Praga (III). Rudolfinum, Josefov, Nove Mesto și Vysehrad

Iată că după ce v-am povestit în ultimele două articole despre prima zi și jumătate pe care am petrecut-o în Praga, a sosit momentul sa încheiem seria de impresii de călătorie cu zilele a treia și a patra. După cum vă spuneam și în articolele anterioare, majoritatea atracțiilor turistice din Praga sunt concentrate în centrul orașului și sunt foarte ușor accesibile pe jos. Iar cum noi nu ne mai săturam să explorăm Malá StranaStaré Město și zona Castelului am reușit să vedem majoritatea obiectivelor turistice importante ale orașului în prima zi și jumătate :). Prin urmare, ultimele două zile pe care le-am petrecut în Praga au fost mai mult de relaxare și de explorare a celorlalte zone ale orașului. Iar în cele ce urmează vă povestim despre Cartierul Evreiesc din Praga, o croazieră pe Vltava, Rudolfinum, Nove mesto (și Piața Wenceslas) și Vysehrad. Nu în ultimul rând o să vă facem și o estimare de costuri pentru un city break în Praga, pe baza experienței noastre.

Ziua a treia – Rudolfinum, Cartierul Evreiesc și Croaziera pe Vltava

De pe podul Charles, în partea stângă, puteți vedea o clădire cu o arhitectură impresionantă, iar dacă vă apropiați de ea veți descoperi că aceasta este Rudolfinum. Recunoaștem că pe noi ne-a amuzat numele și am decis să căutăm mai multe informații despre clădire. Rudolfinum este un auditoriu muzical și o importantă galerie de artă din Praga. Stilul arhitectural este neo-renascentist, iar clădirea a fost deschisă pentru prima oară publicului în 1885, fiind sediul Orchestrei Filarmonice din Cehia. Clădirea a fost numită Rudolfinum în onoarea lui Rudolf, prințul încoronat al Austriei, care a inaugurat clădirea.

Rudolfinum
Rudolfinum

De la Rudolfinum, am pornit-o spre Cartierul Evreiesc al Pragăi, trecând prin zone mai mult rezidențiale decât turistice. Ne-a impresionat arhitectura clădirilor din zonă și nu ne-am putut abține să nu le fotografiem. Iar printre fotografii și stat cu ochii pe sus, admirând clădirile și arhitectura lor, am ajuns în Josefov sau Cartierul Evreiesc al Pragăi. În trecut aici a fost ghetoul evreiesc, iar Iosif al II-lea a fost cel care a îmbunătățit considerabil nivelul de trai al evreilor, de aici și numele cartierului.

Josefov
Clădire în Cartierul Evreiesc
Josefov
Clădire în Cartierul Evreiesc
Josefov
Clădire în Cartierul Evreiesc

Punctul principal de atracție al cartierului îl reprezintă Singagoga Veche Nouă, care este cea mai veche sinagogă funcțională din Europa, iar în apropierea ei veți găsi și Sinagoga Spaniolă. Aceasta din urmă a fost construită pe locul celei mai vechi case de rugăciuni evreiești din Praga, iar elementele de arhitectură maură sunt ușor de recunoscut.

Josefov
Singagoga Veche Nouă
Josefov
Singagoga Spaniolă

Tot în Josefov veți găsi și o statuie puțin ieșită din comun, care îl ilustrează pe celebrul Franz Kafka.

Josefov
Statuia lui Franz Kafka
Josefov
Florărie având numele celebrului roman al lui Kafka

La plecarea din Josefov am mers spre malul Vltavei și am ajuns la un debarcader de unde te puteai îmbarca pe croaziere pe râul Vltava. Pentru că aveam destul timp la dispoziție și pentru că planificasem să mergem în Nove Mesto și Piața Wenceslas în cea de-a patra zi am decis să ne relaxăm într-o astfel de croazieră.

Croazieră pe Vltava
Croazieră pe Vltava

În materie de astfel de croaziere aveți de unde alege, întrucât sunt destul de multe companii care oferă aceste servicii. Puteți face rezervări pentru croaziere pe timp de seară, majoritatea având și cina inclusă în preț, sau puteți vedea centrul Pragăi de pe Vltava. Noi am ales cea de-a doua variantă și am profitat de soarele frumos de martie pentru a revedea majoritatea obiectivelor turistice din centrul Pragăi. Căpitanul vasului de croazieră este și ghid, iar pe toată durata călătoriei oferă și informații istorice despre obiectivele pe lângă care trecem. Nu vă așteptați însă la o engleză impecabilă sau la un sistem audio performant :). Costul unei croaziere pe timp de zi, fără prânz inclus, este de aproximativ 11 euro de persoană, iar copiii beneficiază de reduceri la bilete.

