Quinta da Regaleira. Palatul și parcul care te lasă fără glas

Când am început să ne planificăm vacanța în Lisabona, automat am inclus pe lista noastră de locuri pe care ne dorim să le vedem și frumosul orășel Sintra, unul dintre motive fiind Quinta da Regaleira. Și bine am făcut! Atmosfera de poveste creată în jurul castelelor și palatelor care se regăsesc aici nu am mai întâlnit-o niciunde, iar pe toate blogurile și site-urile de călătorie pe care le-am consultat am găsit impresii similare. Vedeta acestui orășel, fosta reședință de vară a familiei regale a Portugaliei, dar și a milionarilor excentrici, este, de departe Palacio da Pena. Apare în toate broșurile, în toate ghidurile turistice și, probabil, atrage și cel mai mare număr de turiști. Este într-adevăr un palat impresionant și vă vom povesti mai multe despre el într-unul dintre articolele viitoare, însă pentru noi marea surpriză din Sintra a fost și va rămâne Quinta da Regaleira.

Quinta da Regaleira
Quinta da Regaleira

Mai puțin promovat și vizitat ca Palacio da Pena, palatul Quinta da Regaleira este cunoscut și sub numele de Palatul lui Monteiro Milionarul, după numele unuia dintre proprietarii săi, Antonio Augusto Carvalho Monteiro. Palatul a fost inclus în patrimoniul mondial UNESCO, în categoria Peisajul Cultural al orașului Sintra și vă va fascina din primele momente în care îl zăriți. Iar după ce ajungeți să îi descoperiți grădinile cu tunelurile, grotele și binecunoscuta fântână inițiatică, deja imaginația va începe să vă zburde și vă veți simți ca personaje dintr-un basm sau un roman fantasy. Este vorba despre o experiență și o senzație pe care nu le-am mai trăit până acum, poate acesta este și motivul pentru care am rămas profund impresionați de acest loc magic. Dar să o luăm cu începutul:)

Cum ajungeți la Quinta da Regaleira?

Așa cum vă povesteam și în articolul trecut despre Sintra, rețeaua de transport în comun este foarte bine pusă la punct și principalele obiective turistice sunt incluse în diferitele trasee ale autobuzelor Scotturb. Este și cazul Quinta da Regaleira. Din gara din Sintra puteți lua autobuzul 435 care circulă pe traseul Palacio Nacional – Quinta da Regaleira – Palacio de Monserrate. Autobuzul circulă la intervale de aproximativ 30 de minute, iar în ceea ce privește prețul biletului, acesta este inclus în prețul cardului de transport achiziționat din Lisabona. (Mai multe detalii despre transportul în și către Sintra găsiți aici).

Accesul la palat

Biletul de acces pentru Quinta da Regaleira costă 6 euro și include o hartă unde sunt semnalizate principalele puncte de interes turistic, inclusiv Fântâna Inițiatică și grotele. Copiii până la 8 ani au intrare gratuită, pentru cei între 9 și 14 ani intrarea costă 3 euro, elevii și studenții beneficiază și ei de reduceri, la fel ca și posesorii cardului de călătorie Cartao Jovem. Și adulții peste 65 de ani beneficiază de reducere, iar familiile pot achiziționa un bilet comun în schimbul sumei de 18 euro.

Scurt istoric al Quinta da Regaleira

Originile Quintei (referindu-ne aici atât la palat, cât și la parcul care îl înconjoară) datează de la sfârșitul anilor 1690, când Jose Leite a cumpărat o zonă foarte mare din capătul vechiului oraș Sintra. De atunci, o mulțime de proprietari s-au succedat pe teritoriul Quinta da Regaleira, însă cel care a construit varianta actuală a palatului și a parcului care îl înconjoară a fost Antonio Augusto Carvalho Monteiro, considerat printre cei mai culți oameni ai Portugaliei de la începutul secolului al XXI-lea. El a fost cel care a impregnat palatului și capelei stilul arhitectural neo-manuelin, având ca sursă de inspirație, printre altele, și faimosul Palacio da Pena. Iar simbolistica din spatele elementelor arhitecturale este de-a dreptul impresionantă, reliefându-i astfel talentele arhitectului Luigi Manini. Să nu mai vorbim despre multitudinea stilurilor arhitecturale folosite (roman, gotic, romantic, manuelin) care nu fac decât să îi sporească valoarea și frumusețea Quintei da Regaleira.

