuale pentru expoziții, iar mai multe detalii puteți afla de pe site-ul oficial al Castelului.

Noi am ales circuitul B, și am început cu Catedrala Sf. Vitus. Clădirea în stil gotic a fost construită la jumătatea secolului al XIV-lea, de către împăratul Carol al IV-lea. Catedrala este o construcție impresionantă, iar dacă vreți să ii cuprindeți fațada într-o singură poză trebuie să vă chinuiți puțin :). Este cea mai mare și cea mai importantă biserică din Praga și este și locul în care au avut loc încoronările regilor și reginelor. În cadrul catedralei se află și Capela Sf. Wenceslas, despre care v-am mai povestit și aici.

Catedrala Sf. Vitus
Catedrala Sf. Vitus, interior
Catedrala Sf. Vitus
Catedrala Sf. Vitus, interior
Catedrala Sf. Vitus
Catedrala Sf. Vitus, interior
Catedrala Sf. Vitus
Catedrala Sf. Vitus, interior
Catedrala Sf. Vitus
Catedrala Sf. Vitus, interior
Catedrala Sf. Vitus
Catedrala Sf. Vitus, din spate

Vechiul Palat Regal a fost construit la sfârșitul secolului al IX-lea și începutul secolului al X-lea, iar interiorul său poate fi privit drept sărăcăcios, în comparație cu alte palate europene. Însă trebuie să știți că acest palat a fost abandonat timp de aproape 80 de ani în secolul al XVI-lea, iar recondiționarea acestuia a continuat și în următoarele secole. Din 1993 palatul este folosit în special pentru expoziții de artă.

Bazilica Sf. George este cea de-a doua biserică din cadrul Castelului Praga, foarte diferită de Catedrala Sf. Vitus din punct de vedere arhitectural. Bazilica este construită în stilul romanic și, în comparație cu Sf. Vitus, pare că are un interior destul de auster. Biserica găzduiește mormintele membrilor dinastiei conducătoare Premyslid, iar unul dintre morminte este cel al tatălui lui Wenceslas, Vratislav.

Golden Lane este aleea unde locuiau familiile modeste ce lucrau la întreținerea și apărarea Castelului. Căsuțele au fost locuite până la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, iar într-una dintre ele a locuit și faimosul Franz Kafka timp de un an (între 1916 și 1917). Numele aleii este derivat de la aurarii care locuiau aici, iar sfatul nostru este să nu o ratați pentru că locuințele se apropie foarte mult de original.

Golden Lane
Golden Lane
Golden Lane
Golden Lane
Golden Lane
Golden Lane

De la Castel veți avea câteva puncte panoramice asupra întregului oraș, însă vedeta va fi Staré město.Vizita la Castelul din Praga ne-a luat aproximativ 3 ore și jumătate, iar despre restul locurilor pe care le-am văzut după vă povestim în următorul articol, să nu vă plictisim 🙂

One thought on “Praga (I). Podul Charles, Stare mesto, Mala strana și Castelul din Praga”

Send a Comment

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.