Ziua a patra – Nove Mesto, Piața Wenceslas și Vysehrad

În ziua de dinaintea plecării spre casă am explorat partea “nouă” a orașului, mai exact Nove Mesto și a sa Piață Wenceslas și “cartierul” Vysehrad.

De la hotelul la care am fost cazați am traversat pentru a nu știu câta oară Podul Charles și am mers pe malul Vltavei spre Nove Mesto. Orașul Nou sau Nove Mesto este destul de diferit, în special ca arhitectură, de celelalte cartiere despre care am povestit în articolele anterioare. Nouă ne-a lăsat impresia unui cartier industrializat, cu o ușoară tentă de fost cartier comunist. În niciun caz nu veți mai întâlni aici minunățiile arhitecturale despre care vă spuneam pe drumul către Cartierul Evreiesc.

Pe drumul spre Piața Wenceslas am ajuns și la faimoasa Casă Dansatoare, cunoscută și sub numele de Fred și Ginger. Denumirea din urmă face referire la faimoșii Fred Astair și Ginger Roberts, însă este mai puțin utilizată. Pe locul pe care se află acum Casa Dansatoare s-a aflat o clădire care a fost distrusă de bombardamentul american din 1945. Pentru câțiva zeci de ani locul a rămas neutilizat, însă în 1992 a fost propus un proiect în urma căruia avea să se ridice Casa Dansatoare. Proiectul a fost sprijinit de președintele de atunci Vaclav Havel și sponsorizat de Nationale Nederlanden, astăzi cunoscuți drept ING Bank.

Fred și Ginger
Casa Dansatoare

Câțiva kilometri mai târziu, explorând Nove Mesto, am ajuns și la simbolul acestui cartier, Piața Wenceslas. Este mai degrabă un bulevard decât o piață, iar aici veți găsi magazine semne evidente ale capitalismului, gen fast food-uri și diferite magazine ale unor branduri cunoscute în toată lumea. Din punct de vedere istoric Piața Wenceslas are o importanță deosebită, întrucât aici a fost locul în care a început revolta anti-comunistă, în 1989. Iar monumentele care domină Piața sunt statuia lui Wenceslas și clădirea Muzeului Național al Cehiei.

Muzeul Național și statuia lui Wenceslas
Muzeul Național și statuia lui Wenceslas, Nove mesto
Muzeul Național al Cehiei
Muzeul Național al Cehiei, Nove mesto
Nove Mesto
Bulevardul Wenceslas, Nove mesto

După un binemeritat repaus în Piața Wenceslas ne-am îndreptat spre ultimul obiectiv turistic de pe lista noastră, Vysehrad. Vysehrad-ul este un fort istoric, situat pe un deal deasupra râului Vltava. Este faimos pentru Bazilica Sfinților Petru și Pavel, dar și pentru că aici se află cea mai veche clădire din Praga, Rotonda Sfântului Martin, datând din secolul al XI-lea. Practic, nouă Vysehrad ne-a dat impresia unui parc imens, foarte popular printre locuitorii Pragăi, iar priveliștile pe care le oferă asupra orașului sunt extraordinare.

Biserica Sfinților Petru și Pavel, Vysehrad
Biserica Sfinților Petru și Pavel, Vysehrad
Ruine ale fortăreței Vysehrad
Ruine ale fortăreței Vysehrad
Vedere panoramică a Castelului din Vysehrad
Vedere panoramică a Castelului din Vysehrad

Buget estimativ pentru un city break în Praga

Vă promiteam la începutul seriei despre Praga, dar și la începutul acestui articol, că vă vom oferi și un buget estimativ pentru un city break în Praga. Noi am cheltuit aproximativ 450-500 de euro, 2 persoane, incluzând aici și cazarea. Mâncarea este destul de ieftină, am putea spune chiar puțin mai ieftină ca în România, iar o sticlă de apă costă aproximativ 0.75 euro. Iar dacă auziți glume că în Praga berea este mai ieftină ca apă să știți că este adevărat și, mai mult decât atât este și foarte bună. Preferata noastră este Krusovice.

Concluzii

În încheierea seriei de articole despre călătoria noastră în Praga nu putem să vă spunem decât ce am repetat pe parcursul celor patru articole ale seriei: Praga este un oraș minunat, fără a exagera cu nimic când afirmăm asta și merită văzut în fiecare anotimp. Să nu vă mire dacă, după ce vă întoarceți și vă uitați la pozele pe care le-ați făcut, vă apucă nostalgia și un dor nebun să vă întoarceți. Nouă așa ni s-a întâmplat 🙂

Send a Comment

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.