Quinta da Regaleira
Quinta da Regaleira

Simbolurile prezente în Quinta da Regaleira

Din primul moment în care pășiți pe domeniul Quinta da Regaleira veți realiza că vă aflați într-un loc cu totul special și chiar dacă nu sunteți cunoscători sau pasionați de simbolistică este imposibil să nu vă dați seama că elementele folosite în arhitectura palatului și a parcului fac trimitere, în general, la glorificarea lucrurilor sfinte ale omenirii și, în special, la elemente din mitologia portugheză și tradiția ezoterică.

Dacă interiorul palatului face câteva trimiteri la ordinul Cavalerilor Templieri, odată ce ați pătruns în parcul domeniului sunteți înconjurați de simboluri masonice, piesa centrală fiind Fântâna Inițiatică. Simbolistica domeniului Quinta da Regaleira vă poartă cu gândul prin teme profunde precum nașterea și moartea, religia sau comuniunea omului cu natura. Însă este nevoie să intrați cu mintea și cu inima deschisă ca să puteți absorbi și înțelege toate aceste trimiteri la teme care preocupă omenirea de secole.

Quinta da Regaleira
Quinta da Regaleira

Palatul și parcul Quinta da Regaleira

Fațada palatului este caracterizată de elemente arhitecturale în stil gotic, iar interiorul este alcătuit din 5 niveluri (subsol, parter și 3 etaje). Turiștii nu au acces la toate cele 5 niveluri, ci doar la parter și primele două etaje, iar din balcoanele palatului aveți vedere la Castelul Maurilor și la Palacio da Pena. La ieșirea din palat se află Capela Regaleira, foarte frumoasă ca arhitectură (fiind decorată în stilul manuelin), iar interiorul său este decorat cu vitralii, fresce și statuete ale sfinților Teresa de Avila și Sfântul Antoniu.

Parcul domeniului este de fapt o adevărată rețea de turnuri, tuneluri sau grote, care sporesc magia întregului loc. Destinația noastră finală a fost Fântâna Inițiatică despre care citisem înainte de plecare și pe care ne doream neapărat să o vedem. Însă până a ajunge la Fântână, am trecut prin cele mai importante puncte ale parcului, căci este atât de bine gândit încât este aproape imposibil să ratezi vreunul dintre elementele semnificative ale domeniului.

Quinta da Regaleira
Quinta da Regaleira

Și pentru că am tot menționat Fântâna Inițiatică, pentru noi a fost o experiență pe care nu am mai trăit-o până acum. Vorbim despre o fântână în spirală, care se afundă în pământ până la 27 de metri adâncime. În fântână se urcă sau se coboară pe o scară în spirală, cu nouă niveluri, reprezentând cele nouă cercuri ale Iadului, cele nouă secţiuni ale Purgatoriului şi cele nouă ceruri ale Paradisului, consacrate de Dante în Divina Comedie. Și pentru că am tot vorbit despre simbolistica prezentă în Quinta da Regaleira,  Fântâna Iniţiatică simbolizează legătura Pământului cu Cerul şi ea poate fi parcursă în ambele sensuri: de jos în sus, amintind că Pământul este pântecele din care apare viaţa, dar şi de sus în jos, spre mormântul în care ne întoarcem cu toţii; ieşirea de la capătul superior (spre Cer) se făcea (simbolic) printr-o poartă accesibilă doar iniţiaţilor, al cărei mecanism de deschidere trebuia găsit. În prezent însă, uşa se deschide fără a fi necesară găsirea acestui mecanism.

Quinta da Regaleira
Fântâna Inițiatică, Quinta da Regaleira

Pe drumul către fântână am întâlnit și alte puncte de interes, cum ar fi Peștera Leda sau Grota Labirintică, aflată chiar dedesubtul cascadei. Interesant este că în interiorul grotei se ajunge prin partea de jos a Fântânii Inițiatice, iar priveliștea este, într-adevăr, foarte interesantă. Și pentru a ajunge în grotă va trebui să treceți printr-o serie de catacombe. Pentru cei aventuroși sigur va fi o experiență de neuitat :).

Este greu să exprimi prin cuvinte sau prin fotografii ce simți când pășești în Quinta da Regaleira. Pentru noi a fost un amalgam de sentimente și trăiri, de la uimire, bucurie, enigmă și mister. Însă, cu riscul de a ne repeta, Sintra se simte, se trăiește, chiar și pentru o singură zi pe care o petreci acolo și sperăm că prin articolele noastre de până acum și prin cele care vor urma despre Sintra vă vom convinge că este într-adevăr unul dintre cele mai interesante locuri care merită vizitate 🙂

One thought on “Quinta da Regaleira. Palatul și parcul care te lasă fără glas”

Send a Comment

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.